به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، مجلس شورای اسلامی در بودجه سال جاری مجوز افزایش 38 درصدی قیمت حاملهای انرژی را در قالب اجرای فاز دوم هدفمندی به دولت داده است. اگرچه دولت قبلی این میزان افزایش را برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها کافی نمیدانست و بر این اساس تاکید کرده بود که اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها را منتفی میداند اما افزایش قابل توجه مصرف انرژی در کشور در کنار کاهش درآمدهای نفتی ظاهرا دولت جدید را برای افزایش دادن قیمت بعضی حاملهای انرژی مجاب کرده است.
هرچند دولت طرح 100 روزه بهبود شرایط اقتصادی را در دستور کار خود قرار داده است اما مطابق با مصوبات قانون بوجه سال جاری، اختیاراتی به دولت به منظور افزایش قیمت گاز طبیعی، CNG و برق به دولت واگذار شده است. از این رو با اضافه شدن بندی به عنوان عوارض به قبوض برق و گاز مشترکان، بار مالی هر یک از این صورتحساب ها برای یک دوره حدود 35 تا 40 روزه به صورت جداگانه دو تا بیش از 10 هزار تومان افزایش می یابد.
بر این اساس قبوض مصرفی گاز که در حال توزیع است نسبت به سال گذشته به طور میانگین در مصرف تابستانی از 120 به 130 تومان در هر متر مکعب و میانگین قیمت گاز در مصارف زمستانی در هر متر مکعب از 70 به 80 تومان افزایش یافت.
به گفته وزیر نیرو نمایندگان مجلس برای توسعه کاربرد انرژی های نو و توسعه شبکه برق در روستاها، تصویب کردند که به ازای هر کیلووات ساعت 30 ریال به قیمت برق افزوده شود و این افزایش در قبوض برق اعمال میشود.
خبرهای رسیده از وزارت نفت حاکی از آن است که میانگین قیمت گاز مصرفی بخشهای خانگی، تجاری و صنایع نیز گران شده است و قیمتهای جدید روی قبوض مرداد ماه و ماههای پس از آن اعمال خواهد شد.
یعنی به طور متوسط قبوضی که در شهریور ماه به دست مشترکان خانگی، صنعتی و تجاری میرسد به طور متوسط در هر متر مکعب 10 تومان در هر متر مکعب گرانتر محاسبه خواهد شد.
بر اساس این گزارش در حال حاضر شدت مصرف انرژی در ایران به دلیل قیمت ارزان و همچنین راندمان پایین صنایع و دیگر مصرفکنندگان انرژی، بسیار بالا و چند برابر متوسط کشورهای پیشرفته و حتی بسیاری از کشورهای در حال توسعه است.
افزايش 10 توماني قيمت گاز به ازاري هر متر مکعب به گزارش
خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران، مجید بوجارزاده در نشست خبري درباره جزئیات اضافه شدن بند عوارض در قبوض مشترکان خانگی، تجاری، صنایع و نیروگاه ها گفت: براساس قانون بودجه سال جاری، مجلس شورای اسلامی این اختیار را به شرکت ملی گاز ایران واگذار کرده است که از ابتدای تیرماه سال جاری به ازای هر یک متر مکعب گاز مصرفی توسط مشترکان 10 تومان عوارض به بار مالی قبوض مشترکان اضافه کند.
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: وزارت نفت براساس این بند از طریق شرکت تابعه ذیربط موظف است علاوه بر دریافت نرخ گاز، به ازای مصرف هر متر مکعب گاز طبیعی، یکصد ریال به عنوان عوارض از مشترکان دریافت و پس از واریز به خزانهداری کل کشور عین وجوه دریافتی را تا سقف 16 هزار میلیارد ریال صرفا برای احداث تأسیسات و خطوط لوله گاز رسانی به شهرها و روستاها با اولویت مناطق سردسیر، نفتخیز، گاز خیز و استانهایی که برخورداری آنها از گاز کمتر از متوسط کشور است، هزینه کند.
اختصاص 200 ميليارد تومان براي نوسازي سامانه گرمايشي مدارس وي با یادآوری اینکه مقرر شده این بودجه اضافی که تحت عنوان عوارض از قبوض گاز مشترکان استحصال می شود، صرف توسعه شبکه های گازرسانی به روستاها شود، تاکید کرد: همچنین مطابق با قانون بودجه حدود 200 میلیارد تومان از این منابع به وزارت آموزش و پرورش به منظور نوسازی سامانه های گرمایشی مدارس اختصاص می یابد.
براساس محاسباتی که انجام شده است، هم اکنون متوسط مصرف یک مشترک کم مصرف گاز خانگی در فصل تابستان بین 200 تا 250 میلیون متر مکعب است که از این رو به ازای این میزان مصرف گاز باید 2000 تا 2500 تومان جدا از قیمت گاز هزینه عوارض پرداخت کند.
بوجارزاده ادامه داد: هماکنون باید بررسیها صورت گیرد که از اول فروردین ماه باید این قانون اجرا میشد که بنا به استفساریهای که از مجلس خواهیم گرفت، در خصوص سه ماه اول سال نیز این قانون تعیین تکلیف میشود.
سخنگوی شرکت ملی گاز افزود: بر این اساس همان طور که در این قانون آمده است، به ازای هر مترمکعب مصرف گاز رقم 10 تومان به گاز بها افزوده میشود که این افزایش قیمت مربوط به اجرای قانون هدفمند کردن و یا افزایش قیمت گاز به میزان 38 درصد نیست، زیرا ما چند ماه پیش افزایش 10 تومانی قیمت هر مترمکعب گاز فشرده طبیعی CNG را نیز بر اساس همین قانون انجام دادیم، اما زمان اجرای آن نیز هنوز صورت نگرفته است.
از سوی دیگر، پیش بینی می شود همین مشترک چنانچه در فصل زمستان با رعایت الگوهای مصرف حدود 350 تا 400 متر مکعب گاز مصرف کند نزدیک به 4 هزار تومان به بار مالی قبوض این مشترک در فصل زمستان به عنوان عوارض افزوده خواهد شد.
در مجموع پیش بینی ها حاکی از آن است که به طور متوسط بار مالی هر قبض گاز مشترکان حدود 8 تا 10 هزار تومان در فصول مختلف سال باشد.
همچنین از سال گذشته هزینه آبونمان هم بار دیگر به قبوض گاز اضافه شده است که براساس برآوردهای شرکت گاز، بین 2000 تا 3500 تومان دیگر هم به بار مالی صورتحساب گاز مشترکان اضافه خواهد شد.
انتهاي پيام/