،در این مطلب به بررسی 9 توصیه غلط که ریشه در جان کاربران دوانده خواهیم پرداخت و بی پایه و اساس بودن آنها را اثبات خواهیم کرد.
1. ویندوز ویستا ، 7 و 8 در مقایسه با XP رم بسیار بالایی می خواهند
مهاجرت کاربران از ایکس پی به ویندوزهای ویستا ، 7 و این روزها 8 همواره با ترس همراه بوده است. نگاهی به شکل بیاندازید. تا حدودی ترسناک است. نه ؟ سیستم تقریبا بیکار است اما 1.6 گیگابایت رم را اشغال کرده است.
ویندوز در زمان ویستا ، استفاده از رم بالا را در دستور کار قرار داد. مهندسان مایکروسافت کاری کردند که ویندوز برنامه هایی که زیاد مورد استفاده قرار می گرفتند را از قبل بافر کرده و مکانی برای آن در حافظه فیزیکی سیستم در نظر می گرفتند ؛ حتی زمانی که این برنامه ها در حال اجرا نیستند. برای مثال اگر از برنامه Word زیاد استفاده می کنید ، ویندوز این نرم افزار را در حافظه به صورت آماده به کار نگه می دارد. بطور مشخص ، این کار باعث اشغال حجم بسیار زیادی از فضای رم شده و البته اشکالی ندارد چرا که نهایتا نرم افزارهای پرکاربرد و محبوب با سرعت بیشتری اجرا خواهند شد.
2. رم بالا همواره به معنی سرعت بالا است
برخی می گویند رم بیشتر ، تضمینی برای داشتن سیستمی سریعتر نیست هرچند داشتن رم بیشتر ضرری ندارد! البته این حرف هم صحیح نیست. از نظر تئوری ، رم بیشتر گاهی اوقات افت اندک عملکرد را باعث می شود. مهمتر از این مساله ، دو کاناله یا سه کاناله بودن است. بین 12 گیگابایت رم سه کاناله و 16 گیگابایت رم دو کاناله اولی سرعت بیشتری دارد چرا که سه کاناله نسبت به دو کاناله از سرعت عملکرد بهتری برخوردار است. از آن جایی که ویندوز فضای رم را قبل از اجرای برنامه ها تقسیم کرده و آیتم های پر استفاده را کش می کند ، داشتن رم بیشتر در حد مورد نیاز ، عملکرد سیستم را بهبود می بخشد (البته اگر به شدت از رم استفاده کنید )
3. ضد بدافزارها سرعت سیستم را کاهش می دهند
بله ، ضدبدافزارها در گذشته تاثیر سویی بر عملکرد سیستم داشته و سرعت آن را فوق العاده کاهش می دادند. در گذشته ، بسیاری از مسائل و مشکلات به کندی سیستم با حذف ویروس ها حل می شد . البته این روزها همه چیز عوض شده است.
در گذشته ضدبدافزارها برای بررسی دقیق فایل های سیستمی و فضای رم ، سیستم عامل را دور زده و با راهکارهای خاص و پیچیده سعی در بررسی دقیق و موشکافانه همه چیز داشتند. این امر سرعت سیستم را کاهش می داد. امروزه با چنین پدیده ای مواجه نیستیم. ویندوز دیگر به ضدبدافزارها اجازه دسترسی به فایل ها و مکان های حساس را به راحتی نمی دهد. در نتیجه تاثیر ضدبدافزارها بر عملکرد سیستم بسیار جرئی و قابل چشم پوشی است.
4. با پاک کردن تاریخچه مرورگر ، سرعت سیستم بیشتر می شود.
حتما تا به حال یکی از توصیه های زیر به گوشتان خورده است :
- برای افزایش سرعت ، تاریخچه مرورگز اینترنتی را پاک کنید.
- حذف کوکی ها سیستم را سریعتر می کند.
- با پاک کردن کش مرورگر ، اینترنت را به پرواز درآورید.
شاید تنها چیزی که با پاک کردن تاریخچه مرورگر اندکی سریعتر نمایش داده شود ، ظاهر شدن سایت های پیشنهادی است که ارزش خاصی هم ندارد. حذف کوکی ها عملا فایده ای در این زمینه ندارد چرا که کوکی ها در رم قرار ندارند ؛ تنها زمانی که به آنها احتیاج داشته باشیم خوانده یا به سرور ارسال می شوند و ضمنا حجم آنها آنقدر کم است که هیچ تاثیری بر عملکرد سیستم ندارد. شاید بپرسید کش مرورگر چطور ؟ آیا پاک کردن آن سرعت را افزایش می دهد ؟
خودتان قضاوت کنید : هنگامی که از وبسایت ها بازدید می کنید و نیازمند مشاهده تصاویر یا اجرای کدهای CSS و جاوا اسکریپت هستید ، دانلود مجدد آنها از سرور سایت سرعت بیشتری خواهد داشت یا مشاهده آنها از هارددیسک ؟ جواب کاملا مشخص است ! ترفند خالی کردن کش مرورگر شاید در دهه 90 میلادی که با مساله فضای محدود ذخیره سازی هارددیسک مواجه بودیم به درد می خورد اما با هارددیسک های پرظرفیت امروزی انجام این کار بی معنی است و مشخص نیست چرا این توصیه هنوز پا برجا مانده است.
5. پاکسازی رجیستری معجزه می کند
این هم ترفندی است که امکان ندارد روی سیستم امتحان نکرده باشیم ! از نظر تئوری ، بله ، داشتن رجیستری کوچکتر تاثیر اندکی روی افزایش سرعت خواهد داشت. البته با این فرض که نرم افزارهای نصب شده مرتبا با رجیستری ارتباط برقرار کرده و رجیستری سیستم چنان وضع اسفناکی داشته باشد که مدخل های غیر ضروری و بی فایده ، بخش عمده آن را اشغال کرده باشند. حتی اگر چنین باشد حدس می زنید چه اتفاقی می افتد ؟ شما داده ها را در پایگاه داده ای (همان رجیستری) بهینه سازی می کنید که طوری طراحی شده که بیشترین سرعت را داشته ، در رم قرار گرفته و حجمش تنها چند مگابایت است! در واقع امروزه کار کردن با دیتابیسی به حجم رجیستری ، با پایگاه داده ای که تنها یک درصد رجیستری حجم دارد تفاوت خاصی از نظر عملکرد ندارد.
پاکسازی رجستری بدون شک مزایایی دارد از جمله حذف مدخل برنامه هایی که پاک شده اند. اما شاید قصد نصب مجدد آنها را داشته باشید ، اما قطعا افزایش سرعت معجره آسا جزو این مزایا نیست.
6. هسته بیشتر ، سرعت بیشتر
بطور حتم وجود هسته های بیشتر در پردازنده ، سرعت سیستم را کاهش نمی دهد اما در بسیاری از موارد ، با تهیه پردازنده های چند هسته ای تنها پول خود را هدر داده اید. تعداد بسیار کمی از از نرم افزارها به صورتی چند رشته ای (Multi-Thread) برنامه نویسی شده و الگوی پردازش موازی را دنبال می کنند؛ نرم افزارها در الگوی پردازش موازی از هسته ها به صورت موازی برای انجام کارها استفاده می کنند. نوشتن کدهای پردازش موازی خود به تنهایی کار دشواری است ، صحیح نوشتن آنها هم مقوله دیگری است که از عهده هر کسی برنمی آید.
بسیاری از برنامه های رایج , مثل بازی ها یا برخی از نرم افزارها ، پردازش را به GPU واگذار می کنند نه به CPU. اگرچه داشتن هسته های بیشتر مزیت خوبی محسوب می شود ، اما تصور نکنید داشتن یک پردازنده چهار هسته ای سرعت فوق العاده ای به سیستم خواهد بخشید؛ مگر اینکه از برنامه هایی استفاده کنید که از پردازش موازی پشتیبانی می کنند یا با ماشین های مجازی زیاد سروکار داشته باشید.
7.میزان چرخش هارددیسک بیشترین اهمیت را دارد
هنگامی که صحبت از عملکرد هارددیسک می شود ، کاربران دور موتور هارددیسک را به عنوان اصلی ترین فاکتور سرعت در نظر می گیرند. اگرچه از نظر تئوری هارددیسک هایی که پلاتر آنها سریعتر می چرخند ، داده های حجیم را سریعتر می خوانند اما مساله مهمتر زمان جستجو یا Seek Time است.
Seek Time مقدار زمان بین درخواست پردازنده برای یک فایل و ارسال اولین بایت آن به پردازنده است. در واقع بسیار کم پیش می آید بخواهید فایل های بزرگ را منتقل کنید و اکثر کارهایی که با هارددیسک انجام می شود روی داده های کوچک است. 10 تا 20 میلی ثانیه زمان معمول جستجو در هارددیسک هاست . هنگام خرید هارد دیسک بد نیست میزان کش و سرعت کلی انتقال را هم مد نظر داشته باشید.
8.سطل بازیافت ویندوز را برای افزایش سرعت پاک کنید.
این هم از آن حرف هاست ! خالی کردن سطل بازیافت فضای هارددیسک را آزاد می کند اما سوال اصلی اینجاست که این مساله چه ربطی به افزایش سرعت سیستم دارد؟ اگر حجم بسیار زیادی از داده در سطل بازیافت بوده و آن را حذف کنید ، و سپس عمل یکپارچه سازی (Defrag) را انجام دهید ف شاید هارددیسک به صورتی بهینه سازی شود که شاهد بهبود محسوس عملکرد باشیم. البته با این فرض که کاربر به صورت مداوم حجم عظیمی از داده ها را در وسط هارددیسک قرار داده و آنها را حذف می کند ؛ مثلا مرتبا برنامه های سنگین را نصب و پاک می کند. شک نکنید در اکثر اوقات خالی کیدن سطل بازیافت هیچ کمکی به افزایش سرعت سیستم نخواهد کرد.
9.برای داشتن حداکثر سرعت ، نیازمند هارد دیسکی بسیار قدرتمند هستیم
مدت های مدیدی هارددیسک هایی مثل VelociRaptor شرکت وسترن دیجیتال در زمینه سرعت حرف اول را می زند. شکی نیست که این درایوها بسیار سریع هستند. اما با تهیه درایوهای ارزان قیمت هم می توان چنین سرعتی را تجربه کرد ؟
راز نهفته در سرعت بالای هارددیسک های VelociRaptor استفاده از پلاترهای کوچک است. به این ترتیب هدها برای خواندن و نوشتن داده ها مجبور به طی فاصله طولانی نیستند. اگر بتوان هارددیسکی با کش و میزان چرخش مشابه هارددیسک های VelociRaptor پیدا کرد ، می توان آن را Short Stroke کرد. در این تکنیک در واقع نیمی از هارددیسک را پارتیشن بندی و فرمت کرده و تنها بخشی از پارتیشن که به قسمت مرکزی دیسک نزدیک تر است را مورد استفاده قرار خواهید داد. این کار مزایای پلاترهای کوچک را به شما می دهد بدون اینکه هارددیسکی خاص و گران بخرید./ش