امروز در تاریخ؛
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 26 شهریور 1392 خورشیدی برابر با 11 ذی القعده 1434 هجری و 17 سپتامبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
ولادت پیشوای هشتم مسلمانان، حضرت امام رضا(ع)(148 ق)
حضرت امام علی بن موسی الرضا(ع) در مدینهٔ منوره به دنیا آمد. ابوالحسن کنیه و رضا، صابر، رضی و وفیّ از القاب آن حضرت میباشند. مادرش امالبنین که تکتم، نجمه و طاهرهاش نیز میخوانند. هارون الرشید، محمد امین و عبداللَّه مأمون در زمان امام رضا(ع) خلافت کردند.
تنها فرزند امام رضا(ع) حضرت جوادالائمه(ع) میباشد. آن حضرت در اواخر عمر، به درخواست مامون عباسی، به مرو رفته و به اصرار خلیفه، ولایتعهدی او را میپذیرد. با پذیرش ولایتعهدی، مامون قصد داشت هم امام را تحت نظرِ خود داشته باشد و هم خود را دوستدار اهل بیت عنوان کرده و از محبوبیت برخوردار گردد. اما سرانجام مامون، خود، امام را به شهادت رساند.
آغاز دوره چهارم مشروطه، عصر سلطه آمریکا بر ایران (1320 ش)
پس از سقوط رضاخان پهلوی در جریان جنگ جهانی دوم و ورود نیروهای متفق به ایران، محمد رضا پهلوی با حمایت متفقین بر اریکه سلطنت تکیه زد. از این زمان دوره سوم مشروطه که از ابتدای زمامداری خفقانبار و استبدادی رضاخان شکل گرفته بود پایان پذیرفت و دوره چهارم مشروطه آغاز شد. در این میان، سران متفقین در کنفرانس سه جانبه خود در آذرماه 1322 در تهران، برای تقسیم منافع استعماری خود در ایران به توافق رسیدند و کمک اقتصادی به ایران را برای چپاول بیشتر، تضمین نمودند. سالهای بین 1320 تا 1327ش را باید دوران رقابت استعمار کهن انگلیس با استعمار جدید آمریکا در ایران دانست. این رقابت در جریان کودتای 28 مرداد 1332 به اوج خود رسید و از آن پس دوران دیگر مشروطه با دیکتاتوری سیاه شاه و سلطه کامل آمریکا آغاز گردید. مهمترین حادثه در این دوران، ملی شدن صنعت نفت ایران در 29 اسفند 1329 ش بود که در نهایت با شکاف بین جبهه سیاسی و مذهبی، قیام مردمی با شکست مواجه شد.
الغاء یک جانبه قرارداد 1975 الجزایر توسط "صدام حسین" رییس جمهور بعثی عراق (1359 ش)
پس از حملات متعدد نظامیان عراق به مرزهای ایران سرانجام صدام حسین دیکتاتور این کشور، قرارداد 1975 الجزایر که مرزهای بینالمللی را معین کرده بود ملغی اعلام کرد. براساس تصمیم شورای فرماندهی عراق که صدام حسین آن را اعلام نمود، اروندرود به طور کامل به عراق و اعراب تعلق پیدا میکرد. وی با الغای یکطرفه قرارداد 1975م، در حقیقت آغاز تجاوز نظامی رژیم بعثی را اعلام کرد تا مگر بتواند مطامع و خواستههای جاهطلبانه خود را از طریق جنگی ظالمانه و ناخواسته بر مردم ایران تحمیل کند. اعلام تصمیم شورای فرماندهی عراق منجر به جنگ تحمیلی در 31 شهریور 1359 گردید که نود و چهار ماه به طول انجامید و حماسهای جاودان از رشادتهای ملت غیور ایران به نمایش گذاشت. در این جنگ دهها کشور بیگانه، سیل کمکهای مالی، تسلیحاتی و نیز نیروهای نظامی و تبلیغاتی خود را به عراق روانه کردند تا بتوانند ایرانِ اسلامی را به زانو درآورند. اما مقاومت سرسختانه ملت مسلمان ایران با رهبری حکیمانه حضرت امام خمینی(ره)، دشمنان را ناکام ساخت و بدون آنکه جنگ به نتیجه دلخواه آنان برسد، در مرداد 1367 به پایان رسید.
تاسیس سلسلهٔ "آل بویه" خاندان مشهور شیعی ایرانی(321 ق)
خاندان آلبویه که به دیالمه و دیلمیان نیز معروف بودند، در ایران و عراق حکمرانی میکردند. بنیانگذاران سلسلهٔ آلبویه، سه برادر به نامهای علی، حسن و احمد بودند. پادشاهان این خاندان در زمان حکومت خود، سرزمینهای بسیاری را تصرف کردند و حتی احمد، بغداد را به تصرف خود درآورد. زمامداران آل بویه خدمات ارزندهای به علم و فرهنگ اسلامی کردند و از نویسندگان و دانشمندانِ زمان خود، تجلیل به عمل میآوردند. آنها به اقامه و احیاء مراسم و شعائر دین اسلام و مذهب شیعه اهتمام داشتند. از این خاندان، آثار بسیاری در ایران و عراق بر جای مانده که بیمارستان عَضُدی بغداد، از آن جمله است.
تولد عالم جلیل القدر "شیخ مفید" فقیه و متکلم نامدار شیعه(336 ق)
محمد بن محمد بن نُعْمان معروف به شیخ مفید در روستای عُکبَرا در نزدیکی بغداد متولدشد. پدر مفید شغل معلمی داشت و بدین جهت فرزندش به لقب ابن معلم مشهور بوده است. در کودکی به همراه پدر به بغداد آمد و فراگیری علم را نزد ابوعبداللَّه حسین بن علی معروف به جُعَل، آغاز کرد. سپس نزد ابوسَریا به علمآموزی پرداخت. ابنشهرآشوب لقب مفید را به اشارهٔ امام عصر(عج) میداند. هرچند برخی براینباورند که این لقب توسط اهلسنت به او داده شده است. او کلام را درنزد مظفر بن محمد ابوالجیش خراسانی و حسین بن علی بصری و علی بن عیسی رمانی از مشایخ معتزله آموخته است. سیدمرتضی و سید رضی از شاگردان مشهور شیخ مفید میباشند. همچنین دهها اثر ارزشمند در رشتههای کلام و عقاید، فقه، اخلاق اسلامی، امامت و فلسفهٔ سیاسی در اسلام از شیخ مفید به جای مانده است. شیخ مفید در سال 413 ق در هفتاد و هفت سالگی در بغداد درگذشت.
آغاز جنگ "نادرشاه افشار" برای تصرف هندوستان(1151 ق)
قرار بودکه محمدشاه، پادشاه تیموری هند، مرزهای خود را بر روی مخالفان نادرشاه ببندد، ولی این امر با تعلّل تیموریانِ هندی مواجه گردید. نادرشاه نامهای عتابآمیز به محمدشاه فرستاد و خود به همراه سپاهی گران راهی هند گردید. نادر شهرهای سر راه به سرعت تصرف کرد و در برابر مردم هند به پیروزی رسید. محمدشاه که خود را شکست خورده میدید، دولت خود را تسلیم کرد و برای جلب رضایت نادرشاه همهٔ خزاین هند را به او تقدیم نمود. از جملهٔ این غنایم، جواهرات گران قیمت تخت طاووس و کوه نور میباشند.
تشکیل نیروهای سه گانه در سپاه پاسداران به فرمان امام خمینی(ره) (1364 ش)
تا
سال 1364، اغلب عملیاتهای جنگ با همکاری و حضور ارتش و سپاه به طور مشترک
انجام میشد. پس از مدتی، ضرورت جنگ ایجاب نمود تا سپاه به طور مستقل به
اجرای عملیات بپردازد تا این که حکم حضرت امام خمینی(ره) در 26 شهریور سال
1364 مبنی بر تشکیل سه نیروی زمینی، هوایی و دریایی سپاه پاسداران انقلاب
اسلامی، موجبات آن را فراهم آورد.
با ابلاغ این فرمان، مسؤولین سپاه به
گسترش سازمان رزمی و جذب 1500 گردان نیرو پرداختند. از آن زمان، پاسداران
جان برکف سپاه، عملیاتهای مهم و موفقی در جنگ به انجام رساندند و ضمن وارد
آوردن ضربات هولناک بر دشمن بعثی، موفقیتهای کم نظیری، نصیب جمهوری
اسلامی ایران به ارمغان آوردند. در حال حاضر، تشکیلاتی منسجم و مقتدر از
برادران سپاهی در زمین، هوا و دریا، در کران تا کران میهن اسلامی حضوری
فعال و پرثمر دارند.
تهاجم ارتش سرخ شوروی به لهستان در آغاز جنگ جهانی دوم (1939م)
پس از حمله ارتش آلمان به لهستان و اعلان جنگ انگلستان و فرانسه به آلمان و شعلهور شدن بیشترِ آتش جنگ جهانی دوم، شوروی علیرغم توافق سری خود با آلمان برای حمله به لهستان، در ابتدا به لهستان یورش نبرد. در این میان، ارتش لهستان در برابر تهاجم نیروهای آلمان نازی مقاومت کرد و پیشبینی هیتلر مبنی بر فتح لهستان طی یک هفته به وقوع نپیوست. خودداری ارتش سرخ شوروی از پیشروی در شرق لهستان که موجب تمرکز نیروهای لهستان در جبهه غرب شده بود، هیتلر را خشمگین ساخت و طی پیامی برای استالین دیکتاتور شوروی، به وی تذکر داد که اگر خواهان سهم خود از لهستان است باید در جنگ شرکت کند.
ظاهراً علت تردید و تعلل استالین در فرمان حرکت به ارتش سرخ در شرق لهستان، علاوه بر نگرانی او از عواقب ورود انگلیس و فرانسه در جنگ، این بود که میخواست ارتش لهستان ابتدا در جنگ با آلمان تضعیف شود و قدرت مقاومت زیادی در برابر ارتش سرخ نداشته باشد. سرانجام در روز هفدهم سپتامبر 1939م که هزیمت و عقب نشینی ارتش لهستان در برابر نیروهای هیتلر آغاز شده بود، استالین فرمان حمله به خاک لهستان را صادر کرد و ارتش سرخ بدون برخورد با مقاومت جدی نظامیان لهستان، شروع به پیشروی نمود. لهستان سرانجام پس از چهار هفته مقاومت در برابر دو همسایه نیرومند شرقی و غربی خود، شکست خورد و نبرد دلیرانه ورشو در آخرین روزهای جنگ، پایان بخش این نبرد نابرابر بود. در جریان این جنگ، بیش از سیصد هزار لهستانی جان باختند.
وقوع فاجعه "سپتامبر سیاه" و کشتار فلسطینی ها توسط شاه حسین اردنی (1970م)
در پی گسترش عملیات چریکهای فلسطینی علیه عوامل رژیم صهیونیستی و همچنین افزایش حضور نظامی نیروهای سازمان آزادیبخش فلسطین در اردن، شاهحسینبن طلال اردنی، پادشاه وقت اردن، موقعیت خود را در خطر دید. در این میان از اوایل سپتامبر 1970م، درگیریهای پراکندهای میان ارتش اردن و چریکهای فلسطینی، به ویژه در اَمّان پایتخت این کشور درگرفت و حتی سوءقصدی به جان شاه حسین انجام شد که ناکام ماند. این مسئله باعث تشکیل دولت نظامی در اردن گردید که در واقع، اعلان جنگ به سازمان آزادیبخش فلسطین قلمداد میشد. لذا کمیته مرکزی این سازمان، یک شورای جنگی را تشکیل داد و همه نیروهای مسلح فلسطینیِ داخل اردن را، منسجم نمود.
در نهایت به دستور شاه حسین در بامداد هفدهم سپتامبر 1970م، ارتش اردن حمله گسترده و همهجانبه خود را به مراکز تجمع نیروهای فلسطینی آغاز کرد و با سلاحهای سبک و سنگین خود جنگ سختی را علیه فلسطینیان به راه انداخت. بر اثر این جنگ، کشتار وسیعی صورت گرفت که در طی آن بین دوازده تا پانزده هزار فلسطینی کشته و تعداد زیاد دیگری نیز مجروح شدند. سرانجام پس از دوازده روز درگیری و سرکوب، توافقنامه آتشبس میان سازمان آزادیبخش فلسطین به رهبری یاسرعرفات و شاهحسین امضا شد. در اواخر همانسال، بار دیگر میان ارتش اردن و چریکهای فلسطینی درگیریهایی رخ داد تا اینکه شاه اردن به طور کامل مانع از حمله این چریکها به نظامیان رژیم صهیونیستی از طریق خاک اردن شد. شاه حسین از آن پس، صدها هزار پناهنده فلسطینی را از اردن اخراج نمود و دست دوستی به سوی رژیم صهیونیستی دراز کرد.
انجام مذاکرات صلح "کمپ دیوید" بین سران مصر و رژیم صهیونیستی (1978م)
با پایان یافتن جنگ چهارم اعراب و اسرائیل در اکتبر 1973م، خاورمیانه و جهان اسلام شاهد یک تحول عجیب و یک تصمیم جدید در میان یکی از کشورهای سردمدار مبارزه با صهیونیسم بود. انور سادات، رئیس جمهور وقت مصر پس از سرخوردگی از شکست در برابر رژیم صهیونیستی و اتخاذ سیاست نزدیکی به غرب، در ژوئیه 1977م اعلام کرد در ازای خروج نیروهای رژیم صهیونیستی از سرزمینهای اشغالیِ صحرای سینا، حاضر به امضای قرارداد صلح با رژیم اشغالگر قدس خواهد بود. وی چهار ماه بعد در 19 نوامبر 1977م در میان بُهت جهان اسلام و کشورهای عرب در یک سفر خفتبار به سرزمینهای اشغالی فلسطینْ با مقامات اسرائیلی دیدار کرد و در پارلمان رژیم صهیونیستی سخنرانی نمود. این حرکت از سوی کشورهای عربی و نیز سازمان آزادیبخش فلسطین به عنوان تسلیم محض قلمداد گردید و به شدت محکوم شد.
با این حال مذاکرات صلح میان سران دو رژیم با میانجیگری امریکا ادامه یافت. به دنبال این امر، در هفدهم سپتامبر 1978م، ضمن ملاقات روسای جمهوری امریکا و مصر و نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کمپ دیویدِ امریکا، انور سادات که در مسیر ذلت و خفت قرار گرفته بود، نه تنها به اعتقادات دینی و اسلامی، بلکه به آرمانهای عربی و ملی نیز خیانت نمود و با امضای موافقت نامهای، زمینه انعقاد پیمان ننگینِ کمپ دیوید در 26 مارس سال 1979م را فراهم آورد. به موجب این قرارداد، پس از تخلیه صحرای سینا از نیروهای صهیونیستی، صلح نهایی میان دو رژیم منعقد میگردید. همچنین در این قرارداد به تشکیل حکومت خودمختار فلسطینی نیز اشاره شد که بعدها به آن نیز عمل نگردید. این قرارداد از سوی تمامی کشورهای اسلامی و عربی محکوم شد و بسیاری از این کشورها، روابط سیاسی خود را با رژیم مصر قطع کردند.
درگذشت ویلیام هنری فوکس تالبوت از پیشگامان اختراع عکاسی( 1877 م )
ویلیام هنری فاکس تالبوت (به انگلیسی: William Henry Fox Talbot) ( ۱۱ فوریه ۱۸۰۰-۱۷ سپتامبر ۱۸۷۷ ) دانشمند، فیزیکدان و عکاس بریتانیایی بود. او به عنوان پدر عکاسی شناخته می شود. شیوه منفی-مثبت در عکاسی از ابتکارات او در عکاسی است. با این شیوه امکان چاپ تعداد نامحدودی تصویر مثبت از روی یک تصویر منفی اصلی میسر شد. وی همچنین در سال ۱۸۴۰ کشف کرد که می توان با کمک زمان نوردهی بسیار کوتاه و به وسیله گالو نیترات نقره تصویر مخفی را ظاهر کرد.
قتلعام فلسطینیان اردوگاههای "صبرا و شتیلا" توسط رژیم صهیونیستی (1982م)پس
از کشته شدن بشیر جُمیِّل، رئیس جمهور دست نشانده لبنان، طرحی برای کشتار
فلسطینیان عنوان گردید. مسئله مخالفت شدید حزب کتائب - که بشیرجُمیِّل نیز
عضو آن بود - با فلسطینیها، به صورت بهانهای در اختیار رژیم اسرائیل قرار
گرفت. بنابراین با تصویب مناخیم بگین نخست وزیر و دستور آریل شارون، وزیر
جنگ وقت اسرائیل، از بامداد هفدهم سپتامبر 1982م، نظامیان این رژیم،
اردوگاههای صبرا و شتیلا را محاصره کردند و سپس فالانْژْهای وابسته به
دولت دست نشانده لبنان، قتل عام غیرنظامیانِ فلسطینی را در این اردوگاهها
آغاز کردند.
این تهاجم وحشیانه 40 ساعت ادامه یافت و در جریان آن، نزدیک به
3300 تن از فلسطینیها کشته شدند. اردوگاه شتیلا در سال 1954م در بیروت به
وجود آمده بود و اردوگاه صبرا نیز جزو اردوگاههای فلسطینی در منطقه بیروت
و جبل عامل به شمار میرفت. این جنایت هولناک، خشم افکار عمومی جهان را
برانگیخت و لکه ننگ دیگری در کارنامه رژیم اشغالگر قدس و مزدورانِ آن در
لبنان بر جای نهاد. برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید