سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بزرگترین ریاضی‌دان‌های تاریخ +عکس

ریاضی درسی است که در طول زندگی بسیار به آن مراجعه میکنیم و به نوعی ساختار زندگی انسان روی این علم بنا شده است اما این درس در دوران مدرسه یکی از ترسناک ترین و مخوف ترین درس هاست.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، ریاضی درسی است که تمام سال های تحصیل به دنبال انسان است و او را رها نخواهد کرد از این رو باید همیشه سختی های آن را تحمل کنیم. با توجه به پیچیده بودن این درس راه ها و فرمول های مختلفی در طول سال های طولانی برای حل یک مسئله ارائه شده است. در حالی که در تمام تاریخ اکثر انسان ها با ریاضی مشکل داشته اند، افرادی نیز بوده اند که علاقه خاصی به این علم داشتند و به بزرگان این رشته تبدیل شده اند.

خوارزمي


ابو عبدالله محمدبن موسي خوارزمي در حدود سال 135هجري در شهر خوارزم متولد شد.وي يكي از مفاخر علمي ايران وجهان و از بزرگ ترين دانشمندان مسلمان در قرنهاي گذشته است.

يكي از آثار خوارزمي كتاب جبر و مقابله است.اين كتاب نخستين كتابي است كه نام جبر را بر خود دارد و نام جبر به عنوان بخشي از رياضي ،از نام اين كتاب گرفته شده است.از اين نظر ،خوارزمي را مي توان يكي از بنيان گذاران علم جبر دانست.امروز جبر به شاخه اي مهم از رياضي گفته مي شود.

كتاب حساب خوارزمي در قرن دوازدهم هجري به زبان هاي اروپايي ترجمه شد و به «الخوريسمي»يا «الگوريسمي»كه از نام «الخوارزمي»گرفته شده بود شهرت يافت.بعدها الگوريسم يا الگوريتم به معناي فن محاسبه(يعني حساب)به كار رفت.امروزه الگوريتم به روشي از محاسبه گفته مي شود كه در آن محاسبه مرحله به مرحله انجام مي گيرد و محاسبه هر مرحله به مراحل قبلي بستگي دارد.

خوارزمي در كتاب جبر و مقابله ي خود براي اعداد علامت دار اصطلاحاتي به كار برده مثلا 5- را «پنج ناقص» و 5+ را «پنج زايد» خوانده است.با اين كه در زمان خوارزمي كاربرد حروف متداول نبوده ولي او در حل معادله هاي جبري مجهول را «شئ» و مجذور مجهول را«مال» ناميده است.

**لیونارد اویلر



اگر چرخی در کتاب ریاضی تاریخ بزنید بیشترین اسمی که به چشم شما خواهد خورد نام "اویلر" است. این مرد که میان سال های 1707 تا 1783 زندگی می کرد است به عنوان سلطان ریاضی تاریخ شناخته می شود. بسیاری از فرمول هایی که این روزها در علم ریاضی وجود دارد و دانش آموزان از آن ها کلافه اند کار این مرد است. از جمله خدمت های او به علم ریاضی می توانیم به ابداع تابع ها و تئوری های مختلف در اصل لوگاریتم اشاره کنیم. او همچنین توانست برای اولین بار مشکل گراف های مسئله پل های کونیسبرگ را حل کند.

** فردریچ گوس



این مرد که به عنوان یک نابغه شناخته می شود لقب شاهزاده ریاضی را برای خود کسب کرده است. بسیاری از دانش آموزان نام او را در کتاب فیزیک دیده اند اما در دنیای ریاضی او بسیاری از فرمول های امروزی را ابداع کرده است. در حالی که کمتر از 21 سال سن داشت توانست تمامی مدارک علمی آن روزها را کسب کند و در همین سن تئوری های مختلفی در مورد جبر، گسسته، هندسه و ریاضی داد که همه آن ها این روزها در علم ریاضی بسیار سودمند هستند. البته "گوس" را با شارمغناطیسی میشناسیم و لازم به ذکر است که او قبل از 24 سالگی توانست تمام این فعالیت ها را انجام دهد. گوس تا قبل ازمرگش در سن 77 سالگی مشغول توسعه نظریه های خود بود.

** برنارد ریمان



اسم این ریاضی دان را شاید در علم های مختلف یا روی فرمول های تخصصی دیده باشید. این ریاضی دان در سال 1826 در خانواده ای فقیر به دنیا آمد ولی با توجه به هوش بالایی که داشت توانست به سرعت مراحل مختلف علمی را گذرانده و به موفقیت برسد. او در طول حیاتش فرضیه های مختلفی را منتشر کرد که از جمله مهمترین آن ها می توانیم به توزیع اعداد اول اشاره کنیم. این فرضیه یکی از درگیرکننده ترین مسائلی بوده است که تا به حال در ریاضی به وجود آمده به طوری که حتی این روزها نیز دانشمندان درگیر آن هستند. برای اثبات فرضیه او حتی شاخه ای به نام ریاضی نو نیز به وجود آمده است.

**اقلیدس



نزدیک به 300 سال پیش از میلاد مسیح به دنیا آمد و به عنوان پدر علم هندسه شناخته می شود. "اقلیدس" کسی است که تئوری و فرضیه های مختلف را در رشته ریاضی و هندسه ارائه کرده است. مهمترین کار او به وجود آوردن مجموعه ها و البته روابط میان ان هاست. مجموعه ها تقریبا در تمامی علوم کاربرد دارند و نبود آن ها می توانست باعث ناقص شدن علم ریاضی شود. با توجه به قدیمی بودن سوابق تاریخی از زندگی اقلیدس، اطلاعات فراوانی از نحوه زندگی او در دسترس نیست. عده ای اعتقاد دارند او به غیر از مجموعه ها 5 فرمول مهم دیگر را نیز کشف کرده است که البته در طول تاریخ جزوات آن از بین رفته اند.

** رنه دکارت



"دکارت" یک فیلسوف،‌ فیزیکدان،‌ ریاضی دان و پزشک فرانسوی است که دنیای ریاضی دین زیادی به او دارد. این مرد در میان سال های 1596 تا 1650 زندگی می کرد و همیشه نام او در کنار بزرگان ریاضی امده است. این مرد پایه  انتگرال و دیفرانسیل را گذاشت همچنین یکی از مهمترین دستاوردهای او در عرصه ریاضی و هندسه مربوط جدول مختصاتی می شود که با ایکس و ایگرگ نشان داده می شود. این جدول در تمامی علوم حتی پزشکی نیز کاربرد دارد و علم روز نیز بر پایه آن بنا شده است.

** آلن تورینگ



یکی از بزرگترین دانشمندان قرن 20 "آلن تورینگ" است که می توانیم او را به نوعی اولین دانشمند کامپیوتر دنیا دانست. او در طول جنگ های جهانی کدهای مختلف را ابداع نمود و البته کمک بسیاری به شکست کدهای آلمانی کرد. تورینگ پس از جنگ تمام زمان خود را صرف انجام کارهای مختلف بر روی شیوه های کدگذاری کرد که به نوعی علم کامپیوتر این روزها از آن نشات می گیرد.

"هیپاتی" اولین زن ریاضیدان

هیپاتی را می توان اولین زن ریاضیدان دانست. داستان زندگی او حدود 370 سال بعد از میلاد آغاز شده است.

پدرش، تئون یکی از استادان برجسته ریاضیات در دانشگاه اسکندریه بود. اسکندریه در آن زمان یکی از مراکز بزرگ علمی ـ فرهنگی جهان محسوب شده که دارای کتابخانه ای غنی و پربار بود. کتب مختلف علمی، فنی و هنری آن از تمام گوشه و کنار جهان جمع آوری شده بود.

هیپاتی در چنین محیط مساعدی با هوش و ذکاوت خدادادی اش مطالعه ای جدی، پیگیر و همه جانبه را شروع کرد و پدرش، تئون، که شور و اشتیاق هیپاتی را می دید به آموزش او همّت گمارد.

هیپاتی با کنجکاوی و علاقه ای که داشت خیلی زود توانست ریاضیات و فلسفه را بیاموزد. تئون همچنان که علوم گوناگون را در دانشگاه اسکندریه تدریس می کرد؛ قدرت تفکر و استدلال منطقی هیپاتی را نیز بالا می برد.

هیپاتی در کنار پدر و در کتابخانه اسکندریه استعدادهای نهفته خود را شکوفا ساخته و دیری نپایید که به کرسی استادی دانشگاه اسکندریه دست یافت. چیزی که در آن زمان برای یک زن غیر ممکن به نظر می رسید.

او در علم بیان و کلام، نجوم و سخنوری هم بی نظیر بود. چنانکه نقل کرده اند هنگامی که برای شاگردانش سخن می گفت مردم در خارج از کلاس گوش به سخنان دل انگیزش می سپردند.

مورخان گفته اند آوازه علوم و سخنوری هیپاتی آنچنان گسترش یافته بود که دانشجویان جوان از دیگر نقاط جهان برای شنیدن درس او به اسکندریه می آمدند.

هیپاتی صاحب رسالات فراوانی در ریاضیات است. اما متأسفانه بخش اندکی از آنها به دست ما رسیده است. او در جبر و هندسه مسایل جدید و راه حلهای نویی ارائه کرد چنان که بحث او در باب مخروطها تا قرن هفدهم از حدی که او تدریس می کرد فراتر نرفت و «غلظت سنجی» که او اختراع کرد تا به امروز هم برای تعیین غلظت مواد حل شده در مایعات به کار می رود.

هیپاتی یکی از نخستین افرادی بود که اسطرلابی ساخت تا دریانوردان بتوانند با کمک آن هر لحظه به موقعیت کشتی شان در دریا پی ببرند. (اسطرلاب: از وسایل نجومی قدیم که برای برخی از اندازه گیریهای نجومی و ارتفاع ستارگان و کشف بعضی مسایل و احکام نجومی به کار می رفته است).

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
میلاد
۲۰:۵۹ ۰۵ تير ۱۳۹۹
سلام. اگر این اویلر و گاوس نبودند باید چه کار می‌کردیم
دانشجوی ریاضی
۱۸:۵۳ ۰۷ بهمن ۱۳۹۶
بطور قطع میتوانم بگویم که اگر این علم شریف و مقدس نبود ، زندگی کنونی بسیار سخت و بغرنج میبود.

این دقیقا همان بحث معروف است که میگوید "قدر زر زرگرشناسد..."
این علم آنقدر زیباست ، تا حدی که اگر کسی عاشقانه به وادی ریاضیات محض پای بگذارد
بی شک میتوانم بگویم که معتادش میشود!!!
خداوند را سپاس میگوییم بخاطر ایجاد جهانی بر پایه این چنین علم زیبا و ارزشمندی.
نجار
۱۳:۰۲ ۰۶ مرداد ۱۳۹۷
قطعا..
مرتضی؛
۲۲:۴۵ ۲۳ آبان ۱۳۹۶
درود بر این بزرگان که واقعا کارهایشان ، آدم را به وجد می اورد.
بنظرم ریاضیات از یک منظر مثل یک بازی می ماند ... تا قواعد آنرا ندانید و در آن با تمرین زیاد، به مهارت نرسید، قطعا آن شیرینی و زیبایی را به سختی خواهید دید
دانشجوی ریاضیات
۱۹:۵۱ ۲۳ آبان ۱۳۹۶
عالی بود تشکر
ناشناس
۰۸:۳۳ ۰۵ آبان ۱۳۹۶
من هر چی استرس در طول زندگیم کشیدم از دست همیناست
ناشناس
۲۰:۰۳ ۲۶ شهريور ۱۳۹۶
عالیه خوبه که ریاضیدان داریم وبا دانش اونا صدها چیز اختراع شده
جلال همتگر
۱۸:۴۳ ۱۱ تير ۱۳۹۶
با سلام ودرود بیکران ورحمت خدا بر روحشان که علوماینان باعث رشد فکری جهان هستی شده افراد دیگری هم هستند که میتوان از آنان یاد کرد مانند فثثاغورث ، تالس ، گوس ، گالوا ، پاسکال ، فرما ، نیوتن ، ریمان ، لایب نیتس ف آبل ، خیام ، کاشانی ، خوارزمی ، بیرونی و ......... ضمنا اگر مثلث طلایی ریاضی که عبارتند از گوس ، گالوا و نیوتن همزمان زندگی میکردند در حال حاضر ریاضیات هزار سال پیشرفت به جلو میداشت اما افسوس که اینچنین نشد
ناشناس
۰۱:۰۹ ۱۵ فروردين ۱۳۹۵
افرادی همچون خیام ،نیوتون،پاسکال،گالوا،فیثاغورث،تالش،اقلیدس،جمشیدکاشانی،فرماو.... جایشان در این لیست کاملا خالی است واقعا باید گفت مثلث طلایی ریاضی سه نفر هستند گوس و گالوا و نیوتون
ناشناس
۱۵:۵۵ ۰۱ دی ۱۳۹۴
آقا فکر کنم یه اشتباه لپی رخ داده.اسم من را فراموش کردید که بنویسید.
ناشناس
۲۳:۳۴ ۰۹ آذر ۱۳۹۴
من عاشق اینا شدم به خدا
عرفان
۲۲:۱۱ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
درود خدا بر تمامی دانشمندان ریاضی
دوست
۱۷:۳۶ ۲۲ خرداد ۱۳۹۴
خواجه نصیرالدین طوسی از همه اینا افضله ولی اسمش تو ایست نیست براتون متاسفم
ناشناس
۱۳:۴۲ ۰۵ خرداد ۱۳۹۴
پس فیثاغورس کو؟
پژهان
۱۸:۰۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۴
ای کاش،ای کاش که می شودبه اندازه ی یک سرسوزن به اندازه ی آن ها تلاش می کردیم.چه شب ها وچه روزهانخوابیدند،برای راحتی مااااااوآسایش ما.
جعفر
۱۶:۲۹ ۰۷ خرداد ۱۳۹۳
البته بزرگترین ریاضیدان تمام اعصار اسحاق نیوتونه ولی اسمش نیس.جالبه
مطهره
۲۳:۰۱ ۰۲ فروردين ۱۳۹۳
اینا چه قانون هایی است که کشف کردند
ناشناس
۱۷:۴۲ ۲۳ اسفند ۱۳۹۲
من هر چی استرس در طول زندگیم کشیدم از دست همیناست
حق گو
۱۶:۴۲ ۲۸ شهريور ۱۳۹۲
با سلام
دراین لیست شما جای بسیاری ازمفاخر اسلامی خالیست؛جا داشت از امثال بیرونیها،بتانی ها،خواجه نصیرها نیزاسم برده شود.
محمد
۱۰:۴۰ ۲۹ شهريور ۱۳۹۲
سلام من هم بانظر ت موافقم واقعا درحق دانشمندان ایرانی کم لطفی می کنند
دانیال شهیکی از بم
۰۹:۴۶ ۲۸ شهريور ۱۳۹۲
اقاییون ریاضی پدر علوم است
مرتضی
۲۱:۰۳ ۲۷ شهريور ۱۳۹۲
خدا خیرشون بده واقعا زحمت کشیدن
میثم
۲۱:۰۳ ۲۷ شهريور ۱۳۹۲
من فکر کنم خیام نیشابوری جاش توی لیست شما خالیه
درگزی
۲۰:۵۴ ۲۷ شهريور ۱۳۹۲
خدا بگم چیکارشون بکنه که هر چی بدبختی میکشیم از دست ایناست
صادق
۲۰:۲۰ ۲۷ شهريور ۱۳۹۲
روحشان شاد یادشان گرامی خدا از گناهاشون بگذره.
ناشناس
۱۹:۵۸ ۲۷ شهريور ۱۳۹۲
پس اسم من کو
محراب
۱۲:۵۴ ۲۷ شهريور ۱۳۹۲
روحشان شاد
شهاب
۰۹:۴۵ ۲۷ شهريور ۱۳۹۲
خدا اجرشان بدهد
حسین
۲۳:۱۱ ۲۶ شهريور ۱۳۹۲
هرچی بدبختی میکشیم در دانشگاه ها زیر سر همین هاست :D