به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران قم، امنيت اصل همه چيز است وقتي امنيت در جامعه نباشد ،رفاه، توسعه ،پيشرفت و پويش نخواهد بود، از سويي ديگر تامين و احساس امنيت مهم ترين عامل به وجود آورنده سرمايه اجتماعي در جامعه است، اگر حس امنيت نباشد سرمايه هاي انساني ،اقتصادي و تکنولوژيکي نمي توانند کار کنند.
امروزه جامعه شناسان به جاي سه سطح سرمايه طبيعي ، سرمايه تکنولوژيکي، توليدي و سرمايه انساني ، سرمايه اجتماعي را مطرح مي کنند، زيرا اهميت بالايي دارد .
از طرفي براي بوجود آوردن انضباط اجتماعي و امنيت در جامعه شرايط متعددي لازم است. زمينه هاي فکري و ذهني بايد شکل بگيرد، با زور شايد بتوان در کوتاه مدت امنيت را برقرار کرد اما در بلند مدت اين نيرو به ضد خودش تبديل مي شود و نتيجه عکس در جامعه مي گذارد.
براي ايجاد انضباط اجتماعي بايد در جامعه فرهنگسازي صورت گيرد، چرا که لازم است افراد بصورت آزادانه تصميم بگيرند و انتخاب کنند، ضروري است فرهنگ سازي و تعليم و تربيت صورت گيرد اما با اجبار و استفاده از قوه قهريه و زور نمي توان نتيجه اي گرفت، چرا که در اين صورت اعتماد مردم که اساس پيشرفت در جامعه است از بين مي رود،جامعه اي که در آن مردم به يکديگر و به قول و سخن هم اعتماد ندارند نمي توانند پيشرفت کنند،زيرا امنيت يکي از مقوله هاي مهم سرمايه اجتماعي است.
سرمايه اجتماعي نيز مجموعه معيني از ارزشها و هنجارهاي غيررسمي است که اعضاي گروهي که همکاري در ميانشان مجاز است در آن سهيم هستند و يا مي توان گفت: سرمايه اجتماعي پديده اي حاصل از تاثير نهادهاي اجتماعي ، روابط انساني و هنجارها بر روي کميت و کيفيت تعاملات اجتماعي است.
سرمايه اجتماعي يکي از فاکتورهايي است که نقش بسيار مهمي در امنيت اجتماعي يک جامعه دارد و امروزه اين سرمايه نقشي بسيار مهم تر از سرمايه فيزيکي و انساني در جوامع ايجاد مي کند و در غياب سرمايه اجتماعي ساير سرمايه ها اثربخشي خود را از دست مي دهند.لذا بدون سرمايه اجتماعي پيمودن راه هاي توسعه و تکامل فرهنگي ، اقتصادي و امنيتي هموار و دشوار مي شود.
بدون شک فرسايش سرمايه اجتماعي يکي از دغدغه هاي اصلي در توليد امنيت اجتماعي خواهد بود، هر قدر در جامعه اي ارزشها، هنجارهاي اجتماعي و تعهدات متقابل ميان افراد استحکام يابد، انحرافات اجتماعي مثل طلاق، اعتياد،جرم و ...
کاهش خواهد يافت. در غير اين صورت و با فروپاشي سرمايه اجتماعي جامعه دچار ضعف ، بي نظمي و در نهايت آنومي در سطح گسترده خواهد شد و امنيت اجتماعي آن به خطر خواهد افتاد.
سرمايه اجتماعي داراي سه رکن اساسي و بسيار مهم يعني اعتماد اجتماعي، مشارکت اجتماعي، ارزشهاي مشترک که تامين کننده امنيت اجتماعي اند، مي باشد. بنابراين فقدان يا کاهش سرمايه اجتماعي منجر به بروز معضلات،بحران ها و تعارضات متعدد اجتماعي مي شود./س