"حسن عابدینی" در گفتگو با
خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، با اشاره به تلاشهای دولت عربستان سعودی در راستای ترغیب کشورهای غربی برای حمله نظامی به سوریه گفت: عربستان سعودی به دلایل متعددی تلاش میکند تا زمینه مناسبی برای یک مداخله نظامی جدید در منطقه شرق مدیترانه از سوی قدرتهای فرامنطقهای را فراهم کند.
وی تصریح کرد: دولت سوریه از دیرباز دچار نوعی تنش با دولت عربستان سعودی بوده، بهویژه اینکه سوریه در چهارچوب محور مقاومت قرار دارد و عربستان سعودی همواره پیرو سیاستهای غرب در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا بوده است.
این کارشناس سیاست خارجی درباره موقعیت دولت سوریه نزد انقلابیون منطقه اظهار داشت: دولت سوریه طی سالیان دراز همواره محل رفت و آمد انقلابیون و گروههای مقاومتی بوده و از حدود 30 الی 40 سال پیش انقلابیون ایران به سوریه رفت و آمد داشتهاند و در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، سوریه یکی از دو کشور عربی بود که از موضع ایران در جنگ دفاع میکرد و همچنین در سالهای اخیر گروههای مقاومت اسلامی فلسطین همچون حماس، جهاد اسلامی و جبهه خلق برای آزادی فلسطین و سایرین در آنجا رفت و آمد داشتند و این اختلاف دیدگاه همواره بین این دو دولت وجود داشته است.
وی با اشاره به سایر موارد اختلافی میان این دو دولت بیان داشت: مواضعی که دولت عربستان سعودی در حمایت از گروههای غربگرای 14 مارس در لبنان اتخاذ کرده با منافع دولت سوریه مغایرت داشته و سیاستهای اعلامی و اعمالی این دو کشور در لبنان با مشکل مواجه بوده است.
عابدینی با اشاره به اختلافنظر این دو دولت در مسئله فلسطین تصریح کرد: دولت سوریه همواره پشتیبان گروههای مقاومت اسلامی فلسطین بوده در حالیکه دولت عربستان سعودی در جنگ 33 روزه به صورت رسمی حزبالله را به ماجراجویی متهم کرد همچنین در جنگهایی که رژیم صهیونیستی برضد مردم غزه در سالهای 2008 و 2012 تحمیل کرد، شاهد بودیم که دولتهای سوریه و عربستان سعودی در مقابل هم قرار گرفتند.
وی افزود: علاوه بر همه این موارد دولت عربستان سعودی همواره حامی گروههای تکفیری و القاعده بوده و نقشی که در کشورهای منطقه همانند عراق، سوریه و پیش از اینها در لبنان داشته با سیاستهای سوریه و محور مقاومت در تضاد بوده است.
این کارشناس سیاست خارجی با اشاره به پیرویهای بیچون و چرای دولت عربستان سعودی از آمریکا و کشورهای غربی و همچنین روابط پیدا و پنهان این دولت با رژیم صهیونیستی اظهار داشت: سوریه همواره تلاش کرده که سیاست مستقلی داشته باشد و هرگز تمایلی به تنشزدایی با رژیم صهیونیستی نداشته و آن را به رسمیت نشناخته در حالیکه میدانیم دولت عربستان سعودی سالهاست که طرح ابتکار عربی را برای به رسمیت شناخته شدن رژیم صهیونیستی اعلام کرده است.
عابدینی با تاکید بر موج بیداری اسلامی که تقریبا تمام کشورهای عربی با نظامهای پادشاهی و ریاست جمهوریهای مادامالعمر فراگرفته و آنها را با چالش های جدی مواجه کرده است، افزود: عربستان سعودی در این زمینه بیش از هر زمان دیگری احساس خطر میکند، در حالیکه سوریه به دلیل قرارگرفتن در محور مقاومت همیشه در پی آن بوده که با انجام اصلاحات درونی زمینه را برای نوعی هماهنگی میان مردم و دولت خود فراهم کند.
وی با بیان اینکه بهطور کلی دو اندیشه در غرب آسیا و شمال آفریقا در حال صفآرایی هستند، تاکید کرد: اندیشه اول مقاومت اسلامی بوده که سوریه جزئی از آن بهشمار میرود و اندیشه دوم هژمونی نظام سلطه است که پیشقراول آن در منطقه عربستان سعودی بوده بنابراین کلیه این زمینهسازیها را انجام میدهد تا با ترغیب آمریکا و غرب برای مداخله نظامی در منطقه یکی از موانع تحقق سیاستهای خودش که همان دولت سوریه است را از سر راه خود بردارد.
عابدینی در ادامه گفت: طی دو سال گذشته بندر بن سلطان که هماکنون به عنوان رئیس اطلاعات امنیت دولت عربستان سعودی مشغول به کار شده و تقریبا پیادهکننده و ترجمهکننده سیاستهای غرب در ممالک اسلامی بوده تلاش عربستان سعودی را برای تحریک کشورهای غربی در راستای مداخله نظامی در منطقه دوچندان کرده است.
این کارشناس سیاست خارجی با اشاره به برنامههای دولت عربستان سعودی برای همراهسازی برخی از کشورهای منطقه برای همسویی با سیاستهای آمریکا در راستای مداخله نظامی علیه سوریه افزود: عربستان سعودی از همه ابزارهای سیاسی، دیپلماتیک و مالی خود برای زمینهسازی عملیات نظامی علیه سوریه استفاده میکند، همانطور که پیش از اینها هم تلاشهای فراوانی کرده تا با دادن سلاح و جنگافزار و کمکهای مالی به تروریستها کشور سوریه را بیش از پیش ناامن کند.
وی در مورد نقش اردن در تحولات سوریه تصریح کرد: اردن یک سیاست دوگانه در پیش گرفته است، چرا که از یک سو در چارچوب سیاستهای انگلیس قرار دارد و بنابر برخی اخبار از بعضی مرزهای اردن ازجمله منطقه دشت حوران سلاح و تجهیزات لجستیکی به تروریستها منتقل کرده و علاوه بر این در بسیاری از موارد سیاستهای هماهنگی با عربستان سعودی در زمینه مخالفت با دولت سوریه داشته، اما به صورت رسانهای معمولا تلاش اردن بر این امر استوار بوده است که به صورت رسمی خود را دخیل در عملیات نظامی ضد سوریه مطرح نکند و در نهایت معلوم نیست در پشت پرده چهطور عمل خواهد کرد بنابراین اگر اردن بخواهد به عربستان سعودی در این زمینه کمک کند، حداقل در حوزه رسانهای کمتر به طور جدی مطرح خواهد شد.
عابدینی در پایان درباره گمانهزنی برخی رسانهها در مورد احتمال حمله روسیه به عربستان سعودی در صورت مداخله نظامی غرب در منطقه خاطرنشان کرد: سیاستهای دولت روسیه تا به امروز نشان داده که پذیرش این موضوع بسیار سخت خواهد بود به هر حال دولت روسیه منافع خود را دنبال میکند و در چارچوب آن عمل خواهد کرد.
انتهای پیام/