به گزارش
خبرنگار حقوقي قضايي باشگاه خبرنگاران، آدمربایی یکی دیگر از معضلاتی است که متاسفانه در کشور ما وجود دارد و ربودن دختران توسط پسران در جامعه امروزی روز به روز افزایش مییابد و افراد با انگیزههای متفاوتی همچون مالی، انتقام، تجاوزات جنسی، امحاء آثار جرم و ... شخص قربانی را میربایند و آزادی او را سلب میکنند.
عناصر تشکیل دهنده جرم آدمربایی عبارتند از: عنصر قانونی: طبق ماده 2 قانون مجازات اسلامی تنها فعل یا ترک فعلی که طبق قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد جرم محسوب میشود و اصل قانونی بودن جرم و مجازات بر این امر تاکید دارد که هر عمل ضد اجتماعی بایستی توسط قانونگذار منع شده باشد تا بتوانیم مرتکب آن را سرزنش کنیم.
خوشبختانه قانونگذار در ماده 621 و631 قانون مجازات اسلامی و ماده واحده قانون تشدید مجازات رانندگان متخلف مصوب 1335عمل آدم ربایی را جرم انگاری کرده است و ماده 621 قانون مجازات اسلامی تاکید میکند هرکس به قصد مطالبه وجه یا مال یا به قصد انتقام یا به هر منظور دیگر به عنف یا تهدید یا حیله یا به هر نحو دیگر شخصا" یا توسط دیگری شخصی را برباید یا مخفی کند به حبس از پنج سال تا پانزده سال محکوم خواهد شد.
همچنین ماده 631 قانون مجازات اسلامی در مورد نوزادربایی، مخفی یا تعویض کردن اطفال اين گونهمي گويد كه هر کس طفلی را که تازه متولد شده است بربايد یا مخفی کند یا او را به جای طفل دیگری یا متعلق به زن دیگری غیر از مادر طفل قلمداد نماید به شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.
عنصر مادی: عمل ربودن افراد به عنف یا تهدید یا حیله یا به هر نحو دیگر عنصر مادی جرم آدم ربایی محسوب میشود، یعنی اگر شخصی به هر انگیزه و با حیله و تقلب و یا بدون رضایت او را برباید عنصر مادی جرم آدم ربایی محقق شده است ،در ماده 631 قانون مجازات اسلامی عمل ربودن و مخفی کردن طفل و تعویض کردن اطفال عنصر مادی این جرم تلقی می شود.
عنصر معنوی: جرم آدمربایی در صورتی محقق میشود که علاوه بر عنصر قانونی و مادی،عنصر روانی و معنوی را دارا باشد یعنی شخص باید سوء نیت و قصد مجرمانه برای ارتکاب جرم را داشته باشد و در غیر اینصورت جرم فوق محقق نخواهد شد و انگیزه مرتکب جرم در عدم مسئولیت او بیتاثیر خوهد بود و مرتکب با هر انگیزهای اعم از مطالبه وجه یا مال یا به قصد انتقام یا به هر منظور دیگر مرتکب آدمربایی شود مجازات خواهد شد كه البته وجود انگیزه شرافتمندانه میتواند یکی از جهات مخففه موضوع ماده 22 قانون مجازات اسلامی باشد و قاضی دادگاه میزان مجازات را تخفیف دهد.
مجازات آدم رباییطبق ماده 621 قانون مجازات اسلامی،مجازات آدمربایی پنج سال تا پانزده سال حبس در نظر گرفته شده است و مجازات نوزادربایی طبق ماده 631 قانون مجازات اسلامی شش ماه تا سه سال حبس در نظر گرفته شده است و در صورتی که معلوم شود طفل ربوده شده مرده بوده مرتکب به یکصد هزار تا پانصد هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
معاونت در آدمربایی: هرگاه کسی با علم و عمده وسایل ارتکاب جرم آدمربایی و نوزاد ربایی را تهیه کند و یا افراد را به ارتکاب جرم فوق تحریک یا ترغیب یا تهدید یا تطمیع نماید و یا به هر طریق دیگر وقوع جرم را تسهیل کند به استناد ماده 43 قانون مجازات اسلامی معاون در جرم شناخته شده و مجازات معاون طبق ماده 726 قانون مجازات اسلامی حداقل مجازات مقرر در قانون برای همان جرم میباشد که در مورد جرم آدم ربایی پنج سال و نوزادربایی شش ماه حبس پیشبینی شده است.
کیفیات تشدید مجازات در جرم آدم ربایی: طبق ماده 621 قانون مجازات اسلامی در صورتی که سن ربوده شده کمتر از 15 سال باشد یا ربودن با وسیله نقلیه انجام گیرد یا به ربوده شده آسیب جسمی یا حیثیتی وارد شود مرتکب به حداکثر مجازات تعیین شده محکوم خواهد شد.
شروع به آدم ربایی: اگر شخصی شروع به آدم ربایی کند یعنی قصد ارتکاب جرم کند و شروع به اجرای آن نماید اما جرم بنا به دلایلی اتفاق نیفتد به استناد ماده 41 و تبصره ماده 621قانون مجازات اسلامی به سه تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد.
گزارش آخرين آدم ربايي در تاریخ 25/3/1392 گروهی چهار نفره با یک دستگاه خودرو پژو 405 در ساعت 12:30 دقیقه اقدام به ربودن کودکی در شهرستان گنبدکاووس کردند که در روزهای گذشته خبر آزادی این کودک و دستگیری عوامل این گروگانگیری موجی از شادی را برای خانواده کودک و مردم استان گلستان به وجود آورد.
تصور حضور کودک در خارج از کشور توسط گروگانگیرهارئیس پلیس آگاهی استان گلستان در خصوص جزئیات این آدمربایی گفت: در تاریخ 25/3/1392 گروهی چهار نفره با یک دستگاه خودرو پژو 405 در ساعت 12:30 دقیقه با مراجعه به درب منزل فردی در گنبدکاووس اقدام به ربودن کودک آنها میکنند که این کودک برای بازی در کوچه حاضر شده بود.
وي ادامه داد: پس از اعلام موضوع به پلیس آگاهی استان و پیگیریهای ویژه این اداره در پنج روز اول هیچ سرنخ و تماسی از ربایندگان به دست نیامد و پس از پنج روز به وسیله یک خط تلفن از مرز افغانستان از خانواده کودک تقاضای پنج میلیارد تومان وجه نقد کردند که در ابتدا این تصور برای پلیس و خانواده به وجود آمد که فرزند آنها از مرز ایران خارج شده است.
وی در ادامه تصريح كرد: اما پس از اقدامات پلیسی و اطلاعاتی و طی چند عملیات همزمان در استان و خارج از استان و در یکی از استانهای جنوب شرقی کشور به این نتیجه رسیدیم که کودک در داخل کشور است.
پس از 19 روز کودک در گرگان نجات یافترئیس پلیس آگاهی گلستان تصریح کرد: پس از انجام 19 روز کار مداوم و شبانهروزی با به دست آمدن سرنخهای مختلف متوجه شدیم که کودک در شهرستان گرگان و در داخل استان است.
وی ابراز داشت: پس از شناسایی عوامل این آدمربایی و طی چهار عملیات همزمان در سطح کشور که سه عملیات در استان و یک عملیات در یکی از استانهای جنوب شرقی کشور بوده است، افراد دستگیر و کودک به خانواده بازگردانده شد.
اکبری تأکید کرد: پس از بازجوییهای به عمل آمده از متهمان و در گفتگو با کودک مشخص شد که این افراد پس از ربودن کودک چشمان او را بسته و به یکی از مخفیگاههای خود در یکی از شهرستانهای استان گلستان منتقل کردند.
وی ادامه داد: آنها برای اینکه کودک بر این تصور باشد که در خاک افغانستان است با تغییر مکان او در دو مرحله و فراهم آوردن شرایط آب و هوایی و غذایی که این تصور را در کودک مسجل کند، وی را در یک ساختمان دو طبقه با وضعیت بسیار بد مخفی کردند.
عملیات همزمان ساعت 5:30 دقیقه صبح و دستگیری گروگانگیرهارئیس پلیس آگاهی گلستان عنوان کرد: پس از آنکه در تاریخ 1392.04.14 طی عملیات پلیسی در ساعت 5:30 صبح پلیس وارد ساختمان میشود؛ متهم از طریق مکانی که از گذشته برای فرار خود فراهم کرده بود اقدام به فرار میکند و طی تعقیب و گریز و با شلیک گلوله پلیس دستگیر میشود.
وی ادامه داد: پس از دستگیری ابتدا این آدمربا از بازگویی مکان اختفای کودک خودداری کرد، اما پس از جستجوهای دقیق، کودک در حالتی که با قرصهای خوابآور فراوان به حالت بیهوش افتاده بود توسط پلیس نجات یافته و به آغوش گرم خانوادهاش بازگشت.
برخورد با جرائم خشن اولویت پلیس استاکبری تأکید کرد: نیروی انتظامی گرگان برخورد با جرائم خشن و جرائمی که نظم و امنیت عمومی جامعه را به شدت برهم بزند، برخورد کاملاً قاطع و جدی خواهد داشت و به هیچ عنوان کوتاهی نخواهد کرد.
وی در پایان خاطرنشان كرد: پلیس استان گلستان با انجام اقدامات پلیسی و اطلاعاتی گوناگون بسیاری از باندهای خطرناک و خشن را دستگیر کرده و این اقدامها موجب کاهش وقوع جرائم خشن در استان شده است.
انتهاي پيام/