سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

جام جهانی فوتبال در قطر (2022)؛ فرصتی برای توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی

قطر به عنوان یکی از کشورهای مهم منطقه در سالیان اخیر روابط سیاسی خوبی با جمهوری اسلامی ایران داشته است. بهره مندی از شرایط خاص اقتصادی این کشور که هم اکنون براساس آمارهای بین المللی بیشترین رشد اقتصادی و بیشترین تولید گاز مایع را در جهان دارا می باشد، مستلزم توجه، سیاست گذاری و برنامه ریزی دقیق براساس شاخصه های بازار آن کشور است.


به گزارش سرويس اقتصادي باشگاه خبرنگاران ؛تصمیم فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) در ماه دسامبر 2010 مبنی بر واگذاری میزبانی مسابقات جام جهانی 2022 به این کشور فرصت های بسیار مناسبی برای صادرات انواع کالا و خدمات به این کشور فراهم نموده است.
این گزارش به بررسی اجمالی فرصت های ایجاد شده برای صادرات خدمات به این کشور در راستای برگزاری این رخداد جهانی می پردازد.
گزارشات و آمارهای منتشر شده از اختصاص حداقل 100 ميلیارد دلار برای انجام پروژه های زیربنایی و مهم در طی دهه جاری خبر می دهند. این پروژه ها عمدتا به حوزه های تولید انرژی، تصفیه آب، زیرساخت های اجتماعی و ساخت و ساز اختصاص دارند، اما بزرگترین فرصت های در حال ظهور در این کشور در بخش حمل و نقل نهفته است.
گزارش های منتشر شده ارزشی در حدود 45 تا 55 میلیارد دلار برای مجموع پروژه های جدید این بخش تخمین زده اند. این پروژه ها شامل خطوط ریلی قطر، احداث مترو در دوحه، توسعه بزرگراه ها و جاده ها می باشد که با این احتساب قطر را می توان کشوری با بزرگترین فرصت های در حال ظهور در بخش خدمات فنی و مهندسی دانست.
فضای تجاری قطر فضایی بسیار بارز می باشد که بسیاری از شرکت های بزرگ بین المللی حضوری بسیار قدرتمند در این بازار دارند، در حالیکه بخش نفت و گاز کشور قطر پرچم دار تجارت می باشد، این کشور به دنبال توسعه و تقویت سایر بخش های غیر نفتی می باشد. این رویکرد فرصت بسیار مناسبی برای شرکت های بین المللی برای توسعه حضور خود در این بازار فراهم می سازد.
در بخش انرژی سبز، اعلام دولت قطر مبنی بر اینکه به دنبال توسعه برنامه انرژی هسته ای خود می باشد، علامت مهمی است مبنی بر اینکه این کشور به دنبال توسعه انرژی های ماندگار می باشد و از آنجایی که این بخش در این کشور کاملا جدید می باشد، می تواند فرصت های عدیده ای را برای شرکت های بین المللی فراهم آورد.
 
1-پروژه های زیربنایی مهم در کشور قطر
2-1- نیرو
 
کشور قطر در حال حاضر سیستم مناسبی را در اختیار دارد که پاسخگوی نیاز مصرف کنندگان می باشد، با این وجود تقاضا برای انرژی مدام در حال افزایش می باشد و طی سالهای آینده سرمایه گذاری بیشتر باید در این بخش صورت پذیرد.
جدای از افزایش نیاز، قطر انرژی خود را از طریق قراردادهای مستقل تولیدکننده برق و آب تامین می کند که این مسئله می تواند فرصتی مناسب برای شرکت های خارجی باشد.  
با توجه به وجود ذخایر گازی بزرگ در این کشور بخش انرژی قطر عمدتا از گاز تامین می شود، ولی با این وجود قطر به دنبال تنوع بخشی به منابع انرژی خود می باشد و در حال حاضر مشارکت هایی با شرکت های فرانسوی و روسی برای توسعه برنامه انرژی اتمی خود دارد.
 
2-2- خطوط ریلی
 
هم اکنون کشور قطر فاقد خطوط ریلی می باشد، با این حال یک شبکه ریلی در حال ایجاد می باشد. با توجه به اینکه تمامی حجم حمل و نقل زمینی از طریق جاده صورت می پذیرد، تنوع در روش های حمل و نقل یکی از ضرورت ها برای جلوگیری از رشد ازدحام جاده ای می باشد.  
طرح کنونی خطوط ریلی شامل 300 کیلومتر سیستم مترو برای شهر دوحه، 100 کیلومتر خط ریلی برای اتصال به کشور عربستان، 325 کیلومتر خطوط ریلی باربری و 180 کیلومتر خطوط ریلی پرسرعت به کشور بحرین می باشد که ارزش پروژه خطوط ریلی بحرین_ قطر حدود 4.2 میلیارد دلار برآورد شده است.
 
2-3- جاده
 
همانگونه که پیشتر تشریح گردید، جاده ها تنها روش حمل و نقل زمینی می باشند و از این رو برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده حمل و نقل به یک اولویت برای کشور قطر تبدیل شده است. براساس گزارش های اخیر کشور قطر تقریبا 7790 کیلومتر جاده دارد و در حدود 20 میلیارد دلار برای زیرساخت جاده ای در طول دوره پنج ساله (2009_2014) تخصیص داده است.
مهمترین پروژه اخیر در توسعه حمل و نقل جاده ای این کشور، تونل زیردریایی به طول 12 کیلومتر می باشد که فرودگاه جدید شهر دوحه را به مراکز تجاری Lusail و West Bay متصل می کند که هزینه های این پروژه حدود 1 میلیارد دلار پیش بینی شده است.
 
2-4- فرودگاه ها
 
زیرساخت فرودگاهی کشور قطر در حال حاضر شامل سه فرودگاه با باند آسفالته می باشد که یکی از آنها فرودگاه بین المللی دوحه می باشد که دارای ترمینال مسافربری و باربری می باشد.
براساس آمار منتشره مبنی بر خدمت رسانی به 14.9 میلیون مسافر در سال 2009، فرودگاه بین المللی دوحه با 2.9 میلیون نفر مازاد از حداکثر ظرفیت سالانه خود تجاوز کرده است.
از این رو فرودگاه جدیدی با نام "فرودگاه بین المللی جدید دوحه" در حال احداث می باشد. ارزش پروژه احداث فرودگاه جدید حدود 14 میلیارد دلار برآورد شده است و انتظار می رود که ظرفیت جابجایی 24میلیون مسافر و 1.4 میلیون تن کالا در سال را داشته باشد.
 
2-5- آب
 
مانند دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس، آب آشامیدنی یکی از نگرانی های دولت قطر می باشد. در حالیکه سازمان آب و برق قطر تلاش های بسیار زیادی در پاسخگویی به تقاضای فزاینده صورت داده است، تولیدکنندگان مستقل آب و برق یکی از نقش آفرینان مهم در این زمینه محسوب می شوند.
یکی از بزرگترین این شرکت ها در قطر شرکت نیروی راس لفان می باشد که سرمایه گذاری های کلانی در کارخانه های آب شیرین کن صورت داده است و انتظار می رود پس از اتمام آخرین مرحله از توسعه خود (اواسط سال 2011) حدود 710 میلیون لیتر آب شیرین شده و آشامیدنی تولید کند.
 
2-6- بنادر
 
کشور قطر در حال حاضر دارای سه بندر دریایی مهم می باشد: بندر دوحه، بندر لفان و بندر مسیعید. بندر دوحه بر اساس توسعه فرودگاه جدید دوحه فازبندی شده است. ارزش این پروژه حدود 7 میلیارد دلار برآورد شده است و انتظار می رود تا سال 2025 خاتمه یابد، بندر تکمیل شده دارای پنج ترمینال باربری و چهار ترمینال کانتینر با ظرفیت 2 میلیون واحد معادل بیست فوت (TEUs) و 2 میلیون تن در سال خواهد بود.
 
یادداشت از: حسین بدری کارشناس بازرگانی خارجی
برچسب ها: قطر ، توسعه ، فرصت
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.