دکتر زهرا عبداللهی مسئول دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در گفتگو
با
خبرنگار علمي باشگاه خبرنگاران گفت:
گرچه دوران سالمندي به سنين بالاي ۶۰ سال اطلاق مي گردد ولي تغييرات
سالمندي از سال ها قبل آغاز مي شود.توجه به تغذيه در اين دوران به دليل
تغيير نيازهاي تغذيه اهميت دارد. نياز بالغين به مواد مغذي متاثر از
داروها، بيماري ها و پديده هاي بيولوژيكي دوران ميانسالي و سالمندي بوده و
در افراد مختلف با يكديگر متفاوت است.
وی با بیان این که مهمترين راهنماي تغذيه اي براي اين سنين ، تهيه
غذاهاي ساده و كم حجم است كه تمامي نيازهاي فرد به مواد مغذي را تامين
كرده و در عين حال متناسب با فرهنگ مصرف فرد باشد افزود: بدين منظور
مصـــرف متعـــادل و روزانه مواد غذايي شامل همه گروههاي غذايي توصيه مي
شود.انتخاب نوع غذا در برنامه غذايي روزانه از اهميت خاصي برخوردارا است.
تاكيد در برنامه غذايي سالمندان بر مصرف مواد غذايي كم چربي و كم كلسترول مانند: شير ولبنيات كم چرب، كاهش مصرف روغن، كره، خامه ، كم نمك و
پر فيبر است.
عبدالهی در مورد تغیه صحیح سالمندان عنوان کرد: در افراد مسن مصرف روزانه
۸ ليوان مايعات ترجيحا آب براي پيشگيري از بروز يبوست و كم آبي بـــدن
توصيــه مي شـــود، زيـــرا افراد مسن عليرغم نياز واقعي به مايعات كمتر
احساس تشنگي مي كنند و به همين دليل بيشتر مستعد كم آبي بدن وابتلاء به
يبوست هستند.
باید توجه داشت نيازغذايي افراد مسن به انرژي كمتر از
سايرگروه هاي سني است زيرا افراد مسن فعاليت بدني كمتري دارند و در نتيجه
نياز كمتري به غذا براي ثابت نگهداشتن وزنشان دارند.براي محدود كردن
دريافت انرژي، توصيه مي شود مصرف غذاهاي كم حجم و غني از مواد مغذي را
بيشتر كنند و مصرف مواد شيرين و چربيها را نيز كاهش دهند .
وی اظهار کرد: از آنجائيكه در سالمندان نياز به انرژي كاهش مي يابد،
پروتئين مورد نياز بدن بايستي از منابع كم كالري و با كيفيت بالا(ازلحاظ
پروتئين) مانند گوشتهاي كم چربي، مرغ، ماهي، تخم مرغ، فرآورده هاي لبني
بدون چربي يا كم چربي تامين شود. غلات و حبوبات نيز از منابع گياهي
پروتئين هستند كه در صورتيكه با هم مصرف شوند تمامي اسيدهاي امينه ضروري
را تامين مي كنند. البته پروتئين هاي حيواني نسبت به پروتئين هاي گياهي
كامل تر هستند يعني همه اسيدهاي امينه ضروري را به بدن مي رسانند.
مسئول دفتر بهبود تغیه جامعه وزارت بهداشت در خصوص مصرف چرب خاطر نشان
کرد:مصرف چربيها بايستي در رژيم غذايي سالمندان محدود شود. با افزايش سن
مقدار توده چربي بدن سالمندان افزايش مي يابد و در نتيجه احتمال چاقي و
خطر ابتلاء به بيماري هايي نظير هايپرتنشن، ديابت و بيماري هاي قلبي و
عروقي افزايش مي يابد. بنابراين كاهش مصرف چـــربي مي تواند به پيشگيري
از چاقي، عقب انداختن بروز سرطان، آترواسكلروز و ساير بيماريهاي دژنراتيو
كمك كند.