سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یزد/

سنت روزهای رمضان و شب‌های احیا در بافق

شب 19 ماه مبارک رمضان، یکی از شب‌های عظیم و با فضیلت و یکی از سه شب موسوم به شب قدر است و جایگاه ویژه‌ای که نزد مردم داشته‌اند،‌ همواره آدابی به دنبال خود داشته‌اند که اکنون فرصتی برای احیای آنهاست

به گزارش باشگاه خبرنگاران يزد شب نوزدهم ماه مبارک رمضان،مصادف شده با شب ضربت خوردن امام علی (ع) به دست ابن ملجم لعین و بنا به روایت مشهور، شب نزول وحی است.

مردم بافق در این شب در تمام مساجد محلات به ویژه مسجد جامع و امامزاده عبد الله بن موسی بن الکاظم (ع) مراسم عزاداری می‌کنند و قرآن بر سر گذاشته و شب زنده‌داری می‌کنند و مراسم‌های ویژه‌ای را تا سحر برگزار می‌کنند.

با اینکه احتمال نزول قرآن در شب بیست و سوم ماه رمضان بیشتر است، دو شب نوزدهم و بیست و یکم به دلیل مصادف شدنشان با ضربت خوردن و شهادت مولی الموحدین، حضرت علی (ع) شور و حال ویژه‌ای دارد و در نزد مردم بافق به ایام تیغ مشهورند.

روضه قنبر

رسم قابل ذکری که متفاوت از سایر شهرها و آبادی‌های کشور در بافق مرسوم است و صرفا در شب بیست و یکم رمضان نمود می‌یابد، مرثیه خوانی مولای متقیان حضرت علی (ع) است که به روضه قنبر مشهور است.

در این شب یکی از دراویش با لباس سفید بلندی بر تن، دستاری مشکی دور سر و شالی هم دور کمر در حالی که تبرزینی بر دوش گرفته از درمسجد جامع وارد می‌شود و مردم آماده بر سر گذاشتن قرآن می‌شوند که در این هنگام مداح وارد می‌شود و با بانگ بلند می‌خواند:

خادم درگاه علی قنبرم

منتظر مقدم آن سرورم

ناد علیاً علیاً یا علی

مداح چندبار شعر را تکرار می‌کرد تا کنار محراب می‌رسید سپس پای منبر می‌ایستاد و اشعار دیگری را در رثای حضرت علی (ع) می‌خواند و مردم گریه و زاری می‌کردند بعد قرآن بر سر می‌گذاشتند. آخرین بازمانده و مجری این رسم، مرحوم درویش محمد بود که حتی چند سال قبل از وفاتش این رسم را اجرا می‌کرد اما بعدها بر اثر کهولت سن قادر به انجامش نبود

 

* ختم قرآن از رسوم پسندیده مردم بافق/ عقاید زنان در مورد هر کدام از سوره‌ها

زنان بافقی عقاید جالبی در مورد هر کدام از سوره‌های قرآن دارند که در جلسه ختم به تعبیر و تفسیر آن می‌پردازند:

سوره زلزال: اگر نوبت قرائت این سوره بر کسی بیفتد می‌گویند منزلش را عوض می‌کند و خانه بهتری می‌خرد.

آیه‌الکرسی: اگر در جلسه ختم مشخص شود که فردا آیه‌الکرسی قرائت می‌شود، زن یا زنان حامله برای آن جلسه تعدادی انار شیرین تهیه می‌کردند و با خود به مجلس قرآن خوانی می‌آوردند، آیه الکرسی را بر آن می‌خواندند بعد از ختم، انار را به تکه‌های کوچک تقسیم می‌کردند و آنها را به گونه‌ای می‌خوردند که دانه‌ای از آن روی زمین نیفتد و معتقد بودند فرزندی که خدا عطا خواهد کرد، پسر خواهد بود.

سوره یس: برای سوره یس تعدادی سیب به جلسه می‌آورند، سیب‌ها را در سینی می‌گذارند و در وسط جلسه قرار می‌دهند در پایان، زن یا زنان حامله می‌خورند و معتقدند فرزند زیبا به دنیا خواهند آورد.

سوره یوسف: زنان حامله بافقی معتقدند در وقت قرائت این سوره باید مقداری نبات وسط جلسه بگذارند و آخر جلسه به نیت شفا هر کدام مقداری از آن را بخورند

همچنین جزء30 و 29 قران را هم می خوانند./س
برچسب ها: رسوم ، مردم ، بافق ، در احیا
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.