سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یزد/

یزد ، در جایگاه نخست شیوع بیماری دیابت کشور

دیابت بیماری خطرناکی است و براثر این بیماری فرد دچار عوارض چشمی ، قلبی و عروقی ، کلیوی ، بیماریهای عصبی و زخم های پوستی می شود

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مرکز یزد  

 

امروزه سبک زندگی و شهرنشینی موجب شده است که مردم به تحرک و ورزش کمتر اهمیت دهند و در نتیجه بیشترمردم به اضافه وزن و چاقی دچار می شوند این در حالی است که رژیم غذایی نادرست ، استفاده از فست فودها ، مصرف مواد قندی و چربی بیش از مقدار لازم ، آمادگی فرد را برای دیابت افزایش می دهد.

در عین حال مردم نسبت به گذشته از غذاهای ناسالم و پرحجم استفاده می کنند،. بنابراین ترکیب نامناسب فعالیت بدنی کم و استفاده از غذاهای نا سالم سبب افزایش غیرقابل کنترل شیوع دیابت در جهان شده است

رئیس مرکز تحقیقات دیابت استان یزد گفت: این استان در زمینه شیوع بیماری دیابت در سطح کشور رتبه نخست را داراست.

مسعود رحمانیان با بیان اینکه دیابت بیماری متابولیسم قندی است، افزود: شیوع این بیماری در استان معادل 14درصد است که از بسیاری از دیگر نقاط کشور بالاتر است.

وی با اشاره به اینکه این بیماری به علت عدم وجود انسولین یا اختلال در عملکرد آن گلوکز که سوخت اصلی سلول های بدن است در خون تجمع می یابد، اظهار داشت: دلایل متعددی در پیدایش دیابت دخیل هستند که مهمترین آنها شامل سن، چاقی، بی تحرکی، پرخوری، استرس و برخی داروها و ژنتیک است.

رئیس مرکز تحقیقات درمانی دیابت استان یزد افزود: متاسفانه در بسیاری از موارد این بیماری علائمی ندارد ولی ممکن است با پرنوشی، پرادراری، کاهش وزن و در موارد شدیدتر با کاهش سطح هوشیاری و کما خود را نشان دهد .

رحمانیان با اشاره به اینکه دو نوع دیابت وجود دارد، تصریح کرد: دیابت نوع یک یا دیابت وابسته به انسولین که در آن سلول های مترشحه انسولین در پانکراس تخریب شده و سطح انسولین بدن بسیار پایین است و دیابت نوع دو یا دیابت غیروابسته به انسولین که در آن ترشح انسولین وجود دارد ولی عملکرد آن به دلایل مختلف دچار اشکال است.

وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل افزایش روز افزون دیابت را پرخوری و مصرف غذاهای آماده است که با ایجاد چاقی منجر به ایجاد مقاومت به انسولین می شود، توصیه کرد: حتی الامکان از مصرف این گونه غذاها پرهیز شود.

این کارشناس با اشاره به اینکه رژیم غذایی یکی از مهمترین فاکتورها در پیدایش دیابت است، تصریح کرد: مصرف غذاهای غنی از کربوهیدراتوچربی بیماران را در معرض چاقی و مقاومت به انسولین و در نهایت پیدایش دیابت قرار می دهد .

رحمانیان اظهار داشت: بر عکس مصرف مواد غذایی حاوی فیبر و کروهیدرات های کمپلکس مثل غلات و حبوبات وسبزیجات درکاهش خطر دیابت نقش دارد.

رئیس مرکز تحقیقات درمانی دیابت استان یزد گفت: مطالعات نشان داده اند مصرف غذاهای دریایی در سنین پایین در کاهش دیابت و بزرگسالی می تواند نقش مهمی داشته باشد.

وی اضافه کرد: متاسفانه با افزایش شیوع چاقی شیوع دیابت نیز در سال های اخیر افزایش یافته و به سنین پایین تر گسترش یافته است.

رحمانیان بر لزوم رعایت کامل و دقیق توصیه های تغذیه های و بهداشتی در تمام افراد جامعه بیش از پیش توصیه می شود، گفت: افراد مصرف غذاهای پرکالری را کاهش دهند و با افزایش تحرک گام بلندی در ارتقا سلامت خود بردارند.

این مقام مسئول، مصرف شیرینی و کربوهیدرات یکی از فاکتورهای خطر در پیدایش دیابت بیان کرد و افزود: ممکن است عامل شیوع دیابت در یزد باشد.

رئیس مرکز تحقیقات دیابت استان یزد از تمام افراد بالای 45 سال خواست تست های غربالگری دیابت را انجام بدهند تا اگر مشکلی در این زمینه وجود دارد پیشگیری شود، گفت:در مراکز بهداشتی درمانی سطح شهر یزد تمام امکانات تشخیصی به صورت رایگان یا با هزینه های اندک به شهروندان خدمات ارائه می کنند .



***دیابتی ها بانظر متخصص طب سنتی، گیاه دارویی مصرف کنند

یک فوق تخصص غدد و بیماری های متابولیسم بزرگسالان گفت: دیابتی ها با نظر متخصص طب سنتی گیاه دارویی مصرف کنند .

رحمانیان با تاکید بر اینکه دیابتی ها تحت نظر متخصص طب سنتی از گیاهان دارویی یا داروهای گیاهی استفاده کنند، افزود: از آنجایی مطالعه ای علمی بر روری بسیاری از تمام گیاهان دارویی صورت نگرفته و اثربخشی ان ها به اثبات نرسیده است بنابر این توصیه می شود این بیماران در درجه اول با نظر و تجویز متخصص طب سنتی از گیاهان دارویی استفاده کنند و در وهله دوم به هیچ عنوان داروهای گیاهی را جایگزین داروهای دیابتی خود نکنند .

وی اظهار داشت: والدین به فرزندان خود انجام فعالیت های ورزشی و نحوه صحیح غذا خوردن را آموزش دهند زیرا هم اکنون چاقی و اضافه وزن در کودکان در حال افزایش است که در نهایت می تواند زمینه بروز دیابت رادر سنین کودکی و بزرگسالی در کودک فراهم کند .

رئیس مرکز تحقیقات و درمانی دیابت استان یزد همچنین بر عدم مصرف غذاهای فست فود، پرهیز از نوشیدن نوشابه های گازدار و انرژی زا، عدم مصرف چیپس و مواغذایی چرب و چاق کننده تاکید کرد.

رحمانیان خاطرنشان کرد: والدین فرزندانشان را به افزایش مصرف میوه و سبزیجات تشویق کنند و همچنین فرزندن را به انجام فعالیت های ورزشی ترغیب کنند و ورزش را در برنامه روزانه خود و فرزندانشان بگنجانند .

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد همچنین توصیه کرد: تمام افراد بالای 45 سال و افراد زیر 45 سال که دارای فاکتورهای خطر دیابت از جمله سابقه دیابت در خانواده، بی تحرکی و اضافه وزن هستند ضمن مراجعه به پزشک و انجام آزمایش خون از عوارض دیابت پیشگیری کنند .

یوسف نقیایی افزود: بطور کلی برای یک شخص سالم توصیه می شود حتی المقدور از غذای سرخ کردنی کمتر استفاده کند زیرا که این مهم می تواند مقدار یا از خواص آن غذا را در اثر حرارت بالای سرخ کردن از بین ببرد و علاوه بر آن روغن اضافی نیز دریافت شود که خود می تواند انرژی های موجود در غذا را بالا ببرد و در عین حال بسته به نوع روغن می تواند مشکلات قلبی و عروقی را نیز به همراه آورد و یا منجر به افزایش تری گلیسیرید و کلسترول خون شود .

وی اظهار داشت: با توجه به این که مکانیسم های هضم و جذب چربی ها در آنها نسبت به افراد سالم مختل شده است باید بیشتر مراقب دریافت میزان روغن یا چربی خود باشند .

نقیایی دیابتی ها قبل از گرسنگی غذا بخورد و قبل از سیری دست از غذا بکشند، گفت: این مهم با داشتن برنامه غذایی منظم میسر می شود .

این کارشناس تغذیه یادآورشد: یک فرد دیابتی باید حدود ساعت گرسنگی خود را در طول روز ثبت نماید و طبق آن تعداد وعده های غذایی را قبل از آن ساعت مصرف نماید .

نقیایی توصیه کرد: دیابتی ها تا حد ممکن ساعات مصرف وعده های خود را ثابت نگه دارند که به این ترتیب پس از چند روز فرد می تواند متابولیسم بدن خود را تنظیم کند و در نهایت گرسنگی یا افت قند خون پیش نخواهد آمد.

این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: این افراد در صورتی که در مقدار مصرف رعایت نماید افزایش قند خون نیز نخواهد داشت البته باید توجه داشت که مقدار و زمان مصرف دارو یا انسولین می تواند بر ساعت و مقدار غذای شخص اثر بگذارد.

مدیر گروه تغذیه مرکز بهداشت استان یزد گفت: مصرف زیاد طالبی می تواند مشکلاتی از جمله نفخ و ناراحتی گوارشی و یا افزایش قند در افراد دچار دیابت ایجاد کند.

نقیایی افزود: این میوه حاوی 31 کیلوکالری انرژی بوده که هشت درصد آن را کربوهیدراتها همراه با مقدار مناسبی فیبر خوراکی تشکیل می دهند.

وی میزان پتاسیم موجود در طالبی را در حد متوسط به میزان 240 میلی گرم عنوان کرد که می تواند برای بیماری های قلبی عروقی مناسب است ضمن آنکه ویتامین ث موجود در این میوه نیز قابل توجه است و حدود 37 گرم بوده که خود می تواند در پیشگیری از سرماخوردگی موثر باشد .

این کارشناس تغذیه تصریح کرد: هریک لیوان از این میوه یک واحد محسوب می شود و می تواند به میزان دو تا چهار واحد در روز مصرف شود البته مصرف زیاد طالبی هم می تواند مشکلاتی از جمله نفخ و ناراحتی گوارشی و یا افزایش قند در افراد دچار دیابت ایجاد کند.

مدیر گروه تغذیه مرکز بهداشت استان یزد گفت:طالبی معمولا به دو رنگ زرد یا سبز وجود دارد که رنگ زرد آن حاوی رنگدانه بتاکاروتن و رنگ سبز آن رنگدانه آلفا بتاکاروتن است که هر دوی آنها از پیش سازهای ویتامین A محسوب می شوند به طوری که هر 100 گرم طالبی حاوی 180 معادل رتینول است .


15درصد زنان مبتلا به دیابت بارداری به انسولین نیاز پیدا می کنند

کارشناس مامایی در یزد گفت: در صورتی که قند خون با رژیم غذایی و ورزش کنترل نشود انسولین تزریقی تجویز می شود به طوری که حدود 15 درصد زنان مبتلا به دیابت بارداری به انسولین نیاز پیدا می کنند.

صدیقه علیشاهی افزود:درمان دیابت بارداری به شدت بیماری بستگی دارد یعنی بیمار باید قند خود را با استفاده از دستگاههای خانگی کنترل قند خون و یا نوارهای حساس به قند خون کنترل کند ضمن اینکه در درمان آن رژیم غذایی برنامه ریزی شده می تواند کمک کننده باشد.

وی توصیه کرد: در رژیم غذایی مادران دیابتی از فیبر زیاد استفاده شود و ورزش روزانه از قبیل پیاده روی و شنا فراموش نشود ضمن اینکه باید مصرف شیرینیجات محدود شود .

علیشاهی ادامه داد: در رژیم غذایی این افراد باید تعادل صحیحی میان پروتئین، چربی و کربوهیدرات وجود داشته باشد همچنین ویتامین های لازم، مواد معدنی و کالری لازم باید تأمین شود .

این کارشناس مامایی تصریح کرد: اصول حاکم بر رژیم غذایی دیابتی برای همه افراد مفید است بنابراین اگر دیگر اعضای خانواده هم این رژیم غذایی را رعایت کنند فرصتی فراهم شده است تا همه از یک تغذیه سالم تر بهره مند شوند.

علیشاهی افزود:مطالعات نشان می دهند که ورزش های سبک به بهبود توانایی بدن در سوزاندن گلوکز کمک کرده و سبب کاهش قند خون می شود .

این کارشناس اضافه کرد: 30 دقیقه فعالیت نظیر پیاده روی یا شنا، برای بسیاری از زنان مبتلا به دیابت بارداری سودمند است ضمن اینکه برای آگاهی از میزان فعالیت ورزشی مناسب و مفید باید با پزشک مشورت شود/س
برچسب ها: رتبه ، نخست ، یزد ، در دیابت ، در کشور
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.