سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مشاور رئيس‌جمهور موقت مصر:

قانون اساسي مصر ظرف مدت چهار ماه اصلاح مي‌شود/ اعضاي پارلمان جديد دو ماه پس اصلاح قانون اساسي انتخاب خواهند شد

يکي از مشاوران سياسي رياست جمهوري مصر چهارشنبه پيش بيني کرد قانون اساسي اين کشور ظرف مدت چهار ماه اصلاح شود و پس از آن ابتدا انتخابات پارلماني و سپس انتخابات رياست جمهوري برگزار گردد.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگارانبه نقل از شبکه تلويزيوني المصريه، مصطفي حجازي مشاور سياسي عدلي منصور، در کنفرانس خبري خود در قاهره گفت: تلاش ها ما در طول دو هفته گذشته اين بود که در مسير نقشه راه خود به سوي آينده حرکت کنيم. در ابتدا بيانيه قانون اساسي صادر شد و نقشه راه آينده را مشخص کرد و تلاش ها براي تدوين قانون اساسي جديد آغاز شد. در ابتدا قانون اساسي جديد به همه پرسي گذاشته مي شود و سپس انتخابات پارلماني و رياست جمهوري برگزار خواهد شد. در قانون اساسي جديد تلاش مي شود اشتباه هايي که در  قانون اساسي سابق رخ داد، تکرار نشود. ما از اصلاح قانون اساسي سخن مي گوييم که تدوين اين قانون اساسي دو مرحله اي خواهد بود. در مرحله نخست کميته اي از حقوقدانان شرکت دارند. شرکت اين حقوقدانان بر اساس سهم خواهي سياسي به مانند گذشته نيست. کارشناسان سياسي که دراين کميته حضور دارند از قضات و حقوقدانان يا اساتيد حقوق اساسي در دانشگاه هاي مصر هستند.
در مرحله دوم کميته اصلي تدوين قانون اساسي با پنجاه عضو تشکيل خواهد شد. در اين کميته نمايندگاني از همه گروه هاي سياسي، مردمي، صنفي و قومي حضور خواهند داشت. از همه اين گروه ها درخواست مي شود نامزدهاي خود را معرفي کنند ولي انتخاب اين افراد بر اساس معيارهايي خواهد بود. کمترين معيار اين است که اين افراد بتوانند توان بحث و بررسي قانون اساسي جديد را داشته باشند و پيشنهاد دهند و راه حل جايگزين ارائه کنند. 
اين معيارها اعلام خواهد شد و گروه هاي مختلف مصر بر اساس اين معيارها نامزدهاي خود را براي اين کميته معرفي خواهند کرد. اين دو کميته فعاليت هم افزايي دارند به اين معنا که فعاليت کميته کارشناسان با اصلاح در قانون اساسي و تهيه پيش نويس قانون اساسي متوقف نخواهد شد و دو کميته با يکديگر ارتباط دارند. هدف اين است اگر در نگارش پيش نويس قانون اساسي اختلافاتي ايجاد شد کميته کارشناسان گزارش خود را در اين زمينه در اختيار کميته پنجاه نفره قرار دهد و اين کميته نيز نقش تکميل کننده خواهد داشت. روند تدوين قانون اساسي بايد به صورت واقعي و توافقي صورت گيرد. 
وي افزود: ساز و کار ديگر در تهيه پيش نويس قانون اساسي جديد اين است که بايد با مردم در تهيه اين پيش نويس ارتباط داشت و بايد کميته پنجاه نفره که نماينده جامعه است تضمين دهد با بخش هاي مختلف جامعه ارتباط دارد. جوانان که از ابتداي انقلاب بيست و پنجم ژانويه نقش مهمي در تحولات اين کشور داشتند در اين ساز وکار نقش مهمي ايفا خواهند کرد تا معنا و مفهوم پيش نويس قانون اساسي جديد در اختيار ملت قرار گيرد. تدوين متن اين پيش نويس مسئله اي فني و حرفه اي است. تلاش ما اين است که خواسته ملت مصر در عدالت اجتماعي و آزادي ها در اين پيش نويس حضور پررنگ داشته باشد. پيش بيني ما اين است که تهيه اين پيش نويس تا چهار ماه ديگر به پايان برسد و سپس همه پرسي اين پيش نويس برگزار خواهد شد و رئيس جمهور فرمان برگزاري انتخابات پارلماني را صادر خواهد کرد. يک هفته پيش از تشکيل پارلمان، فرمان برگزاري انتخابات رياست جمهوري صادر خواهد شد. من اين مرحله را نقطه زيربنايي براي آينده مصر توصيف مي کنم. مصري ها به دنبال اين آينده هستند که در انقلاب بيست و پنجم ژانويه نيز به دنبال اين آينده بودند. در چنين آينده اي در جامعه مصر از آزادي هاي عمومي دفاع و عدالت اجتماعي تضمين مي شود. هيچ تبعيضي ميان شهروندان مصري وجود نخواهد داشت و همه از حقوق و تکاليف برابري برخوردار خواهند بود. در پايان اين مرحله مسئله آشتي مطرح مي شود. ما از مرحله عدالت انتقالي سخن مي گوييم که به دنبال آن آشتي است. عدالت و قانون زيربناي آشتي است. عدالت انتقالي در شمار زيادي از کشورها نظير آفريقاي جنوبي رخ داد.
حجازي ادامه داد: ما تلاش مي کنيم نهادهاي دولتي بر اجراي عدالت انتقالي و آشتي نظارت داشته باشند. در دولت جديد مصر امين المهدي العباسي به عنوان وزير عدالت انتقالي و آشتي ملي انتخاب شده است. وظيفه اين وزارتخانه اين است که تلاش ها در مسير عدالت انتقالي و آشتي ملي را رهبري کند و معيارها و پرونده هاي مورد نظر را مشخص خواهد کرد. تصميمات الزام آور در اين زمينه از ماموريت هاي اين وزارتخانه خواهد بود. همچنين اين آشتي ملي ميان همه اقشار مختلف ملت مصر است. اين آشتي محدود به گروه هاي سياسي نيست بلکه بايد اين آشتي صلح هميشگي را در جامعه مصر ايجاد کند. اجازه نمي دهيم اختلافاتي که صلح اجتماعي را تهديد مي کند بار ديگر وارد جامعه شود. نبايد هيچ يک از شهروندان مصري احساس تهديد کند يا اين که نبايد هيچ فردي به دنبال سوء استفاده از شهروندان مصري باشد. اين عدالت انتقالي و آشتي ملي همه را از رژيم حسني مبارک تا کنون در برخواهد گرفت. در روند پيشبرد عدالت انتقالي و آشتي ملي بخش هايي نظير نهادهاي دولتي، دانشگاه الازهر، کليساي مصر، دستگاه قضايي، رسانه ها، روشنفکران، جوانان، زنان و جريان هاي سياسي حضور خواهند داشت و هيچ کس به حاشيه رانده نخواهند شد. همه بايد بر اساس عدالت و قانون در روند آشتي ملي مشارکت داشته باشند.
وي درباره بازداشت شماري از سران ارشد جماعت اخوان المسلمين افزود: دادستاني مصر دو بيانيه در اين زمينه صادر و تاکيد کرده است بازداشت اين افراد بر اساس قانون و اجراي تحقيقات شفاف بوده است. بازداشت اين افراد  به صورت موقت است. دادستاني مصر در اين دو بيانيه اسامي متهمان و اتهامات را مطرح کرده که بيشتر اين اتهامات درباره تشويق به خشونت، قتل و تخريب است.
حجازي در پاسخ به اين پرسش که آيا کميته کارشناسان، قانون اساسي جديدي را براي مصري ها تدوين خواهد کرد؟بيان داشت: کميته کارشناسان به چگونگي تدوين قانون اساسي به لحاظ محتوايي و لغوي واقف است. مصر کشوري قديمي در نگارش قانون اساسي است. پيشنهادهاي گروه هاي مختلف در جامعه در اختيار کميته کارشناسان قرار خواهد گرفت. ما در اين زمينه با جوانان نيز ارتباط داريم. هدف نهايي ما اين است که قانون اساسي را اصلاح کنيم نه اين که قانون اساسي جديدي تدوين شود. ميزان اصلاحات قانون اساسي به تصميمات کميته کارشناسان و پيشنهادهاي مردم وابسته است.
وي در پاسخ به اين پرسش که در روند آشتي ملي در مصر آيا به جماعت اخوان المسلمين توجه خواهد شد؟گفت: اين آشتي ميان همه ملت مصر است و به صورت منطقي نمي توان هيچ گروهي را به حاشيه راند به ويژه آنکه اخوان المسلمين خود را در وضع تنش با جامعه مي بيند. همچنين اين جريان بايد تصميم خود را درباره مشارکت در آشتي ملي اعلام کند.
حجازي درباره سفر محمد البرادعي معاون رئيس جمهور موقت مصر به رژيم صهيونيستي و پرواز هواپيماهاي جنگنده مصر بر فراز نوار غزه و در پاسخ به اين پرسش که آيا پرواز اين هواپيما تلاشي براي محکوم کردن جنبش حماس به اتهام همکاري اين جنبش با گروه هاي جهادي در حوادث تروريستي در منطقه سينا گفت: محمد البرادعي به اسرائيل سفر نکرده است. پرواز هواپيماهاي نظامي مصر بر فراز نوار غزه اقدامي امنيتي و نظامي است و بايد ارتش مصر در اين زمينه اظهار نظر کند. عمليات تروريستي گسترده اي در منطقه سينا در جريان است. بايد از يکپارچگي ارضي و حاکميت مصر دفاع کرد.
وي درباره ديدار کاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با مقامات مصري در قاهره بيان داشت: اشتون و ديگر مقامات خارجي تلاش مي کنند از حقيقت و عدالت در مصر حمايت کنند. حقيقت کنوني در مصر ادامه انقلاب بيست و پنجم ژانويه است و در سي ام ژوئن گذشته نيز انقلاب عظيمي رخ داد و مردم بر تغيير دولت گذشته تاکيد کردند. اشتون اين مسئله را درک کرده است و از نزديک به اوضاع مصر واقف است. کشورهاي اروپايي اطلاعات دقيقي از اوضاع اين کشور دارند چرا که ميان اين کشورها و نهادهاي مدني مصر روابطي وجود دارد. اشتون براي مشاهده وضع جديد در مصر به اين کشور سفر کرده است. ما در اين ديدار به اشتون تاکيد کرديم که وضعي جديد در مصر بر اساس نگارش قانون اساسي جديد و آزاد، عدالت انتقالي و آشتي ملي برقرار خواهد شد.
حجازي درباره انتقاد برخي از کشورها از اوضاع کنوني در مصر گفت: کشورهاي غربي در ابتدا موضع مبهمي در تعامل با تحولات جديد مصر داشتند ولي پس از چند روز( پس از سرنگوني محمد مرسي) اين مواضع تغيير کرد چرا که اين کشورها درک کردند ملت مصر پس از انقلاب وضع جديدي را در اين کشور ايجاد کرد. در اين زمينه هيچ اختلافي ميان کشورهاي غربي وجود ندارد. ممکن است برخي از کشورهاي اروپاي شمالي ملاحظاتي درباره اوضاع مصر داشته باشند ولي کاترين اشتون در قاهره تاکيد کرد که در حال حاضر اجماعي در غرب در حال شکل گيري است مبني بر اين که آنچه در مصر رخ داده بيان خواسته ملت اين کشور بوده است. برخي  در ابتدا مسئله کودتاي نظامي را در مصر مطرح مي کردند که ديگر چنين شبهه اي در غرب وجود ندارد. غربي ها و مصر تمايل دارند در مسير درست به سوي آينده گام بردارند. انتخاب عدلي منصور، محمد البرادعي و تشکيل دولت جديد در مصر بيانگر اين است که هيئت حاکمه جديد در مصر دوگانه رفتار نمي کند و دولتي مدني و غير نظامي در اين کشور تشکيل شده است و ارتش مصر به عنوان نماينده ملت اين کشور اقدامي را انجام داد. ارتش مصر که از اراده ملت مصر حمايت مي کند خواسته اين ملت را اجرا کرده است.
وي درباره مواضع آمريکا در تعامل با اوضاع مصر تصريح کرد: در ديداري که با ويليام برنز معاون وزير آمريکا و ديگر مقامات اين کشور داشتيم به اين نتيجه رسيديم که مواضع آنان با مواضع اروپايي ها متفاوت نيست. برخي از نمايندگان کنگره آمريکا ملاحظاتي درباره اوضاع مصر دارند و مسائل کمک هاي آمريکا به مصر را بر اساس شرايط ايجاد شده در اين کشور  مطرح مي کنند ولي به صورت کلي فهم آمريکايي ها از وضع جديد در مصر اين است که اين تحولات روشن است و هيچ ابهامي در آن وجود ندارد.



برچسب ها: بین الملل ، مصر ، منصور
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.