سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

قم/

رمز پیروزی بر دشمن اطاعت از رهبری است / فلسفه جهاد در راه خدا آزمایش انسان‌هاست

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: اطاعت و فرمان‌پذیری از رهبری و فرمانده در جهاد فی سبیل‌الله اهمیت ویژه‌ای دارد و موجب تقویت اراده و پیروزی بر دشمن خواهد شد.

به گزارش گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران ،  آیت‌الله محمدتقی مصباح‌یزدی دوشنبه شب در جلسه درس اخلاق رمضان که در حسینیه امام خمینی (ره) دفتر رهبر معظم انقلاب در قم برگزار شد اظهار کرد: روش‌های مختلفی در قرآن به کار گرفته شده تا مومنان را به صبر تشویق کند و در این میان صبر در جهاد اهمیت فراوانی دارد.

وی افزود: در جهاد که جزو تکالیف دشوار الهی است صبر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و اطاعت از رهبری و فرمان‌پذیری هم نخستین گام برای پیروزی است تا بتوان با اراده‌ای قوی در مقابل دشمنان ایستادگی کرد.

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان اینکه روزه یکی دیگر از راه‌های تقویت اراده و صبر در آدمی است گفت: در روایات از روزه به صبر تعبیر شده و می‌توان به وسیله این عبادت بزرگ اراده درونی را تقویت کرد.

وی ادامه داد: همواره برخی افراد بوده‌اند که خود را از انجام عبادات مبری دانسته و از زیر بار آنها شانه خالی می‌کنند و گروهی هم پا را فراتر نهاده به شبهه‌افکنی در آنها هم می‌پردازند؛ به‌عنوان مثال جهاد را دستمایه شبهات خود قرار داده و می‌گویند اگر به مشورت با ما توجه می‌شد میزان تلفات خودی‌ها هم کمتر می‌بود یا اینکه فلان اشخاص به شهادت نمی‌رسیدند در حالی‌که در کلام قرآن اگر دشمنان موفق نمی‌شدند مسلمانان را در میدان جهاد بکشند این کار را در بسترهایشان انجام می‌دادند و بالاخره آن افراد شهید می‌شدند.

آیت‌الله مصباح یزدی این تعبیر قرآن را دلیلی بر قضا و قدر الهی دانست و خاطرنشان کرد: هیچ‌ کس نباید گمان کند با فرار از جهاد می‌تواند از قضا و قدر و مرگی که برای او در نظر گرفته شده فرار کند.

استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه پس از جنگ تحمیلی هم عده‌ای از گوشه و کنار ایران به شبهه‌افکنی پرداخته بودند عنوان داشت: آنها هم می‌گفتند اگر با ما مشورت می‌کردید چنین تلفات و آسیب‌هایی به کشور نمی‌رسید.

وی اضافه کرد: منافقان و کسانی که هیچ اعتقادی به جهاد و شهادت ندارند همواره می‌گویند جهاد عامل کشته شدن برخی افراد است اما قرآن به آنها می‌گوید اگر تدبیر دارید از مرگ خود جلوگیری کنید زیرا مرگ یک حق است و نمی‌توان جلوی اجل را گرفت.

آیت‌الله مصباح یزدی فلسفه اصلی جهاد در راه خدا را مورد تاکید قرار داد و بیان داشت: جهاد یک جنگ معمولی نیست که تنها هدفش پیروزی باشد و یک طرف شکست‌خورده هم وجود داشته باشد بلکه همان‌طور که آدمی در طول دوران زندگی‌اش بارها مورد امتحان قرار می‌گیرد جهاد هم نوعی آزمون الهی است تا درجه سختی‌پذیری افراد برای خودشان مشخص شود.

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: مرگ بر دو نوع اجل معلق و اجل مسمی است که در نوع معلق می‌توان به وسیله بعضی کارها مانند صله رحم و صدقه از آن جلوگیری کرد و به تعویق انداخت اما اجل مسمی در لوحی نزد خداوند محفوظ است و هیچ‌ راهی برای تغییر آن وجود ندارد.

وی یکی از فواید اجل مسمی را آسایش آدمی دانست و تصریح کرد: زمانی آدمی بداند تقدیرش در دست خداوند بوده و مرگش تعیین شده به آرامش می‌رسد؛ تجربه‌های فراوانی وجود دارد که دیگران شخصی را مرده انگاشته بودند اما در حقیقت وی زنده بوده است.

آیت‌الله مصباح یزدی بیان داشت: فیلسوف ملحدی بود که به دلیل مشغله کاری پرواز خود را لغو کرد و جایش را به دیگری داد و همان پرواز دچار سانحه شد و همه مسافران کشته شدند و از آن پس فیلسوف مذکور معتقد به قضا و قدر الهی شد.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به شیطان و نقش او در وسوسه کردن انسان‌ها گفت: این وسوسه‌ها آدمی را در پیمودن مسیر حق؛ سست می‌کنند در حالی‌که اگر انسان واقعا به اجل مسمی اعتقاد داشته باشد و بداند که مرگ ثابت است وظیفه‌گرا می‌شود و انجام تکلیف برایش از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود.

وی دوری از غرور و ناراحت نشدن برای از دست دادن برخی امور خوب را از دیگر فواید اعتقاد به تقدیر و قضا و قدر دانست و تاکید کرد: خداوند هیچ چیزی را بدون حساب مقدر نمی‌کند بلکه بهترین شرایط را در نظر می‌گیرد.

آیت‌الله مصباح یزدی در بخش دیگری از سخنان خود داستان‌گویی قرآن کریم را مورد توجه قرار داد و افزود: قصه‌های قرآنی به دلیل اینکه پند و اندرزهای فراوانی را در خود نهفته‌اند ارزش معنوی زیادی هم دارند.

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به داستان نبرد میان طالوت و جالوت که در قرآن بیان شده است گفت: طالوت در راه رسیدن به جبهه سپاه خود را از نوشیدن آبی که در مسیر بود نهی کرد اما بسیاری از آنها طاقت نیاورده و آب نوشیدند و بعداً هم گفتند نمی‌توانند در مقابل جالوت و سپاهش ایستادگی کنند اما تعداد اندکی که به حرف فرمانده‌ گوش داده بودند اراده‌ای قوی‌تر داشتند و توانستند به رهبری طالوت بر لشکر دشمن پیروز شوند.

وی تاکید کرد: اطاعت و فرمان‌پذیری از رهبری و فرمانده در جهاد فی‌سبیل‌الله اهمیت ویژه‌ای دارد و موجب تقویت اراده و پیروزی بر دشمن خواهد شد./ج1

برچسب ها: اطاعت ، آزمایش ، ایستادگی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.