واکنش محمد هاشمي نسبت به پخش زنده مسابقه والیبال ایران و ایتالیا/
به گزارش حوزه
احزاب باشگاه خبرنگاران، "محمد هاشمی"، رییس پیشین سازمان صداوسیما در ستون حرف اول روزنامه شرق صبح امروز نوشت:
مسایلی که پس از پخش زنده دو مسابقه والیبال بین تیمهای ایران و ایتالیا در لیگ جهانی پدید آمد، میتواند از دو دیدگاه مورد بررسی قرار گیرد.
نخست اینکه اگر قصد پوشش زنده مسابقاتی از این دست مانند فوتبال، والیبال، بسکتبال یا سایر رشتههای ورزشی پرمخاطب که در خارج از کشورمان برگزار میشود و تیم ملی یا تیمهای باشگاهی ما، یک پای آن هستند را داریم، باید مخاطبان بدانند که پخش برخی صحنهها در آن اجتنابناپذیر است.
البته تلاش زیادی در سازمان صورت میگیرد تا با توجه به گستردگی سلایق و ابراز ناراحتی برخی اقشار و متدینین، پخش این تصاویر – که شاید در یک مسابقه یک ساعته، دقایقی را به خود اختصاص دهد - مدیریت شود. اما به هر حال در حین پخش ممکن است ناگهان دوربین چرخش کند یا در زمینه تصویر، مثلا تماشاگران خارجی به چشم بخورند که این موضوع قابل حذف و تغییر نیست. در اینگونه موارد قصور یا تقصیری متوجه مسوولان صداوسیما نیست.
جامعه به دلیل اهمیت موضوع، با جدیت و حرارت بهدنبال پخش آن بهصورت زنده و مستقیم است و رسانه حرفهای، باید به این نیاز پاسخ دهد. بماند که همین «مدیریت» تصاویر، برای مخاطب حرفهای امروز رسانه در عرصه ارتباطات ناخوشایند است و بارها دیده شده که نسبت به تقطیع بازی و تکرار بیش از اندازه صحنههای آهسته معترض هستند.
دیدگاه دوم این است که عطای پخش اینگونه بازیها به لقای آن بخشیده شود. به هر حال نمیتوان هم نسبت به پوشش این رقابتهای برونمرزی اقدام کرد و هم همه تصاویری که ممکن است مورد اعتراض قرار گیرد را حذف کرد. جمع میان این دو، «جمع نقیضین» است و نمیتواند اتفاق بیفتد پس مسوولان صداوسیما باید دست به انتخاب بزنند.
میتوانند اعلام کنند که این مسابقات بهصورت زنده پخش نشود و پس از ضبط و حذف برخی صحنهها، با تاخیر پخش شود. در این صورت، مخاطبان که عمدتا جوانان نیز هستند از طریق رسانههای دیگر، به نیاز خود پاسخ میدهند. در زمان مسوولیت نگارنده در سازمان صداوسیما در سال 66، استفتایی از حضرت امام(ره) درباره برخی برنامههای پخششده در سازمان صورت گرفت. ایشان تاکید داشتند که عمده برنامههای پخششده، آموزنده است اما ممکن است موارد نادری هم پیش آید. ایشان فرمودند که «بیننده از روی شهوت، نظر نکند».
بنابراین ایشان در این موارد نادر، مسوولیت را متوجه مخاطب نیز دانستند. اگر درصدی از مثلا 20میلیون مخاطب یک برنامه ورزشی زنده که تیم ملی در آن حضور دارد فکر میکنند پخش یک تصویر اجتنابناپذیر، مناسب نیست رسانه نمیتواند بقیه مخاطبان را در نظر نگیرد.
اینگونه اتفاقات چه در دوران مسوولیت من، چه قبل و بعد از آن وجود داشته و دارد. البته که رسانه یک حکومت اسلامی، وظایف غیرقابل انکاری دارد اما نگاهی نیز وجود دارد که از اینگونه موارد نادر، چشمپوشی شود.
به نظر میرسد همین شیوه دوم در سالهای اخیر در دستور کار صداوسیما بوده است و در پخش مسابقات زنده ورزشی توانسته، تا حدودی نظر مخاطبان را تامین کند.
انتهاي پيام/