سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پرونده اي که هنوز مفتوح است؛

ردپاي اشباح سيا در خاک اروپا!

ايالات متحده آمريكا فعاليتهاي جاسوسي زيادي در ساير كشورهاي جهان انجام مي دهد و سفارتخانه هاي اين كشور نقش سازمانهاي حامي شبكه هاي جاسوسي محلي در كشورهاي هدف را ايفا مي كنند. اما در اينجا سئوالي مهم به ذهن خطور مي كند. اينكه دلايل حضور پررنگشبكه هاي جاسوسي ايالات متحده در اسكانديناوي چيست؟

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، هنوز ابهامات زيادي در خصوص برنامه هاي جاسوسي ايالات متحده آمريکا در اروپا باقي مانده است.ابهاماتي که مقامات سوئدي و نروژي اساسا قدرت پاسخگويي نسبت به آن را ندارند.

قبلا شاهد انتشار اخبار متعددي در خصوص جاسوسي آمريکا در دو کشور سوئد و نروژ و حتي دانمارک بوده ايم اما علي رغم افشاي اطلاعات اوليه در خصوص اين جاسوسي شاهد هستيم که در ادامه مقامات رسمي کشورهاي اسکانديناوي و حتي رسانه هاي اين کشور ديگر موضوع را پيگيري نکردند. به عبارت بهتر دولتهاي غربي و دستگاههاي اطلاعاتي آنها سعي دارند از جاسوسي ايالات متحده در خاک خود سخني نگويند.

 اگرچه دولتهاي سوئد و نروژ در ابتدا جاسوسي سفارت آمريکا در خاک خود را افشا کردند ولي بعدا تحت تاثير معاملات پشت پرده با واشنگتن ديگر اطلاعاتي در اين خصوص ارائه ندادند. حتي برخي مقامات نظامي و امنيتي کشورهاي نروژ و سوئد در رويکردي وقيحانه سعي کردند اين جاسوسي را طبيعي جلوه دهند. امروزه شهروندان کشورهاي اسکانديناوي به علت پنهانکاري مسئولين خود نمي توانند اطلاعات دققي در خصوص جاسوسي سفارت آمريکا در خاک خود به دست آورند.

به راستي پرونده جاسوسي ايالات متحده آمريکا در چه مرحله اي قرار دارد و چرا در اين خصوص اطلاعي منتشر نمي شود؟منابع موثق امنيتي در سازمان اطلاعاتي سوئد عنوان کرده اند که در سال 2009 ميلادي، دو تبعه آمريکايي وارد سوئد شده اند و بازرسي و تحقيقي غيرقانوني را در خصوص مظنونان تروريستي در اين کشور اروپايي صورت داده اند.

روزنامه "سونسکا داگ بلادت " در اين خصوص نوشته است که منابع اطلاعاتي سوئدي در جريان اين فعاليتها قرار نداشته‎اند. جاسوسان آمريکايي در سوئد زير نظر سفارت ايالات متحده آمريکا در استکهلم فعاليت داشته‎اند و پس از افشاي ماهيت و مأموريتشان توسط دستگاه اطلاعاتي سوئد خاک اين کشور را ترک مي‎کنند.

 در هر صورت دستگاه اطلاعاتي سوئد کوچکترين اطلاعي در خصوص حضور اين افراد و مأموريت آنها در سال 2009 نداشته و اين مسئله بعدها افشا شده است. در هر صورت دستگاه اطلاعاتي و امنيتي سوئد در اين خصوص ترجيح داده است تا سکوت کند. نکته قابل تامل اينکه اکثر افشاگريهاي صورت گرفته در خصوص جاسوسي ايالات متحده در اسکانديناوي توسط رسانه ها صورت گرفته است.

هم اکنون سرپلهاي اطلاعاتي زيادي در قبال پروند جاسوسي ايالات متحده در سوئد و نروژ وجود دارد. يکي از اصلي ترين متهمان پرونده جاسوسي آمريکا در سوئد سفير سابق آمريکاست.فردي که به باراک اوباما بسيار نزديک است و در حزب دموکرات نيز جايگاه ويژه اي دارد. در اين ميان اصلي ترين متهم پرونده جاسوسي ايالات متحده در خاک سوئد، يعني سفير سابق اين کشور نيز به ايالات متحده بازگشته است و دستگاه‌هاي امنيتي سوئد نيز عملا بازخواستي از وي نکرده اند.

 "ماتيو برزون " سفير سابق آمريکا در سوئد هم‎اکنون در آمريکا است تا بتواند در مبارزات انتخاباتي سال 2012 در کنار باراک اوباما و حزب دموکرات باشد. برزون در حالي از سمت خود استعفا داد که قاعدتا مي بايست به عنوان يک متهم پاسخگوي افشاگري هاي اخير رسانه هاي سوئدي باشد.

دستگاه امنيتي و اطلاعاتي و دولت سوئد با وجود اطلاع از جاسوسي ايالات متحده در خاک اين کشور و نقش سفير سابق آمريکا در اين خصوص، به وي اجازه خروج آزادانه از کشورشان را داده‌اند و حتي در دادگاههاي بين‌المللي نيز عليه وي اقامه دعوي نکرده‌اند. اين در حالي است که سفير سابق ايالات متحده در سوئد که اين کشور را ترک کرده است عملا بايد به جرم جاسوسي در استکهلم محاکمه شود. اين حداقل خواست شهروندان سوئدي از مقامات کشورشان است.

در نهايت اينکه شواهد و مستندات موجود نشان مي دهد اساسا مقامات سياسي کشورهاي اسکانديناوي اراده اي براي پيگيري جاسوسي ايالات متحده در خاک خود ندارند. آنها ترجيح مي دهند اين پرونده را مختومه جلوه دهند اما اين پرونده هنوز در ذهن افکار عمومي کشورهاي اسکانديناوي باقي مانده است.

هفته‌نامه آلماني «اشپيگل» در گزارشي درباره جاسوسي آمريکا از نمايندگي‌هاي اتحاديه اروپا در واشنگتن به ابعاد تازه‌تري از اقدامات آمريکا در اين زمينه پرداخته است.بنابر اطلاعات منتشر شده شرکت‌هاي اطلاعاتي آمريکا روزانه به نيم ميليارد ارتباط تلفني، ايميلي و پيام تصويري آلمان دسترسي داشته‌اند.

 به اين ترتيب تمايل براي جاسوسي آمريکا از آلمان بسيار بيشتر از ديگر کشورهاي اروپايي از جمله فرانسه بوده است. اشپيگل در گزارش خود همچنين به سندي محرمانه اشاره کرده که در آن از آلمان با عنوان سومين شريک خارجي سازمان‌‌هاي جاسوسي آمريکا ياد شده ست که استراليا،کانادا، نيوزيلند و بريتانيا را شامل مي‌شوند.

روزنامه انگليسي «گاردين» نيز طرحي منتشر کرده است که نشان مي‌دهد اقدامات جاسوسي آمريکا در آلمان قابل مقايسه با فعاليت‌هاي جاسوسي آمريکا در چين، عراق و عربستان است.ماه گذشته «ويويان ردينگ» نماينده قضائي کميسيون اروپا از «اريک هولدر» دادستان کل آمريکا خواست تا اطلاعات بيشتري در اين زمينه در اختيار قرار دهد و اين مورد را تحت پيگرد قانوني قرار دهد.

اما با وجودي که گفتگوهاي 2 طرف تاکنون پيشرفت خوبي داشته اما همچنان پرسش هاي فراواني بي‌پاسخ مانده است و تنش‌ها در پي انتشار گزارش‌هاي جديد از برنامه هاي جاسوسي آمريکا بيشتر شده است.نکته قابل تامل اينکه مقامات نروژي نيز به طور کامل در جريان جاسوسي آمريکا در کشورشان قرار داشته اند.

 "چندي پيش كنوت استوربرگت" وزير دادگستري نروژ كه جهت توضيح در خصوص فعاليتهاي جاسوسي سفارت آمريكا در اسلو در پارلمان اين كشور حضور يافته بود اعلام كرد كه پليس امنيت نروژ و مقامات اين كشور در جريان فعاليتهاي امنيتي آمريكا قرار داشته‌اند. استوربرگت ادعا كرده است كه تا كنون گزارشي در خصوص غيرقانوني بودن اين فعاليتها منتشر نشده و اين حق همه كشورهاست كه در راستاي حفاظت از سفارت خود در خاك كشورهاي ديگر فعاليتهاي امنيتي انجام دهند. وزير دادگستري نروژ در عين حال تصريح كرده است كه پرونده جاسوسي سفارت آمريكا در اسلو جدي و داراي حساسيتهاي بالايي است.

 استوربرگت در حالي اين سخنان را مطرح كرده است كه متهمين اصلي جاسوسي براي سفارت آمريكا كه چند تبعه نروژي هستند گريخته و تحت تعقيب پليس هستند. همچنين شواهد و اسنادي در خصوص جاسوسي اين متهمين از شهروندان نروژي به دست آمده است.

ايالات متحده آمريكا فعاليتهاي جاسوسي زيادي در ساير كشورهاي جهان انجام مي دهد و سفارتخانه هاي اين كشور نقش سازمانهاي حامي شبكه هاي جاسوسي محلي در كشورهاي هدف را ايفا مي كنند. اما در اينجا سئوالي مهم به ذهن خطور مي كند. اينكه دلايل حضور پررنگ شبكه هاي جاسوسي ايالات متحده در اسكانديناوي چيست؟

كليد پاسخ به اين سئوال "رژيم صهيونيستي " است. شهروندان دو كشور سوئد و نروژ گرايشهاي ضد صهيونيستي زيادي داشته و دارند و همين مسئله منجر به تشديد فعاليتهاي جاسوسي آمريكا در اين دو كشور گرديده است. اگر چه در اين ميان نامي از صهيونيسم به ميان نمي آيد اما نمي توان نقش اصلي آن را در اين جاسوسي ها ناديده انگاشت./رسالت


تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.