سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

روز مظلومیت؛ از شهادت آیت الله بهشتی و 72 یارش تا بمباران شیمیایی سردشت

انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی و شهادت مظلومانه شهید بهشتی، روز قوه قضاییه، بمباران شیمیایی سردشت، افتتاح مرکز اسلامی واشینگتن و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 7 تیر 1392 خورشیدی برابر با 19 شعبان 1434 هجری و 28 ژوئن 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی و شهادت مظلومانه شهید بهشتی و یارانش (1360 ش)
یک روز پس از سوء قصد به جان حضرت آیت‌اللَّه خامنه‌ای در ششم تیرماه 1360، در ساعت 20 و 30 دقیقه شامگاه روز یکشنبه هفتم تیرماه 1360، جلسه‌ای در سالن اجتماعات دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی واقع در سرچشمه تهران برگزار شد. بحث روز درباره تورم بود اما عده‌ای از اعضا خواستند که درباره انتخابات ریاست جمهوری نیز صحبت شود. شهید بهشتی سخنانش را با این جملات آغاز کرد: «ما بار دیگر نباید اجازه دهیم استعمارگران برای ما مهره‌سازی کنند و سرنوشت مردم ما را به بازی بگیرند و...» این آخرین کلمات آن بزرگوار بود که از لبانِ حقگوی ایشان بیرون تراوید. ناگهان انفجاری مهیب روی داد و در کمتر از ثانیه‌ای، از سالن اجتماعات حزب جمهوری اسلامی جز تلی از خاک، چیزی نماند.

عوامل این جنایت بزرگ معتقد بودند که در اثر کشتار مسؤولان عالی‌رتبه، اوضاع کشور بهم می‌ریزد و انقلاب اسلامی از بین خواهد رفت ولی به کوری چشم دشمن، انقلاب ما پایدارتر شد و هیچگونه تزلزلی در ارکان نظام به وجود نیامد. در انفجار دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی علاوه بر آیت اللَّه دکتر بهشتی، تعداد زیادی از وزرای کابینه و نیز نمایندگان مجلس شورای اسلامی به شهادت رسیدند. حضرت امام خمینی (ره) پس از این حادثه فرمودند: «ملت ایران در این واقعه، 72 نفر به عدد شهدای کربلا را از دست داد. بهشتی خار در چشم دشمنان اسلام بود».

افتتاح مرکز اسلامی واشینگتن (1957 م)
مرکز اسلامی واشنگتن یکی از باشکوه‌ترین و پررفت‌وآمدترین ساختمان‌های مسلمانان آمریکاست. این مرکز نماد و بیرق ملی مسلمانان این کشور است که هر روز این مطلب را به هزاران عابر و رهگذر گوشزد می‌کند که دین محمد (ص) در آمریکا هم طرفدارانی دارد. در نوامبر سال ۱۹۴۴ اندیشه ساخت مسجدی در واشنگتن به دنبال مذاکره «ابو اَل‌حوا» و «محمود حسن پاشا»، سفیر کشور مصر در آمریکا شکل گرفت. به زودی تنی چند از دیپلمات‌ها و آمریکایی‌های مسلمان مقدمات ساخت مسجد و مرکز اسلامی واشنگتن را فراهم کردند. اعضای این بنیاد به سرعت افزایش پیدا کرد و نمایندگانی از تمام ملت‌های مسلمان جهان و شهروندان آمریکایی را در خود جای داد.
آنها توانستند سرمایه کافی جهت خرید زمینی که هم‌اکنون ساختمان مرکز اسلامی واشنگتن در آن واقع شده را تهیه کنند. زمین مورد نظر در آوریل ۱۹۴۶ خریداری شد و ساخت بنا در سال ۱۹۴۹ آغاز شد. پروفسور «ماریو روسی» (Prof. Mario Rossi) یکی از معماران سرشناس ایتالیایی که مساجد متعددی در کشور مصر ساخته است، معماری این بنا را بر عهده گرفت. چلچراغ باشکوهی از جنس برنز و فرش‌های نفیس ایرانی زینت‌بخش مسجد این مرکز هستند. با تکمیل بنای مسجد و مرکز اسلامی، مراسم وقف آن در ۲۸ ژوئن ۱۹۵۷برگزار شد.

افتتاح دوازدهمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی (1378 ش)
همزمان با هفته وحدت، دوازدهمین کنفرانس وحدت اسلامی با عنوان اسلام و امت اسلامی در قرن آینده، در مرکز همایش‌های بین المللی صدا و سیما در تهران برگزار شد. در این کنفرانس که به همت مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی برگزار گردید، بیش از شصت نفر اندیشمند خارجی از چهل کشور جهان و جمع کثیری از علما و اندیشمندان حضور داشتند. شرکت کنندگان در این کنفرانس به بحث و بررسی پیرامون موضوعات تحولات دنیای اسلام در یکصد سال اخیر، مشکلات دنیای اسلام در عصر حاضر و وظایف و مسؤولیت‌های امت اسلامی در آستانه قرن 21 پرداختند.
ایجاد روابط صمیمانه و برادرانه بین اهل سنت و شیعیان، شناخت متقابل علما و شخصیت‌های مذاهب از یکدیگر، تلاش در جهت نزدیک ساختن دیدگاه‌ها در موضوعات اخلاقی و دفاع عالمانه و منطقی از اصول وارزش‌های اسلام در برابر تبلیغات مسموم جهانی، بررسی مشکلات سیاسی و اجتماعی عام دنیای اسلام و اعلام مواضع مشترک درباره آن، آشنایی میهمانان با دستاوردهای علمی و عملی انقلاب و افکار و اندیشه‌های امام خمینی (ره) و تلاش در جهت غنا بخشیدن به ابعاد فکری حرکت بیداری اسلام در سطح جهان از مهم‌ترین اهداف برگزاری این کنفرانس بود.

روز قوه قضاییه
یکی از مهم ترین شئون حکومت اسلامی، برپاداشتن حق و احقاق حقوقِ صاحبان حق می باشد که مستلزم وجود دستگاه قضایی مستقل، مقتدر و عدالت محور است. بر همین اساس، امام خمینی رحمه الله قوه قضائیه را حساس ترین مکان نظام دانسته، آن را پناهگاه ستمدیدگان می دانند و تضعیف آن را برخلاف موازین اسلامی برشمرده اند.

از منظر رهبر کبیر انقلاب، مطابقت عملی احکام قوه قضائیه با موازین اسلامی، می تواند نجات بخش و حلّال بسیاری از مشکلات کشور باشد. به دست آوردن رضایت مردم و در نتیجه رضایت خداوند آن زمان عملی خواهد بود که قوه قضائیه در دادخواهی ها و اجرای عدالت و حدود اسلامی، پیاده کردن حقوق اسلام را مدنظرداشته باشد.

وقوع غزوهٔ «بنی مُصْطَلَقْ» به فرماندهی پیامبر بزرگ اسلام (ص)(6 ق)
بنی‌مُصْطَلَقْ تیره‌ای از قبیلهٔ خُزاعه می‌باشند که با قریش هم جوار بودند. آنان قصد داشتند با تهیهٔ سلاح و نیرو، مدینه را به محاصره درآورند. پیامبر اسلام (ص) همچون مواقع دیگر، برای خاموش کردن نطفهٔ فتنه، با یاران خود به سوی قبیله بنی‌مصطلق حرکت کرد و در کنار چاه «مریسیع» با آنان روبرو گردید و پس از نبردی، سپاه دشمن را پس از دادن 10 کشته متفرق کرد.

ترور ولی‌عهد اتریش - مجارستان در سارایوو و ایجاد بهانه برای شروع جنگ جهانی اول (1914 م)
از نیمه دوم قرن نوزدهم، اگرچه جنگ‌های پراکنده‌ای در سطح جهان میان کشورهای مختلف ادامه داشت، اما تولید و انباشت سلاح، سازماندهی ارتش‌ها، شکل‌گیری قدرت‌های افزون‌خواه و عقاید و افکار توسعه‌طلبانه باعث شد تا در دوره صلح مسلح، جهان در انتظار فاجعه‌ای جهانی قرار بگیرد این فاجعه با حادثه‌ای به ظاهر کم اهمیت آغاز شد. در 28 ژوئن 1914 م فرانتِس فردینانْدْ، ولی‌عهد اتریش و همسرش توسط یک دانشجوی صرب در جریان سفر این دو به شهر سارایوو ترور و به قتل رسیدند. به دنبال این حادثه، دولت اتریش خواستار دخالت مستقیم در بازجویی و سایر مراحل پرونده این قتل شد. دولت صربستان از توطئه قتل ولی‌عهد اتریش اطلاع نداشت ولی متهم به شرکت در این توطئه شد و دولت اتریش ضمن آمادگی برای یک تهاجم نظامی به صربستان، روز 23 ژوئیه 1914 م اولتیماتوم شدید اللحنی به دولت صربستان فرستاد.
صربستان برای جلوگیری از وقوع جنگ، قسمت اعظم شرایطی را که اتریش در اولتیماتوم خود عنوان کرده بود پذیرفت ولی اتریش که قصد تصرف صربستان و دفع خطر نهضت‌های اسلاوْهای جنوبی را داشت پاسخ صربستان را قانع کننده تشخیص نداد. به همین بهانه، اتریش یک ماه بعد از ترور ولی‌عهد و 5 روز پس از اولتیماتوم، در 28 ژوئیه 1914 م به‌صربستان حمله کرد و از ماه اوت همان سال، با حمایت آلمان از اتریش و حمله ارتش آلمان به بلژیک، جنگ جهانی اول، رسماً آغاز شد.

بمباران شیمیایی سردشت توسط قوای بعث عراق (1366 ش)
رژیم عراق که از پیروزی در جبهه‌های جنگ علیه ایران ناامید شده بود، تصور می‌کرد با حملات شیمیایی می‌تواند خواسته‌های خود را بر ملت ایران تحمیل نماید. از این‌رو در تاریخ 7 و 8 تیرماه 1366، هواپیماهای بمب‌افکن عراقی با بمب‌های شیمیایی به چهار نقطه پر ازدحام و متراکم جمعیتی شهر سردشت حمله کردند و زن و کودک و خُرد و کلانِ مردم بی‌گناه آن شهر و اطراف آن را آماج گازهای کشنده و دهشتناک شیمیایی قرار دادند. بمباران شیمیایی شهر مرزی سردشت فجیع‌ترین و وحشتناک‌ترین تهاجم شیمیایی بود که آثار و پی‌آمدهای منفی زیادی به بار آورد.

جمهوری اسلامی ایران، این تهاجم را غیر انسانی اعلام کرد و شهر سردشت را نخستین شهر قربانی جنگ افزارهای شیمیایی در جهان بعد از بمباران هسته‌ای هیروشیما نامید. حمله شیمیایی هواپیماهای متجاوز رژیم بعث عراق به شهر سردشت در غرب ایران، به شهادت 110 نفر و مجروح شدن پنج هزار تن انجامید. با کمال تاسف، هنوز هم تعدادی از مردم مقاوم و شریف شهرستان سردشت با آثار و پی‌آمدهای این بمباران دست به گریبان هستند و در رنج و درد به سر می‌برند. به رغم ارتکاب این جنایت هولناک، مجامع جهانی هیچ اقدامی در جلوگیری از ادامه تجاوز به عمل نیاوردند، حتی آن رژیم خونخوار را هم ملامت نکردند و چون گذشته بی‌اعتنا از کنار این حادثه گذشتند.

امضای قرارداد صلح ورسای بین متفقین و متحدین در پایان جنگ جهانی اول (1919 م)
با شکست آلمان و متحدان آن در جریان جنگ جهانی اول، مقدمات امضای قرارداد پایان جنگ و ترک مخاصمه بین طرف‌های درگیر مهیا گردید. در کنفرانس صلح پاریس که از روز 18 ژانویه سال 1919 م تا بیستم ژانویه سال 1920 م تشکیل شد، تعیین گردید. اولین و مهم‌ترین قراردادی که در جریان کنفرانس صلح پاریس، تنظیم و امضا شد پیمان صلح وِرسای بود که شرایط صلح با آلمان را تعیین می‌کرد. با امضای این قرارداد در کاخ ورسای در حومه پاریس، جنگ جهانی اول به طور رسمی به پایان رسید و نمایندگان آلمان، تمامی مفاد قرارداد 440 ماده‌ای ورسای را پذیرفتند.
به موجب این قرارداد، آلمان متعهد شد که تعداد افراد ارتش خود را در سقف یک‌صد هزار نفر حفظ کند، تسلیحاتِ خود را کاهش دهد و بخشی از اراضی متصرفاتش را به کشورهای پیروز مانند فرانسه و انگلیس واگذار نماید. هم‌چنین متفقین، آلمان را به پرداخت مبلغ هنگفتی به عنوان غرامت مجبور کردند. از دیگر مفاد پیمان تاریخی ورسای، تأسیس جامعه ملل بود که پس از پایان جنگ جهانی دوم به صورت سازمان ملل متحد درآمد. با این حال، هیچ یک از این بندهای قرارداد، در سال‌های بعد، مانع از قدرت‌گیری مجدد آلمان و آغاز جنگ جهانی دوم نگردید و دو دهه بعد، دنیا بار دیگر، جنگ جهانی دوم را به خود دید.

عملیات ایذایی ظفر 3، در منطقه غرب کشور توسط ارتش (1364 ش)
نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ساعت 1 بامداد 7 تیرماه 1364 به منظور ضربه زدن به بخشی از نیروهای دشمن در شمال غربی خط خودی- جبهه شمالی جنگ- عملیات محدود و ضربتی «ظفر 3» را به اجرا گذاشت. در این یورش 20 دستگاه خودرو،12 زاغه مهمات و شماری از سنگرهای انفرادی و اجتماعی دشمن منهدم شد.

عملیات فتح 7 در حلبچه توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (1366 ش)
تداوم عملیات‌های نامنظم در عمق جبهه دشمن و همکاری مستمر با معارضان عراقی که بیشتر آنها از گروه طالبانی (اتحادیه میهنی کردستان عراق) بودند، ضربات سنگینی بر پیکر تشکیلات و سازمان نظامی دشمن وارد می‌آورد. یکی از مهمترین و کاری‌ترین حمله‌ها از این دست، عملیات «فتح 7» بود که طی آن نیروهای خودی تحت امر قرارگاه برون مرزی «رمضان» با رمز «یا فاطمة‌الزهرا (سلام الله علیها)» و یگان‌هایی از معارضان کرد عراق با هدف انهدام تأسیسات نظامی و اقتصادی دشمن در منطقه «حلبچه»، «شانه‌دری»، «سیدصادق» و «اربت» در روز 7 تیرماه 1366 وارد عمل شدند.
نیروها با انهدام ساختمان مرکزی پارازیت محور «چناق چیان» و دکل مخابراتی و پست برق، شهر سیدصادق عراق را به مدت چند ساعت تحت کنترل خود گرفتند و در همین فاصله به تخریب ساختمان‌های دولتی پرداختند. همچنین طی این حمله به پادگان‌های شهرهای سیدصادق و حلبچه و یگان ضد شورش این شهر خسارات سنگینی وارد آمد و 6 پایگاه حفاظتی اطراف سیدصادق نیز منهدم شد. نیروهای عمل کننده در این عملیات با یورش به پادگان «کانی پانکه» و مقر تاکتیکی 257 و انهدام مرکز موتوری لشکر 27 عراق‌توانستند تعداد 1545 نفر از نیروهای دشمن را کشته و زخمی و اسیر نمایند. در جریان این یورش‌ها 50 دستگاه خودروی نظامی دشمن به آتش کشیده شد.


تولد دکتر «آلِکْسیسْ کارل» جراح و زیست شناس فرانسوی (1873 م)
دکتر آلکسیس کارل فیزیولوژیست، جراح و زیست‌شناس فرانسوی در چنین روزی از سال ۱۸۷۳ میلادی متولد شد. دکتر آلکسیس کارل فیزیولوژیست، جراح و زیست‌شناس فرانسوی در ۲۸ ژوئن ۱۸۷۳م در سن فواللیون فرانسه متولد شد. وی در ۱۹۰۵م به آمریکا رفت و مدتی در آن‌جا کار می‌کرد.

این زیست‌شناس فرانسوی برندهٔ جایزهٔ نوبل فیزیولوژی و پزشکی در سال ۱۹۱۲ به‌خاطر مطالعهٔ سیستم گردش خون بود. آلکسی کارل در پایان عمر متهم به همکاری با اشغالگران نازی شد ولی پیش از محاکمه درگذشت. از وی کتاب‌های «نیایش» (به‌وسیلهٔ دکتر علی شریعتی) و «انسان، موجود ناشناخته» به فارسی ترجمه شده است. کتاب اخیر، پرفروش‌ترین کتاب در سال ۱۹۳۵ بوده است.

برخی از رخدادهای امروز
• 1635: جزیره «گوادلوپ» یک کلنی فرانسه در قاره آمریکا شد.
• 1651: بزرگترین جنگ اروپای مرکزی در قرن هفدهم میان لهستانی ها و اوکراینی ها در منطقه «برستژکو» آغاز شد.
• 1824: «پل بروکا» جراح فرانسوی که محل کنترل سخن گفتن را در مغز به دست آورد در این روز به دنیا آمد.
• 1905: شورش و نافرمانی ملوانان ناو جنگی روسیه «پوتم کین» ادامه یافت و باعث تشدید عصیان مردم ناراضیان روس از دولت وقت شد.
• 1940: دولت رومانی به خواست مسکو تسلیم شد و بسارابیا (بسارابی) را که امروزه «مولدوا» نام دارد به شوروی داد که ضمیمه این اتحادیه شد. مولدوا پس از فروپاشی شوروی اعلام استقلال کرد ولی هنوز نیروهای روسیه در آنجا مستقر هستند.
• 1946: «انریکو دنیکلا» به عنوان نخستین رئیس جمهوری ایتالیا در عصر جدید تعیین شد.
• 1964: ملکم ایکس سازمان وحدت افریقایی های آمریکا (سیاهپوستان) را در نیویورک تاسیس کرد.


برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.