سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

روزنامه گاردین ؛

اولین اشتباه پس از پیروزی روحانی/ حماقت آمریکا تکرار نشود

دولت اوباما بعد از این نتیجه غافلگیر کننده، یک واکنش پر اشتباه داشت و به رای دهندگان ایرانی گفته است که آنها در رساندن صدای انتخابشان، از خود شجاعت نشان دادند اما با لحن بی ادبانه ای به روحانی گفته است که باید به اراده مردم توجه کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، "جاناتان استیل" طی یادداشتی در روزنامه گاردین  پیروزی دکتر روحانی در یازدهیمن دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران را "خیره کننده" توصیف و تاکید می کند: «حالا نوبت آمریکاست که تغییر مسیر  دهد.»

آقای استیل اولین واکنش دولت اوباما به حضور حماسی ملت ایران را "پراشتباه" قلمداد کرده، می نویسد: «دولت اوباما بعد از این نتیجه غافلگیر کننده، یک واکنش پر اشتباه داشت. در این واکنش به رای دهندگان ایرانی گفته است که آنها در رساندن صدای انتخابشان، از خود شجاعت نشان دادند اما با لحن بی ادبانه ای به روحانی گفته است که باید به اراده مردم توجه کند. اگر کاخ سفید واقعا می خواهد به طور مستقیم با ایران وارد مذاکره کند، چرا برای روحانی پیام تبریک نفرستاد؟ در اوج مناقشات ایران و غرب، آمریکا در پذیرش استقلال ایران در سیاست خارجی و داخلی تمایلی نشان نمی دهد.»

وی با بیان اینکه "زمانی که آخرین رئیس جمهور میانه رو، محمد خاتمی هنوز بر سر کار بود، دولت جورج بوش بطرز احمقانه ای واژه محور شرارت را اختراع کرد و اعلام کرد که ایران جزوی از محور شرارت است" افزوده است: «تغییر مسیر آمریکا در این برهه یک علامت مهم است نه فقط به این دلیل که ایران باید بخشی از هر نوع گفتگو در مورد سوریه و منطقه باشد، بلکه سرطان ضد آمریکایی که همه خاورمیانه را از پس مطرح شدن بحث محور شرارت در بر گرفته، باید از بین برود.»

خلاصه ای از این یادداشت روزنامه گاردین در زیر می آید:

««پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری حقیقتا خیره کننده است. انتخاب او پنجره امید برای کاهش تنش بین ایران و غرب بر سر پرونده اتمی ایران را گشوده است.

اگرچه روحانی در انتخابات پیشی گرفت اما هیچ کس توقع نداشت که آنقدر رای بیاورد که انتخابات به دور دوم نکشد. اینکه او در این مسابقه نفس گیر پیروز شد، شگفت انگیز است. نتیجه انتخابات بر این نکته تایید دارد که انتخابات در ایران غیر قابل پیش بینی است. حضور بالای مردم برای رای دادن نشان داد که ایرانیان دست به یک انتخاب واقعی زدند و نظرات تحلیلگران خارج را که معتقد بودند که تفاوتی بین کاندیدا هایی که شورای نگهبان صلاحیتشان را تایید کرده است، وجود ندارد را خدشه دار کرد.

به نظر می رسد که دوچیز مردم را به سوی روحانی کشاند. او در روزهای آخر توسط رئیس جمهور سابق علی اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی، بعنوان کاندیدای مورد تایید شان معرفی شد. این به آن معناست که میانه رو ها و اصلاح طلبان همه پشت یک نفر ایستادند و این درحالی بود که رای محافظه کاران بین پنج کاندیدا تقسیم شد.

دومین نکته حضور چشمگیر روحانی در مناظره های تلویزیونی و حضور ضعیف جلیلی در این مناظره ها بود. روحانی وعده داد که تنش با غرب را کم خواهد کرد و تلاش می کند به تحریم های بین المللی پایان بدهد و از احمدی نژاد به دلیل موضع گیری های خشن اش، انتقاد کرد.

تحریم ها، تاثیر مخربی بر زندگی اقتصادی ایرانیان گذاشته است. احمدی نژاد، که ادعا داشت سهم بیشتری برای مردم فقیر ایران در نظر می گیرد، شکست خورد و این درحالی بود که روحانی نشان داد که در سال هایی که بعنوان رئیس هیئت مذاکره کننده ایرانی کار کرده است، پرونده ایران به شورای امنیت نرفته است. این پیام روشنی بود برای اکثر ایرانیانی که مواضع منطقی او را ترجیح می دادند.

اینکه روحانی به محض رئیس جمهور شدن چطور عمل کند مشخص نیست اما یکی از مشاوران سابق او در پرونده اتمی، حسین موسویان، اخیرا به پیشنهادی اشاره کرده است که وزیرامورخارجه ایران، علی اکبر صالحی، سال پیش ارائه داده بود. صالحی پیشنهاد کرده بود که از فتوای سال 2003 [آیت الله] خامنه ای در مورد منع تولید سلاح اتمی استفاده کرده و آن را به یک مدرک غیر مذهبی تبدیل کنند که بشود آن را توسط دولت ایران مطرح کرد. این کار به ایران قدرت بیشتری در مورد انکار طولانی مدت این نکته می دهد که ایران در پی ساخت سلاح اتمی است. در عوض، همه تحریم ها باید برداشته شوند و حقوق ایران تحت پیمان منع تولید سلاح اتمی در مورد غنی سازی اورانیوم برای استفاده صلح آمیز، باید به شکل علنی توسط شورای امنیت حفظ شود.

دولت اوباما بعد از این نتیجه غافلگیر کننده، یک واکنش پر اشتباه داشت. در این واکنش به رای دهندگان ایرانی گفته است که آنها در رساندن صدای انتخابشان، از خود شجاعت نشان دادند اما با لحن بی ادبانه ای به روحانی گفته است که باید به اراده مردم توجه کند. اگر کاخ سفید واقعا می خواهد به طور مستقیم با ایران وارد مذاکره کند، چرا برای روحانی پیام تبریک نفرستاد؟

در اوج مناقشات ایران و غرب، آمریکا در پذیرش استقلال ایران در سیاست خارجی و داخلی تمایلی نشان نمی دهد. در عوض، دولت این کشور دائما شرور و اهریمن خوانده می شود و عملکرد هایش با تردید مواجه می شود. صدمات روانی ناشی از گروگانگیری سفارت آمریکا در سال 1979 هنوز التیام نیافته است و از سوی دیگر ایران نقش آمریکا و انگلیس را در سرنگونی حکومت در سال 1953 نبخشیده است.

زمانی که آخرین رئیس جمهور میانه رو، محمد خاتمی هنوز بر سر کار بود، دولت جورج بوش بطرز احمقانه ای واژه "محور شرارت" را اختراع کرد و اعلام کرد که ایران جزوی از محور شرارت است. امروز ما این شانس را داریم که ورق را برگردانیم. این موضوع مهمی برای خاورمیانه است.

در آستانه پیروزی روحانی اولین کاری که اوباما باید انجام بدهد این است که از اعتراض به حضور ایران در کنفرانس ژنو در مورد سوریه دست بردارد. اگر آمریکا آماده گفتگو با ایران درمورد مسائل اتمی است، بی معناست که ایران را از شرکت در گفتگو در مورد سوریه منع کند. دومین مسئله بالا بردن آمادگی برای این گفتگو این است که بتوانند به شورشیان سوریه فشار بیاورند که وارد فاز گفتگو بشوند.

تغییر مسیر آمریکا در این برهه یک علامت مهم است نه فقط به این دلیل که ایران باید بخشی از هر نوع گفتگو در مورد سوریه و منطقه باشد، بلکه سرطان ضد آمریکایی که همه خاورمیانه را از پس مطرح شدن بحث محور شرارت در بر گرفته، باید از بین برود.»»

منبع: جام نیوز
برچسب ها: اوباما ، وبگردی ، گاردین
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.