سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اراک/

کم‌خونی فقط از کمبود آهن نیست

تا اسم کم‌خونی می‌آید همه فکر می‌کنند منظور کمبود آهن است. در حالی که کم‌خونی می‌تواند ده‌ها علت مختلف داشته باشد که فقر آهن یکی از آنهاست.

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران اراک ، بنابراین اگر همیشه احساس خستگی و بی‌حوصلگی می‌کنید یا با کمی فعالیت بدنی دچار تنگی‌نفس می‌شوید، سریع سراغ قرص آهن نروید! قبل از هر چیز باید وجود یا عدم وجود کم‌خونی و همچنین نوع آن را تشخیص دهید و بعد اگر لازم بود، تحت‌نظر پزشک از مکمل‌ها استفاده کنید

کمبودهایی كه باعث کم‌خونی می‌شوند

علل تغذیه‌ای کم‌خونی به چهار گروه تقسیم می‌شوند: کمبود آهن، کمبود ویتامین B12، کمبود اسید فولیک و کمبود پروتئین.

برای مثال کسانی که دچار سوء‌تغذیه مفرط هستند و پروتئین بدنشان به شدت کم شده است اضافه بر مشکلات عدیده‌ای که دارند به کم‌خونی نیز مبتلا هستند. اما معمولا کم‌خونی شکایت اصلی این بیماران نیست، یعنی قبل از اینکه کم خون شوند، آنقدر مشکلات و ضعف و رخوت دارند که دیگر کم‌خونی را مشکل اصلی‌شان به حساب نمی‌آورند.

در کل وقتی صحبت از تاثیر سوء‌ اختلالات تغذیه‌ای بر کم‌خونی می‌شود، بیشتر منظور کمبود ویتامین ب12، اسید فولیک و آهن است.

ویتامین ب12 در گیاهان وجود ندارد و فقط در غذاهای حیوانی از جمله گوشت یافت می‌شود. با مصرف گوشت و جگر، این ویتامین وارد بدن می‌شود و در معده به پروتئین خاصی وصل می‌شود و آن پروتئین، ب12 را تا انتهای روده باریک هدایت و حمایت می‌کند تا در آنجا جذب شود. بنابراین اگر فرد معده سالمی داشته باشد و عوامل ترشح‌کننده محافظتی به موقع داخل فضای معده و روده وجود داشته باشد، این ویتامین جذب روده می‌شود و بعد از آن توسط ناقل‌ها به کبد و نقاط دیگر بدن می‌رود و ذخیره و مصرف می‌شود.

کمبود ویتامین ب12 بیشتر در افرادی دیده می‌شود که یا گیاهخوارند و سال‌ها گوشت و جگر نخورده اند، یا اینکه برای مثال جراحی معده داشته یا چندین سال التهاب معده داشته‌اند یا مبتلا به بیماری‌هایی بوده‌اند که به روده باریک آسیب می‌زنند.

حتی اگر ذخایر ویتامین ب12 در بدن کافی باشد، با ابتلای فرد به این بیماری‌ها طی سه تا چهار سال به شدت دچار علائم کم‌خونی و مشکلات گوارشی و عصبی خواهد شد، زیرا ب12 در ساخت‌و‌ساز مخاط و در شبکه‌های عصبی بدن نقش بسزایی دارد.

هر زمان میزان هموگلوبین خون در خانم‌ها کمتر از 12 گرم و در آقایان کمتر از 14 گرم در صد سی‌سی از خون شود می‌گوییم فرد کم‌خونی دارد

کمبود ویتامین ب12 به مرور زمان باعث بزرگ‌شدن سایز گلبول‌های قرمز و به هم خوردن تناسب هسته و فضای خارج از هسته در داخل سلول می‌شود و در دراز‌مدت می‌تواند فرد را به سوی کم‌خونی خیلی شدید و مخاطره‌انگیز ببرد، اما اگر به موقع تشخیص داده شود قابل درمان خواهد بود./ب


برچسب ها: کم خونی ، کمبود ، آهن
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.