سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مناظره فرهنگي كارشناسان در باشگاه خبرنگاران

مناظره‌اي در باشگاه خبرنگاران میان کارشناسان فرهنگی آقایان سید ضیاء الدین دری، حسین پارسایی و علی اکبر اشعری در خصوص برنامه های فرهنگی کاندیداها انجام شد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ مناظره‌اي فرهنگي بر اساس مناظره‌ي كانديداهاي رياست جمهوري در باشگاه خبرنگاران میان کارشناسان فرهنگی آقایان سید ضیاء الدین دری، حسین پارسایی و علی اکبر اشعری در خصوص برنامه های فرهنگی کاندیداها انجام شد سوالاتی که از نامزدهای ریاست جمهوری پرسیده شد از میان دو هزار سوالی است که مردم به صدا و سیما فرستادند.

دراين مناظره علي اكبر اشعري كارشناس عنوان كرد: قبل از بیان هر مسئله ای کاندیداها باید  تلقی خود را از فرهنگ بیان کنند؛ نگاه به تولیدات فرهنگی بيشتر است اما به زمینه‌های فرهنگی اقتصاد کشور اشاره نکردند، ساعت کار هشت ساعت است اما عملا نیم ساعت زمان مفيد است و صرف گفتن اين جمله كه همه را شاغل و آباد می کنیم، كافي نیست باید راهکارهای اقتصادی و فرهنگی داشته باشیم.


حسین پارسایی ديگر كارشناس فرهنگي اظهار داشت: سوالهايي مبني بر ميزان تاثير فرهنگ بر سياسيت و ميزان سياست زده شدن آن ، طرز نگاه كانديداها به فرهنگ  تلاش آنها براي تبديل مظلوميت فرهنگ به افتخار بايد مطرح شود. در این مناظره هشت نامزد فارغ از شعار بايد برنامه های خود و ویژگی های روسای کارآمدشان را بیان مي كردند.


سید ضیا الدین دری نيز تصريح كرد: سخن دو استاد عزیز مکمل همدیگر بود فکر می کنم اساسا مابین فرهنگ و تولیدات فرهنگی با اشتباه بزرگی مواجه می شویم واژه فرهنگ را با مدرسه رفتن اشتباه می گیرند فرهنگ از سر سفره ایرانی نشستن تا سکولار و رفتار فرد را شامل می شود باید ببینیم تعریف نامزدها از فرهنگ چیست و سپس راهکارهای ایشان برای حل چالش های فرهنگی چیست.

پارسایی در ادامه گفت:  اهل فرهنگ و هنر تمایل دارند نامزد مورد نظرشان نسبت به فرهنگ و  حوزه های دیگر بدانند می خواهیم متوجه دیدگاههای فرهنگی کاندیداها شویم سهم فرهنگ کجاست؟ نمی شود حوزه اقتصاد را درست کنیم و بعد در صورت داشتن فرصت به سراغ فرهنگ برویم. كانديداها در اين خصوص  به طور جدي  وارد بحث نشدند تعریف مناسبی از فرهنگ را تا این لحظه از آنان نمی‌شنویم.
اشعری در ادامه بيان كرد: تمام آقایان بدون تعریف کردن از فرهنگ یک منظور دارند فضای سیاسی حاکم بر گفتگو سبب شده هر کدام از یک منظر وارد شوند دو رویکرد متفاوت خواهد بود که اقتصاد را زیر بنای فرهنگ بدانیم یا فرهنگ را زیربنای اقتصاد بدانیم.
دری در ادامه با اشاره به اينكه هیچ یک  از آقایان در حوزه ای که مسئولیت داشتند این مقدار جدی با مقوله فرهنگ مواجه نشدند  گفت: صحبتشان درباره کلیات است که اين موضوع كه اقتصاد مهم‌تر از فرهنگ است را دچار چالش می کنند.
 اشعری با بيان اينكه رفتار مسئولان و مدیران ارشد در رفتار مردم تاثیر می گذارد اظهار داشت: اگر بین مسئولان ادب حاکم است یا بین آنها جنگ و جدال باشد بر مردم تاثیر می گذارد و اين یک طرف ماجراست و طرف دیگر برنامه هاي اجرايي در وزارت بازرگانی، آموزش و پرورش، مسکن و صنایع و معادن پرتگاه فرهنگی باید داشته باشیم هر مقدار رفتار غلط باشد بر مردم تاثیر می گذارد تاثیر رفتار مسئولان بر مردم یک طرف ماجراست.
دری با اشاره به توجه به اقتصاد در بخش خصوصي تاكيد كرد: اشکال من در سخن يكي از كانديداها این است که فرض که ایشان اشاره کردند ادب سیاسی بخش کوچکی از فرهنگ است ابتدا باید بدانیم فرهنگ چیست؟ کشور ما خرده فرهنگ های مختلف دارد، باید ببینیم آیا در قرن 21 با مفاهیم اجتماعی در حوزه فرهنگ گام برداشتیم یا نه باید از دبستان مهد کودک ودبیرستان آغاز شود تا کسیکه کف تحصیلات را به دست می آورد از یک تربیت و فرهنگ پالایش شده برخوردار باشد تا بعد بتوانیم بگوییم مشکلات ما کجاست. آیا در شاهنامه هنر باید امنیت برای هنرمندان باشد؟ سانسور تا چه حدی صورت بگیرد؟ مخاطب که سخنان اینان را به صورت پراکنده می شنود با معلومات پراکنده خود متوجه چيستي موضوع نمی‌شود.
در ادامه اين نشست حسین پارسائی بيانات نامزدهای رياست جمهوري را جزئی نگری دانست و بيان كرد: مسئله اهداف استراتژیک و نبود چشم انداز در عرصه هنر است، برنامه تدوین شده در حوزه موسیقی نداریم، استفاده از ظرفیت های بومی به معنی تمرکز زدایی است باید ببنیم در کجا قرار گرفته ایم وبه کجا می خواهیم برویم چند عامل موثر است فعالیتهای  موازی دستگاهها در حوزه فرهنگ صورت مي گيرد از پایه باید شروع کنیم فارغ التحصیلان هنر نمی دانند کجا باید بروند هنوز فرهنگ از تونل سیاست عبور میکند.
 دری عنوان کرد: ما در زمینه زبان محاوره کار نکردیم در نام های اداری مشکل داریم در بسیاری از حوزه ها کار نداریم، وظیفه دولت است تا سطح مردم را در مناسبات یکسان کند تا به تعمیق به جای ترویج بپردازیم اگر من و ‌آقای اشعری بخواهیم درباره فرهنگ سخن بگوییم مخاطب متوجه نخواهد شد و خسته می شود.
اشعری با بيان اينكه قانون دولت را موظف کرده از تمام ا مکاناتش برای رسیدن به این اهداف استفاده کند، اظهار كرد: بخشی از امکانات را دولت باید استفاده کند يعني طبق فرمايش مقام معظم رهبری "در هر طرحی پیوست فرهنگی ارائه کند" تا تاثیر فرهنگی آن طرح را بر روی فرهنگ مردم در نظر بگیرد در بخشی دیگر رایانه ها است که به کمک بخش  خصوصی بیاید ‌آقایان باید بگویند این رایانه را چطور تقسیم می کنند تا حدی بحث اقتصادی را مطرح کردند این ها مدیرند. مهارت مدیر در این است که افراد زیر مجموعه خود را انتخاب کند که آن کار را به بهترین شکل انجام دهند.
 پارسایی  یکی از چالش ها روبرو را انتساب مدیران ناشناخته فرهنگی دانست و گفت: بعد از تعریف فرهنگ، تبیین چشم انداز فرهنگ مجری این قوانین کیست اگر نام مدیران خود را نمی برند حداقل بگویند در حوزه فرهنگ، اقتصاد و سیاست خارجی دارای چنین ویژگی هایی هستند عرضه و تقاضا متناسب با هویت فرهنگی باشد.
وي در ادامه گفت: يكي از كانديداها مستقیم وارد برنامه شد پنج آیتم مهم را بیان کردند به همین دلیل به برنامه رسیدند.
دری و اشعری نيز در اين خصوص بيان كردند كه بحث به هم ریخته و آشفته و هم اكنون تبلیغاتی است.
اشعری با اشاره به اينكه به جای آنکه مشکل مدیر فرهنگی را حل کنیم باید از همه ظرفیت ها استفاده کنیم، تاكيد كرد: فعالیت های فرهنگی به دو دسته تقسیم می شوند یک تعداد را دولت باید انجام دهد تعدادی را مردم باید انجام دهند یک بخش آن میان دولت و مردم است هم آن سرمایه را به کار بگيرد و هم بین بخش خصوصی و دولت انجام گيرد بحث ما بخش اول نیست بحث ما دولت است ما چهار هزار ناشر داریم شاخص ها را مشخص کنیم تولیدات فرهنگی را شفاف تر کنیم اگر شخصیت های افراد احراز شود مشکلات بعدی ما حل می شود.
پارسایی با بيان تغییر نگاه نگارش در این حوزه گفت: دوباره به کاهش تصدی گری دولت اشاره كنند هدایت نظارت وحمایت این رئوس وظایف بخش حاکمیتی در بخش فرهنگ است نخست هدایت می شود سپس نظارت و حمایت می شود اگر ما به همین اندازه بسنده کنیم توسط این آیین نامه ها که اصل فرهنگی ماست هم بخش خصوصی شکل می گیرد هم ایجاد اشتغال کردیم این عرصه را کسی به عنوان شغل نمی شناسد به مدیر فرهنگی برمی گردیم به تمام این ها دست می یابیم.
دری با تاكيد بر اينكه ما در یک شرایط خیلی پیچیده  قرار گرفته ایم گفت: باید با سیل این کاندیداها همراه بشویم اگر در حوزه مدیریتی بخواهیم حرف بزنیم یک بخش سلیقه ای داریم یک آسیب زده شده  در طی سی سال گذشته  بی سابقه است تکلیف هنرمند گم است متأسفانه با توجه به اینکه در رقابت های انتخاباتی قرار دارند نمی توانندبه آنجايي كه بايد برسند.
اشعری عنوان کرد: وقتی صحبت از فرهنگ می کنیم بخصوص با گسترش رسانه ها امروز دیگر نمی توان تصور کرد حصار به دور خود کشیده ایم و زندگی می کنیم از یک طرف نگران این هستیم که فرهنگ جهانی، فرهنگ اسلامی ما را هضم نکند و از طرف دیگر باید فرهنگ اسلامی را به دنیا بنمایانیم در این مسئله نکته ظریفی وجود دارد با وجود اینکه نگرانی شبیخون فرهنگی وجود دارد راهکار مشخصی ارائه نشده است هر کار به اصطلاح ناهنجاری بر روی فرهنگ اثر منفی می گذارد کمااینکه هر فضیلتي اين اثرگذاري را دارد.
اشعری با بيان اينكه گاهی قوانین مقررات خوب است اما سلیقه مجری است تا کسی طبابت بلد نباشد مجوز طبابت نمی دهیم اظهار كرد:فرهنگ سهل و ممتنع است فکر می کنند تجربیات غیرفرهنگی برای فرهنگی به کار می رود یک شخصی سالها مدیر کارخانه صنعت بود یک باره مدیر فرهنگی می شود فرهنگ ساز و کار و مشخصات خود را دارد و آدمهای خودش را می خواهد تا فرهنگ اسلامی ایرانی را قبول نداشته باشند نمی توانند کاری کنند و در حوزه فرهنگی کسی که مدیر می شود می خواهد امپراطوری تشکیل دهد برای خود وظیفه می تراشد هم ظرفیت مردم را تلف کرده هم خود نمی تواند کار را خراب کرده است مدیر فرهنگی به فرهنگ ایرانی اسلامی باور داشته باشد خودش فرهنگی باشد کسیکه آراسته به فرهنگ ایرانی اسلامی نباشد توان ترويج آن را ندارد در میان اهالی فرهنگ شهره باشد اگر رئیس جمهور در انتخاب وزیر ارشاد به این مشخصات توجه کند به رئیس جمهور پیشنهاد می کنم معاون فرهنگی برای خود انتخاب کند هر وزارت خانه حوزه در حد معاونت یا مشاوره فرهنگی داشته باشد.
 پارسایی با بيان اينكه بحث کاملی جناب اشعری داشتند گفت: درد آشنا به مسائل فرهنگی باشد نکاتی را که در 75 دقیقه گفتگو کردیم پیرامون این مسائل است همچنان غم نان در حوزه فرهنگ سایه افکنده است ما همیشه معتقدیم که فرهنگ می تواند بر سایر حوزه ها سایه افکند که بقیه بخش ها را شامل شود برای خلق آثار فرهنگی مهم است چه مشارکت هایی می تواند در موازی با فعالیت فرهنگی باشد سینمای ما مشخص است ناظر و مسئول و حامی آن کیست وقتی همه بخواهند کمک کنند جایگاهش را از بین برده اند.
اشعری با اشاره به یک پیشنهاد به دولت و انجام نشدن آن اظهار داشت: ما پيشنهاد كرديم كه یک نفر را مأمور کنند شرح وظایف سازمان های فرهنگی را بگوید کار موازی غیرضروري زیاد داریم اگر کسی تخلف اقتصادی کند می خواهیم سریع اصلاح کند تیم کارشناس خبره ای را مأمور کند وظایف را بررسی کند چه کارهایی را نباید بکند و چه کارهایی را باید بکنند.
دری تصريح كرد: به دلیل پخش بودن مطالب پراکندگی است این افراد صاحب منسب بودند آنچه می بینیم سیاست زدگی در مذاکرات است انگار از مباحث پیچیده سیاسی و اقتصادی به مطلبی ظریف رسیده اند با وجود باسواد بودن آمادگی آن را ندارند مصادیق فرهنگ را باید پیدا کنیم اگر بگوییم یک شخص فرهنگی. به جاي يكي از كانديداها موضع فرهنگی ایشان را بیان کنند مردم قبول ندارند، این فرهنگ مردم است براي مثال مسئله حجاب؛ انقلاب ما انقلاب نور ئ انقلاب فرهنگی بود به دلیل متزلزل شدن مباحث فرهنگی بوده است در رأس صف این مسئله خانم ها بودند آیا برای فرهنگسازی حجاب برنامه ریزی کردیم ما فرهنگ سازی نکردیم می گذاریم چهارده پانزده ساله شود می گوییم چادر یک صدفی است که می تواند تو را حفظ کند.
 پارسایی بيان كرد: قبلا نداشتیم چهار ساعت مناظره فرهنگی صورت بگیرد مردم ببینند نامزدها چهار ساعت دارند درباره فرهنگ صحبت کنند.
دري گفت: بعضی از کاندیداها لابی خود را برای سینما از قبل چیدند چون ما تجربه کردیم و تجربه بسیار تلخی بود کسانیکه در کمپین انتخاباتی شرکت می کنند مقام نگیرند.
اشعری اظهار كرد: اگر در این چهار سال ادبیات مدیریتی را ساماندهی کنند ملاک ها و معیارها را در انتخابات ها عزل و نصب ها تعیین و نهادینه کند کار خیلی خوبی است. رئیس جمهور باید مظهر وحدت ملی و ارشهای ملی باشد نباید بداخلاق و بی اعتنا به ظرفیت های جامعه باشد چون رئیس جمهور برای پشتیبانی مردم باید به همه ظرفیت ها توجه کند.
 پارسایی  امنیت روحی و روانی راكمك كننده به انگیزه ها، خلاقیت ها و مشارکت ها دانست و گفت:  چه می شد رئیس جمهور در سبد خانوادگی خود به سینما، تئاتر و موزه بدون انگیزه تبلیغاتی می رفت امیدوارم رئیس جمهوری بعدی ما هر 8 نامزد محترم و عزیز هستند علاوه بر نکات کلیدی که به تعالی روحی و فرهنگ و هنر ختم خواهد شد در لحظه خود ببینیم.
 دری عنوان کرد: واقعا اگر در برنامه رئیس جمهور باشد بدون سو استفاده تبلیغاتی به این مسائل گرایش داشته باشد درسال اول ریاست جمهوری کار فکری کند برای سال دوم به مجلس ارائه دهد و به عنوان درس در مدارس تا دبیرستان هاگسترده تر شود از این دولت آغاز شود تا به بقیه زمینه ها برسد ادبیات، فیلم، تئاتر و همه چیزهای دیگر را با مسکن جلو ببرند طرح کوتاه مدت میان مدت و بلند مدت داشته باشد رئیس جمهوری بعدی این ها را ادامه دهد.
 اشعری عنوان کرد: این مناظرها خیلی بهتر از مناظره اول برگزار شد، انشاء‌الله صدا وسیما تجربه های بهتری پیدا کند.
 پارسایی با اشاره به اينكه  ممکن است در این مناظره ها که به مراتب بهتر از مناظره قبل است برنامه ها، ایده ها و شاخص هایشان را درسایت بگذارند بيان كرد: در چند سال پیش از یکی از وزرا که تازه تأیید صلاحیت شده بود پرسیدم چند بار سینما رفتید پاسخ مشخص بود فاصله مسئول عزیز با حوزه کاری که مسئولیت آن پذیرفته چقدر است.
دري در پايان اين نشست اظهار داشت: یکی از رفقا گفت من کار سیاسی نمی کنم به فکر سینما هستم امیدوارم در حوزه تئاتر و سینما حداقل از جنس خود ما نباشدحداقل نگاه مسئول در حوزه سینما و تئاتر بالتسویه باشد سینماگر را مدیر نکنند در دوره ای که آقای ضرغامی مسئول تولید بودند حوزه تولید بهتر بود./ص
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.