سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در برنامه "مصباح" بشنوید؛

آیا می توان شیطان را دید؟

مجید معارف کارشناس برنامه "مصباح "یکشنبه پنجم خردادماه به سوالات متعددی از مباحث قرآنی پاسخ می دهد که یکی از این سوالات مربوط به رویت شیطان است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی رادیو قرآن؛ یکی از شنوندگان برنامه مصباح در سوالی از کارشناس برنامه با اشاره به آیه  48سوره انفال " و اذ زين لهم الشيطان اعمالهم و قال لاغالب لکم اليوم من الناس ‍ و اني جار لکم فلما ترآئت الفئتان نکص علي عقيبه و قال اني بري ء منکم اني اري ما لاترون اني اخاف الله و الله شديد العقاب و(ياد کن) هنگامي را که شيطان اعمال آنان را بر ايشان بياراست و گفت: امروز هيچ کس از مردم بر شما پيروز نخواهد شد، و من پناه شما هستم پس هنگامي که دو گروه، يکديگر را ديدند (شيطان) به عقب برگشت و گفت: من از شما بيزارم من چيزي را مي بينم که شما نمي بينيد، من از خدا بيمناکم و خدا سخت کيفر است پرسیده است که آیا شیطان قابل دیدن است؟وچگونه اعمال ادمی را زینت میدهد وباعث فریب او میشود ؟و در آیه 27 سوره اعراف "انه یریکم هو وقبیله من حیث لاترونهم "من وذریه ام شمارو میبینیم درحالیکه شما نمیبینید  ایا واقعا شیطان قابل رویت است؟
در ذیل آیه «واذا زین لهم الشیطان اعمالهم و قال لاغالب لکم الیوم من الناس وانی جارکم» به یادآور هنگامی را که شیطان اعمال مشرکان را در نظرشان جلوه دادو گفت هیچ کس از مردم بر شما پیروز نمی‏گردد و من همسایه و پناه‏دهنده شما هستم.، علما به بحث پرداخته‏اند, جمعی معتقدند شیطان به شکل انسان ظاهر نمی‏شود؛ بلکه انسانها را با وسوسه‏های باطنی به گناه می‏کشاند ؛ جمع دیگری معتقدند که شیطان به شکل انسان در می‏آید و به روایاتی که ذیل آیه آمده است تمسک می‏کنند.  
در روایات آمده که قریش هنگامی که برای حرکت به سوی میدان بدر آماده شد، از حمله طایفه بنی کنایه بیمناک بود؛ زیرا قبلاً آنان با هم خصومت داشتند.
در این موقع ابلیس در چهره «سراقْ بن مالک» که از افراد سرشناس قبیله بنی کنایه بود به سراغ آنها آمد و به آنان اطمینان داد که با شما موافق و هماهنگم و کسی بر شما غالب نخواهد شد و در میدان بدر شرکت کرد؛ اما هنگامی که نزول ملائکه را مشاهده کرد عقب نشینی نمود و فرار کرد.
 لشکر کفر به دنبال ضربه‏های سختی که از مسلمانان خورده بود - با مشاهده کار ابلیس - پا به فرار گذاشتند و هنگامی که به مکه بازگشتند گفتند سراقْ بن مالک سبب فرار قریش شده است. این سخن به گوش سراقه رسید و او سوگند یاد کرد که من به هیچ وجه از این موضوع آگاهی ندارم؛ و هنگامی که نشانه‏های مختلف وضع او را در میدان بدر به او یادآوری کردند همه را انکار کرد و قسم خورد که قطعاً چنین چیزی نبوده و او از مکه حرکت نکرده است,  به این ترتیب معلوم شد که آن شخص سراقْ بن مالک نبوده است.
نظیر این داستان، قضیه هجرت پیامبر و آمدن پیرمردی به شکل مردم نجد در دارالندوْ بود و می‏گویند آن پیرمردی که گفت برای قتل پیامبر(ص) بهتر است چهل نفر از چهل قبیله باشند که قریش نتواند از همه قبایل انتقام بگیرد، شیطان بوده است. به هر حال، عده‏ای معتقدند که قبل از معراج پیامبر(ص) شیطان به هر شکلی ظاهر می‏شده است؛ اما پس از معراج پیامبر دیگر شیطان ظاهر نمی‏شود بلکه فقط با وسوسه‏گری، انسان‏ها را به سوی کارهای ناشایست سوق می‏دهد.
"برنامه مصباح" کاری از گروه فرهنگ و اندیشه قرآنی است و به سردبیری و تهیه کنندگی  اکرم السادات حسینی زاده و کارشناسی مجید معارف یکشنبه ها ساعت21:10 برروی موج اف ام ردیف100مگاهرتز پاسخگوی سوالات قرآنی شنوندگان شبکه رادیویی قرآن است. /ص

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.