امروز در تاریخ؛
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 30 اردیبهشت 1392 خورشیدی برابر با 9 رجب 1434 هجری و 20 می 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
طرح تشکیل دانشگاه آزاد اسلامی توسط «آیتاللَّه هاشمی رفسنجانی» (1361 ش)
ایده تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی ابتدا در جامعه اسلامی دانشگاهیان مطرح شد و به دنبال طرح آن توسط آقای هاشمی رفسنجانی در شورای اقتصاد، نظر مساعد شورا به دست آمد. مسأله تاسیس دانشگاه با حضرت امام خمینی (ره) نیز مطرح شد و معظم له، ضمن استقبال از آن، مبلغی را به عنوان اولین کمک به این دانشگاه اهدا کردند.
سرانجام پس از تدوین اساسنامه مقدماتی، آقای هاشمی رفسنجانی در آخرین نماز جمعه اردیبهشت سال 1361 ش، ضمن بر شمردن مشکلات آموزشی، لزوم تاسیس دانشگاهی که بار مالی برای دولت نداشته باشد و بتواند بسیاری از مشکلات را حل نماید و همچنین راه را برای دستیابی به اهداف انقلاب فرهنگی هموارتر کند، موجودیت دانشگاه آزاد اسلامی را اعلام کرد. این، در واقع اولین گام اساسی در جهت تا سیس دانشگاه آزاد اسلامی یعنی مرحله عبور از طرح و نیل به عمل بود. دانشگاه آزاد اسلامی سرانجام در 27 خرداد سال 1361 شبه طور رسمی اعلام موجودیت کرد و پس از برگزاری اولین آزمون ورود به دانشگاه در اسفندماه همان سال، سه هزار نفر انتخاب و مشغول تحصیل شدند.
تاسیس «حزب زحمتکشان» با حمایت آمریکا در تهران (1330 ش)
پس از تشکیل دولت دکتر مصدق، حضور برخی چهرههای بدنام گذشته در ترکیب هیئت دولت، باعث اختلاف در صفوف جبهه ملی گردید و باعث شد بعضی از اعضای مهم آن از قبیل آیتاللَّه کاشانی و دکتر مظفر بقایی از جبهه ملی کنارهگیری کنند. در این میان، دکتر مظفر بقایی، پس از کنارهگیری از جبهه ملی، حزب زحمتکشان را تشکیل داد و بسیاری را به دور خود جمع کرد. این حزب، معجونی از گروههای چماق دار و برخی روشنفکران بود که با تشویق جدی دولت ایالات متحده آمریکا اعلام موجودیت کرد. مقابله و رویارویی با حزب توده و جلوگیری از نفوذ کمونیسم در ایران، هدف مهم تا سیس این حزب و دلیل اصلی پشتیبانی آمریکا از آن بود. در ادامه، حزب زحمتکشان، شعب خود را در سایر نقاط کشور نیز دایر کرد و در آستانه کودتای آمریکایی 28 مرداد 1332، در راستای تحقق سیاستهای جویا نه و استیلا طلبانه آمریکا، جهت سرنگونی دولت دکتر مصدق، به کار گرفته شد. لازم به ذکر است که آیتاللَّه کاشانی هرچند از نظر عقیدتی و مذهبی با جبهه ملی و دکتر بقایی سنخیت کمی داشت ولی به دلیل مصالح بالاتر مردم و کشور، حاضر شده بود تا با دیگر افراد ملی گرا، جبهه ملی را تا سیس کرده و از آن حمایت کند. از این رو، همراهی آیتاللَّه کاشانی با این جبهه، به معنی تایید عملکرد آنان نبود و مصالح والای ملت مسلمان، مدنظر آن عالم مجاهد قرار داشت.
تولد «عبدی بیک شیرازی» ملقب به «نویدی» مورخ بزرگ ایرانی (921 ق)
زینالعابدین عبدی بیک شیرازی ملقب به نویدی در شیراز به دنیا آمد. او از کاتبان و نویسندگان دیوان شاه طهماسب صفوی بود و به ادب فارسی علاقه داشت. بزرگترین اثر این مورخ ایرانی، کتابی دربارهٔ حکومت سلسلهٔ صفویه در ایران میباشد. او در این کتاب، اخبار صفویان را از آغاز تا 978 ق نگاشته است. از دیگر آثار نویدی، جام جمشید به صورت منظوم میباشد. عبدی بیک با پیروی از خمسهٔ نظامی گنجوی، پنج مثنوی سروده است.
شهادت «عزالدین سید حسین» عالم لبنانی (963 ق)
عزالدین سید حسین از عالمان قرن دهم هجری در سال 906 قدر یکی از روستاهای جبل عامل لبنان متولد شد. او به تحصیل علوم متداول عصر خویش پرداخت و به مقامات عالی علمی و عرفانی دست یافت. سرانجام، بدخواهان کینه توز که تحمل شخصیت برجستهٔ معنوی و دینی او را نداشتند وی را در شهر صید ای لبنان مسموم کرده، به شهادت رساندند.
کنفرانس تاریخی سازمان وحدت کشورهای افریقایی در آدیس (1963 م)
بیشتر دولتهای قاره افریقا، در دهه 1960 تا 1970 م به استقلال رسیدند و تقریباً تا قبل از این تاریخ، بین ملتهای افریقایی، رابطه بینالمللی وجود نداشت. با این حال دولتهای مستقل افریقایی، حتی پیش از 1960 مبرای برقراری همکاری بین خود، اقداماتی کرده بودند که ثمره آنها تشکیل چند سازمان منطقهای بود.
در این میان و به منظور تشکیل سازمانی منطقهای در قاره افریقا، کنفرانس تاریخی سازمان وحدت افریقا در بیستم مه 1963 مدر آدیسآبابا پایتخت اتیوپی آغاز شد و مقدمات تشکیل این سازمان در 25 مه آن سال، فراهم آمد. این سازمان با هدف توسعه همکاریهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بین کشورهای افریقایی به وجود آمد و اقداماتی در جهت مبارزه با بقایای استعمار در افریقا و میانجیگری در حل اختلافات کشورهای عضو به عمل آوَرد.
رحلت مجتهد بزرگ شیعه آیتاللّه «محمد حسن آل یاسین» (1308 ق)
آیتاللَّه شیخ محمدحسن آل یاسین کاظمی در سال 1220 قدر کاظمین دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی را در زادگاه خود گذراند و پس از سفری به ایران، راهی کربلا گردید و نزد شیخ محمدحسین صاحب فصول و در نجف از محضر شیخ محمدحسن نجفی صاحب جواهر و شیخ جواد ملا کتاب، استفاده برد. آیتاللَّه آل یاسین پس از طی مدارج عالی علمی، بنا به درخواست مردم کاظمین و امر استادش صاحب جواهر، برای سرپرستی حوزهٔ کاظمین عازم این دیار گردید و تا پایان عمر در آنجا بود. وی با وجود تبحُّر در علم رجال و حدیث، عمدهٔ نگارشهای خود را در زمینهٔ فقه و اصول ارایه داده است که کُتبِ اسرارُ الفِقاهه، حاشیه بر فصول، تعلیقه بر فوائدُ الاصول و... از آن جملهاند. این عالم ربانی سرانجام در نهم رجب سال 1308 قدر حالی که پس از فوت شیخ مرتضی مرجعیت داشت، در 88 سالگی به دیدار معبود شتافت و پس از تشییعی با شکوه در آرامگاه خانوادگی آل یاسین، در نجف اشرف به خاک سپرده شد.
امضای پیمان «طائف» میان رهبران یمن و عربستان سعودی (1934 م)
در پایان جنگ بین یمن و عربستان بر سر اختلافات مرزی، یمن شکست خورد و در نتیجه در بیستم مه 1934 م پیمان طائف میان امام یحیی رهبر یمن و ملک عبدالعزیز پادشاه عربستان به امضا رسید. بر اساس این پیمان، یمنْ مناطق نجران، جیزان و عسیر را به مدت چهل سال به عربستان واگذار کرد. به هنگام تجزیه یمن به دو قسمت شمالی و جنوبی، یمن شمالی به خاطر درگیری با یمن جنوبی و کسب پشتیبانی عربستان، مشکل مناطق واگذار شده به عربستان را به طور جدی پیگیری نکرد؛ اما پس از آن که در سال 1990 م کشور یمن بار دیگر متحد شد، خواستار حل و فصل موضوع نواحی نفتخیز نجران، جیزان و عسیر با عربستان شد و دو کشور در این زمینه، به توافقهایی دست یافتند.
اولین پرواز بدون توقف بین قاره امریکا و اروپا (1937 م)
سالهای بین جنگ اول و دوم جهانی، دوران پیشرفتهای شگرف علمی، چه در زمینه تکنیک و صنعت و چه در زمینه طب بود. یک تاریخ فراموش نشدنی در پیشرفتهای علمی سالهای میان دو جنگ، پرواز بدون توقف چارلز لیندبرگْ، خلبان خدمات پستی امریکا از نیویورک تا پاریس در روز بیستم مه سال 1927 ماست. لینْدْبرْگْ با هواپیمای کوچک یک نفره خود، ساعت 7 و 52 دقیقه صبح روز بیستم مه از فرودگاه نیویورک برخاست و ساعت 10 و بیست و یک دقیقه بعدازظهر روز 21 مه پس از 33 ساعت و 29 دقیقه پرواز در فرودگاه پاریس بر زمین نشست. این نخستین پرواز بدون توقف بین قاره امریکا و اروپا بود که در آن زمان، امری عجیب تلقی میشد.
الحاق رسمی شبه جزیره کره به ژاپن (1910 م)
در پی پیروزی ژاپن در جنگ با چین و روسیه، این کشور، شبه جزیره کره را در سال 1907 م، عملاً اشغال کرد و در 20 مه 1910 م، آن را به طور رسمی به خاک خود ضمیمه نمود و نام آن را به «چو زن» تغییر داد؛ اما مردم کره با استعمار ژاپن به مبارزه برخاستند. در زمان جنگ جهانی دوم، استقلال طلبان کرهای به امید استقلال کشورشان در کنار متفقین با ارتش ژاپن جنگیدند؛ اما پس از پایان جنگ، کشور کره به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شد. کره شمالی با حکومت کمونیستی تحت حمایت شوروی قرار داشت و کره جنوبی نیز از حمایت نظامی و مالی غرب، به ویژه امریکا برخوردار بود. این تقسیم بندی در سال 1948 رسمیت یافت.
درگذشت «کریستف کُلُمْبْ» دریانورد معروف ایتالیایی و مکتشف قاره امریکا (1506 م)
کریستُف کُلُمْبْ، دریانورد و کاشف برجسته ایتالیایی، در 21 سپتامبر سال 1451 مدر جنوب ایتالیا به دنیا آمد و از جوانی در خدمت نیروی دریایی ایتالیا قرار گرفت. کلمب بر خلاف بسیاری از مردم زمان خود معتقد بود که زمین گرد است و مطمئناً با سفر دریایی به سوی غرب میتوان راهی تازه برای تجارتِ سودآورِ اروپاییان به خاور دور پیدا کرد. از این رو، وی مدتها قبل از سفر طولانی خود، بازرگانان ایتالیایی را به کشف راه دریایی هندوستان متوجه میساخت و میخواست راه دریایی به سوی هند را پیدا کند. وی در 1492 م سفر طولانی خود را با سه کشتی آغاز کرد و پس از تحمل رنجهای فراوان و سرکوب شورشها و نافرمانیهای دریانوردان کشتیهای خود، عاقبت از اقیانوس اطلس گذشت.
کریستف کلمب طی چهار سفر خود به غرب اقیانوس اطلس سرزمینهای وسیعی از قاره امریکا را کشف کرد و راههای جدید را شناسایی نمود. کلمب پس از برگشت از آخرین سفر دریایی، از طرف پادشاه اسپانیا که تا کنون هزینهاش را تأمین میکرد، دیگر کمکی دریافت نکرد و سرانجام در بیستم مه 1508 مدر حال تنگدستی در 57 سالگی درگذشت. عدهای از دانشمندان معتقدند که پیش از کلمب، افراد دیگری به سرزمین امریکا رفته بودند؛ اما اطلاعات آنان با افسانهها مخلوط شده بود و در واقع، کاشف حقیقی امریکا را باید کریستف کلمب دانست.
برخی از رخدادهای امروز
1873: لوی اشتراوس ساخت پارچه و لباس معروف به «بل و جین» را در سانفرانسیسکو به ثبت داد. وی از یهودیان آلمانی بود که با خانوادهاش به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرده بود. لباس ساخته شده از بل و جین های اشتراوس به «لی وایز» معروفند.
1892: اتحاد مثلث مرکب از آلمان، اتریش و ایتالیا تشکیل شد و اروپا یک گام به جنگ نزدیک گردید.
1900: دومین مسابقه های ورزشی المپیک در عصر جدید، در پاریس آغاز شد.
1902: خروج نیروهای آمریکایی که در جریان جنگ آمریکا و اسپانیا، کوبا را اشغال نظامی کرده بودند از این جزیره آغاز شد. با وجود این، دولت واشنگتن پایگاه نیروی دریایی خود به نام گوانتانامو را در کوبا حفظ کرده است.
1992: هند نخستین ماهواره خود را بدون کمک کشوری دیگر (با موشکی که ساخته بود) در مدار زمین قرار داد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید