سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بيرجند/

مسجد جامع خضری، میراثی 204 ساله در خراسان‌جنوبی

مسجد جامع خضری؛ میراثی 204 ساله در خراسان‌جنوبی است که به استناد کتیبه سر در آن در سال 1230 هجری قمری توسط فردی به نام میر سمیع بنا شد

به گزارش باشگاه خبرنگاران بیرجند

بنای اولیه آن با خشت و گل بوده و در سال 1341 توسط کربلایی حسن بهشتی تجدید بنا شد اما در زلزله 9 شهریور 1347 تخریب و مجددا در سال 1351 بازسازی شد.

با توجه به مصالح موجود و شواهد تاریخی احتمالا بنای مسجد خضری مربوط به دوره صفویه است. این مکان شامل دو قسمت است یکی مسجد و دیگری حسینیه که کاملا چسبیده هستند و در ظاهر یک واحد محسوب می‌شود.

زیر بنای مسجد 565 متر و زیر بنای حسینیه 385 که در مجموع 1000 متر مربع وسعت دارد.

این بنا دارای دو شبستان چسبیده به هم بوده که یکی از شبستان‌ها در سمت شمالی قرار داشته و ستوندار بوده و پوشش آن طاق وچشمه است که چشمه‌ها با گنبد‌های عرقچین پوشیده شده، بر روی سر ستون‌های بسیار ساده ستون‌های مسجد سوار شده است.

شبستان جنوبی دارای سه دالان طویل بوده و هر دالان توسط دیواری از دیگر دالان‌ها جدا شده و توسط روزنه‌هایی که در دیوارها ایجاد شده دالان‌ها با یکدیگر مرتبط هستند. محراب اصلی بنا که بسیار ساده است، در این بخش از شبستان قرار دارد.

پوشش راهروها گهواره‌ای و با طاق نیم دایره اجرا شده، ورودی این بنا بسیار ساده بوده که از طریق یک راهروی کوتاه با شبستان ستوندار شمالی ارتباط دارد. نمای بنا آجر با بند کشی فتیله‌ای بوده که درحال حاضر بر روی آن یک لایه اندود سیمان کشیده شده است.

دو ورودی دیگر در اضلاع غربی و شمالی قرار دارد که از آنها به ندرت استفاده می‌شود. این مسجد در فاصله 300 متری بزرگراه آسیایی مشهد - زاهدان و در جوار پارک جنگلی قرار دارد.

در صورت برنامه‌ریزی می‌تواند مجتمع رفاهی - خدماتی خوبی برای استراحت زوار و مسافران باشد.

با توجه به اینکه شهر قدیمی خضری در اطراف مسجد جامع قرار داشته و محدوده حریم مسجد از جهت باستان‌شناسی اهمیت خاصی دارد.

این مسجد به شماره 6653 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است./س

برچسب ها: مسجد ، جامع ، خضری
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.