سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ارومیه/

مجموعه بازار تاریخی خوی اوج تمدن شهرنشینی و شهرسازی در دوره اسلامی

مجموعه بازار تاریخی خوی اوج تمدن شهرنشینی و شهرسازی در دوره اسلامی آثار بناهای تاریخی بجا مانده از دوره های مختلف که اکنون در شهرهای متمدن و تاریخی دیده می شوند، نشانگر عظمت و رونق شهرسازی و شهرنشینی در دوره های اسلامی بوده که توانسته اند بعد از چندین قرن همچنان بصورت مجموعه های بسیار زیبا و چشم نواز به حیات خود ادامه دهند.

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران ارومیه شهر تاریخی خوی با قدمتی بیش از 6 هزار ساله با داشتن آثار و بناهای تاریخی بجا مانده از دوران تمدن اسلامی از مناطق و شهرهای مهم در زمینه های فرهنگی، اقتصادی، مذهبی و علمی در سطح کشور و جهان محسوب می شود.

مجموعه بازار تاریخی خوی بجامانده از دوران صفویان با داشتن راسته ها و سراها که بیش از 25 نوع شغل در آن فعالیت داشته اند بعنوان یک مجموعه فرهنگی اقتصادی، تجاری ، علمی، سیاسی، مذهبی و حتی بهداشتی کاربرد دارد.

مجموعه بازار خوی از دروازه سنگی یعنی نقطه ورودی به شهر در آن زمان تا مرکز شهر احداث شده است بطوریکه وجود حمام محمدبیگ برای تطهیر جان، وجود مسجد ملاحسن برای پالایش روح و روان و وجودمدرسه حسین آقا برای آموختن علم ودانش در جوار مسجد ملاحسن و وجود کاروانسرای میرزا هاشم برای نگهداری چارپایان و کاروانسرای خان برای اقامت مسافرا ن و تجار بصورت یک مجموعه پیوسته در بازار خوی نشان از رونق و رشد شهر نشینی و شهرسازی در دوران تمدن اسلامی در این شهر داشته است.

بایرام زاده از کارشناسان میراث فرهنگی و گردشگری نیز در خصوص اهمیت مجموعه بازار تاریخی خوی اظهار کرد: رشد و رونق بازارهای تاریخی در آن زمان موجب توسعه شهرها می شد، بطوریکه بازار تاریخی خوی بعنوان یک مجموعه تجاری، اقتصادی، مذهبی و علمی نقش موثر و مستقیمی در توسعه و رشد شهر داشت.

وی با اشاره به نگهداری کتیبه بازار خوی مربوط به دوران شاه طهماسب که اکنون در موزه خوی نگهداری می شود، تصریح کرد: براساس نوشته های کتیبه بازاریان خوی به دستور شاه طهماسب صفوی از پرداخت مالیات معاف شده یا با تخفیف ویژه ای آن را پرداخت می نمودند.

بایرام زاده بازارهای تاریخی را اساس و شاهرگ اقتصادی شهرهای متمدن و تاریخی عنوان کرد.

اکنون با توجه مشکلات فزاینده بوجود آمده در شهرها نظیر ترافیک، آپارتمان نشینی، عدم رشد فضاهای سبز، انواع آلودگی ها مانند آلودگی هوا و آلودگی صوتی و از هم گیسختگی در معماری شهرها ضرورت دارد، مسئولان مربوطه با مطالعه تاریخ وتمدن ومعماری اسلامی بتوانند مشکلات بوجودآمده در زمینه شهرسازی و شهرنشینی را به حداقل برسانند./س

برچسب ها: تمدن ، خوی ، ارومیه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.