سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

شهادت اولین رئیس ستاد مشترک ارتش تا آغاز جنگ نفت‌کش‌هاعلیه ایران

شهادت «سپهبد قَرَنی»، آغاز جنگ نفت‌کش‌هاعلیه ایران، روز بزرگداشت شیخ بهایی، ضرب سکه توسط مسلمین، درگذشت «ویلیام شکسپیر» و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 3 اردیبهشت 1392 خورشیدی برابر با 12 جمادی‌الثانی 1434 هجری و 23 آوریل 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

شهادت «سپهبد قَرَنی» اولین رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران (1358 ش)
شهید سپهبد ولی اللَّه قَرَنی در سال 1292 ش در اصفهان به دنیا آمد. از ابتدای ورود به ارتش، فعالیت علیه رژیم طاغوت را آغاز کرد و در سال 1337 ش در پی افشای کودتا بر ضد رژیم به همراه دوستانش دستگیر شد. به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی، شهید قرنی نیز به سمت اولین رییس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب شد.

حضور ارزشمند وی می‌توانست منشأ تحولات اسلامی فراوانی در ارتش آن زمان قرار گیرد ولی پس از گذشت 72 روز از پیروزی انقلاب اسلامی، سپهبد قرنی توسط چند تروریست گروهک ضاله فرقان به شهادت رسید.

آغاز جنگ نفت‌کش‌ها از سوی رژیم بعث عراق علیه ایران در خلیج فارس (1363 ش)
پس از گذشت نزدیک به چهار سال از وقوع جنگ تحمیلی علیه ایران، عراق با کمک قدرت‌های بزرگ درصدد فشار بیشتر به ایران و شکستن بن بست جنگ برآمد. از این‌رو طی یک برنامه‌ریزی مشترک، قرار بر این شد که مانع از صدور نفت ایران گردد و برای جایگزینی نفت ایران در بازارهای بین‌المللی، تولید و صادرات نفت کشورهای منطقه افزایش یابد، طوری که به موازات تشدید حملات عراق به پایانه‌های صدور نفت ایران و نفت‌کش‌ها، قیمت نفت به تدریج کاهش یافت.
بدین ترتیب، عراقی‌ها با حمایت آمریکا و غرب، برای نخستین بار با استفاده از هواپیماهای سوپراتاندارد فرانسوی، ضمن حمله به جزیره خارک، نفت کش‌های حامل نفت ایران را در سوم اردیبهشت 1363، مورد حمله قرار دادند. مقامات عراقی در مورد این اقدام چنین استدلال کردند که این حمله سبب پایان یافتن جنگ خواهد شد زیرا اگر ایران پول نفت را نداشته باشد، نمی‌تواند اسلحه مورد نیاز خود را از بازارهای سیاه تهیه کند. این در حالی بود که وقتی ایران سیاست مقابله به مثل محدود را در پیش گرفت، منجر به اعتراض کشورهای منطقه و صدور قطعنامه سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران گردید.

راهپیمایی سراسری مردم مسلمان ایران در اعتراض به کنفرانس ننگین برلین (1379 ش)
در پی برگزاری کنفراس شرم‌آور برلین با موضوع ایران پس از انتخابات مجلس ششم، مردم انقلابی ایران در سراسر کشور با انجام یک راهپیمایی گسترده، حمایت خود را از سخنان مقام معظم رهبری از برگزاری این کنفراس، ابراز داشته و خشم و انزجار خود را از شرکت کنندگان و برگزارکنندکان کنفراس ضد انقلابی برلین اعلام داشتند. راهپیمایان ضمن تقبیح عمل شرکت کنندگان در این کنفرانس، از وزارت امور خارجه خواستند مانع مداخله اجانب در امور ایران شده و نگذارند این‌گونه، آرمان‌های یک ملت و کشور را به تحقیر کشند.
در طول برگزاری کنفرانس ننگین برلین، شعارهایی علیه نظام، اسلام و ارکان انقلاب اسلامی سر داده می‌شد و افرادی که از ایران در این کنفرانس شرکت کرده بودند هیچ عکس‌العملی از خود نشان ندادند. از برگزارکنندکان اصلی این کنفرانس، بنیاد هان ریش بل آلمانی است. این بنیاد از اجلاس برلین به عنوان رویارویی بسیار جذاب یاد می‌کند و معتقد است برای اولین بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، گفتگویی در ایران میان سکولارها و اصلاح‌گرایان دینی ساز ماندهٔ است. در این میان نقش سازمان صدا و سیما به عنوان افشاگر رویدادهای این کنفرانس، بسیار برجسته بود.

روز بزرگداشت شیخ بهایی
سوم اردیبهشت ماه، روز بزرگداشت شیخ بهایی، عالم کم‌نظیر، فقیه و حکیم فرزانه است؛ او که از شاگردان شهید ثانی و از افتخارات جهان اسلام به شمار می‌آید. شیخ بهایی در طول حیات پربار خویش، به نقاط مختلف جهان سفر کرد و از محضر استادان برجسته، در رشته‌های گوناگون استفاده کرد و در بسیاری از دانش‌ها متبحّر شد. او با ارائه حدود 100 اثر ارزنده در شاخه‌های مختلف علم و تربیت شاگردان بسیار که هر کدام منشأ برکات فراوان بودند، به جهان اسلام روشنایی بخشید. میراث ماندگار شیخ، هنوز پس از قرن‌ها چراغ راه پویندگان دانش و دین است.

شیخ بهایی که در کودکی وارد ایران شده بود، از همان دوران، علاقه وافری به یادگیری زبان فارسی نشان داد و سرانجام با مکالمه، ترجمه و نگارش به زبان فارسی به خوبی آشنا شد. از نخبگان و فرزانگان دوران که خوشه‌چین خرمن پرفیض شیخ بهایی بودند، می‌توان ملاصدرای شیرازی، ملامحسن فیض کاشانی، فیاض لاهیجی، محقق سبزواری، سید حسن کرکی، سید ماجد بحرانی و ملامحمدتقی مجلسی را نام برد که هر کدام از آنها، خدمتی بزرگ به دنیای اسلام ارائه دادند و نقشی عظیم در هدایت جامعه بشری ایفا کردند.

آغاز هفته مشاغل
شغل از نظر لغوی، به معنای به کار واداشتن کسی و آن چه مایه مشغولیت می‌باشد، است. از طریق اشتغال، فردْ فعالانه در جریان تولید و خدمات مشارکت می‌کند و پاداشی نقدی یا جنسی دریافت می‌دارد. کار و شغل، فعالیتی بدنی یا فکری در راه تولید و خدمت است؛ بنابراین، در تعریف شغل می‌توان گفت: شغل، یعنی کاری که فرد، مشغول به انجام آن است و به وسیله آن، هم انجام وظیفه می‌کند و هم امرار معاش می‌نماید.

ضرب سکه توسط مسلمین (74 ق)
تا زمان عبدالملک بن مروان، خلیفهٔ اموی، مسکوکات اسلامی همان سکه‌های رومی و ایرانی بود. عبدالملک، سکه‌های مزبور را تغییر داد و آن‌ها را به مسکوکات عربی تبدیل کرد. نخستین سکهٔ اسلامی در سال 74 هجری در دمشق ضرب شد.

درگذشت «ابوالحسن علی سخا وی» فقیه و لغت‌شناس (643 ق)
علی بن محمد بن عبدالصمد همدانی مصری معروف به سخا وی از مشاهیر ادبا و نحوی ین و قرّاء، فقها، لغوی ین، اصولی ین و مفسرین و درش مار پیشوایان نحو، تفسیر، لغت و قرائت قرار دارد و به شیخ القرّاء معروف است. تحصیلات وی ابتدا در شام و در ادامه در مصر بود. سپس در شام بر کرسی تدریس تکیه زد و به تدریس و تا لیف پرداخت. تفسیر القرآن، شرح مفصل زمخشری و فتح الو صید از اوست.

درگذشت «امیرعلی شیر نوایی» ادیب و وزیر سلطان حسین گورکانی (906 ق)
امیرعلی شیر بن آ لوس ملقب به نظام‌الدین از مشاهیر درباریان و وزرای سلطان حسین گورکانی، در سال 844 قبه دنیا آمد. وی به زبان فارسی و ترکی شعر می‌سرود و به «ذواللسانین» معروف بود. امیرعلی شیر با آن که وزیر سلطان بود ولی هیچ گاه از تألیف و مطالعهٔ علمی غافل نمی‌گشت. سرانجام از وزارت کناره‌گیری کرد و با شاعر هم عصر خود، عبدالرحمن جامی مصاحبت گزید. اربعین منظوم، دیوان اشعار، محبوب‌القلوب و ده‌ها اثر دیگر از تالیفات اوست. او به ساخت و تعمیر بناهای اسلامی فراوانی از جمله ایوان حرم امام رضا و مقبرهٔ شیخ عطار همت گماشت.

ولادت عالم و عارف ربانی «آقا رحیم ارباب اصفهانی» (1297 ق)
آیت‌اللَّه آقا رحیم ارباب اصفهانی در 12 جمادی‌الاول سال 1297 قدر اصفهان به دنیا آمد. پس از کسب مقدمات و سطوح حوزه، از محضر درس اساتید برجسته‌ای همچون ابو المعالی کلباسی، آخوند ملامحمد کاشی، سید محمدباقر در چه‌ای و میرزا جهانگیرخان قشقایی بهره‌ها گرفت و با آیت‌اللَّه سید حسین طباطبایی بروجردی هم مباحث بوده است. آیت اللَّه ارباب اصفهانی به تأسی از استاد عارف و حکیم خود، جهانگیرخان قشقایی، جز در هنگام اقامهٔ نماز جمعه و جماعت، عمامه نمی‌گذاشت. وفات این فقیه بزرگ در شب عید غدیر سال 1396 قدر 99 سالگی روی داد.

درگذشت «ویلیام شکسپیر» ادیب بزرگ و نویسنده شهیر انگلیسی (1616 م)
ویلیام شکسپیر بزرگ‌ترین شاعر درام‌نویس انگلستان و چهره ادبی ماندگار این کشور، در 23 آوریل سال 1564 مدر شهر استراتْفورْدْ به دنیا آمد. وی در جوانی به لندن رفت و به علت تهی‌دستی در ابتدا به نگهبانی اسب‌ها مشغول بود، ولی به دلیل علاقه شدید وی به نمایش، به این هنر رو آورد تا اینکه در سال 1592 مدر کار بازیگری مشهور شد. شکسپیر در سال 1611 م از تئاتر دست کشید و به شهر خود بازگشت و در آرامش به سر برد.

نمایش‌نامه‌های شکسپیر سرشار است از مسائل سیاسی و اخلاقی، اضطراب و غم، آرامش و تسکین خاطر، صنعت کلام و معرفت عمیقِ درون و اندیشه‌هایی درباره ایمان، ماوراءالطبیعه، خدا، عالم خلقت و در واقع گنجینه‌ای از اندیشه‌های بدیع و بیان حال و صفات روحی قهرمانانی که هر یک جلوه‌گاه گوشه‌ای از خصوصیت‌های وجود آدمی است که همه با ذوق لطیف و استادی در بیان وصف شده است. شکسپیر را پدر نمایش نامه‌نویسی انگلستان به شمار می‌آورند. سبک او به مکتب کلاسیک تعلق دارد و آثارش بیشتر ترکیبی از تراژدی و کمدی است. از معروف‌ترین آثار شکسپیر که در ردیف شاه کارهای درام نویسی جهان قرار دارند می‌توان به هملت، لیر شاه، رومئو و ژولیت و اتللو اشاره کرد. ویلیام شکسپیر 52 سال بعد نیز در روز بیست و سوم آوریل 1616 م درگذشت.

تولد «ماکْسْ پل انگ» فیزیک‌دان نامدار آلمانی (1858 م)
ماکْسْ پل انگ، فیزیک‌دان و ریاضی‌دان بزرگ آلمانی در 23 آوریل 1858 م به دنیا آمد. وی پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی، به سمت استادی دانشگاه مونیخ دست یافت و به تحقیقات متعددی در زمینه انرژی پرداخت. تا سال 1899 م، دانشمندان تصور می‌کردند که انرژی به طور اتصالی جریان دارد ولی ماکس پلانک در 14 دسامبر این سال به جامعه فیزیک برلین اظهار داشت که انرژی به صورت انفصالی است که آن را دانه انرژی یا کوآنتای انرژی می‌گویند. این یافته علمی با اصول و قوانینی که تا آن روز دانسته شده بود موافق نبود و طبعاً مخالفانی برای پلانک به وجود آورد.
ولی این مخالفت‌ها بیش از پنج سال طول نکشید، زیرا تئوری انیشتین که متکی بر تئوری کوآنتا بیان شد، ارزش واقعی و حقیقی تئوری بیان شده پلانک را معلوم نمود. هم‌چنین ماکس پلانک به سبب ارائه نظریه کوآنتا، در سال 1918 م جایزه نوبل فیزیک را دریافت کرد. پلانک که از مخالفین سرسخت هیتلر، دیکتاتور توسعه طلب آلمان نیز به شمار می‌رفت تحقیقات جامع و ارزش‌مندی در زمینه ترمودینامیک، فیزیک نظری، حرارت، تشعشع و نور انجام داد و آثاری در این زمینه‌ها از او بر جای مانده است. پس از جنگ جهانی دوم، دولت آلمان به مناسبت نودمین سال تولد قصد داشت تا برای ماکس پلانک جشنی برپا کند که این فیزیک‌دان نامی آلمانی، مدتی قبل از آن، در دهم دسامبر 1947 مدر 89 سالگی درگذشت.

بزرگ‌ترین اجتماع ضد اشغال گری تاریخ عراق در کربلا پس از سقوط صدام (2003 م)
پس از تهاجم گسترده نیروهای انگلیسی و امریکایی به خاک عراق و سرنگونی رژیم بعث این کشور در اوایل آوریل 2003 م، قوای اشغال گر در نقاط مختلف عراق مستقر شدند که این امر با اعتراض همگانی مردم مواجه گردید. از این رو، دو هفته پس از سقوط حزب بعث، هم‌زمان با اربعین حسینی، شهر مقدس کربلا به عرصه ابراز عشق به اسلام و اهل‌بیت (ع) و انزجار از اشغال گران تبدیل گردید. در این اجتماع عظیم که در 23 آوریل 2003 م برگزار شد، عاشقان اباعبداللَّه الحسین (ع) که جمعیت آنها در حدود پنج الی شش میلیون نفر برآورد شد، بار دیگر قدرت اسلام و اهل‌بیت (ع) را به رخ جهانیان کشیدند.
در راهپیمایی کربلا که از سوی حوزه علمیه این شهر و گروه‌های مختلف عراقی برپا شده بود، شرکت‌کنندگانْ در طول مسیر راهپیمایی شعارهایی در انزجار از امریکا و اسرائیل و حمایت از اسلام، مرجعیت و حکومت اسلامی سر دادند. تظاهرکنندگان خروج سریع نیروهای امریکایی و متحدانش را از خاک عراق خواستار شدند و بر وحدت مسلمانان عراق در برابر توطئه‌ها و نفوذ امریکا در میان صفوف گروه‌های مذهبی و سیاسی عراق تأکید کردند.

روز جهانی کتاب و حق تألیف
سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد، یونسکو، طی مصوبه خود در سال 1991 م، روز بیست و سوم (آوریل) برابر با 3 اردیبهشت (هر) سال را به عنوان روز جهانی کتاب و حق مؤلّف اعلام کرد. روز جهانی کتاب را نخست، اتحادیه بین‌المللی ناشران و دولت اسپانیا به بیست و هشتمین اجلاس کنفرانس عمومی یونسکو پیشنهاد کرد. سپس به پیشنهاد فدراسیون روسیه، عنوان حق مؤلف نیز به آن افزوده شد و توسط اعضا به تصویب رسید. دلیل انتخاب بیست و سوم آوریل، ریشه در مراسمی در ناحیه کاتالونیای اسپانیا دارد که در این روز، فروشندگان کتاب با هر کتابی که می‌فروختند، گل سرخی هدیه می‌کردند.

دلیل دیگر، تقارن این روز با تولد یا مرگ برخی از نویسندگان معروف و شخصیت‌های ادبی جهان از قبیل ویلیام شکسپیر ادیب شهیر انگلیسی و میشل سروانتس نویسنده معروف اسپانیایی و... است. هدف از اختصاص روزی برای بزرگ داشت کتاب و حق مؤلف، جلب توجه سازمان‌ها و انجمن‌های دولتی و خصوصی به این آسان‌ترین و ارزان‌ترین روش کسب دانش، بیان احساس اندیشه و کهن‌ترین وسیله ارتباطی معنوی بشر است که به رغم ظهور و گسترش رسانه‌های پیشرفته و مدرن، هنوز هم وسیله‌ای مؤثر، جذاب، قابل دسترسی و جای گزین ناپذیر است و می‌تواند بزرگ‌ترین عامل پیشرفت، گسترش دانش و فرهنگ و ایجاد دوستی و تفاهم بین ملت‌های جهان باشد.

مروری بر برخی رخدادهای دیگر امروز
1348: دادن لقب شوالیه Knighthood (سر) در انگلستان برقرار شد.
1838: نخستین کشتی که با قوه بخار حرکت می‌کرد عرض اقیانوس اطلس را طی کر دو از اروپا خود را به نیویورک رسانید.
1867: ویکتوریا پادشاه انگلستان و ناپلئون سوم پادشاه فرانسه هر دو طرح ساختن تونل دریای مانش را رد کردند که در نیمه دوم قرن 20 ساخته شد.
1891: یهودیان از مسکو اخراج شدند.
1898: دولت اسپانیا پس از دریافت التیماتوم دولت آمریکا بر سر کوبا متقابلا به آن دولت اعلان جنگ داد.
1922: (1311 هجری): فیصل پادشاه ساخت انگلستان در عراق برای یک دیدار رسمی و ملاقات با رضاشاه پهلوی وارد خاک ایران شد.
1941: ارتش یونان تسلیم شد و این کشور به تصرف آلمان در آمد. کابینه و مقامات ارشد یونان به جزیره «کرت» نقل مکان کردند و دولت انگلستان پادشاه یونان را با هواپیما به مصر منتقل کرد.
1941: دولت یوگوسلاوی ساقط شد. شهر بلگراد پایتخت یوگوسلاوی چند روز پیش از این به دست آلمان افتاده بود.
1949: شهر نانژینگ به دست نیروهای مائو افتاد.
1952: کار کشیدن خط لوله انتقال نفت عراق از کرکوک به بانیاس سوریه (ساحل مدیترانه) پایان یافت.
1956: دیوان عالی آمریکا رای داد که جدایی نژادی در این کشور مغایر قانون اساسی است.
1965: شوروی نخستین ماهواره مخابراتی خود را در مدار زمین قرارداد.
1967: دانشجویان دانشگاه کلمبیا (واقع در شهر نیویورک) به نشانه اعتراض به ادامه جنگ ویتنام، این دانشگاه را اشغال و کلاس های درس را تعطیل کردند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.