سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رسول جعفریان تاکید کرد:

«اطلس شیعه»، معرف تاریخ و جغرافیای شیعه معتدل

رسول جعفریان، محقق و مولف «اطلس شیعه» معتقد است که این اثر، به معرفی تاریخ و جغرافیای شیعه معتدل پرداخته و «اطلس شیعه» در شناخت وضعیت تاریخی و جغرافیایی مذهب شیعه موثر خواهد بود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران و به نقل از روابط عمومی موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی، رسول جعفریان از بیانات مقام معظم رهبری در بازدید از نمایشگاه بین المللی کتاب در سال های اخیر در زمینه لزوم تدوین اطلس شیعه یاد کرد و اظهار داشت: مقام معظم رهبری در یکی از نمایشگاه های کتاب در دهه 80، پس از تورق «اطلس تاریخ اسلام»، به مسوولان وقت سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح پیشنهاد دادند که چنین طلسی برای شیعه هم نوشته شود.
وی افزود: طرح تدوین «اطلس شیعه» در سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح کلید خورد و مراحل گردآوری نقشه و فعالیت های فنی آن آغاز اما بعد از مدتی متوقف شد. ادامه طرح به من پیشنهاد شد و آن را پذیرفتم. گروهی از دانشجویانم را جمع کردم و کار را با هم پیش بردیم. هفته ای یک بار هم به سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح می رفتم و با طراحان سازمان، نقشه ها و جداول هر فصل را تنظیم می کردیم.
این روحانی پژوهشگر در ادامه، تاکید کرد: پیش از این، کتاب «جغرافیای استانی شیعه» را تدوین و منتشر کرده بودم و به همین دلیل، تصویر روشنی از پروژه اطلس شیعه در ذهنم بود. بعد از یک سال و نیم، کار شکل نهایی به خود گرفت.
محقق تاریخ در تشریح چگونگی گردآوری مطالب هر بخش از «اطلس شیعه» گفت: شاید از این منظر بتوان «اطلس شیعه» را به دو بخش تاریخ عصر قدیم (قرن اول تا سوم هجری قمری) و عصر جدید (تاریخ معاصر) تقسیم کرد. از آن جایی که مقالات و کتاب های متعددی درباره تاریخ تشیع نوشته ام، مطالب مربوط به عصر قدیم از میان کتاب های این حوزه انتخاب شدند. اما بخش مرتبط با تاریخ معاصر با تکیه بر منابع شفاهی و سایت های مراکز اسلامی شیعی در اروپا و آمریکا تدوین شده اند. 
جعفریان در ادامه، از همکاری روحانیون و مسلمانان غیر طلبه خارجی در زمینه گردآوری اطلاعات سایر کشورها تصریح کرد: برخی از دوستان که در کشورهای عراق، لبنان، هند و افغانستان رفت و آمد داشتند، وضعیت تشیع در جهان معاصر را به ما منتقل می کردند. 
وی معتقد است: اطلاعات ما درباره جغرافیای شیعه کم است و به همین دلیل، تصوراتمان هم دچار مشکل است. اطلس شیعه در شناخت وضعیت تاریخی و جغرافیایی مذهب شیعه موثر خواهد بود. با گسترش آشنایی با مذهب شیعه، بی شک برخورد با آن نیز بهبود خواهد یافت.
نویسنده کتاب «آث‍ار اس‍لام‍ی‌ م‍ک‍ه‌ و م‍دی‍ن‍ه‌» تصریح کرد: ما سعی کردیم که اطلس شیعه، معرفی معتدلی از جغرافیای شیعه ارایه دهد. همیشه به فکر بین المللی شدن این کتاب بودم و ترجمه عربی آن، باعث خوشحالی من شد. البته هزینه اولیه ترجمه آن توسط دفتر آیت الله سیستانی تامین شد و پس از اعمال اصلاحات، متن عربی آن به نسبت نسخه فارسی، دقیق تر و تقویت شده به نظر می رسد.
رسول جعفریان بر لزوم ترجمه «اطلس شیعه» به زبان های ترکی استانبولی و انگلیسی تاکید کرد و گفت: انتظار داریم که این هدف مورد حمایت قرار گیرد و از محققان عرب زبان می خواهم که اصلاحیه های خود را به ما ارایه دهند. خوشحالم که نسخه عربی «اطلس شیعه» در اختیار علاقه مندان قرار گرفت. این کتاب، تاریخ و جغرافیای شیعه معتدل را نشان می دهد.
نسخه عربی «اطلس شیعه» به همت موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی و با همکاری مرکز آکادمی للابحاث، نشر مورخ و انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده و در آینده ای نزدیک در کشور عراق رونمایی خواهد شد./ي2
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.