به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران ،نقش صنایع در اقتصاد کنونی بر هیچکس پوشیده نیست و در اقتصاد جمهوری اسلامی ایران نیز علیرغم وجود منابع عظیم نفتی و فرآوردههای تولیدی از آن، همچنان بیش از 20 درصد از سهم ارزشافزوده تولید شده در کشور به صنعت تعلق دارد.
در این میان، صنایع تولید منسوجات و پوشاک از اهمیت ویژهای برخورداند بطوریکه میتوان اذعان نمود مسیر صنعتی شدن کشورهای پیشرفته از رشد و توسعه صنایع نساجی آنها نشأت گرفته و در واقع تولید منسوجات مختلف راه را برای صنعتی شدن آنها هموار کرده است.
در همين ارتباط علیرضا حائری، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران با اشاره به آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: هماکنون بالغ بر 9660 واحد صنعتی با اخذ پروانه بهرهبرداری در صنایع نساجی و پوشاک کشور فعال میباشند که این تعداد 11 درصد از کل بنگاههای فعال صنعتی کشور را تشکیل میدهند.
وي ادامه داد: میزان سرمایهگذاری ثابت صورت گرفته در این واحدها در حدود 66 هزار میلیارد ریال و در حدود 5 درصد از کل سرمایهگذاری صورت گرفته در صنعت کشور است و واحدهای مذکور بالغ بر حدود 297 هزار شغل ایجاد نموده و در حدود 13 درصد از اشتغال صنعتی کشور را به خود اختصاص دادهاند.
وی اظهار داشت: با وجود اينکه 5 درصد از سرمایهگذاری انجام شده در صنایع کشور در صنعت نساجی انجام شده ، این مقدار سرمایهگذاری توانسته تا 13 درصد از اشتغال صنعتی را به خود اختصاص دهد که این امر ظرفیت صنایع نساجی در ایجاد اشتغال را به خوبی نمایان میسازد.
دبیر انجمن صنایع نساجی ایران گفت: بر اساس آمارهای موجود، متوسط هزینه مورد نیاز جهت ایجاد اشتغال برای یک نفر در صنایع نساجی در حدود 25 درصد از متوسط هزینه ایجاد اشتغال یک نفر در کل صنعت کشور میباشد.
وی با اشاره به آمار منتشر شده توسط بانک جهانی افزود: تولید ناخالص داخلی ایران در سال 2011 را بالغ بر 480 میلیارد دلار است که در حدود 1 درصد از آن مربوطه به ارزشافزوده صنایع نساجی، پوشاک و چرم میباشد.
حائري ادامه داد: این در حالی است که ارزشافزوده تولیدی در زیرشاخههای این صنایع برابر نبوده و بر اساس آمار منتشر از سوی دفتر نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت، سهم ارزشافزوده از ارزش محصول تولیدی در ریسندگی فاستونی کمترین و در حدود 10 درصد و در تولید پوشاک بیشترین و در حدود 85 درصد بوده است .
وي تاکيد کرد:ارزش کل تولیدات صنایع نساجی، پوشاک و چرم کشور سالیانه بالغ بر حدود 14 میلیارد دلار برآورد مي شود.
دبیر انجمن صنایع نساجی ایران با اشاره به آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، صادرات صنایع نساجی و پوشاک کشور را طی 11 ماه نخست سال 91، 664 میلیون دلار اعلام نمود که نسبت به صادرات مدت مشابه سال گذشته 24 درصد افزایش یافته و در حدود 4.43 درصد از کل صادرات صنعتی کشور طی این مدت را به خود اختصاص داده است.
وي ادامه داد:واردات صنایع نساجی و پوشاک کشور نیز طی 11 ماه نخست سال 91 بالغ بر 1174.9 میلیون دلار بوده که 7 درصد نسبت به واردات در مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.
حائری با در نظر گرفتن ارزش تولیدات داخلی منسوجات، میزان صادرات این محصولات از کشور و همچنین میزان واردات آنها از طریق مبادی رسمی و غیر رسمی، نیاز سالیانه بازار داخلی به انواع محصولات صنایع نساجی، پوشاک و چرم را در حدود 17 میلیارد دلار برآورده نمود.
وی با اشاره به متوسط هزینه خرید پوشاک در هر خانوار که به استناد آمار بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بالغ بر سالیانه 5500 هزار ریال میباشد، نیاز بازار داخلی به انواع پوشاک را 3.5 میلیارد دلار در سال تخمین زد.
وی بزرگترین معضل حال حاضر صنایع نساجی و پوشاک را تأمین نقدینگی دانست و اظهار امیدواری نمود که در صورت حل این مشکل، صنایع نساجی و پوشاک در سال جاري رونق بیشتری یافته و قادر خواهند بود رکوردهای سال جاری را ارتقا بخشند.