به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگارانِ کرمان:
شاید تا به حال نام «کوهبنان» را شنیده باشید، شهری که مانند نگینی بر بام کرمان میدرخشد.
میگویند نام این شهر از دو واژه «کوه» و «بنان» که بنان، به معنای پستهی کوهی است گرفته شده است.
کوهبنان شهری است که مارکوپولو از آن دیدن کرده و توتیای - سرمه- معروف آن را به سوغات برده است.
مارکوپولو در سفرنامهاش از خاطراتش در کوهبنان تعریف کرده و طرز تهیهی توتیا و صنایع دستی کوهبنان را نوشته است.
با دیدن آثار تاریخی آن و تنفس در آب و هوای خوشش به هزاران سال پیش سفر میکنید، هر چه بیشتر آثارش را میبینید میخواهید بیشتر بدانید و خودتان را در آن روزگاران پیدا کنید.
ریشهی مردم این منطقه آریایی است و آداب و رسوم و زبانشان مشابه مادها و پارسهاست. مذهبشان شیعهی جعفری است و در حال حاضر ادیان دیگری بین آنان سکونت ندارند.
مهمان دوستی کوهبنانیها زبانزد است و شاید بتوان گفت نظیرش وجود ندارد.
کوهبنان نیز همچون دیگر شهرهای ایران دارای محصولات کشاورزی زیادی است؛ مثل گندم، جو، ارزن، ذرت، آفتابگردان، پنبه، پسته، بادام، گردو، میوههای درختی، یونجه، سیبزمینی، سبزیجات، نخود، لوبیا، روناس و سنجد.سه چشمه آب گرم و سرد معدنی در این شهر زیبا وجود دارد؛ چشمهی آبگرم گبری، چشمههای آب سرد باب جوزی و چشمهی کوه هشونی.
آثار تاریخی
به یاد ماندنی کوهبنان ماجراهای شنیدنی زیادی دارد که داستان هر کدام از آنها حس عجیبی را در انسان زنده میکند.
خانقاه شیخ ابوسعید:
این خانقاه قبل از زمان شاه نعمتا... ولی ساخت شده و مرکز عرفان و تصرف و چلهنشینی بوده است که به دلیل قدمت زیاد این بنا و همچنین نوع گچبریهایش به عنوان اولین خانقاه کرمان شناخته شده است.
این خانقاه در بین محوطهی چمنکاری شده و زیبایی قرار گرفته و درست در کنار آن و برفراز تپهای بلند، تختی سنگی قرار دارد.
این تخت در روزگاران کهن محل برگزاری جلسههای عُرفا و چلهنشینی آنها بوده است و کمی بالاتر از آن اتاقک کوچکی وجود دارد که مخصوص شاه نعمتا... ولی بوده است.
قلعه دختر:
بر فراز کوه خانقاه، قلعهای وجود دارد همراه با حکایتی عجیب و باورنکردنی. میگویند این قلعه متعلق به دختری بوده است که در آن روزگاران حاکم کوهبنان بوده و برای ساخت قلعه از مصالح ساختمانی عجیبی همچون تخممرغ استفاده میکرده اند.
خواجه خضر:
در حد فاصل خانقاه قرار گرفته است. اتاقی در دل کوه که بیشتر به غاری شبیه است. این اتاقک محل عبادت حضرت خضر نبی بوده که مردم امروزی برای برآورده شدن حاجاتشان در آن شمع روشن میکنند.
و باز هم در فاصلهی نه چندان دور از خانقاه بر سینهی کوه سیاه رنگی، غزلی عرفانی با خط نسخ پخته در ارتفاع تقریباً سه متری حک شده است که دیدنش خالی از لطف نیست.
یکی دیگر از مکان جذاب و دیدنی کوهبنان آکواریوم طبیعی آن است.
این آکواریم از سرچشمهای طبیعی منشا میگیرد که آب آن به آبی حیاتبخش شبیه است. ماهیهای قرمزرنگی که در این آب زندگی میکنند 18 سالهاند و تمام گردشگران و محققان را به تعجب واداشتهاند.
از دیگر اماکن تاریخی کوهبنان میتوان از مقبرهی شهید کوهبنانی، قلعههای تاریخی شعبجره و خان مکان و همچنین آسیابهای آبی هشتگانه نام برد.
اگر میخواهید از مکانهای مذهبی و مساجد کوهبنان بدانید باید از مسجد جامع آن گفت، که با مساجد دیگر شهرها متفاوت است.
از تاریخچهی پرقدمت آن که بگذریم به شکل ظاهری مسجد میرسیم که نام تمام افراد بانی ساخت آن در تک تک کاشیهایش حک شده است؛
حتی اگر این کمکرسانی بسیار اندک بوده، اما باز هم نام آن شخص به یادگار در سینهی مسجد باقی مانده است.
خاک کوهبنان پذیرنده چهار امامزاده است که مردمش نام هرکدام از این بزرگواران را به احترام میبرند؛ امامزاده بیبی عصمت، امامزاده بیبی خاتون، امامزاده زید ابن علی و امامزاده سلیمان شاه.
در راه بازگشت از این سفر پرخاطره برای سوغات، زیره، قاوت به همراه خود ببرید.
این شهر زیبا در شمال غربی و 165 کیلومتری کرمان واقع شده است./س