سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کرمانشاه/

در نوروز کجاي ايرانرا بگرديم ؟(125)

كرمانشاه براي گردشگران ايراني و افرادي كه به غرب ايران سفر مي‌كنند نامي شناخته‌شده و آشنا ست. شهري با جاذبه‌هاي ديدني و تاريخي فراوان و البته مردمي مهربان و مهمان‌ نواز.

به گزارش گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران ، وجود آثار باستاني بي شمار در منطقه كرمانشاهان از دوران قبل از تاريخ تا دوران اسلامي، اهميت اين منطقه را نشان مي‌دهد، از جمله مجموعه طاق بستان و شكارگاه خسرو پرويز كه در گذشته 5 كيلومتر بيرون از شهر قرار داشته و اكنون گسترش شهر به آن رسيده است. اين بنا يكي از مشهورترين بناهاي تاريخي مربوط به زمان ساسانيان است كه سنگبري و حجاري‌هاي آن صحنه‌هايي از تاجگذاري و شكار شاهان را نشان مي‌دهد.

‌همچنين در بيستون در 25 كيلومتري كرمانشاه كتيبه مربوط به داريوش كبير واقع‌شده و شاه را در جشن پس از پيروزي جنگ نشان مي‌دهد. در ديگر بخش‌هاي منطقه كرمانشاه از جمله جوانرود، اسلام‌آباد غرب، معبد آناهيتا در كنگاور، سرپل ذهاب، سنقر، صحنه، قصرشيرين و گيلانغرب آثار زيادي از دوران ايران‌باستان از جمله مجسمه هركول و... وجود دارد كه مجموعه‌اي را با مركزيت شهر كرمانشاه تشكيل مي‌دهند و ارتباط اين آثار با يكديگر به عنوان مكان‌هاي باستاني منطقه بسيار حائز اهميت است.

لازم به ذکر است : يكي از ديدني‌هاي مهم اين شهر بازار قديمي آن است كه بدون ترديد تجربه قدم‌زدن و خريد در آن براي هر گردشگري، جذاب و ديدني است. قسمت اعظم بافت قديم كرمانشاه در دوره زنديه و قاجار در اطراف بازار گسترش يافت و قديمي‌ترين نمادهاي آن از دوره زنديه و بيشترشان از دوره قاجاريه بر جاي مانده است. اما از اوايل قرن گذشته ميلادي جلوه‌هاي معماري ملي در معابر و بناهاي جديد بروز كرد و شيوه خاص معماري كرمانشاه در بناهاي مجاور خيابان اصلي شهر ، مهمانخانه‌ها ، بناهاي بزرگ مسكوني، عمارت‌هاي عمومي و خدماتي و ميدان‌هاي شهر انعكاس يافت.

شايان ذکر است : هر چند تاريخ شكل‌گيري نخستين سكونتگاه در كرمانشاه به روزگاران دور باز مي‌گردد، اما به درستي روشن نيست نخستين هسته كالبدي شهر كي و در كجا پديد آمده است. گمان مي‌رود در زمان ساسانيان شهر در نزديكي كوه طاق‌بستان جاي داشته است سنگ‌نگاره‌ها و سنگ‌نوشته‌هاي طاق‌بستان بر بودن سكونتگاهي پيرامون آن گواهي مي‌دهد كه حاكم‌نشين شهر بوده است.

كاروانسراي بيستون و كاخ خسرو
خاطر نشان مي شود : بيستون و كتيبه مشهور چند هزار ساله‌اش را بدون ترديد مي‌توان يكي از اصلي‌ترين مكان‌هايي دانست كه گردشگران به ديدن آن مي‌روند. شايد بسياري از گردشگران ندانند در فاصله‌اي بسيار نزديك از كتيبه بقاياي يك كاروانسراي قديمي با قدمتي حدود 800 سال قرار دارد كه ديدن آن مي‌تواند براي هر بازديدكننده‌اي جذاب باشد.

گفتني است : اين كاروانسرا در محوطه ميراث جهاني بيستون، جنب ساختمان پايگاه ميراث فرهنگي قرار دارد. كاوش‌هاي باستان‌شناسي حاكي از آن است كه شروع ساخت اين بنا در دوره ساساني بوده، اما بنا به دلايلي اين كار نيمه‌تمام رهاشده و در دوره ايلخاني مجدد كاروانسرايي در آن احيا و ساخته مي‌شود.

ياد آور مي شود : اطراف حياط كاروانسرا 62 اتاق و در ميانه آن مسجد كوچكي وجود دارد. اين كاروانسرا روي بقايايي از يك بناي سنگي دوره ساساني ساخته شده است كه به كاخ خسرو معروف است. به اين ترتيب كه ايلخانيان با الحاق ديوارهايي به ديوارهاي محيطي بناي ساساني، كاروانسرا را احداث كرده‌اند.

پس از بروز زلزله‌اي در دوره ايلخانيان، كاروانسرا كاربري خود را از دست داده و در دوره تيموري مجدد ساخت و سازهايي توسط گروه‌هاي كم‌درآمد و كوچ‌رو در اين محل انجام مي‌گيرد.

پل كهنه
لازم به ذکر است : يكي از آثار ديدني كرمانشاه كه كمتر شناخته شده، پل كهنه اين شهر است. پل كهنه كرمانشاه در شرق كرمانشاه كنوني روي رودخانه قره‌سو قرار دارد كه خود رودخانه قره‌سو پس از گذشتن از لرستان و ايلام و يكي شدن با رودخانه گاماسياب وارد خوزستان شده و به كارون سرازير مي‌شود.‌ اين پل راه ارتباطي قديم كرمانشاه ـ همدان و كرمانشاه ـ اصفهان را در دو سوي رودخانه قره‌سو به‌هم متصل مي‌ساخته كه نقش مهمي جهت ارتباط اين راه به عتبات عاليات براي عبور زائران و مسافران ايفا كرده است.

شايان ذکر است :  در حال حاضر اين پل به منظور عبور و مرور وسايل نقليه سنگين باربر جهت حمل توليدات كوره‌هاي آجرپزي موجود در شرق كرمانشاه استفاده مي‌شود. عبور وسايل نقليه سنگين‌ با بار بيش از حد مجاز، سبب آسيب‌هايي اساسي در پل از جمله رانش طاق دهانه‌ها و تخريب جان پناه پل شده است.

بقعه بابايادگار و قلعه يزدگرد
بنا براين گزارش : وقتي به كرمانشاه سفر مي‌كنيد تقريبا محال است ديدني‌هاي طبيعي اين منطقه را ناديده بگيريد. دالاهو و كوهستان‌هاي زيباي كرمانشاه همواره مورد توجه دوستداران طبيعت قرار داشته است. اگر به قصد كوهنوردي و ديدن زيبايي‌هاي بكر و شگفت‌انگيز دالاهو به اين منطقه رفتيد، فرصت را مغتنم شمرده و از بقعه بابايادگار و قلعه يزدگرد هم ديدن كنيد. اين آرامگاه در روستاي بان زرده كرند، نزديك قلعه يزدگرد و در دامنه كوه دالاهو قرار دارد. از نظر معماري اين بنا به صورت فضاي مربع شكل كوچكي است و روي آن گنبد مخروطي شكلي قرار گرفته است.

بابايادگار از عرفاي نامداري است كه در قرن 8 مي‌زيسته و پيروان زيادي در افغانستان، پاكستان، كرمانشاه و كردستان عراق داشت.

ماهي‌دشت روي رود مرگ
براساس ين گزارش: بخش ماهي‌دشت يكي از بخش‌هاي تابع شهرستان كرمانشاه است كه ميان دشتي معروف به همين نام واقع شده است. اگر به كرمانشاه سفر كرده‌ايد مي‌توانيد با يك برنامه‌ريزي يكروزه براي ديدن اين شهر و زيبايي‌هاي آن اقدام كنيد. يكي از ديدني‌ترين آثار ماهي‌دشت را مي‌توان پل قديمي اين شهر دانست. ‌اين پل در شهر ماهي‌دشت بر سر راه كرمانشاه به اسلام‌آباد و روي رودخانه دائمي مرگ قرار دارد. اين پل به طول ۵۰ متر و عرض 6/10 متر با جهت شمالي ـ ‌جنوبي ساخته شده است.

همچنين در نزديكي اين پل، كاروانسرايي تاريخي و زيبا از دوره صفوي باقي مانده است. بين كاروانسراي عباسي و پل ماهي‌دشت رابطه‌اي نزديك وجود دارد و به عبارتي اين دو يك مجموعه‌اي تاريخي را تشكيل مي‌دهند. زمان دقيق ساخت پل دقيقا مشخص نيست، ولي به احتمال زياد در زمان حيات كاروانسرا پل نيز وجود داشته است. نكته مهم در مورد محور ارتباطي پل و كاروانسراست كه قاعدتا در مسير جاده تاريخي خراسان قرار داشته است. به اين سبب محور مزبور از اهميت زيادي برخوردار است.

در پايان اين گزارش آمده است : فاصله پل و كاروانسرا حدود 150 متر است. اين پل كه اكنون محلي براي تردد اهالي شهر ماهي‌دشت است، در گذشته محل تردد كاروانياني بوده كه به كاروانسراي ماهي‌دشت تردد مي‌كردند.

برچسب ها: غرب ، سفر ، نامی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.