به گزارش
باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی پنجمین جشنواره بين المللي هنرهاي تجسمی فجر، این هنرمند کاریکاتوریست که در بخش نگاه ویژه کاریکاتور جشنواره تجسمی فجر، یک اثر با موضوع پیامبر اکرم (ص) ارائه كرده، درباره اثر خود و موضوع این بخش گفت: موضوع پیامبر(ص)، موضوع بسیار سختی برای کاریکاتور بود و بهتر است قبل از انتخاب موضوع، درباره آن با کارتونیستهای حرفهای مشورت میشد تا موضوعی انتخاب شود که افراد بتوانند از دید انتقادی و اعتراضی روی آن کار کنند.
وی ادامه داد: موضوع ممکن است برای عکاسان و نقاشان و خوشنویسان موضوع خوبی باشد، ولی برای کاریکاتور چندان مناسب نیست. اما در نتیجه من در اثر خود تلاش کردم به نحوی پاسخ کاریکاتورهای موهن به ساحت پیامبر (ص) را بدهم.
او در توضیح بیشتر درباره اثر خود گفت: من از تصویر روی جلد یک مجله موهن با یکی از کاریکاتورهای توهین آمیز استفاده کردم و روی آن تصویر نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی را کشیدم، در حالی که در سازمان ملل با ماژیک نقشه بمب را میکشید و به این ترتیب نشان دادم که کاریکاتورهای موهن با تشویق و تحریک اسرائیل به چاپ می رسد.
عبدی درباره حضور هنرمندان پیشکسوت و حرفهای در این بخش گفت: به عنوان دبیربخش كاريكاتور به دوستان حرفهای و خبره براي بخش ويژه سفارش اثر دادم. در انتخاب این افراد هم سعی کردم از همه اقشار جامعه کارتونیست یک نفر را انتخاب کنم. البته با توجه به محدودیتی که برای بودجه داشتیم، در نهایت توانستم 23 نفر را انتخاب کنم. اما حضور این افراد در جشنواره تجسمی فجر مسلما بی تاثیر نیست؛ هر چند موضوع این بخش سخت و پیچیده بود، ولی به هر حال میتواند بار آموزشی برای جوانان داشته باشد.
وی افزود: اکثر سوژههای کاریکاتور میتواند از احادیث و روایات برداشت شده باشد. من در اولین دوره جشنواره تسنیم که توسط رادیو جوان برگزار شده بود، شرکت کردم و کاریکاتوری با موضوع قرآنی درباره کم فروشی در اخلاق کشیدم. در اثر خود مردی را ترسیم کردم که در اتاقی نشسته و چنان اخم کرده که زن و بچهاش از ترس رفتهاند و پشت دیوار قایم شدهاند، در حالی که روی دیوار پشت سرش، پر از عکسهایی است که او را در حال بگو و بخند با دوستانش نشان میدهد.
عبدی اضافه کرد: اثر من در آن جشنواره رتبه اول را کسب کرد و من جایزه نفیس آن را که حج عمره بود، بردم. سوژههای دیگری هم هست که به نوعی به احادیث ما ربط دارد. چون ما با آموزههای دینی و فرهنگ دینی بزرگ شدهایم و چه بخواهیم و چه نخواهیم، این فرهنگ روی تفکر و کارهای ما اثر می گذارد.
این کاریکاتوریست درباره تاثیر بخش نگاه ویژه کاریکاتور بر ترویج فرهنگ دینی در بین ملل مختلف گفت: از آنجا که شرکتکنندگان خارجی افرادی حرفهای هستند، براي آنها فرقی نمیکند که موضوع چه باشد و روی هر موضوعی میتوانند کار کنند. به این شرط که وقتی موضوع را برای آنها ترجمه میکنیم، همان معنایی را بدهد که در زبان خودمان می دهد. برای مثال موضوع سال گذشته بیداری اسلامی بود و دیدیم که شرکت کنندگان خارجی زیاد متوجه این بیداری اسلامی نمیشوند، چون در اغلب رسانههای خارجی و عربی، عبارت بهار عربی استفاده میشد. به همین جهت ما هم عبارت بیداری را به تنهایی ترجمه کردیم.
وی در ادامه گفت: اگر بتوانیم تصویر و درک روشنی از موضوع به کاریکاتوریستهای خارجی بدهیم، از آنجا که آنها افراد آزاداندیش و فهمیدهای هستند و مثل ما نگاههای ضد استکباری دارند و از تحت سلطه قرار گرفتن کشورهای عربی آگاهی دارند، تحت تاثیر قرار میگیرند و میتوانند به خوبی سوژه پردازی کنند.
عبدی در پایان بر ضرورت تکثیر و ارائه آثار این نمایشگاه برای کشورهای دیگر تاکید کرد و گفت: از آنجا که امکان عرضه مستقیم این آثار برای مردم آمریکا و اروپا نیست، میتوانیم از طریق رایزنیهای فرهنگی و با چاپ کتابچه و کاتالوگ، این آثار را در اختیار مردم کشورهای دیگر قرار دهیم تا از این طریق رسالت عمده کاریکاتور که همان فرهنگسازی است، محقق شود. همچنین برگزاری نمایشگاه آثار در کشورهای منطقه و کشورهای عربی هم بسیار اثرگذار است. /ص