به گزارش خبرنگار
حوزه حقوقي قضائي باشگاه خبرنگاران، براساس ماده 1999 قانون مدنی پرداخت و تامین نفقه اولاد به عهده پدر است و در صورتی که پدر فوت کرده باشد یا قادر به پرداخت نفقه فرزندان نباشد، پرداخت نفقه به عهده پدربزرگ خواهد بود و در صورتی که جد پدری هم زنده نباشد یا نتواند نفقه بپردازد، تامین هزینهها به عهده مادر خواهد بود و در صورتی که مادر هم نباشد یا خودش مشکلات معیشتی داشته باشد، به عهده اجداد پدری و اجداد مادر یعنی مادربزرگ پدری یا مادربزرگ مادری خواهد بود.
بنابراین نفقه فرزندان به ترتیب ابتدا به عهده پدر، دوم پدربزرگ پدری، سوم مادر، چهارم مادربزرگ پدری و هم مادربزرگ مادری و پدربزرگ مادری خواهد بود. ملاحظه میشود که قانون بسادگی بیخیال نفقه فرزندان نشده و برای دریافت آن شیوههای مختلفی را پیشبینی کرده است.
در قانون پیشبینی شده است که
اگر پدری با داشتن امکانات مالی از پرداخت نفقه فرزندانش خودداری کند، این مساله بار کیفری دارد و فرزندان یا فردی که مسوولیت سرپرستی و نگهداری فرزندان را به عهده دارد، میتواند علیه او در این رابطه به دادگاه شکایت کندو در ادامه هم اگر پدر دارای اموال باشد، اما از پرداخت نفقه به فرزندان خود امتناع کند، آنها میتوانند با ارائه دادخواست به دادگاه و دریافت رای قطعی به میزان نفقه تعیین شده اموال و دارایی پدر را به نفع خود توقیف کنند.فرزند تا چه زمانى مستحق دریافت نفقه است؟ در شرع و قانون سن معینى براى نفقه فرزندان در نظر گرفته نشده و عرفاً مادام كه اولاد داراى شغل و درآمد مشخص نباشند پدر نسبت به پرداخت نفقه مسئولیت دارد. باید توجه داشت كه در مورد كارمندان دولت شاهد آن هستیم تا زمانى كه دختر، همسر انتخاب نكرده و یا پسر مشغول تحصیل باشد به كارمند حق اولاد پرداخت مىشود.
یکی از وظایف والدین این است که از فرزندان خود نگهداری کنند و قانونگذار حضانت و نگهداری از فرزند را هم حق و هم تکلیف والدین دانسته است. طبیعی است نگهداری از فرزندان مستلزم خرج کردن و هزینه کردن آنهاست
اگر پدر و مادرى از یكدیگر جدا شده باشند و حضانت فرزندان به مادر واگذار شده باشد و پدر در صورتجلسه طلاق، منزل مسكونىاش را به مادر و فرزندان انتقال دهد آیا باز هم پدر مكلف به پرداخت نفقه است ؟ اولاً نفقه تنها شامل مسكن نمىشود و امورى چون غذا، اساس منزل، هزینه درمان، لباس و ... نیز نفقه محسوب مىشود. ثانیاً پرداخت نفقه تكلیف قانونى پدر است و مادر ولایتى بر فرزندان ندارد و موضوع حضانت و سرپرستى موضوعى جدا از ولایت است.
كارشناسی نفقه فرزند چگونه است؟ كارشناسی كه مسوول رسیدگی به پرونده نفقه فرزند است، معمولا مبلغ نفقه را با توجه به وضعیت اجتماعی و نیازهای فرزند مشخص می كند.
كارشناس مكلف است با بررسی وضع زندگی خانوادگی فرزندو نیز بررسی مداركی كه از سوی مادر یا قیم او ارائه می شود، میزان هزینه نگهداری فرزندرا محاسبه كند. برخی تصور میكنند اگر زنی شاغل باشد، دیگر امكانی برای درخواست نفقه فرزندش ندارد؛ اما این مساله چنین نیست و زنان شاغل هم میتوانند بابت نفقه فرزند خود طرح دعوی كنند. از طرف دیگر، موقعیت زندگی مادر در تعیین میزان نفقه تاثیر زیادی دارد و طبيعتا وضعیت زندگی مادر به زندگی فرزند او نیز سرایت میكند. اگر مادری در دوران نوجوانی خود از وضعیت مرفهی برخوردار باشد یا در زمان طرح شكایت ساكن منطقهای گرانقیمت باشد، این مساله نیز در تعیین نفقه فرزند او موثر است. حتی میزان نفقه فرزند از یك جامعه روستایی به یك شهر و در نقاط مختلف شهر نیز تفاوت دارد.
محدودیت شكایت برای نفقه فرزند پسران تا 18 سالگی و تا زمانی كه در خانه پدر خود تحصیل میكنند، حتی در صورت جدا نشدن پدر و مادر از هم میتوانند دادخواست نفقه فرزند ارائه كنند؛ اما پس از 18 سالگی و با اتمام تحصیل دیگر پدر وظیفه ای برای پرداخت نفقه او نخواهد داشت.
نكته جالب توجه در قانون این است كه دختران تا زمان ازدواج میتوانند تقاضای نفقه گذشته داشته باشند، ولی اگر دختری ازدواج كند و پس از آن طلاق بگیرد دادگاه دیگر به شكایت او برای نفقه گذشته رای مثبتی نمیدهد.
انتهاي پيام/
ضمنا بچه ها ۱۲و۱۰ ساله هستند و حاضر به برگشت به زندگی با پدر نیستند.
من ی دختره ۱۹ ساله ام مجردم.پدرمن دوتا زن داره،رفته با اون یکی خانومش زندگی میکنه فقط درسال ۲بار ب ما سر میزنه و هیچ خرجی نمیده ب ما،وضع مالیشم خوبه،ب بچه های اون یکی خانومش پول وزمین و...میده.من میخوام برم دانشگاه هیچ پولی نمیده،من چیکارکنم الان؟توروخدا جوابمو بدید.
نمایم کنیدلطفا
زنی متاهل هستم که به دلایلی از همسرم جدا زندگی میکنم یه پسر ۳ ساله دارم من در خانه استیجاری ک بنام همسرم هست زندگی میکنم و همسرم در خانه پدری اش قصد جدایی ندارم ولی تمکین نمیکنم ساکن کرج و زندگی سطح معمولی بعنوان مثال برای پسرم چه میزان میتونم نفقه طلب کنم و اینکه اجاره منزل پای همسرم هست ؟ و اینکه مهریه سنگینی هم دارم ولی قصد مطالبه هم ندارم فعلن
لطفن راهنماییم کنید
همسرم کتکم زده و به خواست و احترام مادر و پدرم خودش خانه رو ترک کرده
١)بغیر از شکایت کردن راه دیگه ای نیست برای بالا بردن و قابت نگهداشتن مقدار نفقه
٢)تویه یه کتاب خوندم ک طبق قانون اسلامی نفقه ب فرزندان 50/000تومان کلا حساب میشه این قانون درسته؟!؟
من لیسانس ریاضی و دبیر دبیرستان دخترانه بودم . مدت دو ساله مدیر دبستان هستم. پدرم پست ریاست شهربانی وقت رو داشت که در حال حاضر باز نشسته شدن. حقوق باز نشستگی ایشون حدود دو و خورده ای هست. در اند همسرم ماهانه حد اقل بیست میلیون تومان هست .
می خوام بدونم نفقه ی من با توجه به این شرایط چقدر می شه؟
من لیسانس ریاضی و دبیر دبیرستان دخترانه بودم . مدت دو ساله مدیر دبستان هستم. پدرم پست ریاست شهربانی وقت رو داشت که در حال حاضر باز نشسته شدن. حقوق باز نشستگی ایشون حدود دو و خورده ای هست. در اند همسرم ماهانه حد اقل بیست میلیون تومان هست .
می خوام بدونم نفقه ی من با توجه به این شرایط چقدر می شه؟
صاحبخانه بعد از يك ماه كه از همسرم خبرى نشد با گرفتن كلى خسارت از بنده و با تهديد شبانه ما رو مجبور به تخليه منزل كرد و در حال حاضر من با قرض و منت ديگران در منزلى استيجارى به همراه فرزندانم زندگى ميكنم و بعد از كلى انتظار همسرم رو پيدا كردم و هر وقت از ايشون بابت اين همه بدهكارى و بلاتكليفى سؤال ميپرسم فقط با طعنه و تهديد جواب نامعقول و نامفهوم ميدن ، من ازينكه بچه هام رو از من بگيرن ميترسم شكايت كنم و بايد اين رو هم عرض كنم كه ايشون در فواصل زمانى متعددى معتاد به شيشه و ترياك و مشروبات الكلى و ... بودند و چندبار هم سابقه بسترى در كمپ و منزل رو براى ترك اعتياد داشتند و باز رو آوردن ، در ضمن ايشون فوق العاده دست بزن ، شكستن لوازم منزل و فحاشي و زورگويى و تهديد كردن رو دارن و به خاطر داشتن آشناها و پارتيهاى فراوونشون و آبروى خانوادم و ترس از دست دادن كودكانم تا به حال به مراجع قضايى مراجعه نكردم وهمچنين لازم به ذكر هست كه بگم با اينكه بارها قسمشون دادم كه آيا مسلمون هستن يا مانندِ مادرشون بهايى ؟ ميگفتن مسلمون ، اما اخيرأ اطلاع پيدا كردم كه مادرشون از بدو تولد اسم ايشون رو در ليست فرقه ضاله بهايى قرار داده بودن متأسفانه .
نياز شديد به راهنمايى دارم
مادروپدرم بعد ۲۰سال جداشدن
حضانتم بامادرمه
ولی نمیخوام نفقموپدرم بده
یعنی راضی نیستم ومادرم خرجم نمیکنه
چکارکنم؟