به گزارش
گروه استانهای باشگاه خبرنگاران، زلزله یکی از بلایای طبیعی است که طی سالهای اخیر، هر از چندگاهی استان لرستان را لرزانده و در برخی مواقع با خسارات جانی و مالی زیادی همراه بوده است.
در بعدازظهر روز سهشنبه سوم بهمن ماه سال جاری نیز زلزلهای به بزرگی 4.9 ریشتر خرمآباد و اطراف آن را لرزاند و اگر چه خسارتی دربرنداشت، ولی مردم را وحشتزده کرد.
رضا میرزایی، کارشناس ارشد زمین شناسی در این خصوص اظهار کرد: کشور ایران به علت قرارگیری بر روی کمربند کوهزایی آلپ - هیمالیا یکی از مناطق زلزلهخیز جهان بوده و پوسته سازنده آن از قطعات نامتجانس کنار هم تشکیل شده که گسلهای بزرگ و فعال، قطعات یاد شده را از هم جدا میسازد.
وی گفت: حرکت همین قطعات پوسته و فعالیت گسلها که در اثر فشارهای ناشی از حرکت رو به شمال صفحه عربستان و برخورد آن به صفحه ایران انجام میشود، بخشهای مختلف کشور ما را در معرض یک تنش دائمی قرار داده و همین عامل موجب ناآرامی پوسته زمین در ایران و زمینلرزه میشود که آثار آن در برخی مواقع با تخریب شهرها و روستاها و تلفات جانی همراه است.
این کارشناس ارشد زمینشناسی بیان کرد: بر اساس بررسیهای انجام شده توسط زمینشناسان حدود 35 درصد از مساحت ایران با تهدید زلزله روبروست و به طور متوسط هر 8 ماه یک زلزله با شدت مطلق بزرگتر از 5 ریشتر، هرسه سال یک زلزله با شدت مطلق بزرگتر از 6 و هر 20 سال یک زلزله با شدت مطلق بزرگتر از 7 ریشتر در کشور ما رخ میدهد.
میرزایی با اشاره به قرارگیری استان در پهنه زاگرس در رابطه با وضعیت لرزهخیزی لرستان عنوان کرد: پهنه زاگرس به عنوان محل برخورد دو صفحه عربستان و ایران، یک منطقه پرتکاپو است و کمربند چینخورده فعال زاگرس، به ویژه بخش میانی آن یکی از لرزهخیزترین بخشهای ایران و شاید خاورمیانه محسوب میشود.
وی ادامه داد: بررسیهای آماری توسط محققان نشان میدهد از تعداد حدود یکهزار زلزله 90 سال اخیر در کشور، بیش از 50 درصد آنها مربوط به منطقه زاگرس به ویژه راندگی اصلی زاگرس است.
این کارشناس ارشد زمینشناسی افزود: استان لرستان نیز به لحاظ قرارگیری بر روی منطقه لرزهای زمین ساخت زاگرس یکی از نواحی زلزلهخیز کشور است که وقوع زمینلرزههای مخرب در دره سیمره، سیلاخور، دورود و بروجرد در ادوار گذشته بهترین گواه لرزهخیزی استان لرستان است.
میرزایی گفت: بخشهای شمالی لرستان در مجاورت یا برروی گسل اصلی زاگرس قرار دارد که کانون زلزلههای مخرب است و شهرستانهای دورود، بروجرد روستاهای واقع در دشت سیلاخور و بخشهای جنوبی الیگودرز و شولآباد در خطر بالای زلزله قرار دارند.
وی در خصوص وضعیت لرزهخیزی بخشهای جنوبی و مرکزی استان افزود: شهر پلدختر، چغابل و بخشهای جنوبی شهرستان کوهدشت به علت نزدیکی به گسل معروف کبیرکوه و شهر خرمآباد به علت گسلی که از جنوب شهر و منطقه ماسور عبور میکند، زلزلهخیز هستند.
این کارشناس ارشد زمینشناسی در خصوص این که آیا احتمال دارد که وقوع زلزلههای کوچک متوالی اخیر، پیشلرزه و نشاندهنده وقوع یک زمینلرزه بزرگ و فاجعهبار باشد، یادآور شد: وقوع زمینلرزههای پیاپی در زاگرس طبیعی است و در گذشته نیز به کرات اتفاق افتاده است و باعث تخلیه انرژی گسلهای اصلی میشود.
میرزایی خاطرنشان کرد: بر اساس آمارهای موجود تعداد زلزلههای زاگرس فراوان، دارای عمق کانونی متوسط تا زیاد، و از حدود یکهزار زلزله 90 سال اخیر از نظر بزرگی حدود 87.3 درصد آنها بزرگی کمتر از 5.5 ریشتر، حدود 9 درصد بزرگی بین 5.5 تا 6 ریشتر و در مجموع حدود3.7 درصد آنها بزرگی بیش از 6 ریشتر داشتهاند.
وی با بیان این مطلب که وقوع زلزله در آینده قطعی است ولی در حال حاضر دانش و تکنولوژی ما قادر به پیشبینی زمان دقیق وقوع آن نیست، گفت: با توجه به اینکه در زاگرس پی سنگ منطقه و بسیاری از گسلهای آن به وسیله 10 تا 15 کیلومتر رسوبات دارای لایههای گچی و نمکی پوشیده شده یا در زیر چینخوردگیها پنهان هستند نمیتوان به طور قطع و یقین احتمال وقوع زلزلههای شدید را نادیده گرفت، بلکه باید خودمان را در برابر زلزله آماده کنیم .
این کارشناس ارشد زمینشناسی اظهارکرد: طی چند سال اخیر به لحاظ پرداخت زیاد تسهیلات کمبهره بخش مسکن، ساخت و سازهای زیادی توسط مردم و پیمانکاران بخش خصوصی (بساز و بفروش) انجام شده که اگر چه از نظر کمی بسیار قابل توجه است ولی بعلت افزایش سرعت ساخت و سازها، عدم نظارت کافی و در مواردی مرغوب نبودن مصالح و رعایت نکردن استانداردها، از نظر کیفی مناسب نبوده و در صورت وقوع زلزلههای شدید، آسیبپذیر بوده و دچار خسارت میشوند و این موضوع در شهر خرمآباد مصداق بیشتری دارد.
میرزایی با بیان اینکه وقوع زلزله اجتنابناپذیر است و ما نمیتوانیم از وقوع زلزله جلوگیری کنیم، افزود: باید نقاط با ریسک بالای زلزله در استان را شناسایی کرد و برای جلوگیری از خطرات احتمالی با اطلاعرسانی صحیح دانش مردم را بالا ببریم و از ساخت و ساز و سکونت در مناطق پرمخاطره مثل گسلهای فعال بپرهیزیم و در سایر نقاط با رعایت استانداردهای فنی، ساختمانهای ضد زلزله و ایمن بسازیم.
منبع:خبرگزاری اسنا