سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سنندج/

کم تحرکی، عامل اصلی پوکی استخوان

در شرایط طبیعی استخوان ها همیشه در حال ساخت و تخریب هستند اما در بیماری پوکی استخوان تخریب استخوان ها بیشتر از ساخت آن ها صورت می گیرد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران از سنندج، در واقع پوکی استخوان بافت های استخوانی به لحاظ کمیت تغییر می کند. در این شرایط استخوان به راحتی وحتی گاهی مواقع بر اثر تحمل وزن شخص به خودی خود شکسته می شود که این شکستگی ها بیشتر در قسمت های مچ دست، ران و ستون مهره ها بروز می کند.
ممکن است فرد دچار پوکی استخوان باشد بدون آن که از بیماری خود اطلاع داشته باشد به همین علت پوکی استخوان «بیماری خاموش» و یا «بیماری بی سر و صدا» نامیده می شود.
در مراحل اولیه پوکی استخوان ، علائم آن به ندرت ظاهر می شود که این امر تشخیص بیماری را دشوار می کند. اما به محض ضعیف شدن استخوان ها کمردردهای شدید، قوز پشت و به مرور زمان کوتاهی قد ظاهر می شود. پوکی استخوان را می توان به سه موضوع ارتباط داد اول بالا رفتن سن، هر انسانی در هر سنی تراکم استخوان خاص دارد.معمولا پس از سن بلوغ تاچند سالی پس از یائسگی، تراکم استخوان طبیعی است و تا حدود۹۰ درصد می باشد مگر این که فرد دچار مشکل شده باشد. بنابراین اگر تراکم استخوانی فرد ۷۰ یا ۸۰ ساله کمتر از ۹۰ درصد باشد چندان غیرطبیعی نیست اما این تراکم نباید به ۷۰ درصد برسد بلکه باید بین ۸۰ تا ۹۵ درصد باقی بماند.
اما تراکم استخوان جوانان بالای ۲۰ سال و کمتر از ۶۰ سال باید بالای ۹۵ درصد باشد. پدر واقع در استخوان بلورهایی از املاح کلسیم و فسفر وجود دارد. این بلورها ترکیبی از فسفر، کلسیم و آب هستند و در استخوان به صورت متراکم و فشرده روی هم قرار می گیرند و به شکل «پک» در می آیند.
موضوع بعدی که می توان به آن پرداخت، مسئله جنس است. زنان به دلیل این که استخوان سازی آن ها به هورمون های استروژن و پروژسترون وابسته است تراکم استخوان متفاوت از مردان دارند اگر ما ورزش و تغذیه درست داشته باشیم ، زنان پس از یائسگی هم می توانند تراکم ۹۰ درصد را تا سن ۸۰ سالگی حفظ کنند.
اما اگر به ورزش و تغذیه توجه نشود، در دوران یائسگی تراکم استخوان ممکن است به ۸۰ یا ۷۵ درصد برسد که باعث شکنندگی استخوان ها می شود بنابراین باید عامل سن را هم در تراکم استخوان در نظر گرفت سوالی که خیلی ها می کنند این است که آیا تراکم ۸۵ درصد خوب است؟ در جواب باید گفت بستگی دارد، به این که این تراکم مربوط به یک زن است و یا مرد؟ برای فرد بالای ۸۰ سال است و یا زیر ۸۰ سال است؟ برای سن زیر بلوغ است و یا بعد از بلوغ است؟ این درصد به سن و جنس بستگی دارد.
باید منابع غذایی و کلسیم کافی در اختیار بدن قرار گیرد تا بدن بتواند بلورهای استخوانی (هیدروکسی آپاتیت) بسازد منابع کلسیم از جمله شیر، ماست، پنیر معمولی و ماست و یا مصرف دانه سویا مفید است. البته پودر سویا و یا سویا که در ماکارونی می ریزند، ارزش غذایی چندانی ندارد سویا باید به صورت دانه خام و یا تفت داده باشد.
سویای خام را می توان در منزل خیس کرد و به صورت پودر در آورد. اگرچه خیلی از غذاها منبع کلسیم است ، اما بهترین منبع کلسیم شیر و ماست و پنیر می باشد. مهم ترین عامل پوکی استخوان نداشتن تحرک است. زندگی ماشینی و کم تحرکی در پوک شدن استخوان ها موثر است. برعکس ، راه رفتن، طناب زدن، کار کردن عواملی است که می توانند به تراکم استخوان کمک کنند.ناگفته نماند که ورزشی مانند پیاده روی تنها می تواند تراکم استخوان پا را بالا ببرد و برای افزایش تراکم استخوانی سایر قسمت ها باید تمامی اعضای بدن تحرک داشته باشد.
ورزش باعث می شود استخوان های بدن به فکر ترمیم خود باشند و تراکم خود را بالا ببرند.بنابراین ورزش با لوازم ورزشی مانند کش های ورزشی با وارد کردن فشار روی اندام ها باعث افزایش تراکم استخوان خواهد شد.
باید توجه داشت فردی که ورزش نمی کند حتی اگر روزانه ۲ هزار میلی گرم کلسیم بخورد، اولا این کلسیم جذب نمی شود و اگر جذب هم شود در ساخت استخوان به کار گرفته نمی شود و از طریق ادرار دفع می شود.افراد مسن که کلسیم کمی مصرف کنند با انجام دادن ورزش می توانند تمامی کلسیم را جذب کنند و تراکم استخوان خود را حفظ کنند.
مهم ترین عامل پوکی استخوان یکی ورزش نکردن، نامناسب بودن وعده های غذایی در زنان و سالخوردگان ایرانی است . وی استرس و حالت های عصبی را عامل دیگر پوکی استخوان می داند و می گوید هرگاه فرد دچار تنش عصبی می شود، بخشی از استخوان ها تحلیل می رود. وی در آخر خاطرنشان کرد، داروها به طور کلی بر جذب کلسیم تاثیر منفی دارند./س
برچسب ها: پوکی ، استخوان ، کم تحرکی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.