سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

امروز در تاریخ؛

از روز ملی خلیج فارس تا پایان جنگ ویتنام

روز ملی خلیج فارس، قطع رابطه جمهوری اسلامی ایران با رژیم مصر، اشغال مسلحانه سفارت ایران در لندن، پایان جنگ ویتنام و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 10 اردیبهشت 1393 خورشیدی برابر با 1 رجب 1435 هجری و 30 آوریل 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

روز ملی خلیج فارس

نام تاریخی این خلیج، در زبان‌های گوناگون، ترجمه عبارت خلیج‌فارس یا دریای پارس بوده است. خلیج‌فارس پس از خلیج مکزیک و خلیج هودسن، سومین خلیج بزرگ جهان به‌شمار می‌آید. به سبب وجود منابع سرشار نفت و گاز در خلیج‌فارس و سواحل آن، این آبراهه در سطح بین‌المللی، منطقه‌ای مهم و راهبردی به‌شمار می‌آید. زمین‌شناسان معتقدند صورت نخستین خلیج‌فارس در کنار دشت‌های جنوبی ایران تشکیل شد و به مرور زمان، شکل ثابت کنونی خود را یافت. خلیج‌فارس اصلی‌ترین نامی است که از کهن‌ترین منابع بر جای مانده است.

جغرافی‌دانان و تاریخ‌نگاران اسلامی، همچون طبری، مسعودی و یعقوبی به اتفاق در کتب خطی به جای مانده از خود اذعان دارند که تمامی نواحی خلیج‌پارس در دوره‌های پیش از اسلام به ایران تعلق داشته است. ابن‌حوقل بغدادی در کتاب خود «صوره العرض» از این منطقه به عنوان دریای پارس نام می برد. شورای‌عالی انقلاب فرهنگی با توجه به هدف قراردادن هویت فرهنگی و تاریخی ملت ایران، روز اخراج پرتغالی‌ها از تنگه هرمز، دهم اردیبهشت را به‌عنوان روز ملی خلیج‌فارس نامگذاری کرد. مهمترین اسناد جهانی در تأیید مالکیت خلیج فارس: قدمت "خلیج فارس " با همین نام چندان دیرینه است که عده‌ای معتقدند "خلیج فارس گهواره تمدن جهان یا خاستگاه نوع بشر است "

خروج نیروهای انگلیس از خاک ایران پس از استقرار دولت کودتا (1300 ش)
پس از تثبیت دولت کودتایی سیدضیاءالدین طباطبایی و آسوده خاطر شدن دولت انگلستان از تامین منافع خود در ایران و با استقرار نیروهای ایرانی در مناطق حساس، در دهم اردیبهشت 1300، قوای انگلیسی متشکل از 2300 انگلیسی و 9300 هندی، به منظور خروج از کشور، از قزوین به طرف همدان حرکت کردند. انگیزه اصلی انگلستان برای خروج نیروهایش از ایران، کاستن از مخارج سنگین اداره این عده و برطرف شدن خطر بلشویک‌ها در روسیه بود.

قطع رابطه جمهوری اسلامی ایران با رژیم مصر (1358 ش)
محمد انور سادات رئیس جمهور مصر به خاطر خیانت به آرمان فلسطین و امّت اسلام و امضای قرارداد ننگین صلح با رژیم اشغالگر قدس با فشار دولت استکباری ایالات متحده آمریکا، موسوم به پیمان کمپ دیوید، مورد انزوای کشورهای اسلامی از جمله جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت و با دستور امام خمینی (ره) در چنین روزی، دولت جمهوری اسلامی با دولت مصر قطع رابطه کرد. امضای قرارداد خائنانه بین مصر و اسرائیل که بدون توجه به خواسته‌های مشروع ملت فلسطین و مصالح امت اسلام انجام گرفت، به معنای صحّه گزاردن به تجاوزات صهیونیسم بین الملل و پایمال کردن حقوق مردم فلسطین که سرزمین آنها مورد تجاوز اسرائیل غاصب قرار گرفته است، می‌باشد. این قرارداد که تحت نظر آمریکا تنظیم شده بود، جز استقرار اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی فلسطین و تثبیت آن به عنوان یک دژ استعماری در منطقه و ذلت و خفت و اسارت مردم مسلمان نتیجه‌ای در برنداشت. انور سادات مدتی بعد، به جرم انعقاد این قرارداد ننگین در حین برگزاری یک رژه نظامی، مورد هدف رگبار خالد اسلامبولی، افسر غیرتمند مصری، قرار گرفت و به کیفر اعمال خویش رسید.

اشغال مسلحانه سفارت ایران در لندن (1359 ش)
پنج روز پس از شکست حمله نظامی آمریکا به ایران برای آزادسازی گروگان‌های سفارت این کشور از دست دانشجویان مسلمان پیرو خط امام و وقوع حادثه طبس، پنج مرد مسلح، سفارت ایران در لندن را به اشغال خود درآورده و تمام بیست کارمند ایرانی شاغل در سفارت را به گروگان گرفتند. این تروریست‌ها درخواست کردند تا یک هواپیمای اختصاصی در اختیار گروه قرار داده شود تا همراه گروگان‌ها از انگلیس خارج شوند. دولت ایران با هیچ یک از درخواست‌های مهاجمین موافقت نکرد تا اینکه تروریست‌ها پس از ناامیدی از دستیابی به خواسته‌هایشان، سفارت ایران را در لندن منفجر کردند و 2 نفر را به شهادت رساندند. این اشغال و گروگان‌گیری، بازتاب وسیعی در جهان پیدا کرد. گفته می‌شد این توطئه در حقیقت به دنبال تبانی پنهانی آمریکا و انگلیس علیه انقلاب اسلامی ایران، صورت گرفته است، هرچند اقدامات خرابکارانه مزدوران رژیم بعث عراق نیز در این میان قابل توجه است.

درگذشت استاد "اسماعیل آشتیانی" شاعر و نقاش ایرانی (1349 ش)
استاد اسماعیل آشتیانی، نقاش شهیر و شاعر متخلص به شعله در سال 1271 ش در تهران به دنیا آمد. آشتیانی در چهره‌پردازی، قوی دست بود و علاوه بر رنگ و روغن، در آبرنگ و سیاه قلم نیز مهارت داشت. وی در سال 1324 ش، با کمک عده‌ای از هنرمندان، انجمن هنرمندان ایران را بنیان نهاد و پس از مدتی به ریاست آن انتخاب شد. وی هنرمندی و تدین را با هم درآمیخته بود و بعد از درگذشت کمال الملک، از هر جهت جانشین او گردید. نامه‌نویس، رویای حافظ و پرنده‌های تیرخورده از برجسته‌ترین تابلوها و دیوان اشعار، سفرنامه اروپا و تاریخ حیات کمال‌الملک از آثار ادبی اوست. استاد آشتیانی در سال 1325، به پاس خدمات بی‌دریغش در طول تدریس، به دریافت درجه دکترای افتخاری نائل شد. سرانجام این هنرمند بزرگ در 78 سالگی در تهران درگذشت و در صحن حضرت عبدالعظیم (ع) مدفون گردید.

تصویب قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس توسط مجلس شورای ملی (1330 ش)
پس از ملی شدن صنعت نفت، دولت ایران تصمیم گرفت که دست انگلیسی‌ها را از شرکت نفت ایران کوتاه کند بنابراین لایحه‌ای به مجلس برد که طی آن، از انگلستان در امور نفت ایران، خلع ید و سلب اختیار می‌شد. با تصویب این قانون، کارمندان انگلیسی از شرکت نفت اخراج شدند و صنعت نفت به دست ایرانی‌ها افتاد.

انگلستان که منافع خود را از دست رفته می‌دید، به سازمان ملل و دیوان بین المللی دادگستری در شهر لاهه هلند شکایت برد ولی دیوان، حکم به نفع ایران داد، در نتیجه، روابط سیاسی ایران و انگلستان قطع گردید. انگلیسی‌ها که مصدق را عامل اصلی این واقعه می‌دانستند، تصمیم به برکناری مصدق و فشار به شاه گرفتندکه حوادث متعدد بعدی را به وجود آورد.

مؤتمن الملک وزیر تجارت و مشیرالدوله وزیر علوم از عضویت در کابینه علاء السلطنه کناره گیری کردند. (1292 ش)

رحلت عالم بزرگ و فقیه جلیل "محقق خوانساری" (1099 ق)
آقا حسین بن جمال‌الدین محمد خوانساری، معروف به محقق خوانساری عالمی عامل، فقیهی کامل، محدثی فاضل، اصولی، رجالی، حکیم و متکلم قرن یازده است. این شخصیت برجسته‌ی جهان اسلام جامع معقول و منقول بود و به علامه، فَریدُ الدَّهر، استادُ الحُکماءِ و المُتِکلِّمین و مربی الفُقها و المحدثین مشهور است. ایشان در هر یک از دروس معقول و منقول تدریس میکرد، به همین جهت به استاد الکُلِّ فی الکُلّ معروف بود. وی در اندک زمانی به مقام بالای علمی دست یافت و علمش بر همگان مسلّم گردید. از آن پس به تدریس پرداخت وشاگردان کم نظیری همانند سید نعمت اللَّه جزایری، شیخ جعفر قاضی، ملامیرزا شیروانی و آقاجمال خوانساری (فرزندش) راپرورش داد. همچنین ترجمه‌ی صحیفه‌ی سجادیه، الجبر و الاختیار، حاشیه‌ی الهیّات شفا و... از آثار این عالم فرهیخته می‌باشند. محقق خوانساری سرانجام در هشتاد و دو سالگی در اصفهان به دیدار معبود شتافت و درقبرستان تخت فولاد به خاک سپرده شد. به دستور شاه سلیمانِ صفوی، قُبّه‌ای عالی بر مرقد او بنا کردند که زیارتگاه دوستداران می‌باشد.

پیروزی مردم ویتنام بر امریکا و پایان جنگ ویتنام (1975 م)
با آغاز جنگ ویتنام و ورود صدها هزار نفر از تفنگ‌داران امریکایی در ویتنام شمالی، باعث به وجود آمدن گروه‌های چریکی ویت کنگ جهت مقابله با نیروهای امریکایی گردید. امریکا از 1964 م حملات وسیعی را علیه ویتنام شمالی آغاز کرد به طوری‌که در مدت سه سال بیش از 100 هزار حمله هوایی اجرا کرد و بیش از 2/5 میلیون تن بمب بر سر مردم ویتنام شمالی فرو ریخت. تنها یکی از آمار رسمی درباره تلفات این حمله‌ها، رقم 500 هزار کشته را نشان می‌دهد. سرانجام مقاومت نیروهای ویتنام شمالی باعث تلفات سنگینی بر ارتش ویتنام جنوبی و نیروهای امریکا شد و جرالْدْ فورْدْ رئیس جمهور وقت امریکا دستور خروج بیش از 200 هزار تن از سربازان خود را از ویتنام صادر کرد و دو ویتنام با هم متحد شدند. این جنگ نیز هم‌چون جنگ دو کره به تحریک و پشتیبانی امریکا و شوروی به وقوع پیوست.

حمله نظامی امریکا به کامبوج در جنوب آسیا (1970 م)
در 30 آوریل 1970 م، نیروهای نظامی امریکا، از زمین و هوا به کامبوج، همسایه ویتنام حمله کردند و این کشور آسیای جنوب شرقی را اشغال نمودند. اشغال کامبوج، امواج مخالفت‌های امریکایی‌ها را با جنگ‌طلبی‌های سردمداران ایالات متحده افزایش داد. شدت اعتراضات در امریکا به حدی بود که گارد ملی این کشور، دانشجویان امریکایی معترض در دانشگاه‌ها را به گلوله بست که نمونه بارز آن، کشته شدن دانشجویان امریکایی در دانشگاه اوهایو بود. با افزایش این موج اعتراض، کنگره امریکا با تصویب لایحه‌ای، نیکسون را مجبور کرد که نیروهای نظامی امریکا را تا ژوئیه 1970 م از کامبوج خارج کند. در نهایت، امریکا در اواخر سال 1970 م، به اشغال کامبوج خاتمه داد و خاک این کشور را ترک کرد. با این حال، امریکا، حکومت دست‌نشانده خود را در کامبوج بر سر کار آورد که پس از شکست امریکا در جنگ ویتنام، این دولت نظامی نیز سرنگون شد. جالب این که درست پنج سال پس از لشکرکشی نظامیان امریکایی به کامبوج، همین غول بیچاره، در 30 آوریل 1975 م از ویتنام نیز شکست خورد.

الحاق ده کشور اروپای شرقی به اتحادیه اروپا (2004 م)
اتحادیه اروپا در حقیقت با امضای پیمان جامعه زغال سنگ و فولاد اروپا شکل گرفت و یک سال پس از آن در سال 1952 م جامعه اروپا تأسیس شد. پنج سال پس از آن نیز براساس پیمان رم، جامعه اقتصادی اروپا شکل گرفت. اما قدم اصلی در این مسیر در جریان مذاکرات سران اروپا در ماسْتْریخْتْ هلند برداشته شد. در دسامبر 1991 م پیمانی به امضاء رهبران اروپایی رسید که به موجب آن از سال 1993 م اتحادیه اروپا پا به عرصه وجود می‌گذاشت. از ژانویه 2002 م با رواج یافتن رسمی یورو به عنوان پول واحد اروپایی، اعضای اتحادیه به غیر از انگلستان، دانمارک و سوئد ظرف مدت دو ماه با حذف پول ملی خود، آن را جای‌گزین پول اصلی کشور، نمودند. در 30 آوریل 2004 م این الحاق با جشن در کشورهای اروپایی انجام گرفت. کشورهای لهستان، استونی، لتونی، لیتوانی، مجارستان، اسلوونی، اسلواکی، مالْتْ، قبرس و جمهوری چک اعضای این اتحادیه را به 25 کشور رساندند و با افزوده شدن جمعیت 75 میلیونی این 10 کشور، اتحادیه اروپا دارای بیش از 450 میلیون نفر جمعیت شد. مدت کوتاهی پس از این ماجرا، قانون اساسی اروپا نیز به تصویب پارلمان اروپا رسید.

آغاز عملیات بزرگ بیت‌المقدس (1361 ش)
عملیات بزرگ بیت‌المقدس در تاریخ 61/2/10 با رمز یا علی ابن ابی طالب (ع) در جبهه‌های جنوب، جنوب اهواز و شمال خرمشهر در وسعتی در حدود 5400 کیلومتر مربع و در سه مرحله آغاز شد و تا 4 خرداد 61 به طول انجامید که مهمترین هدف آن آزادسازی خرمشهر بود. با آغاز مرحله اول و آزاد شدن قسمتی از خاک میهن اسلامی، آژانس‌های خبرپراکنی به تکاپو افتادند تا با وارونه جلوه دادن حقیقت، پیروزی‌های ایران را خنثی و کم اثر جلوه دهند. در ادامه، با عبور بی‌نظیر رزمندگان اسلام از محور کرخه و رسیدن به مرزهای بین‌المللی از شمال منطقه درگیری و جهش بلند آنها از جاده اهواز - خرمشهر و استقرار در 17 کیلومتری نوار مرزی، شهر هویزه به محاصره سپاهیان اسلام درآمد.

در نهایت، خونین شهر پس از 578 روز اسارت در سوم خرداد 1361 آزاد شد و به آغوش میهن اسلامی بازگشت. برخی از نتایج عملیات بزرگ بیت‌المقدس عبارتند از: تلفات نیروی انسانی دشمن: اسیر 19000 نفر، کشته و زخمی 16500 نفر؛ آزاد شدن 5400 کیلومتر مربع از اراضی جمهوری اسلامی از جمله مراکز مهمی چون شهر خرمشهر، هویزه و پادگان حمید و تأمین امنیت 180 کیلومتر از خط مرزی؛ تجهیزات و امکانات و دشمن نیز خسارات ذیل را متحمل شدند: تانک و نفربر: 250 دستگاه انهدامی و 105 دستگاه اغتنامی، هواپیما: 40 فروند انهدامی، خودرو: 200 دستگاه انهدامی و 300 دستگاه اغتنامی، توپخانه: 30 قبضه انهدامی و 30 قبضه اغتنامی.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.