تقویم روز؛
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز چهارشنبه 13 دی 1391 خورشیدی برابر با 19 صفر 1434 هجری و 2 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است: ابلاغ پيام تاريخي امام خميني(ره) به "گورباچف" رييس جمهور شوروي (1367ش)
به قدرت رسيدن ميخاييل گورباچف در اتحاد جماهير شوروي، موجب تحوّلات عظيمي در جهان كمونيسم گرديد. حضرت امام خميني(ره) بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران كه ناظر جريانات مهم بين المللي بود، از اين فرصت به نحو احسن استفاده كرده و با دعوت جهان كمونيسم به اسلام، در صدد برآمدند تا خلاء به وجود آمده از فروپاشي ماترياليسم را با جايگزيني اسلام ناب محمدي(ص) پُر نمايند. به همين جهت هيأتي را به سرپرستي حضرت آيت اللَّه جوادي آملي به مسكو اعزام داشته تا پيام كتبي معظم له را به گورباچف در دعوت به اسلام ارايه دهند. امام خميني(ره) در اين پيام با بينشي برخاسته از مكتب وحي و فراتر از وقايع روزمره و اتفاقات سياسي، به ترسيم اين رويداد مهم پرداختند.
پيش بيني شكست قطعي ماركسيسم در ميدان عمل و فروپاشي نظام الحادي كمونيسم، هشدار جدي نسبت به فروغلتيدن در دام قطب ديگر استكبار جهاني و نظام سرمايهداري غرب، تحقق وعده هاي الهي و بازگشت نهايي جامعه انساني به فطرت خداجوي خويش، از جمله ويژگيها و نكات برجسته اين پيام است. امام خميني(ره) در بخشي از اين پيام فرمود: "براي همه روشن است كه از اين پس كمونيسم را بايد در موزه هاي تاريخ سياسي جهان جستجو كرد، چرا كه ماركسيسم جوابگوي هيچ نيازي از نيازهاي واقعي انسان نيست... از شما ميخواهم درباره اسلام به صورت جدي تحقيق و تفحّص كنيد و اين نه به خاطر نياز اسلام و مسلمين به شما، كه به جهت ارزشهاي والا و جهان شمول اسلام است."
آغاز به كار نخستين گردهمايي جنبش هاي آزادي بخش جهان در تهران (1358ش)
نخستين گردهمايي جنبشهاي آزادي بخش جهان در تهران گشايش يافت و نمايندگان نهضتهاي آزاديبخش در آن حضور يافتند. شناساندن ابعاد عميق و گسترده انقلاب اسلامي به جهانيان، معرفي نهضتهاي آزاديبخش جهان و فراهم آوردن زمينههاي مساعد براي وحدت هرچه بيشتر اين نهضتها در برابر ظلم و جور امپرياليسم جهاني، از اهداف اصلي اين گردهمايي بود.
زادروز علامه جلال الدین همایی ادیب و استاد زبان و ادبیات فارسی (1278ش)
علامه جلالالدین همایی در سال ۱۲۷۸ در اصفهان زاده شد. جلالالدین تحت نظارت پدر دانشمند خود در سن ده سالگی منشآت قائم مقام فراهانی، منشآت فرهاد میرزا و منشآت امیر نظام و تاریخ معجم را نزد میرزا عبدالغفار و شاهنامه فردوسی، کلیات سعدی، منتخب قاآنی و غزلیات محمد خان دشتی را مطالعه کرد. همایی از سن یازده سالگی به مدت بیست سال در مدرسه نماورد از مدارس قدیم و معروف اصفهان که مرکز دانش و فرهنگ این شهر بود به کسب علوم اسلامی پرداخت . جلال طی این سالها ادبیات عرب، فقه، اصول، تفسیر، درایه، رجال، هیئت، نجوم، استخراج تقویم، فنون ریاضی، طب و فلسفه را فراگرفت و خود نیز مدتی مدرس بزرگترین حوزههای علمی و ادبی اصفهان بود.
جلالالدین همایی در سال ۱۳۰۰ به نظام آموزشی جدید پیوست و ابتدا به تدریس در مدرسه صارمیه اصفهان پرداخت. سپس در سال ۱۳۰۷ به تهران آمد و از طرف وزارت معارف وقت عهدهدار تدریس فلسفه و ادبیات در تبریز گردید. همائی درسال ۱۳۱۰ به تهران منتقل شد و در دارالفنون، دبیرستان نظام و دانشکده افسری به تدریس ادبیات پرداخت. وی پس از تأسیس دانشگاه تهران به این دانشگاه دعوت شد و سالها در دورهٔ دکتری دانشکدههای حقوق و ادبیات تدریس کرد و مدتی نیز عضو فرهنگستان ایران بود. در سال ۱۳۵۶ دانشگاه تهران مراسم بزرگداشت این استاد بزرگ تاریخ و فرهنگ ایران را برگزار کرد.جلالالدین همائی علاوه بر تألیف و تصحیح کتب متعدد شعر هم میسرود وبیش از پانزده هزار بیت او در دیوانی گردآوری شده است. از مشهورترین اشعار او مسجد کبود است که در وصف مسجد کبود تبریز و اظهار تأسف از ویرانی آن سروده است.
درگذشت "نيمايوشيج" شاعر نوسراي معاصر (1338ش)
علي
اسفندياري معروف به نيما يوشيج در سال 1276ش در روستاي يوش در استان
مازندران به دنيا آمد. انقلابهاي اجتماعي سالهاي 1300 و 1301، نيما را به
كنارهگيري از مردم و زندگي در ميان جنگلها و دامان طبيعت و هواي آزاد
كشاند و در آنجا اشعار بيشتري سرود. نيما از 1311 ساكن تهران شد و تا
اواخر عمر در آن جا ماند. نيما، شعري را وارد صحنه ادب فارسي نمود كه در
عين دارا نبودن قافيه و رديف، داراي وزن و هجا بود. اين سبك شعر به شعر نو و
شعر نيمايي مشهور است و افراد فراواني به پيروي از سبك او، هنر آزمايي
كردهاند. شعر آزاد نيمايي تفاوتهاي آشكاري با شعر سنتي داشته، از لحاظ
عاطفي بيشتر جنبه اجتماعي و انساني دارد و تخيل و صور خيال هر شاعر از
تجربه شخص او سرچشمه ميگيرد.
نيمايوشيج را به حق، پدر شعرِ نو
فارسي ميخوانند. از نيما يوشيج به غير از مجموعه اشعار، آثار ديگري به چاپ
رسيده است از جمله: داستانها، اشعار، آثار تحقيقي، يادداشت و نامهها.
نيما يوشيج سرانجام در شانزده دي ماه 1338ش در هفتاد سالگي در تهران بدرود
حيات گفت و در امامزاده عبداللَّه تهران به خاك سپرده شد. سي و چهار سال
بعد، در دي ماه 1372، به همت مردم نور و يوش، پيكر نيما يوشيج از امامزاده
عبداللَّه تهران به زادگاهش، يوش منتقل شد و در آنجا مدفون گرديد.
تولد "ابو معشر بلخي" منجم شهير ايراني (171 ق)
ابومعشر بلخي به خاطر علاقه به ستاره شناسي به بغداد رفت و به تحصيل در اين رشته پرداخت. وي از منابع مختلفي كه به زبانهاي عربي، هندي، يوناني و سرياني نوشته شده بود، استفاده كردتا آن كه مشهورترين منجم عصر خود شد. آثار علمي ابومعشر بلخي تا قرنها پس از مرگش در جهان اسلام و غرب، معتبر بود. بر اساس ديدگاه ابومعشر، همهي معارف، منشاء الهي دارد و نشانه هاي وحي خداوندي در هر علمي، به چشم ميخورد. آثار ابومعشر به دليل برداشتن بخش هايي از متون كهني كه اصل آنها از بين رفته، قابل توجه است. از مهمترين آثار به جاي مانده از اين منجم مسلمان، ميتوان به كتابهاي اَلْمَدْخَلُ الكَبير و اَلْمَواليدُ الصَّغيرَةُ اشاره كرد.
رحلت فقيه جليل آيت اللَّه "سيدمرتضي لنگرودي" (1383 ق)
آيت اللَّه حاج سيدمرتضي لنگرودي در سال 1306 ق در حومه لنگرود در شمال ايران به دنيا آمد و در جواني براي ادامه تحصيل به قزوين رفت. او سپس در تهران از محضر آيت اللَّه تنكابني علوم ديني و فقه را آموخت. ايشان در سال 1338 به نجف سفر كرد و سالها از حوزه درس ميرزاي ناييني بهرهمند شد، تا اين كه به درجه اجتهاد نايل آمد و در زمره مدرسين حوزه علميه نجف قرار گرفت. آيت اللَّه لنگرودي، مدتها در حوزه قم به تدريس اشتغال داشت و كتابهايي را نيز به رشته تحرير درآورد. ايشان در 77 سالگي درگذشت.
نصب نخستين صندوق پستي به سبك امروزي در ويِن (1843م)
پُست، كهن ترين و گسترده ترين نوع ابزار ارتباطي بين مردم يك كشور با ساكنان ديگر سرزمينها و مناطق جهان است و يكي از عمده ترين نهادهاي اجتماعي بازمانده از ادوار گذشته محسوب ميشود. پست تاريخچه اي چند هزار ساله دارد، اما در دوم ژانويه 1843م پست به صورت امروزي رايج شد و اولين صندوق پستي در وين پايتخت اتريش نصب گرديد. قبل از اين كه سازمان مجهز و مخصوصي براي حمل و نقل نامه هاي پستي ايجاد شود، مرسولات پستي به وسيله اسب يا شتر و يا قايق هاي مخصوص جابه جا ميشد، ولي بعدها شيوه هاي جديد به اجرا درآمد و به تدريج، پست، پيشرفت كرد تا اين كه به شكل امروزي رسيد.
تولد "پاتريس لومومبا" مبارز بزرگ افريقايي و باني استقلال كنگو (1925م)
پاتريس لومومبا مبارز معروف افريقايى و باني استقلال كنگو در دوم ژانويه سال 1925م به دنيا آمد. او تحصيلات عالي خود را در رشته حقوق به پايان برد. در سال 1958 به عضويت دائمي كنفرانس مردم سراسر افريقا درآمد و به رياست نهضت ملي كنگو و استقلال كنگو از بلژيك انتخاب شد. لومومبا در سال 1960م پس از تأسيس جمهوري دموكراتيك كنگو به مقام نخست وزيري و وزارت دفاع منصوب گرديد. اما كمي پس از استقلال، نظاميان به تحريك عوامل بيگانه سر به شورش برداشتند. وي براي جلوگيري از اين شورشها دست به دامان سازمان ملل شد ولي چون از اين امر نتيجهاي نيافت خود وارد عمل گرديد و نيروهاي نظامي كنگو را به جنگ با نيروهاي شورشي اعزام كرد. در پي اين اقدام از سوي رئيس جمهور وقت از سمتهايش بركنار و پس از يك سلسله تحولات سياسي، توسط نظاميان در محل اقامتش تحت نظر گرفته شد.
اين مسئله باعث شد كه شورشيان كه از جانب دولت بلژيك حمايت و تحريك ميشدند، دست از شورش خود بردارند. لومومبا پس از مدتي، موفق به فرار از زندان شد. با اين حال وي پس از چندي به اتهام نقض امنيت ملي، توسط نيروهاي دولتي دستگير و در يك اقدام خائنانه، تحويل نيروهاي شورشي به رهبري موسي چومبه شد. پاتريس لومومبا سرانجام در 17 ژانويه 1961 به همراه جمعي از يارانش توسط عوامل چومبه، پس از شكنجه هاي فراوان تيرباران شد. لومومبا در شرايطي در 36 سالگي اعدام شد كه بيمار بود. لومومبا چند كتاب از خود بر جاي گذاشته است كه مشهورترين آنها "ميهن من كنگو" نام دارد. گفته ميشود كه پاتريس لومومبا توسط موسي چومبه رهبر شورشيان كنگو در خمره اسيد انداخته شد تا اثري از وي باقي نماند.
امضاي توافقنامه تشكيل كشور مستقل فلسطين (1977م)
در دوم ژانويه سال 1977م، به پيشنهاد انور سادات رئيس جمهور پيشين مصر، گروهي از رهبران سازشكار فلسطيني موافقتنامه اي با صهيونيستها امضا كردند كه بر اساس آن، كشور مستقل فلسطين در ساحل غربي رود اردن تشكيل ميگرديد. اين تصميم كه به معناي ناديده گرفتن حقوق مسلَّم مردم مسلمان فلسطين و چشم پوشي از ديگر بخشهاي سرزمين اسلامي فلسطين بود، به سبب مخالفتهاي گسترده مردمي و نيز فريب كاري اسرائيل براي به سازش كشاندن رهبران فلسطين عملي نشد.
تولد آیزاک آسیموف،نویسنده ودانشمند روس(1920م)
درچنین روزی درسال 1920 میلادی آیزاک آسیموف نویسنده ودانشمند روس به دنیا آمد ." روبوت یک " و " موسسه سه گانه " عناوین مهمترین آثاراویند . بسیاری ازکتاب های آسیموف، نویسنده تخیلی نویس آمریکایی روسی الاصل به بیشترزبانهای زنده دنیا ترجمه شده است . موضوع داستان های اودررابطه با کهکشانها وسیارات منظومه شمسی است. او نبوغ وتوانایی خاصی برای بیان پیچیده ترین مسایل علمی، درساده ترین شکل ممکن داشت .
الهه انتقام، باشگاه معما، خارهای فولادی، اقمار مشتری، اقیانوس های ونوس، حلقه های زحل، راز کیهان ، قلوه سنگی در آسمان، خورشید عریان، بشقاب پرنده، ال لوبو سفر مرگ، خدایان هم، غارهای پولادی، سفر شگفت انگیز، سفر معجزه آسا، شبانگاه، سیاره محکوم به نابودی، جریان های فضا، گورهای فولادی، کودک زمان، آخرین بنیاد کهکشانی، مأموریت فراموش شده، آزمایش مرگ، نپتون، عطارد، ستاره های دنباله دار و شهاب ها، ماه زمین، سیزده برنامه اخترشناسی، اخترشناس باستان، مریخ و کوازارها، تب اخترها و سیاهچاله ها از دیگر آثار این نویسنده روس است .
نخستین عکس از ماه (1839م)
در چنین روزی در سال 1839 میلادی نخستین عکس از ماه گرفته شد. لوییس داگر عکاس فرانسوی توانست این عکس را بگیرد.
13دی در 8سال دفاع مقدس
تداوم اوضاع نابسامان نيروهاي خودي در جنوب كرخه و عقب نشيني بيشتر .
نمودهايي از تحركات ايذايي عليه نظام ، در داخل كشور .
تحركات اردن و كويت در حمايت از صدام .
برخي ديگر از رويدادهاي 2 ژانويه
1757: انگليسي ها كلكته هند را تصرف كردند.
1847: شهر« يربا بوئنا » به سانفرانسيسكو ( كاليفرنيا ) تغيير نام داد.
1896: بوئرها (مهاجران هلندي افريقاي جنوبي) در جنگ«دورن كوپ» نيروهاي انگليسي را شكست دادند. دولتهاي مخالف انگلستان در اروپا از جمله آلمان به بوئرها كمك مي رسانيدند.
1905: ژاپني ها پس از شكست دادن نيروهاي روسيه «پورت آرتور» را تصرف كردند. ناوگان روسيه در اين بندر خود را به ژاپني ها تسليم کرده بود.
1918: « سيژبه باكر» كه بر پايه تعاليم مسيح فرضيه نوعي سوسياليسم تحت عنوان « سوسياليسم مسيحي » را طراحي كرده بود درگذشت.
1942: نيروهاي امپراتوري ژاپن شهر مانيل در فيليپين را تصرف كردند.
1953: (ديماه 1332) محكمه تجديد نظر هم متهمان به ربودن و قتل افشار توس رئيس شهرباني در دوران حكومت دكتر مصدق را با وجود اعترافهايي كه كرده بودند تبرئه كرد!!!.
1956:كمونيستها و سوسياليستها اكثريت را در پارلمان فرانسه به دست آوردند و اول فوريه گي موله سوسياليست را نخست وزير فرانسه كردند.