سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

قوانین طلایی برای پر کردن زنبیل خرید در سوپر مارکت‌ها

با اینکه همه مادر طول هفته زمان بسیار زیادی را به خریدکردن از سوپر مارکت اختصاص می دهیم،اما ممکن است گاهی اوقات به خاطر بی توجهی به «قوانین طلایی خرید»در انتخاب مواد غذایی سالم و تازه موفق نباشیم.در این باره به کمک چند نکته طلایی میتوانیم مشکل را حل میکنیم.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، شما با خواندن این مطلب می توانید یک خرید خوب و به صرفه را از سوپر مارکت مورد نظر خود انجام دهید.



واکنش مغز هنگام خرید

شاید جالب باشد بدانید مغز انسان هنگام خرید چگونه عمل می‌کند. در سه آزمایش انجام شده شرکت‌کنندگان به هنگام انجام انتخاب‌های سریع به طور مکرر افراد و کالاهای مصرفی را ترجیح دادند، که اول ازهمه به آن‌ها ارائه شد.




در این آزمایش دانشمندان از بیش از ۲۰۰ مسافر در یک ایستگاه قطار خواستند که یکی از دو قطعه مشابه آدامس بادکنکی را ظرف یک ثانیه پس از دیدن گزینه‌ها انتخاب کنند و دریافتند که به هنگام فکر کردن سریع، آدامسی که نخست به آن‌ها نشان داده شد، انتخاب ارجح در اکثر موارد بود.

شگردهایی که در کمین شماست

اين روزها، سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌ها پر شده از اجناس خارجي. انواع و اقسام خوراکي‌ها، از تنقلات گرفته تا مايحتاج روزانه، همگي با بسته‌بندي‌هاي جذاب و رنگارنگ و هر روز با يک برند تازه وارد بازار مي‌شوند...

 کافي است تا سري به سوپرمارکت‌ محله‌تان بزنيد تا قضيه دستتان بيايد. مشتريان اين موادغذايي روزبه‌روز بيشتر مي‌شوند و با تصور اينکه کالاي خارجي مصرف مي‌کنند، توجهي به نداشتن مجوز بهداشتي آنها ندارند. اين در حالي است که بخش عمده مواد غذايي خارجي نه از مرزهاي رسمي کشور بلکه به روش قاچاق وارد مي‌شود که هيچ نظارتي بر سلامت آنها وجود ندارد...


فرهنگ مردم به‌گونه‌اي است که هميشه اجناس خارجي را به توليدات وطني ترجيح مي‌دهند. اين نوع رفتارها تنها مختص به خريد پوشاک و وسايل صوتي و تصويري نيست بلکه خورد و خوراک مردم نيز تحت تاثير همين فرهنگ مرغ همسايه غاز است، قرار گرفته است. اين قضيه را مي‌شود از حجم بالاي قاچاق مواد غذايي خارجي فهميد!

مسموميت حداقل عارضه موادغذايي قاچاق

شاخص‌هاي مختلفي براي سلامتي مواد غذايي در نظر گرفته مي‌شود که در مورد موادغذايي قاچاق، اين شاخص‌ها، هرگز کنترل نمي‌شود. مدير کل نظارت بر مواد غذايي و آشاميدني معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي تاکيد مي‌کند: «از آنجايي که اين مواد غذايي از مبادي قانوني کشور وارد نمي‌شود، شرايط مناسب نگهداري و حمل آن رعايت نمي‌شود، بنابراين ماندگاري آن را تحت‌تاثير قرار مي‌دهد و به راحتي فاسد مي‌شود.»

دکتر عليرضا حبيبي، با بيان اينکه موادغذايي بايد در دما و رطوبت تعريف‌شده‌اي نگهداري شوند تا به دست مصرف‌کننده برسند، ادامه مي‌دهد: «مواد غذايي قاچاق ممکن است در دماي نامناسب و انبارهاي غيربهداشتي چند روز نگهداري شود که نه تنها فساد موادغذايي را در پي دارد بلکه مسموميت غذايي حداقل عارضه مصرف اين موادغذايي است.»

نکته ديگر اینکه؛ مواد اوليه و تشکيل‌دهنده اين موادغذايي است: «در ساخت بسياري از موادغذايي خارجي که تاييديه مراجع بهداشتي را ندارد، رنگ‌هاي غيرمجاز و تقلبي استفاده شده و در شرايط بسيار غيربهداشتي تهيه مي‌شوند که بيماري?زا هستند.»

وی ادامه می دهد:در بسياري از مواقع ديده شده، افراد سودجو با استفاده از نام يک برند معروف، نوع تقلبي آن را با مواد اوليه نامرغوب و ناسالم تهيه مي‌کنند و چون در مرزهاي ورودي اين مواد مورد بررسي قرار مي‌گيرد به روش قاچاق آن را وارد کشورهاي ديگر مي‌کنند. از سوي ديگر مواد غذايي قاچاق قابليت رديابي و پيگيري ندارد.

نکته های طلایی برای خرید از سوپر مارکت

بهتر است در هنگام خرید از سوپر مارکت موارد زیر را رعایت کنید:

1- "معمولاً کسی دقیقاً نمی داند چه موقع می تواند مواد غذایی تازه خریداری کند."

در قدیم، فروشنده ها معمولاً یک یا دو بار در هفته مواد غذایی را تحویل می گرفتند. اما امروزه معمولاً هر روز مواد غذایی برای آنها آورده می شود و این نظریه که در بعضی روزهای خاص، مواد غذایی تازه تر هستند، ایده اشتباهی است.

 معمولاً بهترین زمان برای خرید، صبح است. در این وقت، شما می توانید بهترین و تازه ترین مواد غذایی را تهیه کنید. معمولاً فروشگاه ها، صبح قفسه های مواد غذایی را با مواد غذایی تازه پر می کنند.



2- "از مغازه هایی که ویترین کوچک نمایش مواد غذایی دارند، خرید نکنید."

اگر به دنبال مواد غذایی تازه هستید، به مغازه هایی بروید که محوطه بزرگی را به نمایش مواد غذایی خود اختصاص داده اند. نمایش محصولات و مواد غذایی می تواند اطلاعات زیادی را در باره مواد غذایی به شما بدهد. معمولاً ویترین های بزرگ، مواد غذایی بیشتری را در معرض دید شما قرار می دهد و شما انتخاب بیشتری برای برگزیدن مواد غذایی تازه خواهید داشت.

3- "سوپر مارکت های قدیمی و ارزان قیمت مواد غذایی، همیشه مواد تازه و مرغوب را به شما عرضه نمی کنند."
شاید شما نیز از آن دسته از افرادی هستید که ترجیح می دهید مواد غذایی خود را از سوپرمارکت های قدیمی و ارازن قیمت تهیه کنید. معمولاً مغازه های ارزان قیمت و قدیمی، مواد غذایی با کیفیت پایین را ارائه می کنند.

4- "بعد از خرید، دست های خود را بشویید."

سوپرمارکتها، از مراکزی هستند که بیشترین میکروب و باکتری در آنها وجود دارد. دستگیره در ورودی فروشگاه ها، از مراکزی است که دارای بیشترین باکتری است. معمولاً بیماران، با هر عطسه و یا سرفه، میزان قابل توجهی باکتری و ویروس در دستان خود دارند.

با لمس دسته در فروشگاه ها، این باکتری ها روی آن قرار گفته و با اندکی رطوبت و یا کرم دست و صورت، محیط بسیار مناسبی برای رشد میکروب ها فراهم خواهد شد. بنابراین بعد از پایان خرید و بازگشت به خانه، دستان خود را با آب و صابون بشوئید.

5- " سعی کنید میوه ها و مواد غذایی جدید را زیاد نخرید."

امروزه بیشتر از 400 نوع مختلف میوه در بازار وجود دارد. مردم تمایل دارند میوه هایی را بخرند که دارای طرفداران بیشتری است. معمولاً میوه هایی مثل سیب، پرتقال، موز و غیره، معمولاً بسیار سریع فروخته می شود. میوه ها و سبزیجات استاندارد، در فروشگاه ها تازه به فروش می رسند، بنابراین قفسه های آنها در فروشگاه ها سریع خالی و پر می شود.

هنگامی که  قصد خرید میوه جدیدی را دارید، بهتر است در ابتدا آن را بو کنید و از صاحب مغازه، سوالاتی را درباره محصول بپرسید و از تازگی محصول اطمینان حاصل کنید. معمولاً میوه های عجیب و غیر متعارف مدت زمان بیشتری در فروشگاه ها قرار می گیرند.



6- "هنگام خرید مواد غذایی، نگاه دقیق تری به مواد غذایی که به شکل زیبا چیده شده اند، بیاندازید."

گاهی اوقات، مردم فکر می کنند مواد غذایی که در فروشگاه ها به صورت زیبایی چیده شده اند، دارای کیفیت بالایی هم هستند. تمام این کارها، معمولاً برای جلب نظر خریدار است. بنابراین همیشه قبل از خرید هر چیز، به دقت مواد تشکیل دهنده آن را ببینید.

7- "معمولاً فروشنده ها به خریداران صادق و مهربان، احترام خاصی قائل هستند."

رفتارهای محترمانه و دوستانه خریداران با فروشنده ها، می تواند در کیفیت خرید شما تاثیر بگذارد. همیشه این نکته را مدنظر قرار بدهید که رفتارهای دوستانه شما با صاحب مغازه، می تواند شما را در تهیه مواد غذایی تازه راهنمایی کند.

8- هنگام خرید ماهی، به نشانه های تازه بودن آن دقت کنید.

معمولاً ماهی هایی که در قفسه ها و یخچال های سوپرمارکت ها قرار دارد، منجمد شده است و یا در یخ نگه داری می شود. بنابراین برای اطمینان از سالم بودن ماهی، باید آن را کنترل کرده و به نوشته های روی بسته بندی دقت کنید. معمولاً ماهی هایی که از قبل فریز شده است، تازه تر از سایر ماهی ها هستند.

8. تلفنی خرید کنید

حالا سوپرمارکت های کوچک هم امکان سفارش تلفنی و تحویل در منزل دارند. به جای مراجعه هر روزه به سوپرمارکت از تلفن استفاده کنید و چیزهایی را که لازم دارید سفارش دهید. موقع تحویل گرفتن سفارشتان فاکتور خرید را مطالعه کنید. همینطور بررسی کنید که چیزی از سفارشتان از قلم نیفتاده باشد.

9. احتمال اشتباه وجود دارد



موقع حساب و کتاب خجالت را کنار بگذارید و از فروشنده بخواهید جزئیات را توضیح دهد. گاهی اتفاق می افتد که به خاطر شلوغی فروشگاه در حساب و کتاب ها اشتباهی رخ دهد. همه این اشتباهات عمدی نیست.

10. از خرید مواد غذایی فله ای خودداری کنید. بعضی فروشندگان بعد از اینکه تاریخ مصرف این محصولات می گذرد به جای اینکه آنها را دور بیندازند برای فروش و سودجویی آنها را به صورت فله ای عرضه می کنند.

11. پاک کردن تاریخ تولید و مصرف مواد غذایی یا با روش فیزیکی انجام می شود یا با حلال های شیمیایی انجام می شود. حتما قبل از خرید تاریخ تولید و مصرف را چک کنید. بیشتر مراقب باشید آثار خراشیدگی روی تاریخ مصرف نباشد.

12. بیشتر اجناسی که در قسمت میانی راهروها گذاشته اند قدیمی و کهنه هستند، طبق تحقیقات روانشناسی، شما دقیقا وسط هر راهرو می ایستید و به این اجناس خیره می شوید و هر چه به چشمتان می آید بر می دارید.

13. فریب رنگ های جذاب آبمیوه های غیرشرکتی را نخورید. واقعا معلوم نیست این محصولات در کجا و به چه شیوه ای تولید می شود.

14. از نظر روانشناسی حتی اگر کسی گرسنه هم نباشد با دیدن یک غذای جدید علائم گرسنگی مثل دستور افت قند بدن، در بدنتان ظاهر می شود و به شما ندا می دهد که یک تکه هم شده از این نمونه های غذایی رایگان میل کنید. شاید هم گاهی اوقات از اینکه "نمی خواهم" بگویید، خجالت می کشید.

15. بهتر است از خرید آجیل یا تخمه منصرف شوید. شیوه نگهداری این محصولات در سوپرمارکت به هیچ وجه قابل اطمینان نیست. حتما نباید این ممنوعیت را پس از مشاهده یک جانور خزنده در کیسه آخرین خریدتان لحاظ کنید. خرید محصولاتی که به صورت بهداشتی بسته بندی شده اند از این قاعده مستثناست!

16. همیشه تاریخ تولید و مصرف را در بسته بندی ها بررسی کنید حتی اگر بسته خیلی نو و تازه به نظر برسد.



17. معمولا جریان هوا در این منطقه آنقدر خنک و مطبوع است که با عبور از آن ناخودآگاه حس خوبی به شما دست می دهد. در آن لحظه چنان جوی شما را می گیرد که یک باکس نوشابه برمی دارید. در حالی که شاید اصلا نیازی به آن نداشته باشید.

 بهتر است در نهایت اعتماد به نفس به راه خود ادامه دهید و در آخر نیم نگاهی به اجناس این بخش بیندازید تا اگر احساس کردید لازم است خرید کنید، در این لحظه می بینید این اجناس از اول هم جایی در لیست خرید شما نداشته اند.

18. بهتر است مواد غذایی خام، خصوصا موادی که در کوتاه مدت فاسد می شوند را از فروشندگان آشنا یا مراکز معتبر فروش مواد غذایی تهیه کنید.

19. مواد غذایی غیربسته بندی شده و خام را تازه انتخاب کنید و سعی کنید کیفیت ظاهری آن مانند بو، رنگ و سلامت فرم آنها، در بهترین وضعیت طبیعی باشد.

20. دقت کنید بسته بندی ماده غذایی آسیب ندیده باشد به خصوص بسته بندی مواد غذایی منجمد باید سالم باشد و نشانه های خروج انجماد و انجماد مجدد در بسته بندی ها مشاهده نشود.

21. مواد غذایی خام مانند شیر و فرآورده های آن باید حتما بسته بندی شوند و دارای تاریخ مصرف و مهر استاندارد باشند. از خرید فله و بدون بسته بندی و بدون تاریخ مصرف اینگونه مواد غذایی جدا خودداری شود.

22. ماده غذایی در زمان خرید طبق توصیه های روی برچسب کالا نگهداری شده باشد. مثلا اگر روی بطری روغن مایع نوشته شده "دور از نور خورشید نگهداری شود"، در زمان خرید نیز بطری روغن باید در همین شرایط قرار داشته باشد.

آیا اطمینان دارید که فروشنده از لحظه ورود محصول به مغازه آن را در همین شرایط نگهداری کرده است ؟



23. ماده غذایی در هنگام خرید نباید تغییر ماهیت داده باشد. مثلا آبلیمو، تیره رنگ و یا سس مایونز دو فاز نشده باشد.

24. مواد پروتئینی مثل گوشت، مرغ و ... باید در فروشگاه ها داخل یخچال نگهداری شود.

25. از خرید گوشت چرخ کرده از قبل آماده شده خودداری کنید، مگر اینکه بسته بندی آن با مجوز سازمان دامپزشکی کشور انجام شده باشد.

26. از خرید قوطی کنسرو له شده، باد کرده و زنگ زده خودداری کنید.

27. زمان و دما در مورد مواد غذایی فاسدشدنی اهمیت فراوانی دارد. دمای مواد غذایی گوشتی و یا لبنی در هنگام خرید باید زیر هفت درجه سانتیگراد باشد.

28. حتی اگر ماده غذایی اخذ پروانه های بهداشتی داشت باز هم مشخصات دیگر روی برچسب را بررسی کنید.

29. فروشنده های مغازه های کوچکتر معمولا مواد غذایی که تاریخ انقضای آنها نزدیکتر است را جلوتر و سایر محصولات را به ترتیب تاریخ انقضا پشت سر آنها می چیننند.

30. و در نهایت موقع خرید از سوپرمارکت این موارد را دقیقا بررسی کنید:

- تاریخ تولید و انقضای مواد غذایی

- شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

- آدرس کامل و تلفن محل تولید

- شرایط نگهداری درج شده روی محصول (فریزر، یخچال یا دمای معمولی) و مطابقت آن با نحوه نگهداری ماده غذایی در فروشگاه

- شماره ثبت و شماره بهره برداری
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.