سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تقویم روز؛

از تولد کاشف اقیانوس آرام تا دست یابی انسان به ماه

شهادت آیت اللَّه «آقانوراللَّه نجفی اصفهانی»، جلوس «لطفعلی خان زند» آخرین فرمانروای زندیه، دست یابی انسان به ماه و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 4 دی 1391 خورشیدی برابر با 10 صفر 1434 هجری و 24 دسامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

شهادت عالم مجاهد آیت اللَّه «آقانوراللَّه نجفی اصفهانی» (1306 ش)
آیت‌اللَّه مهدی معروف به آقانوراللَّه نجفی اصفهانی در سال 1240 ش در اصفهان به دنیا آمد. وی پس از تلمذ در محضر پدر برای ادامه تحصیلات، عازم عتبات عالیات شد تا از محضر استادان نامداری همچون میرزا محمد حسن شیرازی، سیدمحمدکاظم یزدی و میرزا حبیب‌اللَّه رشتی بهره‌ها ببرد و به مقام رفیع اجتهاد دست یابد. از اقدامات سیاسی وی فعالیت علیه مبلغین مسیحی با تأسیس انجمن صناخانه و انتشار روزنامه‌الاسلام می‌باشد. آیت‌اللَّه نجفی اصفهانی با ظل السلطان فرزند خون‌خوار ناصرالدین شاه که 30 سال حاکم اصفهان بود مبارزه کرد و وی را از اصفهان اخراج نمود.

 او در جریان نهضت مشروطه، از ارکان نهضت عدالت‌خانه و مهاجرت کبرای قم نیز به شمار می‌رود. این عالم مجاهد سرانجام از سوی رضاخان (که مبارزات زیادی با او کرده بود) مسموم، و در 4 دی ماه 1306 ش در 66 سالگی به لقاءاللَّه پیوست. پیکر این عالم ربانی به نجف منتقل شد و در مقبره جد مادری خود آیت‌اللَّه العظمی شیخ جعفر کاشف الغطاء دفن گردید.

درگذشت فقیه بزرگ «ملاجعفر شریعتمدار تهرانی» فقیه و مجتهد عالی‌مقام (1263 ق)
حاج ملاجعفر بن ملاسیف الدین استرآبادی معروف به شریعتمدار تهرانی از فقها و مجتهدین امامیهی قرن سیزدهم هجری، صاحب تحقیقات و تالیفات متعدد، بسیار متقی و محتاط و پرهیزکار بود. بیشتر ایام جوانی را به تحصیل علم و دانش سپری کرد و از محضر اساتید برجسته‌ی زمان بهره برد. ملاجعفر شریعتمدار تهرانی علاوه بر منصب قضاوت، در ادبیات عرب و سرودن شعر نیز مهارتی بسیار داشت اما شهرت او بیشتر به خاطر تالیفات متعدد وی در زمینه‌های فقه، اصول فقه، حکمت، کلام و اخلاق است. مهم‌ترین آثار به جا مانده از وی، کتب مصابیح در اصول فقه، الشَّارِعُ الکبیر، سفینةُ النجاة و البراهینُ القاطِعَه در حکمت و کلام می‌باشد. ملاجعفر شریعتمدار در 66 سالگی وفات یافت و بدن وی را در نجف اشرف، در کنار مزار علامه‌ی حلی به خاک سپردند.

درگذشت «مغازلی» مورخ، محدث و ستاره شناس (483 ق)
ابوعُمَر مغازلی بوزجانی نیشابوری، حاسب و منجّم و مهندس بود. او هندسه را از یحیی الماوَرْدی و ابوالعلاء ابن کَرنیب فرا گرفت. هم چنین ابوالوفاء بوزجانی (که تانژانت را از بررسی مسجد پیامبر اکرم) ص اختراع کرد برادرزاده‌ی اوست که کسب فنون ریاضی را از او آموخت.

تولد «واسکو نونیز دوبالْبوآ» کاشف اقیانوس آرام (1475 م)
واسکو نونیس د بالبوا (به اسپانیایی: Vasco Núñez de Balboa) (زادهٔ ۱۴۷۴ - مرگ ۱۵ ژانویه ۱۵۱۹) جستجوگر، کشورگشا و فرماندار اسپانیایی بود. او برای گذر از باریکه پاناما و رسیدن به اقیانوس آرام در ۱۵۱۳ نامور است. او که نخستین بار در ۱۵۰۰ میلادی به قارهٔ نو گام گذاشته‌بود بنیانگذار سانتا ماریا لا آنتیگوا دل دارین - نخستین سکونت‌گاه پایدار اروپاییان در آمریکا- در کلمبیای کنونی هم بود.

امروزه در پاناما و دیگر کشورها به افتخار او مکان‌های چندی به نامش نام‌گذاری گشته‌اند و واحد پول این کشور نیز بالبوا نام گرفته‌است. همچنین یکی از دهانه‌های آتش‌فشانی ماه نیز به افتخار او بالبوا نام‌گذاری گشته‌است.

جلوس «لطفعلی خان زند» آخرین فرمانروای زندیه بر تخت سلطنت (1203 ق)
لُطفعَلی خان زند (۱۱۴۸-۱۱۷۳ خورشیدی) واپسین فرمانروای زند بود که میان سالهای ۱۱۶۸ تا ۱۱۷۳ خورشیدی (۱۲۰۳ تا ۱۲۰۹ قمری) بر سر پادشاهی با هماورد نیرومندش آغا محمدخان قاجار به نبرد پرداخت و سرانجام از او شکست خورد و با مرگ او پرونده دودمان زند نیز بسته شد. طایفه زند یکی از طوایف قوم لک می‌باشد. وی پسر جعفرخان زند و نوه صادق خان زند برادر بنیادگذار فرمانروایی زندیان؛ کریمخان زند وکیل الرعایا بود. وی دارای ویژگیهای برجسته بسیاری چون خوش‌سیمایی، دلاوری، نیرومندی و هوش سرشار بود. وی از ادب و شعر هم بی‌بهره نبود.

رحلت فقیه جلیل آیت اللّه العظمی «سیدعبدالهادی شیرازی» دانشمند بزرگ شیعه (1382 ق)
آیت‌اللَّه سیدعبدالهادی شیرازی در کودکی پدر را از دست داد و تحت سرپرستی میرزای شیرازی که از نزدیکانش بود از همان ابتدا با مبانی دین مبین اسلام آشنا شد. آیت اللَّه شیرازی پس از چندی درحوزه‌ی علمیه‌ی نجف از محضر درس اساتید برجسته‌ای همچون آخوند خراسانی و علامه سید محمدکاظم یزدی بهره جست و به مدارج عالی علمی و معنوی دست یافت. آیت اللَّه سیدعبدالهادی شیرازی مدت زیادی در راس اساتید حوزه‌ی علمیه‌ی نجف قرار داشت. از این عالم والامقام مسلمان، علاوه بر چندین رساله در فروع و عبادات اسلامی، کتابی تحت عنوان دارالسَّلام به جای مانده است.

آغاز تهاجم استعماری فرانسه به سرزمین گینه در افریقا (1849 م)
حمله سپاهیان فرانسه به سرزمین گینه در غرب افریقا در 24 دسامبر 1849 م مقدمه تسخیر این سرزمین زرخیز بود. قبل از این حمله، شرکتی تجاری به نام کمپانی ساحل طلا در گینه ایجاد شده بود که زمینه را برای ورود قوای فرانسه به این سرزمین فراهم آورد. پس از آن، دولت فرانسه پایگاه‌هایی در این منطقه ایجاد کرد و با انعقاد پیمان‌های متعدد با دیگر دولت‌های اروپایی، موقعیت خویش را در گینه مستحکم ساخت. بدین ترتیب، گینه در سال 1913 م به طور رسمی به تصرف فرانسه درآمد. سرانجام مردم گینه در یک همه پرسی در سال 1958، خواستار رهایی از سلطه فرانسه شدند و گینه در همان سال به استقلال دست یافت.

رضا شاه وزارت دربار را منحل کرد
رضا شاه در پی بی اعتماد شدن نسبت به تیمور تاش وزیر دربار، سوم دی ماه سال 1311 خورشیدی (24 دسامبر 1932) وی را بر کنار و وزارت دربار را هم منحل کرد. رضا شاه وزارت دربار را دستگاهی زائد و پر هزینه اعلام داشت و دستور داد که از آن پس نامه های ارسالی مردم، از طریق یک منشی نظامی به اطلاع وی برسد. از همین روز تیمورتاش درخانه اش بازداشت بود.

دست یابی انسان به ماه (1968 م)

در چنین روزی در سال 1968 میلادی سه فضا نورد به نام‌های جیمز ای لاول، ویلیام آندره و فرانک بوران به ماه رسیدند. آن‌ها قبل از اینکه بروی زمین فرود آیند، ده بار دور ماه گردیدند. هفت ماه بعد نخستین انسان بر روی ماه فرود آمد.

4 دی در هشت سال دفاع مقدس
اجرای آتش روی آبادان و اهواز.
سه گزارش کوتاه از عملیات در دزلی و بازی دراز و بمباران پالایشگاه کرکوک.

برخی از رویدادهای 24 دسامبر
1715: سوئد با توسل به نیروی نظامی نروژ را تصرف کرد.
1814: پیمان «گنت» به جنگ آمریکا و انگلستان که در سال 1812 آغاز شده بود و انگلیسی‌ها ضمن آن شهر واشنگتن و کاخ سفید را آتش زده بودند پایان داد.
1893: هنری فورد نخستین موتور بنزین سوز قابل استفاده را ساخت و از همان زمان نفت یک کالای استراتژیک شد و کشورهای صادر کننده آن گرفتار هزاران دشواری شده‌اند.
1946: 800 هزار عضو عادی حزب نازی آلمان تحت عنوان Minor Nazi (نازی‌های کوچک) مورد عفو عمومی فاتحان جنگ قرار گرفتند.
1954: لائوس استقلال خود را از فرانسه به دست آورد.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
برچسب ها: تقویم روز ، شبانه ، باشگاه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.