سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تقویم روز؛

روز اختراعات؛ از لاستیک مصنوعی تا گرامافون

درگذشت استاد «شیخ حبیب اللَّه ذوالفنون»، زادروز پایه‌گذار نقشه نگاری نوین در ایران، وقوع جنگ نهروان بین سپاهیان امام علی (ع) و خوارج، اختراع گرامافون توسط «توماس ادیسون» و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 3 دی 1391 خورشیدی برابر با 9 صفر 1434 هجری و 23 دسامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

درگذشت استاد «شیخ حبیب اللَّه ذوالفنون» منجم و شاعر معاصر (1326 ش)
استاد حبیب‌اللَّه ذوالفنون تهرانی عراقی در سال 1239 ش در سلطان آباد اراک به دنیا آمد. ذوالفنون در بیست سالگی به نجف رفت و مدت ده سال به فراگیری زبان عربی و علوم دینی به ویژه تفسیر قرآن، همت گماشت. استاد ذوالفنون درنجف به مجلس درس استادانی همچون میرزا حبیب‌اللَّه رشتی، محمد فاضل شرابیانی، حاج میرزا حسین میرزا خلیل و سید مرتضی کشمیری پیوست. وی سپس به ایران بازگشت و یک چند در بوشهر و شیراز و اصفهان گذراند تا اینکه در اصفهان از حوزه درس بزرگانی چون میرزا جهانگیر خان قشقایی، آقا میرزا حسن کرمانشاهی و آخوند ملافتحعلی اراکی بهره‌مند گردید.

استاد ذوالفنون سپس به تهران کوچید و تا پایان عمر در این شهر به سر برد. وی چندی در دارُالمعلّمین مرکزی و مدرسه عالی سپهسالار، علوم ریاضی را تدریس کرد و آثاری را نیز از خود به یادگار گذاشت که حرکت قَمَر و دیوان اشعار از آن جمله‌اند. استاد ذوالفنون عراقی سرانجام در سوم دی ماه 1326 ش برابر یازدهم صفر 1367 ق در 87 سالگی درگذشت و در جوار امامزاده عبداللَّه در شهر ری به خاک سپرده شد.

تشکیل کمیسیون مطبوعات در وزارت کشور (1331 ش)
در چنین روزی در سال 1331 ه ش برای نخستین بار کمیسیون مطبوعات در وزارت کشور تشکیل شد.

درگذشت «سیدمحمدصادق طباطبایی» از رجال مشروطه (1340 ش)
سیدمحمدصادق فرزند سیدمحمد طباطبایی یکی از دو رهبر مشروطیت، در سال 1262 ش (1300 ق
) در تهران متولد شد و تحصیلات خود را در نجف اشرف ادامه داد. او در اوایل سلطنت مظفرالدین شاه قاجار به تهران آمد و مدرسه الاسلام را تأسیس کرد. سیدصادق در کنار پدر و سایر مراجع فعالیت زیادی برای نهضت مشروطه نمود. او در دوره استبداد صغیر به مشهد و سپس به اروپا تبعید شد و بعدها در سه دور به مجلس راه یافت. سیدصادق طباطبایی در سال 1303 ش سفیر کبیر ایران در ترکیه گردید ولی از سال 1306 تا 1320 ش انزوا و گوشه‌گیری اختیار کرد.

او در دوره چهاردهم مجلس نیز به وکالت رسید و با اکثریت ضعیفی رییس مجلس گردید. سید محمدصادق در مجلس در مقابل سید حسن مدرس فعالیت می‌کرد و از دوستان نزدیک رضاخان به شمار می‌آمد. وی نقش مؤثری در روی کار آمدن رضا خان به نخست وزیری داشت و پس از آن که به سفارت ایران در ترکیه رفت، عبا و عمامه را به کت و شلوار و کروات تبدیل نمود. او در طول فعالیت‌های سیاسی خود، پست‌های متعددی اشغال کرد و در دوران سلطنت رضاخان، روابط حسنه‌ای با او داشت. طباطبایی در سال 1332 ش سناتور انتخابی تهران شد و سرانجام در سوم دی ماه 1340 ش در 78 سالگی درگذشت.

زادروز پایه‌گذار نقشه نگاری نوین در ایران (1300 ش)
مهندس عباس سحاب، جغرافی‌دان و نقشه‌نگار (کارتوگراف) برجسته ایرانی به‌شمار می‌رفت. از او به‌عنوان بنیان‌گذار دانش نقشه‌نگاری به شیوه نوین در ایران یاد می‌شود. عباس سحاب، هم‌چنین بنیان‌گذار مؤسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب است. وی در سال
۱۳۳۴ ش با همکاری مؤسسه کلمبوس آلمان، کره جغرافیایی را به خط و زبان فارسی تولید کرد. عباس سحاب، مؤلف و نقشه‌نگار و ناشر صدها اطلس و نقشه جغرافیایی از شهرها و استان‌های ایران، کشورهای خاورمیانه، خلیج فارس و دودمان‌های تاریخی ایران است. او با ابداع سبکی نوین در تولید نقشه‌های جغرافیایی، به‌عنوان یکی از نقشه‌نگاران صاحب سبک در دنیا مطرح شد. مهندس عباس سحاب، بنیان‌گذار نقشه‌نگاری نوین در ایران، سرانجام در ۱۴ فروردین ۱۳۷۹ ش در سن هفتاد و نُه سالگی دار فانی را وداع گفت و در قطعه هنرمندان و دانشمندان ایران در گورستان بهشت زهرا (س) تهران به خاک سپرده شد.

شهادت «عماریاسر» صحابی بزرگ پیامبر در جنگ صفین (37 ق)
رساترین سخن درباره‌ی شخصیت معنوی او حدیث رسول خدا است که فرمود: «عمار، از سر تا پایش آکنده از ایمان است و ایمان با گوشت و خون او عجین گردیده است
». هم‌چنین، پیامبر به او فرموده بود: «تو را گروه ستمگری خواهد کشت در حالی که تو آنان را به سوی حق و حقیقت دعوت می‌نمایی». این خبر غیبی که یکی از دلایل نبوت و راستگویی پیامبر (ص) بود آنچنان که فرموده بود نیز اتفاق افتاد و سرانجام عمار در نود سالگی در جنگ صفین در رکاب امام علی به دست هواداران معاویه کشته شد. عمار یاسر از مسلمانان راستین بود که در راه اسلام سختی‌های فراوانی را تحمل کرد و پدر و مادر او اولین شهدای راه اسلام بودند.

درگذشت «ابن مَسکویه» حکیم و فیلسوف اسلامی (421 ق)
احمد بن محمد بن یعقوب مَسکویه از فلاسفه، حکما و مشاهیر اطبّای اسلامی اوایل قرن پنجم هجری است که با ابوریحان بیرونی و ابوعلی سینا، معاصر بود. وی همچنین در لغت، منطق، ادبیات و فنون شعر و کتابت، ریاضیات و انواع فلسفه و حکمت متبحر و صاحب نظر بوده است. تَجارِبُ الاُمَمْ، اَقْسامُ الحِکْمَةِ و الرّیاضی و نیز تَهذیبُ الاخلاق از جمله تالیفات اوست. ابن مسکویه در اصفهان وفات یافت و در تخت فولاد اصفهان مدفون گشت.

اختراع گرامافون توسط «توماس ادیسون» مخترع امریکایی (1878 م)
توماس آلوا ادیسون در طول عمر خود، ابتکارات و ابداعات فراوانی را به انجام رساند. یکی از این اختراعات، گرامافون یا دستگاه سخنگو نام داشت که آن را پس از آزمایش‌های بسیار در 23 دسامبر 1878 م اختراع کرد و نوع مقدماتی ضبط صوت به حساب می‌آمد.

این گرامافون دارای صفحه دایره‌ای با پوشش نازکی از ورقه فلز قلع بود که ادیسون آن را با دست می‌چرخاند، زیرا موتورهای برقی در آن زمان هنوز رواج نیافته بودند. گرامافون اولیه ادیسون که با دست کوک می‌شد هم‌اکنون در موزه نیویورک امریکا قرار دارد. امروزه دستگاه‌های گرامافون و ضبطصوت، صدای انسان را به همان صورت که هست ضبط نموده و ارائه می‌دهند. اما بدون تردید از ارزش گامِ نخستین ادیسون در این زمینه کاسته نمی‌شود.

درگذشت «ابن رُشدِ اندلسی» فیلسوف و دانشمند مسلمان (595 ق)
ابوالوَلید محمد بن احمد بن رشد معروف به ابن رشد از بزرگ‌ترین فلاسفه و حکمای اسلامی قرن ششم هجری می‌باشد که در فلسفه و حکمت، یگانه‌ی روزگار خود بود و در فقه، حدیث، ادبیات، منطق و دیگر علوم متداول نیز تبحّر داشت. وی که در اندلس می‌زیست، نزد ملوک آن سامان مقرب گردید و قاضی یکی از مناطق آن شد
. بیشتر از صد کتاب به او نسبت داده شده است که التحصیل، بِدایَةُ المجتهد، فلسفه‌ی ابن رشد و الکلیات و... از آن جمله‌اند.

رحلت آیت اللَّه «میرزا عبدالرحیم کَلیبَری» عالم و فقیه اصولی (1334 ق)
میرزا عبدالرحیم بن نصر اللَّه انصاری جابری کلیبری، از علمای امامیه و از فقهای اصولی و ادبا و فُصَحا بوده است. وی از شاگردان آخوند خراسانی و میرزا حبیب اللَّه رشتی و مامقانی بود و سپس سال‌ها در تبریز به تدریس فقه و اصول پرداخت. الاجتهاد و التقلید و قاعده‌ی لاضرر از جمله تألیفات اوست.

وقوع جنگ نهروان بین سپاهیان امام علی (ع) و خوارج (38 ق)
پس از پایان جنگ صفین میان امام علی (ع) و معاویه بن ابی‌سفیان و تحمیل حَکَمیَّت بر امام، کوفیان که خود را بازنده‌ی این ماجرا می‌دانستند، امام را برای جنگ دوباره با معاویه، تحریک کردند که با مخالفت آن حضرت مواجه گردیدند. از آن پس عَلَم ناسازگاری با امام را برداشته و پس از ماجراهای فراوان، در مقابل آن حضرت صف آرایی کردند. امام با نصیحت و هشدار، تعداد زیادی از آنان را از جنگ با آن حضرت منصرف ساخته و به بقیه مادامی که دست به سلاح نبرده بودند، اجازه‌ی حضور در شهر را می‌داد. ولی از آن زمان که به جنایت و قتل دست زدند، امام به جنگ آنان شتافت و در جنگ نهروان، جز 9 نفر از سپاه چهار هزار نفری آنان، کسی زنده نماند. این افراد را که از دین برگشته و به امام اهانت کردند، خوارج یا خارجی می‌گویند.

ترجمه انجیل از زبان لاتین به آلمانی به ابتکار «مارتین لوتر» (1521 م)
لوتر در سال 1532 برای اولین بار ترجمه آلمانی تورات و انجیل را به انجام رساند تا همه معتقدان آلمانی زبان به کلام خدا دسترسی بدون واسطه داشته باشند.
از نظر وی هیچ فرقی بین یک کشیش و فرد عادی وجود ندارد و هر کسی می‌تواند مستقیماً با خدا رابطه داشته باشد. لوتر همچنین برگزاری مراسم عبادی در کلیسا را به زبان آلمانی توصیه و اجرا نمود. تا پیش از این، تورات و انجیل فقط به زبان‌های عبری و لاتین موجود بودند. مراسم کلیسا نیز در همه جا به زبان لاتین برگزار می‌شد که قابل استنباط برای همه کس نبود و عمدتاً افراد روحانی با زبان لاتین آشنایی داشتند.

اختراع لاستیک مصنوعی (1932 م)
درچنین روزی درسال 1932 میلادی، لاستیک مصنوعی ساخته شد. پس از کاهش تولیدات کائوچو دانشمندان به فکر ماده جایگزین برای آن افتادند. پس ازگذشت 13 سال از جنگ جهانی اول، ماده میِل شیمیدان انگلیسی موفق به کشف لاستیک شد.

عملیات کربلای 4

عملیات کربلای چهاربا رمز محمد رسول الله (ص) درمنطقه عملیاتی غرب اروند رود آغازشد. عملیات کربلای چهار به همت نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صورت گرفت. رزمندگان پرتوان سپاه اسلام در این عملیات ضمن پاک کردن منطقه عملیاتی ازلوث وجود دشمن تعداد کثیری ازآنان را به هلاکت رسانده یا به اسارت گرفتند.

3 دی در هشت سال دفاع مقدس
جا به جای دشمن در منطقه عمومی سوسنگرد. 59
درگیری ایذایی در جاده اهواز خرمشهر، شخم زمینهای بستان توسط دشمن.
تحرک دشمن در جبهه مریوان.

 برخی از رویدادهای 23 دسامبر
1571: لوپز دو لگازپی اسپانیایی شهر مانیل (مانیلا) را در فیلیپین ساخت که اینک پایتخت این کشور است.
1805: جوزف اسمیت بنیاد گذار کلیسای مورمون که از فرقه های دیگر مسیحیت به اسلام نزدیک‌تر و در آن تعدد زوجات آزاد و قمار و الکل ممنوع است به دنیا آمد.
1876: امپراتوری عثمانی برای نخستین بار دارای قانون اساسی شد.
1913: برای نخستین بار در تاریخ مطبوعات، نیویورک ورلد به چاپ جدول کلمات متقاطع پرداخت.
1947: ترانزیستور اختراع شد.
1973: در پی رفع تحریم صدور نفت کشورهای عربی، بهای نفت خام کشور های حوزه خلیج فارس دفعتا دو برابر شد

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید



برچسب ها: تقویم روز ، شبانه ، باشگاه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.