سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سهم كودها در توسعه کشاورزي پايدار

استفاده از انواع كودهاي كشاورزي در زراعت به دليل كشت هاي پياپي در زمين هاي زراعي و بالابردن ميزان توليد محصولات بيش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است .

به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران؛ با توجه به کشت متراکم محصولات زراعي در اراضي کشاورزي ، استفاده از مواد اصلاحي که داراي عناصر غذايي هستند و با افزايش مواد مغذي موجود در خاک، توليد محصولات كشاورزي از نظر كيفي و كمي به عنوان  يك ضرورت اجتناب ناپذير در كشاورزي افزايش مي يابد.  

بنابر اين گزارش ؛ انتخاب مواد افزودني بستگي به تاثير نسبي آنها در رشد گياه، قيمت و زمان مورد نياز جهت اثر گذاري آنها بر خاک دارد که از جمله مهم ترين اصلاح کننده های خاکهای کشاورزی ، مواد آلي هستند که به دليل دارا بودن عناصر غذايي مورد نياز گياه ، افزايش فعاليت زيستي و بهبود شرايط فيزيکي خاک ، از دير باز مورد استفاده قرار گرفته است .

بر اساس اين گزارش ؛ گیاهان برای رشد خود به مواد مغذی احتیاج دارند که اين مواد مغذی پرمصرف شامل نیتروژن N ، فسفر P ، پتاسیم K و کلسیم Ca  و عناصر مغذی کم مصرف نیز شامل روی Zn ، منگنز Mg و آهن Fe است، این عناصر در کودهای آلی به حد نیاز و تعادل وحود دارد.

لازم به ذكر است، به هر نوع ماده معدنی یا آلی و یا بیولوژیک که دارای عناصر غذایی باشد  و باعث بالا بردن حاصل خیزی خاک و همچنین با تیمار گیاهی باعث افزایش عملکرد کیفی و کم محصول شود کود اطلاق می شود.

بر اين اساس ابتدا بايد به طبقه بندی کودها بپردازيم  كه شامل سه طبقه شيميايي، آلي يا ارگانيک، بيولوژيک يا زيستي و  پر مصرف ترين آنها کود کمپوست است که جزء کودهای آلی یا ارگانیک محسوب می شود .

کمپوست عبارت است از بقایای گیاهی و زباله های شهری که تحت شرایط پوسیدگی قرار گرفته باشند، بطوری که مواد سمی آنها از بین رفته، همه مواد پودر شده و فرم اولیه خود را از دست  داده اند.

براساس اين گزارش، تهیه کمپوست از زباله های شهری راه مفیدی برای مصرف مجدد و استفاده بهداشتی این مواد است. کمپوست های شهری اغلب از چمن های چیده شده ،برگ درختان و باقیمانده هرس گیاهان و البته زباله های شهری به دست می آید . کمپوست با بهبود بافت خاک، ظرفیت نگهداری خاک را افزایش می دهد و مواد غذایی را به تدریج آزاد می کند كه ارزش غذایی این مواد نيز متفاوت خواهد بود .

***استفاده از کمپوست عاملي موثر در ایجاد کشاورزی پایدار


مزاياي استفاده از كمپوست در فرآيند كشاورزي  شامل :کمپوست در ایجاد کشاورزی پایدار ، جلوگيري از کاهش تولید محصول ، میزان زیادی از عناصر مورد نیاز گیاه و آب را در خود ذخیره می کند و به این ترتیب اعتماد و دلگرمی کشاورزان با استفاده از آن در مزارع بیشتر می‌شود.

در ادامه اين گزارش مي توان اضافه کرد که اين کود باعث بهبودی ساختمان خاک ، آسانتر کردن عملیات شخم ، کاهش هزینه های شخم ،هوموس و مواد آلی خاک را افزایش داده ، بعضی از ویتامین‌ها، هورمونها و آنزیمهای مورد نیاز را تأمین می‌کند .

گفتني است ؛ وقتی که در هنگام مرحله کمپوست شدن درجه حرارت به 60 درجه یا بیشتر می‌رسد، عوامل پاتوژن و بیماریزا، تخم انگلها، بذور علفهای هرز را از بین برده و نابود می کند و البته کمپوستی که کاملاً آماده شده و رسیده باشد، به راحتی با خاک در حال تعادل قرار می‌گیرد و تهویه خاک را بهبود می‌بخشد.

اميد است تا با حمايت مسؤلان در فراهم سازي امكانات لازم ، اطلاع رساني بيشتر و همكاري كشاورزان زمينه هاي ايجاد و  توسعه كشاورزي پايدار با هدف اشتغالزايي، خودكفايي و حمايت از توليد ملي ، كار و سرمايه ايراني در نقاط مختلف كشور پايه ريزي و اجرايي شود.

شايان ذكر است بزرگترين شركت توليد كودهاي آلي بخش کشاورزی در كشور كه در توليد محصولات خود كاملا دانش بنيان عمل كرده است توانسته دانش توليد فرمولاسيون تعداد متنوعي از كودهاي آلي را متناسب با نياز بازار در كشور بومي سازي نمايد. 

همچنين اين شركت در قالب يك قرارداد پژوهشي با پژوهشگاه صنعت نفت توانسته است از دانش بسيار قوي آن مجموعه نيز  در راستاي توسعه فرمولاسيون كودهاي آلي استفاده نمايد و با بهره گيري از نوآوري هاي صورت گرفته در فرمولاسيون كودهاي آلي، زمينه ساخت و توليد نوع جديدي از كود را به شكل پاستيل كه در دنيا بي سابقه بوده در كشور پايه ريزي كنند.


 
گزارش از زينب عبدي
برچسب ها: کود ، کشاورزی ، بازار
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.