به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران از سنندج، یلدا و جشن هایی که در این شب برگزار می شود یک سنت باستانی است و در این
باور یلدا روز تولید میترا و مهر است . در نقاط مختلف ایران به تبع محیط و
سبک زندگی مردم منطقه نوع رسم و رسومات فرق می کند اما هندوانه ، میوه ای
است که هیچ وقت از قلم نمی افتد و خوردن مقداری از آن در شب چله به عقیده ی
مردمان قدیم ، انسان را از سرما و بیماری در سراسر زمستان حفظ خواهد کرد.
بتول زندی از سالخوردگان اصیل و محلی
شهر سنندج در تشریح رسم و رسومات شب یلدای اقوام کرد ایرانی گفت: در شب
یلدا که شب اول زمستان و شروع فصل سرد است تمام خانواده ها دور هم جمع می
شوند و در این شب که طولانی ترین شب سال است به گفتن قصه های قدیمی و
باستانی وتفأل به کتاب حافظ و خواندن غزلیات آن و خوردن آجیل و میوه جات و
... می پردازند .
وی در ادامه افزود : تمامی عروسها ، دامادها ،
دختر و پسر و ... همه در خانه ی بزرگترها دور هم جمع می شوند و با شادی و
سرور به سپری کردن یک شب برفی طولانی به شنیدن قصه ها و حرف های شنیدنی و
سرگذشت بزرگتر ها می پردازند .
وی اظهار داشت: معمولاٌ هر شهر و هر
قوم و طایفه ای برای شب یلدا غذای مخصوصی را پخت می کنند و مردم سنندج به
پختن دلمه علاقمند ند و برای آن شب دلمه های مختلفی از جمله : 1. دلمه ی
شیرین 2. دلمه ی ملس 3. دلمه ی ساده درست می کنند و میوه های مختلفی از
جمله خربزه ترش ، هندوانه ، انگور ، انار ، سیب ، پرتقال ، موز ، کیوی ، که
نشانه ی تندرستی ، فراوانی ، برکت و شادی می باشد و همچنین انواع خشکبار
که اصلی ترین آن تخمه می باشد را برای شب باستانی یلدا تهیه می کنند و
معمولاٌ همگان آن شب را تا دیروقت بیدار می مانند.
بتول زندی خاطر نشان کرد : در زمان قدیم مردم دور کرسی می نشستند و در زیر
گرمای دلنشین کرسی و با تماشای برف پشت پنجره قصه های مختلفی را برای هم
تعریف می نمودند و به کتاب حافظ تفأل می نمودند و غزلیات حافظ را می
خواندند و در عین رعایت سادگی و خودمانی بودن ، این شب را به خوشی می
گذراندند و تشریفات بی جای کنونی را نداشت . اما در حال حاظر شب یلدا تبدیل
به یک بهانه ای برای ریخت و پاش های بی مورد و چشم و هم چشمی فامیلی شده و
با صرف هزینه های آنچنانی سعی می کنند برتری مالی خود را در فامیل به رخ
بکشانند . در ضمن با ترویج زندگی شهرنشینی خانواده ها پراکنده شده اند و
خیلی ها در غربت به سر می برند و زیاد نمی توانند مثل گذشته اعضای خانواده و
اقوام به دورهم جمع شوند. زندی گفت : در شب یلدا معمولاٌ خانواده
هایی که عروس داشته باشند ، خانواده ی داماد برای عروس خنچه می آورند و
این خنچه شامل یک قواره پارچه ، گل ، طلا ، و میوه ( هندوانه ، خربزه ترش ،
سیب ، انار ، موز ، و... ) همچنین یک دیس دلمه (ساده و شیرین ) و حلوا و
در ضمن روی خنچه (طبق ) را با پارچه ی قرمز و کوزه ی سفالی تزئین می کنند و
چند نفر آن را بالای سر می گیرند و به خانه ی عروس می برند البته این حالت
برای امروز کمرنگ شده و جای خود را به ساکی از کیف ، کفش ، لباس و طلا و
جواهرات گران قیمت داده است./س