سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزيده‌اي‌‌ ازسرمقاله‌ روزنامه‌های پنجشنبه

گزيده‌اي از سرمقاله روزنامه‌هاي امروز را مي‌توانيد، اينجا بخوانيد.

مجله شبانه باشگاه خبرنگاران
  
روزنامه جام جم صبح امروز یادداشتی به قلم رضا معصومي این عنوان منتشر کرد:

جايزه‌اي براي مصلحت‌انديشي

جايزه جلال آل‌احمد كه قرار بود سرآمد جوايز فرهنگي كشور باشد و هم‌شان و تراز شخصيتي چون جلال آل قلم، دچار اين درد شده كه مصلحت‌ها بر اهميت‌ها برتري دارند. هيات داوران اين جايزه در نشست‌هاي داوري، آثاري را انتخاب مي‌كنند تا عنوان پرهيبت برگزيده را بيابند، اما در پس پرده و بنا به مصلحت‌ها آثار مورد نظر داوران تنها عنوان شايسته تقدير مي‌گيرند و از فيض دريافت 110 سكه بهار آزادي محروم مي‌شوند. حتي آثار مشترك هم كه قرار است هر كدام جايزه خود را ببرند در تعداد ناقابلي سكه سهيم مي‌شوند.

اين نوع نگاه نشان داد كه شايد در همه دوره‌هاي برگزاري جشنواره‌هاي فرهنگي، مصلحت‌ها و گاه روابط بر اهميت‌ها بچربند و آنچه شود كه شايسته نيست. البته نگارنده اين قلم به خوبي مي‌داند كه مصلحت‌انديشي مديران كنوني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از نوع مصلحت انديشي‌هاي جاري نبوده و تنها تنگناي مالي و بودجه‌هايي كه به هر حال نيست تا به داد جوايز برسد دليل اين مصلحت‌انديشي بوده، اما اين گونه مصلحت انديشي‌ها را عموما و عرفا در پس پرده انجام مي‌دهند و به اطلاع هيات محترم داوران هم مي‌رسانند تا ناگهان ابر خشم هيات داوران از پنجره رسانه‌ها بر سرشان نبارد و مدام در افكار عمومي مواخذه نشوند كه چرا چنين شده است؟!

از سوي ديگر مشكل اين جايزه هم سنگ بزرگي است كه از ابتدا برداشته شد. اهداي 110 سكه بهار آزادي به يك كتاب در حالي كه جوايز كتاب سال جمهوري اسلامي ايران جايزه‌اش تا چند سال پيش 22 سكه بود ـ حالا را نمي‌دانم ـ از روي قاعده و عرف حرف و حديث بسياري خواهد داشت. مديريت چنين جشنواره‌اي بايد بسيار سخت باشد؛ چرا كه هم بايد جايزه را بدهي و هم معذوريت داري كه اگر بودجه نبود و يا اثري برگزيده شد كه بعدها با واكنش منفي بخش‌هايي از جامعه روبه‌رو شد چنان هزينه‌اي از كيسه بيت المال رفته كه جبران نمي‌توان كرد.

مديريت ضعيف اين دوره از جشنواره نشان داد بسياري از بحث‌ها كه پس از بيانيه اعتراض‌آميز هيات داوران از پرده برون افتاد تا حدي درست بوده است. حضور نداشتن برخي از كساني كه نامشان در فهرست داوران بود، حضور اعضاي هيات علمي در تيم داوري و راه‌يابي آثاري از اعضاي هيات داوري يا هيات علمي به مراحل بالاتر همه مويد اين مديريت ضعيف است.
 
جاي اين پرسش هنوز براي افكار عمومي باقي است كه اساسا چرا چنين جايزه‌اي با چنين مديريت ضعيفي بايد تا اختتاميه پيش برود؟ آيا صرف برگزاري يك جشنواره تنها به اين دليل كه برگزار مي‌كنيم تا برگزار كرده باشيم ضروري است؟ و اين كه اساسا در كشور ما اثري در حوزه كتاب توليد مي‌شود كه واقعا ارزش 110 سكه بهار آزادي را داشته باشد؟
 
ستون يادداشت روز روزنامه کیهان به نوشته سعدالله زارعي با این عنوان اختصاص یافت:
گره هاي امنيتي سوريه
 
نشريه «تايمز لندن» به نقل از يك منبع نظامي نوشت: «آمريكا، اسرائيل و متحدانشان براي حمله به سوريه آماده اند.» و اضافه كرد: «آمريكا براي انجام اين عمليات به جابجايي گسترده نيروهاي خود نياز ندارد.» و اينكه «تركيه، اردن و احياناً اسرائيل نيز در اين حمله شركت خواهند كرد.»

اگر خبرهاي مربوط به سوريه را طي هفته اخير مرور كنيم درمي يابيم كه حجم فشار به سوريه براي «پذيرش دگرگوني» زيادتر شده و در اين بين سهم فشارهاي نظامي و عمليات رواني مبتني بر اقدام نظامي بيشتر شده است.
 
 از يك سو مخالفان تمركز زيادي روي پايتخت داشتند. همين پريروز تروريست ها با حمله خمپاره اي به يك مدرسه در دمشق نزديك به 20 دانش آموز را به شهادت رساندند، حمله خمپاره اي به حرم حضرت زينب(س) ، اعدام نزديك به 10 نفر از اعضاي يك خانواده هوادار بشار اسد در «درعا»، تحويل سه سامانه موشكي «پاتريوت» از سوي ناتو به تركيه براي استقرار در خطوط تماس مرزي سوريه و خبرهاي ديگري كه همه از تأكيد بيشتر روي مداخله نظامي در سوريه دلالت دارند، نشان مي دهد كه بعد از برگزاري چندين نشست سياسي و اعمال فشار بر ايران و روسيه و به نتيجه نرسيدن اين فشارها، بار ديگر «راه حل نظامي» به عنوان تنها راه حل «تغيير در سوريه» مطرح مي شود. اما البته مانند اكثر مواردي كه تاكنون تجربه شده، ميان اين «تهديدنمايي» تا «عملياتي كردن تهديد» فاصله فراواني است. در اين خصوص نكات قابل ملاحظه اي وجود دارد.
 
1- غرب و همگرايان منطقه اي آن در حالي روي گزينه نظامي عليه دولت قانوني و مستحكم بشار اسد سخن مي گويند كه هنوز نتوانسته اند هماهنگي ميداني ميان عناصر مسلح به وجود آورند. واكنش تند سران مسلح داخلي سوريه به مصوبات اجلاس اخير دوحه- كه دو هفته پيش با مشاركت گروه هاي خاصي با ميزباني امير قطر برگزار شد- نشان داد كه ميان دسته هاي مسلحي كه در حاشيه- ريف- بعضي از شهرهاي سوريه عليه نيروهاي دولت مي جنگند، با گروههايي كه براي عمليات نظامي در سوريه آموزش ديده و تجهيز و پشتيباني مي شوند، هماهنگي وجود ندارد دليل عمده اين عدم هماهنگي، عدم هماهنگي در ميان كشورهاي پشتيبان تروريزم است. در اين ميان همت تركيه، به قدرت رساندن متحدين سوري خود- نيروهاي اخوان المسلمين- است.
 
 از اين هدف، فقط مصر پشتيباني مي كند و حال آنكه بقيه طرف ها با اين موضوع موافق نيستند. آمريكا و رژيم صهيونيستي بخصوص با روي كار آمدن اخوان سوريه مخالفند هرچند كه اين اخوان براي جلب اعتماد رژيم صهيونيستي حتي اعلام كرد كه در صورت به قدرت رسيدن، روابط ديپلماتيك را با تل آويو آغاز مي كند اما رژيم غاصب اين را يك تاكتيك اخواني براي دست يافتن به قدرت ارزيابي مي نمايد علاوه بر اين دو، عربستان سعودي با روي كار آمدن اخواني ها در سوريه موافق نيست چرا كه از نظر وهابي ها، هيچ رقيب سني براي آنان خطرناك تر از اخوان المسلمين نيست. رياست يك سلفي- امام جماعت مسجد اموي دمشق- بر شوراي مخالفان كه با تلاش عربستان سعودي انجام شد، نشان داد كه «رياض» در به حاشيه راندن اخواني ها و لائيك ها به موفقيتي دست يافته است اما اين موفقيت باعث بدگماني بقيه گروه هاي معارض شده است.

چند روز پيش «انديشكده واشنگتن» در گزارشي به قلم «دنيس راس»- يكي از موثرترين افراد در دولت اوباما- نوشت: «آمريكا و اسرائيل به دنبال آدم هاي عملگرا هستند و نمي توانند با چهره هاي هوادار يك گروه اسلامگرا كنار بيايند.» با اين وصف اخواني ها و نيروهاي القاعده اگرچه در حد خود ابزارهاي مناسبي براي تضعيف قدرت دولت ها و سازمان هاي مقاومت هستند ولي افراد قابل اعتمادي براي تشكيل دولت نيستند با اين وصف اختلافات ميان سه جناح آمريكايي، سعودي، تركيه اي تا مدتي كه يك آلترناتيو مشترك پيدا نشود، استمرار پيدا مي كند.

2- هرگونه تغيير در سوريه بلافاصله اردن را تحت تاثير قرار مي دهد. روز گذشته، پادشاه اردن در گفت و گو با روزنامه هاي «الرأي» و «اردن تايمز» از بن بست در پيدا كردن راه حل سياسي ابراز نگراني كرد و گفت كه اين موضوع براي ما پيامدهاي مصيبت باري را به دنبال خواهد داشت.
 
با وجود اين كه شاه اردن به صراحت با اقدام نظامي عليه سوريه مخالفت كرده است ولي در رسانه ها وانمود مي شود كه اردن بخشي از ساز و كار نظامي براي واژگون كردن حكومت دمشق است. اما چرا تغيير در دمشق، تغيير فوري در امان را در پي خواهد داشت؟ سلفي هاي مسلح كه از كشورهاي مختلف عربي به سوريه سرازير شده اند مهمترين گروه هاي تروريست در سوريه هستند و از اين رو به فرض آن كه مقاومت ارتش و دولت سوريه فرو بريزد- كه همه ظواهر خلاف آن را نشان مي دهند- اين تنها سلفي هاي مسلح هستند كه مي توانند با تكيه بر پيروزي خود، دولت جايگزين را به وجود آورند و اين تنها دولت سلفي خواهد بود با اين وصف چنين دولتي محيط اطراف خود را تحت تأثير جدي قرار مي دهد اما در اين بين تأثيرپذيري اردن از هر همسايه ديگر سوريه بيشتر است چرا كه بافت متكثر لبنان، حكومت حزبي و انتخاباتي تركيه و كشور با اكثريت شيعه عراق آنها را از خطر فروپاشي حفظ مي كند اما اردن وضعيتي لرزان دارد. از يك سو تنها رژيم پادشاهي است و از سوي ديگر بيش از هر كشور ديگر تحت تاثير سلفي ها قرار دارد. تحول در دمشق بلافاصله اردن را در هاله اي از جنگ داخلي قرار مي دهد. 60 درصد جمعيت فلسطيني آن كه طي حدود 60 سال گذشته در شرايط محنت باري زندگي كرده اند، به صحنه مي آيند و احياناً بر دولت مسلط مي شوند.
 
3- سومين موضوع حمله به سوريه، «وضع تركيه در حمله نظامي» است. تركيه شرايط كاملا شكننده اي دارد از يك سو نيمي از جمعيت و مساحت آن را علويان و كردها به خود اختصاص داده و با مواضع آنكارا درباره سوريه موافق نيستند. از سوي ديگر دولت اردوغان يك دولت حزبي است و ادامه حيات آن به رأي مجدد و اكثريت داشتن در پارلمان وابسته است. حمله نظامي به سوريه براي تركيه بيش از هر همسايه ديگر خواهد بود چرا كه حمله نظامي خارجي تنها از طريق آسمان يا خاك تركيه صورت مي گيرد. عراق، اردن، لبنان و حتي رژيم صهيونيستي قطعا با استفاده از خاك يا آسمان خود براي حمله به سوريه موافق نيستند.
 
 با اين وصف اگر حمله نظامي خارجي اتفاق بيفتد، تركيه بايد احتمال گسترش جنگ به داخل تركيه را بسيار جدي تلقي كند و خود را براي هزينه اي سنگين آماده كند. اين در حالي است كه نظرسنجي ها بيانگر آن است كه حداقل 75 درصد شهروندان تركيه با مواضع ضد سوري دولت آنكارا موافق نيستند. با اين وصف مي توان گفت هرچند در روزهاي اخير تركيه مانور سنگيني انجام داد كه تداعي كننده آمادگي تركيه براي شركت در يك حمله ائتلافي عليه سوريه است ولي واقعيت اين است كه آنكارا آماده پذيرش ريسك خطرناك جنگ با سوريه نيست و اميدوار است كه مانورهايي نظير استقرار 10 سامانه موشكي «پاتريوت» و تشديد حملات تروريستي در داخل سوريه بتواند كار حكومت دمشق را بسازد كه البته اين تاكتيك با شكست روبرو شده است.
 
4- در مورد مواضع آمريكا نيز ابهاماتي وجود دارد. با توجه به اين كه آمريكايي ها تجربه موفقي از حمله نظامي به يك كشور اسلامي ندارند و از سوي ديگر با توجه به احتمال به قدرت رسيدن يك دولت سلفي در دمشق، آمريكا علي الاصول با حمله اي با اين درجه از ريسك موافق نيستند. ترديدي وجود ندارد كه آمريكايي ها وجود يك دولت همراه با ايران و حزب الله را در دمشق براي سياست هاي منطقه اي خود و بقاي رژيم صهيونيستي، مناسب ارزيابي نمي كنند و همه تلاش و توان خود را براي تغيير و تضعيف آن بسيج مي كنند اما در عين حال اگر تغيير در سوريه به گونه اي باشد كه يك دوره طولاني بي ثباتي و هرج و مرج را در پي داشته باشد، براي رژيم صهيونيستي خطرناك خواهد بود چرا كه دشمنان اسرائيل- تركيبي از نيروهاي مختلف- از آن به عنوان «فرصت طلايي» براي ضربه زدن به رژيم غاصب صهيونيستي استفاده خواهند كرد.
 
با اين وصف به نظر مي آيد كه سياست واقعي آمريكا «اطاله بحران سوريه با بقاي دولت كنوني» است. چنين شرايطي براي آمريكا و رژيم غاصب، «شرايط مطلوب» به حساب مي آيد چرا كه دولت و ارتش سوريه با نيروهاي معارض و شبكه اي از سلفي هاي منطقه اي درگير مي شوند. اين درگيري دوسوي ماجرا را تضعيف مي كند و به زعم آمريكا، در درازمدت غلبه اسلام گراها بر دمشق را ناممكن مي سازد. به نظر مي آيد كه آمريكا در اين ميدان بيش از «يكسره كردن بحران» به «مديريت» آن مي انديشد.
 
 آمريكا در اين صحنه مجموعه اي از نيروها و كشورهاي مخالف يكديگر را در يك نقطه -سوريه- بهم رسانده كه روي ديگر آن خريدن زمان براي اسرائيل و نزديك كردن مواضع طيفي از مخالفان حكومت سوريه به تل آويو است. آمريكا اين تجارت پرسود را با خون هزاران مسلمان سوري و غير سوري دنبال مي كند و جالب اين است كه مقامات واشنگتن، هرگاه تروريست هاي مسلح سوريه خسته و نا اميد مي شوند، از آمادگي آمريكا و ناتو براي حمله نظامي به سوريه خبر مي دهند و بعد از چند روز كه ترورها در داخل سوريه به اوج رسيد از ادبيات تهاجمي عليه دمشق فاصله مي گيرند. با اين وصف سوريه بيش از آنكه درگير يك جنگ نظامي تروريستي باشد، درگير يك توطئه پيچيده و يك سناريوي شيطاني است و البته مردم سوريه با ثبات قدم خود نشان داده اند كه به اين توطئه ها و توطئه گران اشراف دارند.

روزنامه خراسان در ستون یادداشت روز خودبه قلم محمدسعيد احديان  چنین نوشت:

درباره طرح ساعت 24 براي اطلاع آقاي استاندار

جناب آقاي استاندار نمي دانيم درباره طرح تعطيلي اصناف در ساعت 24 چقدر اطلاعات داريد شايد آن را طرح مفيدي مي دانيد که مدت زيادي است در تهران بي مشکل اجرا شده و آثار مثبت خوبي داشته است شايد هم براساس گزارش هايي که به شما داده شده است آن را طرحي مي دانيد که به دليل فعاليت مخرب! رسانه ها در آغاز اجرا با مخالفت بخشي از مردم روبرو شد ولي اکنون مشکلات حل شده است و مردم هم نگاهي مثبت به اين طرح دارند.


جناب آقاي استاندار بايد به اطلاع شما برسانيم که واقعيت در مشهد کاملا متفاوت از آن چيزي است که در تهران اتفاق افتاده يا در برخي گزارش هاي احتمالي ذکر مي شود. ضروري است شما لااقل در جريان بخشي از سير اين ماجرا به همراه برخي از حواشي آن قرار گيريد.

 ابتدا کميسيون نظارت بر اصناف استان مقرر کرد حداکثر کار تمام اصناف بايد ساعت 24 باشد و بر مبناي اين مصوبه نيروي انتظامي شروع به برخورد با کسبه و اصنافي کرد که بعد از ساعت 24 واحد صنفي خود را تعطيل نمي کردند غيرکارشناسي بودن طرح ، سبک زندگي امروزي مردم و ويژگي هاي مربوط به زندگي در شهر مشهد بعنوان شهري مذهبي با محوريت حرم مطهر امام هشتم(ع) و همچنين نوع برخورد برخي ماموران نيروي انتظامي با مردم باعث اعتراض گسترده مردمي نسبت به اين طرح شد.
 
نيروي انتظامي ابتدا در جوابيه اي به سخن يکي از خوانندگان روزنامه مدعي کاهش آمارهاي برخي جرايم، تصادفات و مزاحمت ها در پايان شب شد اما سردار اميري مقدم و بعد از آن ديگر مسئولان نيروي انتظامي در چندين صحبت و اظهارنظر خود مسائل امنيتي را دليل اجرايي شدن اين طرح ندانسته و "تحکيم خانواده" را هدف طرح بيان کردند.
 
آقاي استاندار براي اينکه از موثر نبودن رسانه ها در نارضايتي عمومي مردم اطمينان حاصل کنيد و يقين کنيد که رسانه ها پيرو اعتراضات گسترده مردمي و بعد از گذشت زمان به انعکاس واقعيت هاي درون جامعه درباره اين موضوع پرداختند اشاره مي کنيم که در اين مقطع روزنامه خراسان فقط به گزارشي که در آن به اظهارنظرهاي مخالفان و موافقان پرداخته شده بود بسنده کرد و حتي تيتر اين گزارش را در صفحه اول روزنامه انعکاس نداد اما نارضايتي عمومي روز به روز بيشتر از قبل مي شد اشکال اين بود که با توجه به اينکه حدود ساعت 20:45 اذان مغرب گفته مي شد و نظر به زنده بودن اين شهر به دليل امکان حضور 24 ساعته در حرم مطهر رضوي و ريشه دار بودن فرهنگ صله رحم نسبت به تهران، برخي از مردم مشهد بعد از انجام کارهاي روزانه يا بعد از ديد و بازديدهاي فاميلي در کنارخانواده هاي خود به رستوران ها، آبميوه فروشي ها و....مراجعه مي کردند و ساعتي را در کنار خانواده هاي خود به صميميت مي گذراندند يا نيازهاي خود در تهيه خواروبار عمومي را تامين مي کردند.
 
 اما با اجراي اين طرح آن هم در تابستان چنين برنامه اي که جزوي از برنامه ريزي هاي حداقل هفته اي يکبار بسياري خانواده ها شده است ، دچار خلل جدي گرديد. مسلما اين نارضايتي عمومي با وجود زائراني که هرکدام در بخشي از شهر سکني مي گزينند و تلاش مي کنند اوقات بيشتري در حرم مطهر باشند ابعاد گسترده تري به خود مي گرفت. شايسته است ذکر شود که تا اينجا هم هنوز روزنامه خراسان بعنوان تاثيرگذارترين رسانه تنها به انعکاس بخشي از حرف مردم که نسبت به استدلال هاي نيروي انتظامي مبني برفوايد اين طرح در تحکيم خانواده واکنش منفي و مثبت نشان مي دادند بسنده کرد.

نارضايتي ايجاد شده در مردم به گونه اي شد که در نشستي در مشهد يکي از مقامات عاليرتبه نظام در حضور برخي مسئولان ارشد استان نسبت به اين طرح سوالاتي جدي را مطرح کردند و در نهايت نيز بعد از شنيدن برخي توضيحات بدون آنکه حکمي صادر کنند تصريح و تاکيد کردند که "بالاخره مردم از اين طرح ناراضي اند و وقتي موضوعي با زندگي جاري مردم در ارتباط است بايد مراقبت زيادي کرد و نبايد اين قبيل موضوعات را بدون کارشناسي جدي اجرايي کرد".

با اين موضع گيري که برخي از نفرات اصلي اجرايي تصميم گير از آن مطلع شدند به نظر مي رسيد که اجراي اين طرح کارشناسي نشده حداقل تا کارشناسي کردن آن به تعويق بيفتد اما ظاهرا مسئولان وقت استان و شهر اراده اين را نداشتند،نمي گوييم به حرمت گوينده سخن، بلکه بر منطق غيرقابل خدشه محتواي سخن تن دهند لذا با شگفتي تمام همچنان بر اجراي اين طرح پافشاري شد روزنامه خراسان از اينجا يعني بعد از نارضايتي عمومي مردم و شنيدن آن نظر دقيق و معتبر و پس از اينکه ديد کار در روال طبيعي به مدار خود بازنگشت ابتدا با يک گزارش ميداني و عيني، صرفا بخشي، تاکيد مي کنيم بخشي از مشاهدات خبرنگار خود را منتشر کرد که مطالعه آن را به جنابعالي پيشنهاد مي کنيم چون بدون دانستن آن پيشينه نمي توان تصميم دقيقي گرفت. در پيگيري هاي خبري بعدي با اصرار دنبال کارشناسي هاي صورت گرفته درباره اين طرح جستجو و گزارش هاي خود را ادامه داديم اما تا امروز نه تنها هيچ محتواي کارشناسي شده اي از اين طرح نديديم بلکه براي مان مشخص شد عمده کساني که خود در جلسات تصميم گيري شرکت داشته اند خود مخالف آن هستند که هنگام تصميم گيري يا نسبت به تبعات اجرايي شدن طرح غفلت نابخشودني کردند يا با اجرايي شدن طرح نظرشان تغيير کرده بود.

جناب آقاي استاندار مزيد اطلاع شما اين نکته را نيز بايد گفت که نارضايتي ايجاد شده باعث شد مسئولان اصلاحاتي در طرحشان انجام دهند و شروع کنند به دادن مجوز به برخي از واحدهاي صنفي که بتوانند تا ساعت 2 بامداد به مردم خدمات رساني کنند نتيجه اين تصميم که با ماه مبارک رمضان همزمان شد باعث عدم سخت گيري نيروي انتظامي و ارائه خدمات حداقلي به مردم شد و در نتيجه فضاي شهر به آرامش نزديکتر شد روزنامه خراسان نيز به همين دليل عليرغم اينکه بعد از چندين جلسه توضيح و نشان دادن حسن نيت، با شکايت نيروي انتظامي روبرو شده بودند، به دليل در اولويت بودن مصالح مردم نسبت به منافع روزنامه، گزارش هاي خود را متوقف کرد.

با شروع نيمه دوم سال جلو آمدن ساعت و سرد شدن هوا و بلند شدن طول شب عليرغم اينکه نيروي انتظامي همچنان با واحدهاي صنفي برخورد مي کرد ( البته اين بار با ملاطفت و نرمي بيشتر) بازهم به اين جمع بندي رسيديم با اينکه همچنان هيچ توجيه منطقي بر پافشاري بر اين طرح غيرکارشناسي وجود ندارد اما شايد بتوان از مردم توقع کرد در 6 ماهه دوم تحمل کنند لذا تصميم گرفتيم تا رسيدن بهار و تغيير ساعت سکوت کنيم اما گزارش هاي چند وقت اخير که نشان مي داد نيروي انتظامي حتي با برخي واحدهاي صنفي که اجازه فعاليت تا ساعت 2 بامداد را داشته اند برخورد مي کند ما را مجبور کرد قبل از شروع سال جديد نسبت به پيگيري خبري اين مساله اقدام کنيم.
 
 براساس گفته رئيس وقت اداره نظارت بر اصناف سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مجوزهاي مربوط به فعاليت تا ساعت 2 بامداد محدود به زمان 6ماه اول نبوده است و براساس گفته هاي فرماندار محترم نيروي انتظامي نمي تواند خلاف مصوبات کميسيون نظارت بر اصناف عمل کند حال سوال اين است که نيروي انتظامي که پيش از اين اصرار داشت فقط مجري قانون و مصوبه است چرا خلاف مصوبه و طبيعتا قانون براجراي آن چه مورد نظرش است پافشاري مي کند؟

جناب آقاي استاندار هزينه هاي تغيير و تحولات مديريتي در اواخر کار يک دولت را از فايده هايش بيشتر مي دانيم اما حال که اين تغيير صورت گرفته است اجازه دهيد مردم مشهد و زائران امام رضا از فايده هاي اين تغيير بهره ببرند در صورت لزوم استدلال هاي خود مبني بر غيرکارشناسي بودن اين طرح براي شهر مشهد را از طريق روزنامه در يادداشتي ديگر به شما ارائه مي کنيم اما حال که کمي با فضاي عمومي جامعه درباره طرح تعطيلي ساعت 24 آشنا شديد و "اهميت جدي" آن تا حدي روشن شد پيشنهادهايي را خدمت شما ارائه مي کنيم.

۱ - روشن است ادعاهايي که در اين يادداشت صورت گرفته نياز به سنجش دارد مخصوصا درباره «جلسه اي» که ابتداي يادداشت به آن اشاره شد چرا که ممکن است تاثيري مستقيم بر تصميم گيري سريع جنابعالي بگذارد درباره وضعيت ميزان نارضايتي عمومي از اين طرح نيز با سوال از مردمي که به طور روزمره با آن ها سروکار داريد و اگر يقين آور نبود با نظرسنجي کمّي مي توانيد با فضاي عمومي جامعه آشنا شويد البته بايد دقت کرد که اين نظرسنجي مشابه برگزاري رفراندوم نيست يعني گرچه نسبت درصد مخالفان و موافقان مهم است ولي آنچه مهمتر است ميزان درصد ناراضيان از اين طرح است.

۲ - اگر در گام اول تصميم بر لغو طرح تعطيلي ساعت 24 نگرفتيد پيشنهاد مي کنيم فعلا براساس اهميت قانون مداري دستور دهيد نيروي انتظامي مطابق مصوبات شوراي نظارت بر اصناف عمل کند و تمام افرادي که پيش از اين مجوز فعاليت تا ساعت 2 را گرفته اند مجاز باشند به فعاليت خود ادامه دهند و سپس براجرايي شدن دستور خود نظارت کنيد چرا که مشاهدات عيني ما و اطلاعات دقيق ما از کسبه اي که قبلا تا ساعت 2 بامداد فعاليت مي کردند و الان تعطيل هستند خلاف آن چيزي را نشان مي دهد که برخي آن را شايعه ناميدند البته همان طور که در آغاز نيز ذکر شد مشکل در زمان فعلي با توجه به زمان ساعت اذان و سردي هوا از اهميت کمتري برخوردار است. ما بيشتر نگران اين هستيم که اقدامات فعلي مقدمه اصرار بر اجراي طرح در ۶ ماهه اول سال ۹۲ باشد که ضروري است تا آن زمان تکليف روشن شود.

۳ - پيشنهاد مي کنيم جلسه اي کارشناسي با حضور تمام مرتبطين، مطلعين و کارشناسان اعم از شخصيت هاي حقوقي و حقيقي تشکيل دهيد و نسبت به دلايل موافقان و مخالفان اين طرح آشنايي بيشتري پيدا کنيد ما هم بعنوان کارشناس افکارعمومي که بي ترديد نقشي مهم در تصميم گيري در اين باره بازي مي کند براي شرکت در چنين جلسه اي اعلام آمادگي مي کنيم شايد حرفي براي گفتن داشتيم بدون اينکه نياز باشد آن ها را در رسانه انعکاس دهيم.اگر ديديد دلايل اجرايي کردن اين طرح به چند مثال و گرته برداري غلط از فلان شهر و کشور و تعدادي ادعاهاي بي ارتباط به موضوع مانند تحکيم خانواده خلاصه و هزينه هاي طرح دامنه اي از موضوعات اجتماعي، سياسي و امنيتي را شامل شد تصميم "کارشناسي شده" لازم را بگيريد و مردم مشهد و زائران امام رضا(ع) را خوشحال کنيد.

جناب آقاي استاندار تکليف شرعي و وظيفه مردمي ايجاب مي کند که اين مساله جدي گرفته و پس از انجام بررسي هاي کارشناسي تصميم گيري شود و در اجراي آن تصميم کارشناسي شده تحت هيچ فشاري قرار نگرفت و در اين امري که مستقيم با زندگي مردم ارتباط دارد مسامحه نشود.

امروز روزنامه جمهوری اسلامی در  تحليل سياسي این هفته این طور نوشت:

 بسم‌الله الرحمن الرحيم
 دومين دهه ماه محرم نيز سپري گشت درحالي كه رواق دل اين ملت هنوز همچون حسينيه‌ها، داغدار مظلوميت اهل بيت عصمت و طهارت است. شور حسيني همچنان با جوشش خود، مسير حق را براي آزادگان جهان باز نگه مي‌دارد. همزمان، تلاش‌هاي قلمي براي پالايش عزاداري‌ها از خرافات و انحرافات ادامه دارد كه اميد است به تقويت اصل عزاداري سالار شهيدان و حذف پيرايه‌ها منجر شود.

جنجال بر سر طرح اصلاح قانون انتخابات رياست جمهوري در مجلس، فضاي سياسي كشور را در هفته جاري به شدت تحت الشعاع قرار داده و تنش آفرين شد. موضوع تعريف "رجال مذهبي و سياسي" براي كانديداهاي رياست جمهوري و طريق احراز و اثبات آن، به كشمكش ميان اهل نظر و گروههاي سياسي تبديل گرديد چرا كه برخي مخالفان استدلال مي‌كنند اين طرح مي‌تواند آفات فراواني را در عمل ايجاد كرده و زاينده فسادهاي احتمالي بسياري باشد.
 
از اين رو آنرا مصداق روشن "از چاه به چاله افتادن" ناميدند. از سوي ديگر، آقاي احمدي نژاد نيز با ادبيات سياسي خاص خود اين طرح را به باد انتقاد گرفت و مجلس شوراي اسلامي را با مجالس دوران قاجار مقايسه كرد! اين نحوه از برخورد رئيس قوه مجريه با يك موضوع دردست بررسي مجلس، براي تمايل و حتي تلاش رئيس‌جمهور براي دردست داشتن دولت در دوره آينده شائبه برانگيز شد به گونه‌اي كه مي‌توانست مجدداً به يك جنجال گسترده در سطح كلان و مجادله ميان روساي قوا تبديل شود كه خويشتنداري رئيس و نمايندگان مجلس از دامنه‌‌دار شدن موضوع كاست و آنرا كنترل كرد.

در هفته جاري انتصابات غيرمنتظره و تصميمات ناگهاني رئيس‌جمهور براي ايجاد تغييرات انتخاباتي در مجموعه دولت، فعالان سياسي را به واكنش واداشت. اين واكنش نه از اين حيث كه رئيس‌جمهور حق تغيير در دولت خود را ندارد و نمي‌تواند وزرا و مديران دولتي را عزل و يا افرادي را به جاي آنها نصب كند بلكه از آن جهت حساسيت‌برانگيز بود كه غير منتظره و بدون ارائه منطقي قابل قبول صورت گرفت. اين تغييرات به دليل اينكه ارتقاء كيفي كابينه و رفع نقايص عمده آنرا دنبال نمي‌كرد اين شائبه را پديد آورد كه اهداف انتخاباتي را دنبال مي‌كند و متاثر از برنامه‌ريزيهاي ويژه براي واجد شرايط كردن افراد و زمينه‌سازي جهت ارائه كانديداهاي مورد نظر جريان وابسته به دولت براي انتخابات آينده رياست جمهوري است.هر چند اين گمانه زني‌ها مي‌تواند مقرون به صحت نباشد ولي عزل و نصب‌هاي ناگهاني در ماه‌هاي پاياني عمر دولت، بطور طبيعي سؤال برانگيز است.

در اين هفته شكار يك فروند هواپيماي جاسوسي بدون سرنشين آمريكا موسوم به پهپاد كه از ناوهاي آمريكايي مستقر در خليج فارس براي مأموريت‌هاي جاسوسي به پرواز در آمده بود، از موضوعات خبرساز بود. يكسال پيش نيز در چنين روزهائي سرنگوني يك پهپاد فوق مدرن جاسوسي آمريكا توسط نيروهاي مسلح ايران، هفته‌ها موضوع نخست رسانه‌هاي بين‌المللي شده بود.
 
به تور افتادن تكنولوژي فوق مدرن جاسوسي آمريكا در دام متخصصان ايراني وحشت بسياري، هم در زمينه قدرت مراقبت هوايي ايران و هم احتمال بكارگيري مهندسي معكوس برروي اين پهپاد پيشرفته، در دل آمريكائيها ايجاد كرد به طوري كه ماهها به دنبال تلاش براي بازپس گرفتن آن بودند و اكنون يكسال پس از آن ماجرا، يك فروند پهپاد جاسوسي ديگر آمريكا موسوم به "عقاب تصويربردار" توسط پدافند سپاه شكار شده است.

در موضوعات خارجي هفته، افزايش مداخلات و تشديد فشار كشورهاي خارجي به نظام سوريه، ادامه ناآرامي‌ها در مصر و افزايش تنش در روابط دولت عراق و مسئولان كردستان عراق مهمترين رويدادها را تشكيل مي‌دادند.
 
درحالي كه حكومت سوريه بارها بر آمادگي‌اش براي حل و فصل مسائل اين كشور از طريق گفتگو تاكيد كرده است و بسياري از شخصيت‌هاي خارجي و دولت‌هاي مستقل و دلسوز مرتبط با بحران سوريه، تنها راه حل بحران سوريه را مذاكره و تعامل مسالمت آميز مي‌دانند با اينحال گروه‌هاي افراطي و تروريست و حاميان خارجي آنها همچنان بر طبل خشونت و آتش افروزي مي‌كوبند. مثلث تروريست‌ها، حكام مرتجع عرب و دولتهاي غربي به سركردگي آمريكا تمام توان خود را متمركز كرده‌اند كه حكومت سوريه را ساقط كنند.
 
اين جبهه شوم نشان داده است كه هرگز به صلح و آرامش در سوريه اعتقادي ندارد و حاضر است براي رسيدن به هدفش و ساقط كردن حكومت سوريه به هر اقدامي متوسل شده و هر جنايتي را مرتكب شود كه نمونه آن حمله به يك مدرسه در دمشق مي‌باشد كه به قتل عام 29 دانش‌آموز و معلم آن مدرسه منجر شد. اساساً جبهه ضد سوري به هدف نهايي خود كه حذف دولت سوريه از معادلات منطقه و تضعيف جبهه مقاومت ضد صهيونيستي است مي‌انديشد و داعيه اين جبهه در دفاع از استقرار دمكراسي و حكومت آزاد، دروغ و فريبي بيش نيست.
 
متأسفانه مجامع بين‌المللي و محافل مدعي صيانت از صلح و امنيت جهاني نيز به جاي آنكه راه عقلاني در پيش بگيرند و به دنبال راه حل اساسي باشند در مسير اهداف شيطنت آميز و صهيونيستي جبهه شوم ضد سوري قرار گرفته‌اند و مواضع شرم آور خود در افزايش التهاب و تشديد شعله‌هاي جنگ و خونريزي در سوريه را ادامه مي‌دهند.
در تازه‌ترين تحول، اين جبهه موضوع استفاده احتمالي سوريه از سلاح شيميايي را مستمسكي براي ‌جنجال‌ و افزايش فشار بر دولت سوريه قرار داده‌اند اين درحالي است كه مقامات دمشق بارها تأكيد كرده‌اند هرگز در برابر مخالفان داخلي از سلاح شيميايي استفاده نخواهند كرد.

ادامه ناآرامي‌ها در مصر، ديگر موضوع مهم خبري هفته بود. صحنه سياسي مصر پس از يك دوره سكون نسبي چند ماهه، از ماه گذشته و از زماني كه محمد مرسي رئيس‌جمهور جديد اين كشور دست به تغييراتي در قانون اساسي زد، بار ديگر متلاطم شده است. مرسي همزمان با بركناري دادستان كل مصر، اصلاحاتي در قا نون اساسي ايجاد كرد كه براساس آن هيچ نهادي حتي در قوه قضائيه اجازه مخالفت با اقدامات و دستورات وي را نخواهند داشت. مرسي دليل اين تغييرات را دفاع از انقلاب مصر و منافع مردم عنوان نموده است. مرسي با تاكيد بر اينكه قوه قضائيه مانع استقرار و ادامه انقلاب مردم مصر شده است، مدعي مي‌باشد كه اكثريت مردم مصر از سياستها و اقدامات وي حمايت مي‌كنند.
 
در اين ميان رقباي سياسي و قشر دانشگاهي مصر عليه اين اقدامات مرسي عكس العمل شديد نشان داده‌ و مرسي را متهم به استقرار نظام ديكتاتوري جديد در مصر كرده‌اند. مخالفان از دو هفته قبل با برگزاري تظاهرات گسترده و ادامه‌دار بر مرسي فشار مي‌آورند تا از تصميمات خود باز گردد. مرسي و حزب اخوان المسلمين نيز متقابلاً طرفداران خود را به خيابانها كشاندند تا بگويند مخالفان وي و سياستهايش، اكثريت نمي‌باشند. در تازه‌ترين تحول، مخالفين دو روز به مرسي مهلت داده‌اند تا از تصميمش منصرف شود در غير اينصورت، به گفته مخالفان، تظاهرات ميليوني و ادامه‌دار عليه مرسي به راه خواهند انداخت.

اين هفته اختلافات ميان دولت عراق و حكومت كردستان عراق اوج گرفت. هر چند وجود اختلاف ميان كردها و دولت مركزي عراق از ديرباز وجود داشته ولي وقوع چند تحول در ماهها و روزهاي اخير بر شدت اين اختلافات و گسترش شكاف ميان طرفين دامن زده است. ادامه سياستهاي خودسرانه و زياده خواهانه تشكيلات اقليم كردستان عراق، كاسه صبر دولت مركزي عراق را لبريز كرده و مقامات بغداد را به اتخاذ تدابير جديد در چارچوب قانون اساسي اين كشور براي صيانت از قلمرو قدرت دولت مركزي واداشته است.
 
دولت عراق به اقدامات نسنجيده و غيرقانوني كردستان عراق، از جمله فروش خودسرانه نفت به شركت‌هاي خارجي و برقراري روابط ديپلماتيك با طرفهاي خارجي بدون هماهنگي دولت مركزي اعتراض دارد و آنرا ناقض قانون اساسي و قوانين فدرال اين كشور مي‌داند. دولت عراق همچنين از رفتارهاي ضد وفاق ملي اين منطقه شاكي است كه بارزترين آن، پناه دادن حكومت كردستان عراق به "طارق الهاشمي" فردي كه به جنايت و دست داشتن در اقدامات تروريستي و كشتار صدها عراقي متهم است، مي‌باشد.

ترديدي نيست كه آنچه مقامات كردستان عراق در ادامه رفتارهاي خودسرانه و بي‌اعتنايي به منافع كلي عراق و دولت مركزي تشويق مي‌كنند، حمايت‌هاي برخي دولتهاي خارجي به ويژه آمريكا مي‌باشد. اين سياست قطعاً در مسير مصالح ملت و كشور عراق قرار ندارد و در صورت تداوم، همه گروهها و اقشار عراق را متضرر و متاثر خواهد كرد و بديهي است كه كردها نيز از عواقب آن در امان نخواهند بود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.