به گزارش
گروه علمي، پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومي انجمن؛
دکتر سید احمد رئیس السادات نایب رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران و عضو هیات علمی بیمارستان مدرس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت:در سالهای اخیر استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت ( PRP ) در طب فیزیکی و به ویژه درمان و توانبخشی بیماریهای اسکلتی و عضلانی رو به فزونی گذاشته است. اگر چه مطالعات مختلف در محیط های آزمایشگاهی و مدل های حیوانی بر اثرات مفید این روش در تسریع التیام زخم ها و تسهیل پاسخ به آسیبها تاکید دارد و تحقیقات متعددی در خصوص سودمندی به کارگیری پلاسمای غنی از پلاکت در کاهش درد و بهبود عملکرد مبتلایان به آرنج تنیس بازان، آرتروز زانو و مچ پا، تاندونیت ها و بورسیت های مزمن، فاشئیت پلانتاز و آسیب مینیسک زانو منتشر شده است، اما در برخی موارد نتایج مطالعات بالینی بدلیل تفاوت در معیارهای ورود به مطالعه ، گروههای کنترل، روش تهیه پلاسمای غنی از پلاکت، حاد یا مزمن بودن و شدت آسیبها و نیز همزمانی سایر مداخلات یکسان نیست.
دکتر رئیس السادات افزود مطالعات گروه طب فیزیکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مرکز پزشکی آموزشی و درمانی شهید مدرس ( سعادت آباد ) اثرات مفید 9 ماهه پلاسمای غنی از پلاکت را در درمان آرتروز خفیف تا متوسط زانو و نیز بهبود مبتلایان به آرنج تنیس بازان مقاوم به درمان تائید کرده است. اما کاربرد گسترده و روتین این روش نیاز به بررسی اثرات طولانی مدت تر، مطالعات تصویر برداری و نیز بررسی هزینه اثر بخشی و مقایسه با سایر روشهای درمانی دارد.
این متخصص طب فیزیکی در ادامه گفت :در برخی تبلیغات اثرات درمانهای پلاسمای غنی از پلاکت را به سلولهای بنیادی نسبت می دهند. اما نکته مهم اینست که این روش اگرچه در صورت استفاده به جا می تواند مفید و موثر باشد اما با درمانهای سلول بنیادی متفاوت است . در این روش تلاش می شود با افزایش غلظت پلاکت های سرم از اثرات فاکتورهای رشد و سایر محتویات آنها در تکثیر سلولهای مورد نیاز در ترمیم بافت ها بهره گیری شود.
وی ادامه داد : نکته مهم دیگر این است که در حال حاضر PRP در بیشتر موارد خط اول درمانی در ضایعات اسکلتی عضلانی به شمار نمی رود و به هیچ وجه جایگزین اقدامات توانبخشی و یا اعمال جراحی ارتوپدی در موارد آسیب شدید به شمار نمی رود .
در پایان نایب رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران در خصوص اقداماتی که می تواند از تبلیغات غیر واقعی و سودجویانه و آسیبهای ناشی از آن جلوگیری کند گفت: انجام درمان با تزریق پلاسمای غنی از پلاکت در مراکز دانشگاهی و تکیه بر مستندات علمی موجود در خصوص موارد استفاده و منع مصرف، روش صحیح تهیه و استفاده از کیت های معتبر و ملاحظات پیش و پس از درمان می تواند بر سودمندی این روش درمانی بیفزاید و از سوء استفاده های احتمالی بکاهد.
لازم به ذکر است که کارگاه تزریق PRP در حاشیه شانزدهمین کنگره سالیانه طب فیزیکی و توانبخشی در تاریخ 23 آذرماه در دانشگاه علوم پزشکی ارتش برگزار خواهد شد. علاقه مندان جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر می توانند به www. Ispmr.org مراجعه و یا با تلفن 85953476 تماس حاصل فرمایند. ثبت نام از طریق www.ircme.ir با شناسه برنامه : 15549 صورت می گیرد ./ح