تقویم روز؛
به گزارش مجله شبانه باشگاه
خبرنگاران، امروز ۱شنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۱۷ محرم ۱۴۳۴ هجری و ۲ دسامبر ۲۰۱۲ میلادی است.
مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (۱۳۵۸ ش)
پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران، به منظور فراهم آمدن زمینههای عَمَلی مناسب برای حاکمیت اسلام در تمامی شئون مملکت، لازم بود قانون اساسی، که مبین بنیادهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه ایران باشد، بر اساس اصول اسلامی، به وجود آید. این مجلس با عضویت تعداد زیادی از اسلامشناسان و فقهای بزرگ و با کوششهای مستمر و شبانهروزی شهیدان گرانقدری همچون آیتاللَّه بهشتی و شهدای محراب و تاکید امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه قوانین مصوبه در آن مجلس «باید صددرصد اسلامی باشد» در مدتی کمتر از چهار ماه توانست قانون اساسی را تنظیم نماید.
پس از آن، قانون اساسی، جهت همهپرسی به ملت ارایه شد و طی روزهای دهم و یازدهم آذر ۱۳۵۸، انتخابات صورت گرفت. ملت مسلمان ایران با دادن ۹۹/۵ درصد رأی موافق خود، قانون اساسی جمهوری اسلامی را مورد تصویب نهایی قرار دادند و پس از آن، حضرت امام، حاشیه قانون اساسی را جهت اجرا، تنفیذ کردند. قانون اساسی که جهتگیری اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران را بر مبنای تعالیم و ارزشهای اسلام، عدالت اجتماعی و رعایت حقوق انسانها تعیین کرده است، دارای ۱۲ فصل و ۱۷۵ اصل بود که پس از بازنگری آن در سال ۱۳۶۸ به ۱۴ فصل و ۱۷۷ اصل افزایش یافت.
آزمایش موفق موشک بالستیک ساخت جمهوری اسلامی ایران در جریان جنگ (۱۳۶۶ ش)
در حالی که جمهوری اسلامی ایران در جنگی نابرابر با ابرقدرتهای دنیا، در حال دفاع از کیان اسلامی بود و دامنه تحریمها علیه ایران رو به افزایش میگذاشت، یکی از انواع موشکهای زمین به زمین بالستیک، مراحل آزمایشی خود را با موفقیت به پایان رساند و نخستین تولیدات آن در جنگ تحمیلی مورد استفاده قرار گرفت. ایران اسلامی با موفقیت در این آزمایش، در واقع به مرحله جدیدی از توان رزمی برای حفظ کشور قدم گذاشت که در سالهای پس از جنگ با کمک کارشناسان توانمند داخلی به سرعت رشد و ارتقا یافت.
پیروزی سپاهیان نادرشاه در جنگ با عثمانی (۱۱۴۸ ق)
نادر شاه افشار، عثمانیها را در قفقاز و داغستان به سختی شکست داد و دولت عثمانی ناچار شد، صلح را بپذیرد. به این ترتیب در سال ۱۱۴۸ ق، صلح بین ایران و عثمانی جاری شد و ایروان و ولایات غربی و شمال غربی به ایران باز گردانده شد.
درگذشت ادیب و عارف نامی «عبدالرحمن جامی» خاتم شعرای بزرگ ایران (۸۹۸ ق)
عبدالرحمن بن احمد بن محمد جامی، در سال ۸۱۷ قمری در شهر جام خراسان به دنیا آمد. وی در فنون طریقت، از مریدان نقشبندیه بود. جامی را شیعه دانستهاند و اشعار پرشوری را در مناقب اهل بیت (ع) از او نقل مینمایند. ولی گویا وی مذهب خود را پنهان میساخته و تقیّه میکرده است. اَشِعَّةُ اللَّمَعات، بهارستان، چهل حدیث، دیوان اشعار، سلامان و آبسال از جمله تصنیفات وی میباشند. غزلیات جامی بسیار شیرین و گاهی تلفیقی از عربی و فارسی هستند. وی را خاتم شعرای بزرگ پارسی گوی خواندهاند. در اشعار جامی، افکار صوفیانه، داستانها، حکمت، اندرز، تصورات خیالی و غنایی، به وفور دیده میشود. جامی در سال ۸۹۸ ق در ۸۱ سالگی در هرات چشم از جهان فرو بست.
وقوع آتش سوزی عظیم و دهشتناک لندن و ویران شدن نیمی از شهر (۱۶۶۶ م)
آتش سوزی بزرگ لندن در دوم دسامبر سال ۱۶۶۶ میلادی به طور اتفاقی از نانوایی قصر، «چارلز دوم» آغاز شد. هرچند این، بدترین آتش سوزی در تاریخ لندن بود، ولی خدمت بزرگی به مردم این شهر کرد؛ چرا که موجب پاک شدن شهر از طاعون شد. آتش تا چهار روز زبانه کشید و تمام شهر به جز شمال شرقی و مناطق دور افتادهٔ غربی را به خاکستر تبدیل کرد. به این ترتیب، ۸۷ کلیسا از جمله کلیسای جامع «سنت پاول» و تقریبا تمام ساختمانهای شهر (حدود ۱۳ هزار ساختمان) از بین رفتند.
تاجگذاری «ناپلئون بُناپارت» به عنوان امپراتور فرانسه (۱۸۰۴ م)
پس
از کودتای ناپلئون بُناپارت در نهم نوامبر ۱۷۹۹ م و به دست گرفتن قدرت، وی
در مقام کنسول اول فرانسه، مقدمات امپراتوری خود را فراهم ساخت و به عنوان
ناجی انقلاب شهرت یافت. دومین گام ناپلئون برای رسیدن به قدرت مطلقه،
تجدیدنظر در قانون اساسی سال ۱۸۰۰ م و تصویب قانون جدیدی در ماه اوت سال
۱۸۰۲ م بود که مقام او را به عنوان کنسول مادامالعمر تثبیت مینمود و
مجالس قانونگزاری را عملاً تابع او میساخت. دو سال بعد ناپلئون تصمیم
گرفت در قالب عنوان امپراتور فرانسه، رژیم سلطنتی موروثی را به فرانسه باز
گرداند.
ناپلئون که ایتالیا و مقر حکومت پاپها را نیز تحت سلطه خود
داشت، پاپ را وادار کرد برای حضور در مراسم تاجگذاری او به پاریس برود و
با دست خود، تاج امپراتوری فرانسه را بر سر او بگذارد. در این مراسم که روز
دوم دسامبر ۱۸۰۴ م در کلیسای نوتِردام پاریس برگزار شد، ناپلئون تاجگذاری
کرد و همسر خود را نیز امپراتوریس و ملکه فرانسه خواند. به این ترتیب دوره
جمهوری اول فرانسه که از ۲۲ سپتامبر ۱۷۹۲ م، پس از الغای رژیم سلطنت، آغاز
شده بود به پایان رسید.
فتح بزرگ «ناپلئون بُناپارت» در نبرد تاریخی «اوسْتِرلیتْزْ» (۱۸۰۵ م)
دوران پادشاهی ناپلئون بُناپارت، اغلب در جنگ و کشورگشایی گذشت و همسایگان فرانسه و حتی کشورهای دور دستتر نیز از تهاجم ناپلئون در امان نبودند. در این میانْ انگلستان قدرتهای وقت اروپا نظیر روسیه، پروس و اتریش را به اتحاد علیه ناپلئون تحریک میکرد تا اینکه در ژوئیه ۱۸۰۵ م، انگلیس با این سه کشور ائتلاف ضد فرانسه را تشکیل داد. عکسالعمل ناپلئون، حمله برقآسا به آلمان و اتریش و شکست دادن آنان بود.
در نهایت در ۲۸ نوامبر ۱۸۰۵ م، قوای فرانسه با نیروهای مشترک روس و اتریش روبرو شد و در دوم دسامبر ۱۸۰۵ م جنگ بزرگی در ناحیه اوسْتِرلیتْزْ در اتریش به وقوع پیوست. در این نبرد، قوای ناپلئون فقط ۶۵ هزار نفر بودند ولی قوای روس و اتریش، بالغ بر ۸۵ هزار نفر میشدند. با این حال، با آغاز جنگْ هفت هزار نفر از فرانسویها کشته شدند در حالی که ۳۵ هزار سرباز اتریشی و روسی کشته یا اسیر شده بودند. در نتیجه این پیروزی یکی از بزرگترین فتوحات ناپلئون رقم خورد و ائتلاف انگلیس، روسها و اتریش نیز در هم ریخت.
آغاز قیام «فیدل کاسترو» انقلابی کوبایی علیه «باتیستا» دیکتاتور این کشور (۱۹۵۶ م)
فیدل کاسترو چریک کوبایی، به منظور مبارزه با دیکتاتوری وابسته باتیستا، به اتفاق عدهای از همرزمانش، در سال ۱۹۵۳ م قیام مسلحانه خود را برای آزادی کوبا با حمله به یک پادگان نظامی آغاز کردند. اما سربازان باتیستا این قیام را به شدت سرکوب کردند و کاسترو دستگیر و زندانی گردید. مدتی بعد کاسترو تبعید شد ولی او، گروهی دیگر را گرد آورد و به کوبا بازگشت وی در روز دوم دسامبر ۱۹۵۶ به اتفاق ۸۰ نفر از طرفداران خود، وارد یکی از سواحل کوبا شد، اما همه آنها به جز ۱۲ نفر، کشته و یا توسط رژیم باتیستا دستگیر شدند.
پس از آن کاسترو، فعالیت تبلیغی شدیدی علیه حکومت مرکزی به راه انداخت و در مناطق کوهستانی کوبا به نبرد با این رژیم امریکایی پرداخت. سرانجام در سال ۱۹۵۸ کاسترو دستور حمله به مواضع نظامی و حساس پایتخت و سایر شهرهای کوبا را صادر کرد. در نتیجه این حملات، بسیاری از مناطق حساس به تصرف انقلابیون درآمد و باتیستا مجبور شد به پایگاه نظامی امریکا در کوبا پناهنده و سپس از کشور فرار کند. در نهایت، فیدل کاسترو در فوریه ۱۹۵۹ م به نخست وزیری و در سال ۱۹۷۶ م به ریاست جمهوری کوبا برگزیده شد.
روز جهانی لغو بردگی
همه ساله چنین روزی به عنوان روز لغو نظام بردگی در جهان گرامی داشته میشود. اگر چه مفاهیم قبلی بردگی مثل استعمار کهنه و یا نظام برده داری بر چیده شده اما مفاهیمی چون استعمار نوین به وجود آمده است. روابط کارگر و کارفرما در عصر جدید، وجود شرکتهای چندملیتی، وجود کشورهای شمال و جنوب، بازار بودن کشورهای جنوب برای کشورهای شمال و... همگی از مسئلهای حکایت میکنند که به آن، بردگی درنظام جدید اطلاق میشود.
اعزام سپاه یکصد هزار نفری محمدرسول اللَّه به جبهههای جنگ حق علیه باطل (۱۳۶۵ ش)
در این روز، در حالی که بیش از شش سال از آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران میگذشت، دهها هزار بسیجی داوطلب از سراسر کشور در قالب بیش از دویست گردان با نام سپاه یکصد هزار نفری محمد (ص) عازم جبهههای نور علیه ظلمت شدند. حضور این خیل عظیم مشتاقان جهاد و شهادت در صحنههای نبرد، بار دیگر قدرت الهی ملت ایران را به نمایش گذاشت و این حرکت حماسی بیسابقه، وحشتی متزلزل کننده در دل دشمنان اسلام انداخت. با اعزام بزرگ یکصد هزار نفری سپاه حضرت محمد (ص)، و نیز گروه کثیری از نیروهای آموزش دیده و اعزام مجدد در گردانهای منظم، جهت حضور در جبههها، شور و شوقی مقدس ایران اسلامی را فراگرفت.
ساخت اولین پیل هستهای جهان توسط «انریکو فرمی» و آغاز عصر اتم (۱۹۴۲ م)
در
پی تحقیقات شبانه روزی و طاقتفرسای انریکو فرمی، دانشمند ایتالیایی
الاصلِ امریکایی، اولین پیل هستهای جهان در دوم دسامبر ۱۹۴۲ م ساخته شد.
پیل یکی از منابع جریان برق است که بر اثر فعل و انفعالات شیمیایی، تولید
جریان میکند. با استفاده از این موضوع، پیل هستهای وسیلهای است که برای
تولید انرژی هستهای به صورت حرارت، تولید مواد شکافتپذیر و تولید
نوتْرونها به کار میبرد.
ساخت این پیل هستهای اولین قدم برای ساختن بمب
هستهای بود و با شکافتن اتم و آزاد کردن نیروی اتم، جهان علم قدم به عصر
اتم نهاد. با ساخت اولین بمب هستهای و به کارگیری آن علیه هیروشیما و
ناکازاکی، تراژدی جنگ جهانی دوم پایان یافت و استفاده ضدبشری از این کشف
مهم آغاز شد.
۱۲ آذر در هشت سال دفاع مقدس
عملیات ضربت ذوالفقار.
عملیات لا اله الا الله محمد رسول الله.
برخی از رویدادهای ۲ دسامبر
۱۸۰۲: انگلیسیها مستعمره خود، سورینام، واقع در قاره آمریکا را به هلندیها فروختند!.
۱۸۹۶: مارشال گرگوری ژوکف نابغه نظامی شوروی به دنیا آمد.
۱۸۹۹: آلمان و ایالات متحده آمریکا جزایر ساموآ واقع در اقیانوس آرام را میان خود قسمت کردند!.
۱۹۰۱: تیغ ژیلت به بازار آمد.
۱۹۱۴: در جریان جنگ جهانی اول، ارتش اتریش پس از ماهها حمله بالاخره شهر بلگراد را تصرف کرد.
۱۹۲۷: کارخانه فورد آمریکا اتومبیلهای «فورد مدل a» را وارد بازار کرد و بهای هر دستگاه را ۳۸۵ دلار تعیین کرد.
۱۹۴۷: اعراب ساکن بیت المقدس (اورشلیم) پس از اطلاع از تایید طرح تقسیم فلسطین و ایجاد یک کشور یهودی نشین در سازمان ملل دست به یک اعتصاب عمومی زدند که سه روز طول کشید.
۱۹۵۷: پیمان «بنه لوکس» میان کشورهای بلژیک، هلند و لوکزامبورگ امضا شد.
۱۹۶۹: مارشال کلیمنت وروشیلوف رئیس جمهوری پیشین شوروی (صدر شورای عالی این کشور) درگذشت. وی از سال ۱۹۵۳ تا سال ۱۹۶۰ این سمت را در اختیار داشت.
۱۹۶۹: بوئینگ ۷۴۷ (جمبوجت) پس از ساخت به معرض تماشا گذارده شد.
۱۹۷۱: مارس - ۳ سفیه شوروی به آرامی در سطح سیاره مریخ فرود آمد.
۱۹۷۵: کشور لائوس سوسیالیستی شد، حزب کمونیست حکومت را به دست گرفت، پادشاه کناره گیری کرد و لائوس عنوان جمهوری دمکراتیک خلق بر خود گذارد.
۱۹۸۱: دولت اسپانیا تقاضا کرد که به عضویت «ناتو» در آید.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید