سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تقویم روز؛

از تأسیس «کاخ کِرمْلین» تا آغاز انتفاضه فلسطین

انتخابات دوره اوّل مجلس خبرگان رهبری، طرح تشکیل شورای سلطنت توسط آمریکا، تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی به فرمان حضرت امام خمینی (ره)، تأسیس «کاخ کِرمْلین» در مسکو و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 1شنبه 19 آذر 1391 خورشیدی برابر با 24 محرم 1434 هجری و 9 دسامبر 2012 میلادی است. مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

 انتخابات دوره اوّل مجلس خبرگان رهبری (۱۳۶۱ ش)
انتخابات نخستین دوره مجلس خبرگان رهبری که بر اساس اصل ۱۰۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مهم‌ترین وظیفه آن تعیین رهبر نظام اسلامی است در شرایطی صورت گرفت که کشور در حال نبردی نابرابر با حکومت عراق و دنیای استکبار بود. با این حال، این انتخابات با شرکت مردم شجاع و مقاوم ایران در ۱۹ آذر ۱۳۶۱ برگزار گردید و نزدیک به هجده میلیون نفر در این انتخابات شرکت نمودند.

در این دوره ۷۵ نفر از نمایندگان مجلس خبرگان رهبری تعیین شدند. در نهایت اولین مجلس خبرگان رهبری که در واقع دومین مجلس خبرگان جامعه اسلامی بود در تیرماه ۱۳۶۲ با پیام امام خمینی (ره)، افتتاح شد. با رحلت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، مجلس خبرگان رهبری، حضرت آیت‌اللَّه خامنه‌ای را به رهبری نظام اسلامی برگزید و این وظیفه را به نحو احسن به انجام رساند.

رحلت مفسر قرآن کریم «سید حسین اثنی عشری» معروف به اعتمادی (۱۳۴۳ ش)
حاج آقا حسین اثنی عشری، مفسر عالی‌قدر قرآن در سال ۱۳۱۸ ق در شهر ری ولادت یافت و پس از فراگیری مقدمات و ادبیات در تهران، در سال ۱۳۴۹ ق به قم سفر کرد. پس از آموختن سطوح، در درس خارج آیت‌اللَّه شیخ عبدالکریم حائری شرکت جست و سپس از درس آیت‌اللَّه سیدمحمد حجّت و آیت‌اللَّه سیدمحمدتقی خوانساری استفاده نمود. در سال ۱۳۶۲ به شهر ری بازگشت و در آستانهٔ مقدس حضرت سید الکریم عبدالعظیم (ع) به اقامهٔ جماعت و تبلیغ و تفسیر قرآن پرداخت. سرانجام این عالم عامل درسال ۱۳۸۴ قمری در ۶۶ سالگی بر روی منبر دچار سکتهٔ قلبی گردید و بدرود حیات گفت ودر حرم قبله تهران سیدالکریم عبدالعظیم حسنی (ع) دفن گردید. مهم‌ترین تفسیر وی، تفسیر اثنی عشری نام دارد و علاوه بر آن دارای تألیفات دیگری نیز می‌باشد.

طرح تشکیل شورای سلطنت توسط آمریکا (۱۳۵۷ ش)
در بحبوحه انقلاب اسلامی و در حالی که نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی (ره) رژیم پهلوی را در کام خود فرو می‌برد، اربابان آمریکایی شاه درصدد بودند تا به هر نحو ممکن، از سقوط محمدرضا پهلوی، این مهره مطیع خود جلوگیری کنند. از این رو، در نوزدهم آذر ۱۳۵۷ ش، وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا که مشغول بررسی تشکیل شورای سلطنت در ایران بود، با ارسال تلگرافی به سفارت آمریکا در تهران با نمایندگان خود در ایران درباره این موضوع مشورت کرد. این کار از یک سو نشان دهنده ناامیدی مقامات دولت آمریکا از باقی ماندن شاه در رأس قدرت و از سوی دیگر، دخالت آشکار و ظالمانه آمریکاییان در امور داخلی ایران بود. دولت آمریکا، همه توان خود را به کار گرفته بود تا به هر صورت ممکن، پایگاه سیاسی و نظامی خود را در ایران حفظ کند اما امواج توفنده انقلاب، آنان را از رسیدن به این هدف شوم باز داشت و این شورا پس از آنکه در ۲۳ دی ۵۷ کار خود را آغاز کرد، پس از یک هفته با ناکامی، منحل شد.

تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی به فرمان حضرت امام خمینی (ره) (۱۳۶۳ ش)
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، گروهک‌های مختلف، دانشگاه‌ها و مدارس کشور را عرصه تاخت و تاز خود ساخته و روند تحصیل و تدریس را مختل کرده بودند. بسیاری از استادان منحرف، به کار مشغول بودند و هیچ تغییر بنیادی در برنامه و شیوه تدریس و تربیت و اهداف آن‌ها رخ نداده بود. در نتیجه، دانشگاه‌های سراسر کشور برای مدتی تعطیل شد. پس از تعطیلی دانشگاه‌ها، به منظور ساماندهی به امور فرهنگی مدارس و دانشگاه‌ها، به فرمان امام خمینی (ره)، اولین ترکیب شورای انقلاب فرهنگی تحت عنوان ستاد انقلاب فرهنگی شکل گرفت.

با تشکیل این ستاد، علی رغم کارشکنی‌های برخی اشخاص و گروه‌های سیاسی، حضرت امام در سال ۱۳۶۰، از ستاد خواستند که در باز شدن دانشگاه‌ها تسریع نماید. با بازگشایی دانشگاه‌ها، ضرورت توسعه و تعمیق کار این ستاد ایجاب کرد که در نوزدهم آذر ۱۳۶۳، امام، رؤسای سه قوه و تعداد دیگری از اندیشمندان فرهنگی کشور را به اعضای آن بیفزایند.

رحلت «حاج ملامحمد تقی استرآبادی» دانشمند بزرگ شیعه (۱۲۷۲ ق)
ملامحمد تقی بن محمد اسماعیل از مشاهیر علمای شیعه است. وی از محمدتقی بن محمد رحیم تهرانی اصفهانی معروف به صاحب هدایةُالمُسْتَرشِدین اجازهٔ اجتهاد گرفت و به مدت چهارده سال در محضر علمای نجف و کربلا تلمذ کرد. ملامحمدتقی استرآبادی در سال ۱۲۷۱ ق که در مرزهای استرآباد اغتشاشاتی بروز کرد، برای گزارش شرح واقعه به ناصرالدین شاه به تهران آمد اما پیش از بازگشت در همان‌جا درگذشت.

وفات فقیه ادیب «شیخ محمدرضا اصفهانی» (۱۳۶۱ ق)
محمدرضا اصفهانی نوهٔ دختری سید صدرالدین عاملی در نه سالگی به اصفهان رفت و مقدمات علوم را فرا گرفت. وی علم حدیث و رجال را از میرزا حسین نوری و سیدمرتضی کشمیری فرا گرفت تا در علوم کامل گشت. از آثار وی «الامجدیه» دربارهٔ اعمال ماه رمضان و «الایراد و الاصدار» دربارهٔ حل برخی مشکلات علمی را می‌توان نام برد.

درگذشت «حَشْر کشمیری» شاعرِ مسلمانِ هندی (۱۳۵۴ ق)
آغامحمد شاه متخلص به حشر کشمیری، شاعر و نمایشنامه‌نویس اردوزبان مسلمان در سال ۱۲۹۶ ق در شهر بنارس هند متولد شد. تحصیلاتش را با قرائت و حفظ قرآن آغاز کرد و سپس زبان‌های عربی و فارسی را نزد اساتید مشهور شهر بنارس فرا گرفت. کشمیری پس از مدتی به سرودن شعر و نمایشنامه نویسی روی آورد و اولین نمایشنامهٔ خود به نام آفتاب محبت رابه رشتهٔ تحریر درآورد. از حشر کشمیری، ۳۶ نمایشنامه به جای مانده و بهترین اثر او «تبعید سینا به جنگل» نام دارد که به زبان هندی است. شیوهٔ نگارش او در آثارش بسیار ساده و روان است. نوشته‌های کشمیری خالی از طنز نیست و در آن‌ها مشکلات و حقایق زندگی به نحوی تاثیرگذار و تمثیل گونه مطرح شده است. وی در زمینهٔ شعر نیز دارای طبعی روان بود. حشر کشمیری به هنگام مرگ ۵۸ سال داشت.

تأسیس «کاخ کِرمْلین» در مسکو، مرکز سیاست روسیه (۱۸۴۰ م)
در تاریخ نهم دسامبر ۱۸۴۰ م، کاخ بزرگ کِرِمْلین که یکی از زیباترین ابنیه تاریخی امروزی روسیه محسوب می‌شود در شهر مسکو، افتتاح شد.

این کاخ در زمان نیکلای اول، تزار روسیه در شهر مسکو پایتخت این کشور و در ساحل چپ رود مُسکوا بنا شده است و تا قبل از اینکه حکومت شوروی، مقر خود را در این کاخ اعلام کند، کاخ موقتی تزار نامیده می‌شد. کِرِمْلْ به معنای اَرگ دولتی و دژی است که داخل شهری بسازند، دارای دیوارهای سنگی بزرگ باشد و هم‌چنین ادارات دولتی، داخل آن واقع شوند.

هرچند در روسیه، کِرِمْل‌های زیادی وجود دارد ولی از همه مهم‌تر و معروف‌تر، کاخ بزرگ کرملین است که اکنون ادارات مرکزی دولت روسیه در آن واقع است. در کاخ کرملین مهم‌ترین مجمع‌های عمومی، جلسات شورای عالی و کنفرانس‌های بزرگ بین‌المللی تشکیل می‌شود. کاخ کرملین در حقیقت نام محلی است که مقر رسمی حاکمان سیاسی این کشور می‌باشد.

تولد «کارل شیل» شیمی‌دان برجسته سوئدی و از بنیان‌گذاران شیمی جدید (۱۷۴۲ م)
کارْلْ ویلهم شیل، شیمی‌دان سوئدی در ۹ دسامبر ۱۷۴۲ م در سوئد به دنیا آمد و با پشتکار و علاقه بسیار به تحصیل ادامه داد. شیل که در عصر شکوفایی علم شیمی می‌زیست، پس از پنج سال تلاش و مطالعه پی‌گیر در اکتبر ۱۷۷۲ م موفق به کشف گاز «کُلر» شد که یکی از عناصر مهم شیمیایی است و موارد استفاده بسیاری در صنعت دارد. وی هم‌چنین در سال ۱۷۷۴ م موفق به کشف اکسیژن شد و نام آن را «هوای آتشین» نهاد اما این عنصر در همان سال توسط لاوازیه دانشمند فرانسوی کشف شده و اکسیژنْ نام گرفت. این محقق سوئدی هم‌چنین منگنز و گلیسیرین را کشف کرد. کارل شیل سرانجام در ۲۱ می سال ۱۷۸۶ م در ۴۴ سالگی درگذشت.

آغاز جنگ «مَدرَس» بین استعمارگران انگلیس و فرانسه (۱۷۵۸ م)
در نهم دسامبر ۱۷۵۸ م جنگ سیزده ماهه مَدْرَس که یکی از پر تلفات‌ترین جنگ‌های استعماری میان انگلیس و فرانسه در هندوستان بود، با حمله قوای فرانسه به بندر مدرس که در اشغال انگلیسی‌ها بود، شروع شد و فرانسه با سه هزار سرباز در مقابل نیروی بیست و دو هزار نفری انگلیس قرار گرفت. در نهایتْ فرانسه در ژانویه ۱۷۶۱، به دلیل نرسیدن نیروی کمکی تسلیم انگلیس شد و بدین ترتیب، زمینه برای تثبیت سلطه استعماری انگلیس بر شبه قاره هند هموارتر گردید.

آغاز انتفاضه مردم ستم‌دیده فلسطین (۱۹۸۷ م)
کشتار تعدادی از جوانان فلسطینی در هشتم دسامبر ۱۹۸۷ م توسط نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی، موجب خشم و نفرت مردم فلسطین شد و فردای آن روز، مراسم تشییع جنازه آنان در نوار غزّه، آغازی بر انتفاضه مردم ستم‌دیده فلسطین گردید. گسترش این اعتراضات به سایر اراضی اشغالی سال ۱۹۶۷ م سبب شد تا این قیام‌ها که به انتفاضه موسوم گردید، همچنان ادامه یابد و ارتش اسرائیل در سرکوب آن ناتوان مانَد.

در این خیزش‌ها که تمام اقشار فلسطینی به ویژه جوانان و نوجوانان مشارکت گسترده‌ای داشتند، برای مقابله با نیروهای سرکوب‌گر صهیونیستی، تنها از سنگ استفاده می‌شد و به همین جهت این انتفاضه به انقلاب سنگ، معروف گردید.

۱۹ آذر در هشت سال دفاع مقدس
شکست عملیات محدود خودی در محور ماهشهر آبادان و تحمل بیش از یکصد شهید و مجروح به دلیل هوشیاری دشمن در اثر ناهماهنگی خودی. ۵۹
فروش هواپیماهای جنگی فرانسه به عراق. ۶۶

برخی از رویدادهای ۹ دسامبر
۱۹۵۴: (۱۳۳۲ خورشیدی) ریچارد نیکسون معاون وقت رئیس جمهوری آمریکا برای دیدار با شاه وارد تهران شد.
۱۹۶۴: (۱۳۴۳ خورشیدی) کار تقسیم وزارت فرهنگ (معارف قدیم) آغاز شد که بعدا به صورت سه وزارتخانه جداگانه آموزش و پرورش، فرهنگ و هنر، علوم وآموزش عالی در آمد.
۱۹۶۷: نیکلای چائوشسکو رئیس جمهوری رومانی شد که آخرین رهبر حکومت کمونیستی این کشور بشمار می‌رود که پس از فروپاشی دولتهای کمونیستی اروپای شرقی اعدام شد.
۱۹۹۲: چند واحد نظامی آمریکا وارد کشور سومالی شدند و شبکه‌های تلویزیونی آن کشور رویداد ورود آنان را مستقیما پخش کردند.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.