به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز شنبه 4 آذر 1391
خورشیدی برابر با 9 محرم 1434 هجری و 24 نوامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز
از این قرار است:
عاشورای حسینی و شهادت «امام حسین» (ع) به همراه یاران وفادارش (۶۱ق)
امام حسین (ع) پس از حرکت به سوی کوفه، با پیمانشکنی مردم آن سامان مواجه گردید. سپاهیان یزید که به دستور عبیداللَّه بن زیاد و به فرماندهی عمر بن سعد وارد صحرای کربلا شده بودند، مانع از رفتن امام از آن مکان گردیدند. سرانجام در دهم محرم سال ۶۱ هجری دستان خود را به خون پاک فرزند رسول (ص) آغشته ساخته و یارانش را به شهادت رساندند. امام حسین (ع) در هنگام شهادت ۵۷ سال داشتند و یازده سال از امامت ایشان گذشته بود.
امام حسین (ع) از روز نخست از مدینه با شعار امر به معروف و نهی از منکر حرکت کرد. از این دیدگاه، منطق امام حسین (ع) منطق اعتراض و تهاجم بر حکومت ضد اسلامی بود، منطق او این بود که چون جهان اسلام را منکرات و فساد و آلودگی فراگرفته و حکومت وقت به صورت سرچشمهی فساد درآمده است، او به حکم مسؤولیت شرعی و وظیفهی الهی خود، باید قیام کند.
درگذشت «سیدحسن میرخانی» استاد خوشنویسی معروف به «سراج الکُتّاب» (۱۳۶۹ش)
استاد سیدحسن میرخانی معروف به سراج الکُتّاب فرزند سید مرتضی حسینی برغائی در سال ۱۲۹۱ ش در تهران به دنیا آمد. وی پس از اتمام تحصیلات مقدماتی، هنر خطاطی را نزد پدر و استادان برجسته خطاطی ایران فرا گرفت. او در مدتی بسیار کوتاه، در خوشنویسی به درجه استادی رسید و سپس به تدریس پرداخت. استاد میرخانی در نوشتن تمام انواع خط از قبیل نسخ، ثلث، تعلیق و شکسته و به ویژه خط نستعلیق، مهارتی بسیار داشت و در سرودن شعر نیز توانا بود. این استاد بزرگ خوشنویسی، بیش از شصت جلد کتاب با خط خوش نوشت که خوشنویسی کلیات سعدی و دیوان حافظ و نیز دیوان اشعارش از آن جمله است. ایشان همچنین در تأسیس انجمن خوشنویسی ایران نقش مهمی ایفا کرد. استاد سید حسن میرخانی سرانجام در پنجم آذر ۱۳۶۹ش در ۷۸ سالگی در تهران درگذشت.
مرگ «محمدعلی فروغی» سیاستمدار و نخست وزیر رژیم پهلوی (۱۳۲۱ش)
محمدعلی فروغی در سال ۱۲۵۴ شمسی به دنیا آمد و پس از مرگ پدر به «ذکاءالملک» ملقب گردید. جد اعلای این خانواده از یهودیان بغداد بود که برای تجارت به ایران آمد و در اصفهان سکنی گرفت و مسلمان شد. پدر فروغی از معاریف فرهنگی زمان خود به شمار میرفت که تحت تأثیر میرزا ملکم خان از پیشکسوتان ترویج فرهنگ غربی و فراماسونری در ایران به شمار میرود. محمدعلی فروغی مشوّق احمدشاه قاجار برای استعفا بود و در به قدرت رسیدن رضاخان و تأسیس سلسله پهلوی، نقشی اساسی ایفا کرد. او نخستین رییس الوزرای رضاخان بود که شانزده سال بعد نیز برای اولین بار تاج پادشاهی را بر سر محمدرضا پهلوی نهاد.
فروغی معتمدترین شخصیت سیاسی ایران از نظر دربار لندن در ایران محسوب میشد. او در تمام مراحل سیاستهای ضداسلامی خود و رضاخان، مورد حمایت مستقیم انگلیس قرار داشت. فروغی پنج بار وزیر امور خارجه، چهاربار وزیر دارایی، سه بار وزیر دادگستری، چهار بار وزیر جنگ، یک بار وزیر اقتصاد، یک بار کفیل نخست وزیر، یک بار رییس مجلس شورای ملی و سه بار نخست وزیر شد. محمدعلی فروغی سرانجام در ۵ آذر ۱۳۲۱ ش، در ۶۷ سالگی، هنگامی که وزیر دربار محمدرضا پهلوی بود، بر اثر سکته قلبی درگذشت. فروغی دارای دو چهره متضاد است. یکی سیاستمدار و دیگر دانشمند، ادیب و فیلسوف.
شهادت عالمِ مبارز «میرزا علی ثقة الاسلام تبریزی» توسط عوامل روس در تبریز (۱۳۳۰ ق)
میرزا
علی ثقةالاسلام تبریزی، در تبریز دیده به جهان گشود. در سال ۱۳۰۸ قمری به
تبریز مراجعت کرد. وی در قیام و حکومت ملی مردم آذربایجان، فعالیت چشمگیری
داشت. قزّاقهای روسیهی تزاری که به پشتیبانی حکومت استبدادی محمدعلی شاه
قاجار، تبریز را به اشغال نظامی خود در آورده بودند، با قیام مردمی این شهر
به رهبری ثقةالاسلام تبریزی مواجه شده و پس از درگیری سنگین، مفتضحانه شهر
را ترک نموده و تن به صلح دادند. اما یک روز پس از امضای صلحنامه و خلع
سلاح مجاهدین، توپخانههایشان، آتش بار سنگینی را بر شهر تبریز آغاز کرده و
زمینهی ورود پیاده نظام را فراهم نمودند.
شهر، به اشغال قزاقها
درآمد و از سوی اشغالگران، کشتار بیرحمانهای در خیابانها و کوچهها
به راه افتاد. مردم به ناچار شهر را ترک گفته و به اطراف پناهنده شدند
ولیکن مجاهدین، سنگر خویش را ترک نکرده و از شهر خارج نشدند. بسیاری از
آنان که در شهر مانده بودند، دستگیر شده و برخی از آنان به دار کشیده شدند.
از جمله شهید ثقةالاسلام تبریزی پس از تحمل شکنجههای فراوان، به
چوبهیدار اشغالگران آویخته شد و در عصر عاشورای ۱۳۳۰ ق، روحش به
لقاءاللَّه پیوست.
انفجار بمب در حرم امام رضا (ع) در عاشورای حسینی توسط منافقین (۱۴۱۵ ق)
در بعداز ظهر عاشورای سال ۱۴۱۵ ق برابر با ۳۰ خرداد۱۳۷۳ ش، در حالی که مردم عزادار، در اوج برگزاری مراسم بزرگداشت قیام تاریخی امام حسین (ع) بودند، بمبی در داخل حرم مطهر و نزدیک مرقد منور حضرت ثامن الحجج امام رضا (ع) منفجر شد و عاشورای حرم رضوی در مشهد مقدس رقم خورد. در پی این انفجار، دهها تن از زائران و علاقمندان اهلبیت در حرم امام رضا (ع) شهید یا مجروح شدند و خسارت زیادی به حرم مطهر وارد آمد.
هلاکت «عبیداللَّه بن زیاد» توسط سپاهیان مختار (۶۷ ق)
در روز عاشورای سال ۶۷ قمری، شش سال پس از واقعهی کربلا، درست همان روزی که سپاهیان یزید به فرمان عبیداللَّه بن زیاد فاجعهی خونین کربلا را به وجود آورده و امام حسین (ع) و یارانش را مظلومانه به شهادت رسانده بودند، لشکریان عبدالملک بن مروان به فرماندهی عبیداللَّه بن زیاد و لشکریان مختار بن ابیعبیده ثقفی به فرماندهی ابراهیم بنمالک اشتر در ساحل «نهر خاذر» در چهارفرسخی شهر «موصل» با هم به نبرد پرداختند و از طرفین تعداد بیشماری کشته شدند. سرانجام لشکریان شام با از دست دادن هفتاد هزارتن، رو به هزیمت نهاد و طعم تلخ شکست را پذیرا شدند. مهمترین حادثهی این نبرد، کشته شدن عبیداللَّه بن زیاد (فرمانده لشکریان شام) به دست ابراهیم بن مالک اشتر بود که با یک ضربت شمشیر، از کمر به دو نیم شد و به هلاکت رسید. در این جنگ همچنین شمربن ذی الجوشن نیز کشته شد.
به آب انداختن اولین کشتی بخار توسط «رابرت فولْتون» امریکایی در پاریس (۱۸۰۳م)
رابرت فولتون مخترع و مهندس امریکایى در ۲۲ نوامبر ۱۷۶۵م قدم به هستی نهاد. وی بدون آنکه تحصیلات دانشگاهی داشته باشد، به علت علاقه به امور صنعتی، به تحقیق در این زمینه پرداخت. فولتون که صنعتگری مبتکر بود، به استفاده از بخار در حرکت کشتیها اندیشید. بنابراین شیوههای تازهای برای اصلاحِ حمل و نقل در کانالهایى که در انگلستان ساخته میشد، یافت. او در سال ۱۷۹۷م به فرانسه رفت و اولین کشتی بخار را ساخت و در ۲۵ نوامبر ۱۸۰۳م به آب انداخت.
هر چند این کشتی غرق شد، اما او برای ساخت کشتی دیگری به فعالیت پرداخت. تااینکه در سال ۱۸۰۷م آزمایشِ به آب انداختن کشتی بخار با موفقیت به اجرا درآمد. فولتون این کشتی را، کِلِرمون نامیده بود. رابرت فولتون سرانجام در سن ۵۰ سالگی به تاریخ ۲۴ ژوئن ۱۸۱۵ درگذشت. جالب آنکه یک سال و یک روز بعد از مرگ وی، اولین کشتی مسافربری که با نیروی بخار حرکت میکرد، از دریای انگلستان عبور نمود.
درگذشت واسیلی الکسیف، اسطوره وزنه برداری (۲۰۱۱م)
الکسیف به عنوان عضو تیم ملی شوروی در بازیهای المپیک ۱۹۷۲ (مونیخ) و ۱۹۷۶ (مونترال) به مدالهای طلای المپیک دست یافت. او همچنین ۸ بار برای اتحاد جماهیر شوروی مدال طلای دسته فوق سنگین دنیا را به خود اختصاص داد. الکسیف در دوران ورزش قهرمانیاش ۸۰ بار رکورد جهانی شکست و ۸۱ بار نیز رکوردهای اتحاد جماهیر شوروی را جابهجا کرد. الکسیف در سال ۱۹۹۳ به عنوان یکی از برترین وزنهبرداران تاریخ وزنهبرداری دنیا برگزیده شد و او را میتوان یکی از معدود وزنهبرداران تاریخ این ورزش قلمداد کرد که شهرت فراوانی داشت. وی در سن ۶۹ سالگی از دنیا رفت.
تشکیل بسیج مستضعفین به فرمان «امام خمینی» (ره) و روز بسیج (۱۳۵۸ش)
به دنبال پیروزی انقلاب، دست غارتگران استعمارگر از ایران قطع شد و منافع آنان به خطر افتاد. یکی از خطراتی که انقلاب نوپای اسلامی را تهدید میکرد، حمله نظامی بود. بنابراین حضرت امام خمینی (ره) در پنجم آذرماه سال ۱۳۵۸ فرمان تشکیل بسیج مستضعفین را صادر کردند و همگان را به تشکیل ارتش بیست میلیونی فرا خواندند. این نهاد مردمی با داشتن نیروهای با ایمان، فداکار و پرتلاش که از متن جامعه برخاستهاند، در تمام صحنههای انقلاب اسلامی به ویژه در طول ۸ سال دفاع مقدس ملت ایران، نقشی تعیین کننده داشته است.
در طول هشت سال دفاع مقدس، بسیج آنچنان درخشید که دشمنان اعتراف کردند قدرتی که در بسیج نهفته است، توان مقابله با ارتشهای کلاسیک جهان را دارد. بسیج، وظیفه جذب، آموزش و سازماندهی نیروهای مردمی و اعزام آنها به جبهههای نبرد را برعهده داشت و توانست با سامان دادن به نیروهای مؤمن و ارزشی، ارتشی مردمی را پی ریزی کند. بسیج، اکنون نیز در عرصههای اجتماعی، فرهنگی و نظامی ایران اسلامی، با همان شور و نشاط اولیه، حضوری فعال دارد.
آذر در هشت سال دفاع مقدس
اجرای آتش سنگین روی سوسنگرد و انهدام پل مرتبط کننده دو قسمت شرقی و غربی شهر، افزایش مداوم نیروهای دشمن، تلاش برای کسب آمادگی حمله وسیع به سوسنگرد و نظر اطلاعات سپاه درباره تفاوت اهمیت سوسنگرد و هویزه.
بمباران مناطق مسکونی و میدان بارفروشان خرم آباد توسط هواپیماهای دشمن.
برخی از رویدادهای ۲۵ نوامبر
۱۸۴۴: کارل بنز مهنس آلمانی، مخترع موتور بنزین سور، انفجاری و چهار زمانه و با همکارانش، سازنده اتومبیل مرسدس بنز به دنیا آمد. وی ۸۵ سال عمر کرد و بسال ۱۹۲۹ درگذشت.
۱۸۹۷: دولت اسپانیا به مهاجر نشین قدیمی خود پورتوریکو که بعدا به تصرف آمریکا درآمد و وابسته به این دولت است خودمختاری داد.
۱۹۴۸: ارتش ونزوئلا کودتا کرد، رئیس جمهوری برکنار شد و ژنرالها زمام امور را به دست گرفتند.
۱۹۷۸: یک جت مسافربر امریکن ارلاینز از نوع «دی سی ـ ۱۰» هنگام بلند شدن از فرودگاه شیکاگو سرنگون شد و ۲۷۵ تن کشته شدند. این نوع هواپیما که قبلا هم سانحه بوجود آورده بود از آن پس به تدریج به حمل بار اختصاص یافتهاند.
۱۹۹۲: پارلمان چک اسلواکی پذیرفت که این کشور تجزیه و دو جمهوری مستقل اسلواکی و چک تاسیس شوند. جمهوری چک اسلواکی پس از پایان جنگ جهانی اول و انهدام امپراتوری اتریش به وجود آمده بود.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید