به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک آيين علم گرداني توسط هيات سادات روستاي هزاوه اجرا مي شود و سرآغاز اين رسم، بيرون آوردن علم از محل نگهداري در امامزاده احمد (ع) روستا در شب اول ماه محرم است.
عزاداران هيات سادات هزاوه همگي با لباس هاي مشكي و شال هاي سبز در اين آيين شركت مي كنند و علم عاشورا را عنوان نماد رشادت علمدار كربلا در روز اول محرم آذين كرده و در ميان صف سينه زنان عزادار در بين محلات روستا به حركت در مي آورند. در بالاي اين علم يك دست نمادين به عنوان نشان دست حضرت عباس (ع) به رنگ نقره اي نصب شده كه عزاداران اين نماد را در روز عاشورا به رنگ طلايي در مي آورند. اين علم در روزهاي اول و دوم محرم در محله طره زار ، پنجم و ششم محرم در محله سرآسياب، هفتم محرم در محله هاي پايين ده و ميان ده و نهم محرم در محله هاي داين و پايين ده به حركت در مي آيد. در هنگام علم گرداني هزاوه توسط هيات سادات مردم محله هاي مختلف گوسفند و گاو قرباني كرده و به عزاداران اين هيات نذري مي دهند. اين آيين سنتي مذهبي كه بيانگر همگرايي ديني در روستا است در روز عاشورا با بردن علم به تپه اي موسوم به مبارك و عزاداري و سينه زني ادامه يافته و علم در ميان سوگ و ماتم مردم دوباره به امامزاده احمد هزاوه برگردانده مي شود.
بقعه امامزاده سلطان سيد احمد (ع) بر روي بلندترين قسمت روستاي هزاوه در فاصله 18 كيلومتري شمال غربي شهرستان اراك واقع شده است و جد شانزدهم مقام معظم رهبري است.
روستاي هزاوه شهرستان اراك به عنوان يكي از مناطق نمونه گردشگري استان مركزي مصوب شده است./س