گزيده صحبت هاي برنامه شب گذشته دیروز، امروز، فردا با موضوع دلایل ادعای آمریکا برای مذاکره با ایران؛
به گزارش
خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران، در برنامه (پنجشنبه 25 آبان) دیروز، امروز، فردا آقایان متکی و کواکبیان با یکدیگر به گفتگو و مناظره پرداختند.
گزيده صحبت هاي این مناظره به شرح زیر است:
** کواکبیان در پاسخ به سوال مجری برنامه با ابراز تاسف از حملات مجدد به نوار غزه گفت: امیدوارم علاوه بر مذاکره با آمریکا درباه اتفاقاتی که برای جناب آقای متکی افتاد، صحبت کنیم چراکه بنده بارها از این امر در کمیسیون امنیت ملی ابراز ناراحتی کردم و حتی یکی از سوالاتی که از رئیس جمهور در مجلس هشتم داشتیم، درباره برکناری متکی بود.
وی در ادامه افزود: همواره اهداف سه گانه ای در سیاست خارجی آمریکا مطرح بوده که آمریکا در هر مقطع از یکی از آن ها استفاده می کند و استراتژی مدون خود را برای تامین منافع خود بکار می برند و در این راستا گاهی تحریم ها را تشدید میکنند و گاهی نرمش نشان می دهند.
** متکی نیز درباره موضوع برنامه گفت: اوباما در انتخابات اخیر، کارت الکترال های بیشتری را نصیب خود کرد، اما آمار نشان داد که آراء مردم بهم نزدیک است، می توان نگرانی را هنگامیکه اوباما در اظهارات خود به موضوعات اساسی میرسد، دید و در ماجرای ایران هم این امر مشهود است و اوباما در شرایط ویژه ای است و 34 سال است که در آمریکا سخن از ایران است که نشان می دهد شرایط این دو کشور بسیار مهم است. کلام کنونی اوباما مواضع ملایم تر از جمهوریخواهان را نشان می دهد اما در اظهارات آنان دوگانگی وجود دارد .
**کواکبیان در پاسخ به سوال مجری درباره لزوم توجه به کلام آمریکا و یا رفتار آن گفت: کلام آنان ملایم تر شده اما همواره در برخورد با ایران اشتباه کرده اند و لابی صهیونیست بر رفتار آمریکا موثر است و طرح موضوعاتی مانند تروریست و تولید سلاح هسته ای و نقض حقوق بشر از برنامه های اسرائیل است که آمریکایی ها هم به آن دامن می زنند.
نماینده مجلس هشتم ادامه داد: من معتقدم مذاکره با آمریکا نه شرعا حرامه و نه شرعا حلال و به شرایط کشور وجود دارد و ما باید به سمت این امر برویم، اما احمدی نژاد در شرایط بدی موضوع مذاکره را مطرح کرد چراکه بدلیل اقدامات یکجانبه دولت فعلی در قبال آمریکا و نامه نوشتن ها شرایط
خوبی برای مذاکره نیست اما نباید آمریکا بگوید ایران باید تضمین دهد و اگر ما مذاکره را مطرح می کنیم برای شرایط کشور است وگرنه باید رهبری در این زمینه تصمیم بگیرد و این درحالیست که رفتارهای ایران در قبال آمریکا نیز یکی از دلایل مواضع دوگانه آمریکا است.
**متکی در ادامه مناظره گفت: من نه نماینده کسی هستم و نه سخنگوی جایی اما درباره عملکرد وزارت امور خارجه می توان در جایی یگر صحبت کرد.
وی افزود: ما نباید اجازه دهیم فقدان گفتگو داشته باشیم و در گفتگو با کل جهان بجز اسرائیل(که آن را به مشروعیت نمی شناسیم) و آمریکا باید پیشقدم باشیم. 4 سال پیش اوباما گفت باید بازسازی اعتماد مردمی را بکنیم و در امر بین الملل هم همین امر را صورت دهیم، که نشان می دهد نسبت به آمریکا نوعی بی اعتمادی در کشور آمریکا و دنیا وجود دارد. اوباما برای رهبری نامه نوشت مانند نامه ای که کارتر به امام(ره) نوشت که مقام معظم رهبری هم پاسخ نامه اوباما را دادند.
وزیر امور خارجه پیشین ایران گفت: مذاکره آمریکا با ایران هنوز تصمیم حاکمیتی آمریکا نیست و در رسانه ها بسیار مطرح میشود.
** کواکبیان در پاسخ به اظهرات متکی گفت: چرا مذاکره با با آمریکا تنها درباره دیگران صورت گرفته و درباره مسائل خودمان تاکنون مذاکره نکردیم، باید ببینیم در دیپلماسی خود دنبال راه حلی برویم و باید توجه کرد ما رابطه را با آمریکا قطع نکردیم، آمیکا پس از تسخیر لانه جاسوسی اعلام قطع رابطه کرد و امام راحل فرمودند ما از این امر استقبال می کنیم، ما داریم به برخی کشورها بدلیل مشکل با آمریکا امتیاز می دهیم و آنان در بسیاری از مسائل از برگ ما استفاده می کنند که روسیه و چین از این دست کشورها هستند.
** متکی در واکنش به اظهارات کواکبیان گفت: اگر سخن شما درباره اینکه مذاکره نمی کنیم تا زمان ظهور امام زمان، باید بدانید ما بر اساس دلایل و شواهد اظهارنظر میکنیم، چرا زمانیکه آمریکا در جایگاهی برابر با شما به مذاکره می آید، مذاکره نکنیم؟آمریکا معنقد است فشارها به ایران موثر واقع شده و متصورند ما به آخر رسیدیم، اما آیا در مقطع کنونی مذاکره منافعی را به دنبال دارد؟
وی در ادامه افزود: در دولت هاشمی اقدامی برای مذاکره صورت گرفت اما جریان چپ جلوی آن ایستاد اما هنگامی که جریان چپ روی کار آمد خود مذاکره را تلویحا در دستورکار خود قرار داد.
** کواکبیان با اعلام اظهاراتی درباره موضع گیری های کشورهای حوزه خلیج فارس و ارتباط آن با دیپلماسی ایران گفت: اگر ما دیپلماسی را تقویت کنیم نیازی نیست تا برای مذاکره با آمریکا دست نوشته تحویل دهیم، و میتوان با عزت،حفظ منافع و در شرایطی برابر به مذاکرات بپردازیم، بدنه کارشناسی وزارت امورخارجه ضعیف است و برخی واکنش ها و اظهارات باعث مشکل در روابط است برای مثال این چه صحبتی است که ما بگوییم شما آنقدر قطعنامه بدهید که قطعنامه دانتان پاره شود؟!
وی در پاسخ به سوال مجری درباره پیشنهادش برای پویایی وزارت خاجه گفت: بارها اعلام کردم جناب آقای متکی که چه اشکال دارد ما برخی اساتید روابط بین الملل و کارشناسان خبره که تعهد و تخصص آنان محرز است جلسه بگذاریم و مسائل را بررسی کنیم؛ مشکلات ما در روابط با برخی کشورهای همسایه و منطقه بدلیل کارشکنی های آمریکا است و ما در بدترین شرایط روابط با آمریکا و کشورهای همسایه هستیم،
این نماینده مجلس هشتم تصریح کرد: من مدافع دولت های قبلی نیستم، اما اینکه می گویند دولت های گذشته سر مواضع خود محکم نایستادند جای بحث دارد.
متکی در پایان گفت: ما در دولت نهم تغییر رویکرد در مسائل هسته ای داشتیم و پیشرفت کردیم و الان مناسب ترین وقت برای پیشبرد دیپلماسی قوی است.آقای کواکبیان درباره مذاکره با آمریکایی ها نگفتند طیف آمریکایی ها چه خبره و اشاره نکردند که در چه شرایطی باید مذاکره کرد و تنها گفتند مذاکره کنیم،ما باید در مقوله دیپلماسی تدبیر بعلاوه مقاومت داشته باشیم چراکه اگر طرف مذاکره کننده ببیند مقاومت ندارید روی شما حساب نمی کند و ما با همت مردم و با تدبیر درست از شرایط عبور می کنیم.
در پایان با توجه به اعلام مجری، نتایج نظرسنجی مبنی بر اینکه
به نظر شما در شرایط کنونی به چه علت بحث مذاکره با جمهوری اسلامی را مطرح کرده است را به شرح زیر است:
- تلاش برای خروج آمریکا از بحران های منطقه ای 60/3 درصد
- افزایش مشکلات اقتصادی آمریکا 10/1 درصد
- شکست تحریم های بی سابقه علیه ملت ایران 29/6 درصد
انتهای پیام/
برنامه دیروز، امروز ، فردا با حضور آقایان متکی و کواکبیان درباره مذاکره با آمریکا و دلایل مواضع دوگانه این کشور – قسمت اول
برنامه دیروز، امروز ، فردا با حضور آقایان متکی و کواکبیان درباره مذاکره با آمریکا و دلایل مواضع دوگانه این کشور – قسمت دوم
برنامه دیروز، امروز ، فردا با حضور آقایان متکی و کواکبیان درباره مذاکره با آمریکا و دلایل مواضع دوگانه این کشور – قسمت سوم