سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تقویم روز؛

از روز جهانی دیابت تا روز کتاب و کتابخوانی

تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسدود کردن دارایی‌های ایران در خارج از کشور توسط دولت ایالات متحده آمریکا، رحلت علامه «سیدمحمد حسین طباطبایی»، روز کتاب و کتابخوانی و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 4شنبه 24 آبان 1391 خورشیدی برابر با 29 ذی الحجه 1433 هجری و 14 نوامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از سوی مجلس خبرگان (1358 ش)
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و برگزاری اولین انتخابات که منجر به تعیین نوع حکومت و تشکیل جمهوری اسلامی در ایران گردید، بحث راجع به تعیین قانون اساسی نظام در محافل مختلف گسترش یافت. در این مرحله با تیزبینی حضرت امام خمینی (ره)، پیش‌نویس قانون اساسی که پایه نظام جمهوری اسلامی ایران را بر آموزه‌ها و ارزش‌های حیات‌بخش اسلام به ویژه عدالت اجتماعی و جامعه توحیدی قرار داده، نگارش یافت و با تاکید آن حضرت، انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی در 12 مرداد 1358 برگزار گردید.

این مجلس در 28 مرداد 1358 فعالیت خود را آغاز کرد تا این که پس از سه ماه تلاش و کوشش فوق‌العاده و کار پُر مسئوولیت، تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را به انجام رساند. این قانون اساسی، در نهایت در دوازده فصل و یکصد و هفتاد و پنج اصل توسط خبرگان قانون اساسی مورد تصویب قرار گرفت. این قانون سپس در یک همه‌پرسی در 12 آذر 1358 به تأیید مردم مسلمان ایران رسید و بدین گونه، قانون اساسی تازه‌ای بر مبنای حقوق انسانی و اصول اسلامی تدوین و فصلی تازه در برابر قوانین اساسی کشورهای جهان گشوده شد. در سال 1368 بخش‌هایی از قانون اساسی پس از بازنگری در شورای بازنگری قانون اساسی و برگزاری همه‌پرسی، به اجرا درآمد.

مسدود کردن دارایی‌های ایران در خارج از کشور توسط دولت ایالات متحده آمریکا (1358 ش)
چند روز پس از تصرف سفارت آمریکا در تهران که به محلی برای جاسوسی تبدیل شده بود و به دنبال تصمیم دولت ایران برای خارج کردن ذخائر ارزی‌اش از بانک‌های آمریکایی، دولت ایالات متحده آمریکا در واکنشی شدید بر ضد این اقدام انقلابی دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، ذخایر ارزی ایران را در همه بانک‌های خود در سراسر جهان مسدود کرد. با بسته شدن حساب‌های بانکی ایران، فشارهای اقتصادی دولت آمریکا بر جمهوری اسلامی ایران، افزایش یافت. چند روز قبل از این اقدام آمریکا، ایران نیز صادرات نفت خود را به آمریکا به دلیل اقدامات خصمانه این کشور، متوقف کرده بود. مسؤولان دولت ایران، مبلغ سپرده‌ها را در حدود 12 میلیارد دلار اعلام کرده و از آن زمان بارها با شکایت به مجامع بین‌المللی خواستار استرداد این مبلغ شده‌اند ولی مطبوعات آمریکا این مبلغ را پنج میلیارد دلار گزارش داده‌اند. با این حال، آمریکا همیشه و در طول سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از باز پرداخت این ثروت ملی ایران به صاحب آن طفره می‌رود.

روز کتاب و کتابخوانی
کتاب محصول تجربه‌های بشری و خلاقیت‌های ذهنی و آموخته‌های دراز مدت انسان است. سهم کتاب در انتقال دانش‌ها، گاهی به مراتب بیشتر و فراتر از دیگر ابزار آموزشی است. پدید آوردن آثار علمی و فرهنگ مکتوب از توصیه‌های مهم اولیای دین است و با کمک به گسترش دانش، به عنوان یک میراث فرهنگی برای نسل‌های آینده، ماندگار می‌شود. وقتی کتاب، حاصل اندیشه‌ها و تجربه‌های اهل اندیشه و معرفت باشد، کتابخانه نیز کانون همایش صاحب‌نظران وموزه پرطراوت و شاداب دانشمندان و صاحبان معارف خواهد بود.

درگذشت «ابن خیاط» دانشمند و نحوی بزرگ (320 ق)
ابوبکر محمدبن احمد بن منصور معروف به ابن‌خیاط از محدثین و علمای بزرگ علم نحو، درسمرقند از شهرهای ایران قدیم به دنیا آمد و پس از پایان مراحل ابتدایی تحصیل، در سال 285 ق به عراق رفت. ابن خیاط در شهرهای مختلف عراق که در آن زمان از مراکز علمی جهان اسلام بودند، علوم اسلامی به ویژه علم نحو را فراگرفت و در این علم به استادی رسید. اگرچه کتاب‌های زیادی از ابن خیاط در دست نیست، اما از جمله آثار وی می‌توان به معانی القرآن، الموجز فی النحو و النحو الکبیر اشاره کرد.

شهادت روحانی آگاه و مبارز انقلابی «شیخ محمد خیابانی» در تبریز (1338 ق)
شیخ محمد خیابانی در سال 1297 ق در خامنه از توابع شبستر به دنیا آمد. شیخ محمد مدارج علمی را به سرعت پیمود و در درس عالی فقه و اصول و هیئت و نجوم شرکت کرد. در محاصره‌ی تبریز، وی از ارکان فکری و رهبری مردم بود. پس از خلع محمدعلی شاه از حکومت، از طرف مردم تبریز به مجلس شورای ملی راه یافت، و در کنار افرادی همچون شهید مدرس به دفاع از حقوق مردم قیام کرد. از قاجار کارهای درخشان خیابانی در مجلس دوم، اعتراض شجاعانه و کارساز او علیه اولتیماتوم استعماری دولت تزاری روس بود.
اوضاع نابسامان ایران و اخراج نمایندگان آذربایجان از مجلس شورای ملی، شیخ محمد خیابانی را به تشکیل مجلس محلی و قیام مردمی فرا خواند و در 16 رجب 1338 آن را علنی ساخت. در این قیام تبریز از لوث حضور خائنان و بیگانگان مزدور پاک شد و زمام امور به دست خیابانی و یارانش افتاد. این قیام پیروزمندانه، پنج ماه ادامه داشت. سرانجام با خیانت مخبرالسلطنه که چهره‌ای موجه و ملی داشت، هواداران و یاران خیابانی به قتل رسیده و یا خلع سلاح شدند. بر اثر خیانت برخی مزدوران، شیخ محمد خیابانی در 29 ذی‌الحجه‌ سال 1338 ق (22 شهریور 1299 ش) به شهادت رسید.

رحلت علامه «سیدمحمد حسین طباطبایی» صاحب تفسیر شریف «المیزان» (1360 ش)
علامه سیدمحمدحسین طباطبایی در سال 1281 ش در تبریز متولد گردید و در 5 سالگی مادر و در 9 سالگی پدرش را از دست داد. در همان زمان علاوه بر فراگیری قرآن مجید و کتاب‌های متداول روز و خوش‌نویسی، به تحصیل مقدمات عربی روی آورد و در 23 سالگی عازم نجف اشرف گردید. وی پس از آن به مدت ده سال در تبریز اقامت گزید و سپس در سال 1325 ش راهی شهر قم شد. علامه از آن پس با درک نیاز حوزه به تفسیر وفلسفه، به تدریس این دو پرداخت و در این دو رشته مقام شامخی به دست آورد. علامه طباطبایی همزمان با تدریس، از تالیف آثار گرانبها و سودمند غفلت نورزید و کتب متعددی را به رشته تحریر درآورد که اصول فلسفه و روش رئالیسم در 5 جلد، بدایةُ الحکمه، نهایةُ الحکمه، وحی یا شعور مرموز، علی (ع) و فلسفه الهی و حاشیه بر اسفار صدرالدین شیرازی و... از آن جمله‌اند.

مهم‌ترین اثر علامه، تفسیرالمیزان نام دارد، این کتاب شریف که اصل آن به زبان عربی و در بیست جلد تالیف گردیده بارها از سوی ناشران داخلی و خارجی به زبان‌های عربی و فارسی چاپ و منتشر شده است.  علامه سیدمحمدحسین طباطبایی سرانجام در صبح یکشنبه 24 آبان 1360 ش برابر با هجدهم محرم 1402 ق پس از یک هفته بیماری، دارفانی را در هشتاد سالگی وداع نموده و به دیار باقی شتافت. مزارش در کنار حرم حضرت معصومه (س) زیارتگاه عاشقان و شیفتگانش می‌باشد. همزمان با یکصدمین سال تولد ایشان، همایش ملی میزان حکمت در دی ماه 1381 در محل سالن همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار شد و شخصیت علمی این مفسر فرزانه، گرامی داشته شد.

کشف سرزمین اکوادور در امریکای جنوبی (1515 م)
کشور «اکوادور» یکی از ممالک امروزی آمریکای جنوبی کشف شد. اکوادور کشوری است با 427600 کیلومتر مربع مساحت که در شمال غربی آمریکای جنوبی قرار گرفته و میان ممالک کلمبیا - پرو و اقیانوس کبیر محدود است. این کشور که امروزه با رژیم جمهوری اداره می‌شود، پس از سیصد سال که زیر سلطه اسپانیاییها بود روز 13 مه 1830 میلادی مستقل شد.

تولد «جواهر لعل نهرو» نخست‌وزیر مصلح هند و روز کودک در هندوستان (1889 م)
جواهر لعل نهرو، اولین نخست وزیر هند در 14 نوامبر سال 1889 م در اللَّه‌آباد هند به دنیا آمد. نهرو در سال 1918 م به پارلمان هند راه یافت و در 1929 م به ریاست پارلمان رسید. او در 1920 درنهضتی که به رهبری مهاتما گاندی با هدف آزادی هند از سلطه سیاسی انگلستان به راه افتاد شرکت کرد و با نهضت‌های ملی همراهی نمود. نهرو در طول مبارزات ضداستعماری خویش 10 بار دستگیر و زندانی شد و روی هم رفته، در حدود سیزده سال از عمر خود را در زندان گذراند. جواهر لعل نهرو پس از استقلال هند، به عنوان اولین نخست وزیر این کشور انتخاب شد و تا زمان مرگ، به مدت هفده سال، رهبری بلامنازع هند را برعهده داشت. نهرو در این مدت در صحنه سیاست بین‌المللی نیز درخشید و همواره به عنوان یک شخصیت برجسته و صلح‌دوست مورد احترام مجامع جهانی بود. جواهر لعل نهرو در ژانویه 1964 م دچار حمله قلبی شد و نیمی از بدنش فلج گردید تا این‌که سرانجام در 27 مه 1964 م در 75 سالگی درگذشت.

روز جهانی دیابت
دیابت از جمله بیماری‌هایی است که هر سال در جهان گسترش می‌یابد. به پیش بینی سازمان بهداشت جهانی، تاسال 1390 ش (2011 م)، تعداد مبتلایان به مرض قند به بیش از 250 میلیون نفر خواهد رسید که سهم ایران از این مقدار در حدود یک و نیم میلیون نفر می‌باشد. جهت شناساندن و افزایش سطح آگاهی در زمینه بیماری دیابت، روز 23 آبان به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده و انجمن دیابت ایران (اِدا) نیز از سال 1369، با هدف ارائه برنامه‌های آموزشی و افزایش آگاهی جامعه نسبت به این بیماری تاسیس شده است. تشنگی زیاد، تکرار ادرار، ضعف عمومی و خستگی، افزایش و یا کاهش وزن بدن بدون علت مشخص و کندی در بهبود زخم از شایع‌ترین علایم دیابت (مرض قند) می‌باشند.

آغاز عملیات نامنظم فتح 3 در منطقه دهوک توسط سپاه پاسداران (1365 ش)

عملیات چریکی ونامنظم فتح 3 در منطقه زاخو و دهوک در عمق 300 کیلومتری شمال عراق و با هدف انهدام مراکز اقتصادی و نظامی دشمن توسط نیروهای سپاهی و مبارزان کُرد عراقی انجام گرفت. در این عملیات که در دو مرحله صورت گرفت علاوه بر انهدام مقر لشکر 38 عراق و انهدام مراکز دولتی، سوخت، جایگاه‌های بنزین و انهدام تعدادی تانک و خودرو نظامی، بیش از 500 نفر از نیروهای دشمن کشته و زخمی شدند.

24 آبان در هشت سال دفاع مقدس
حملات موفق و محدود خودی در حاشیه بهمنشیر .59
تصمیم به تنزل رابطه با اردن به سطح کاردار توسط شورای عالی دفاع
اعزام دو ناو جنگی انگلیسی به دریای عمان و تنگه هرمز.
ادامه تهدید وضعیت نیروهای خودی در جزیرة مجنون. 63
 تلاش نیروهای مهندسی برای مقابله با پیشرفت آبگرفتگی در منطقه عملیاتی شرق بصره.
 ادامه تحرکات ایذایی ضدانقلاب در غرب کشور از جمله ترور یک روحانی اهل تسنن که امام جمعه روستای سیلوه پیرانشهر بود.
 ادامه کمکهای لجستیکی و تدارکاتی کشورهای سعودی و کویت به عراق.

برخی از رویدادهای 14 نوامبر
1910:   نخستین هواپیما از عرشه یک کشتی در ابهای نورفک (ویرجینیا) به پرواز درآمد و اندیشه ساختن ناو هواپیما بر را تقویت کرد و (13 نوامبر 31 سال بعداز آن) نخستین ناو هواپیما بر در جنگ غرق شد. این ناو که «آرک رویال» نام داشت و متعلق به انگلستان بود در غرب مدیترانه هدف اژدر یک زیر دریایی قرار گرفت و به زیر آب فرو رفت.
1918:   مازاریک ایجاد جمهوری تازه تاسیس چک اسلواکی را به ریاست خود اعلام داشت.
1940:   منطقه «کاونتری» انگلستان بر اثر بمباران هوایی آلمانی‌ها ویران شد.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.