به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مازندران از سازمان جهاد کشاورزی مازندران،کندس و ولیک از میوه های درختان خودروی جنگل های دامنه جنوبی البرز است که در اوایل پائیز برداشت می شود.این میوه ها در مناطق استپی می روید.میوه کندس از حدود 3 هزار سال پیش در جنوب دریای خزر و در مناطق گیلان و مازندران می روئید.
بنابراین گزارش؛کندس میوه ای سخت و اسیدی است و دو گونه وحشی و معمولی دارد که گیاه شناسان منشا آن را در ایران و درمازندران می دانند."کندس وحشی" که به قطر 2 و نیم سانت و درختی پا کوتاه و پهن برگ است.برگ درخت آن پیش از خزان قرمز می شود و این میوه توسط زنبورها بارور می شود.
کندس را تا خوب نرسیده می چینند و در انبار نگهداری می کنند تا برسد.البته کندس را هم بصورت شور و هم بصورت ترشی مصرف می کنند.برگ و میوه و دانه کندس برای مبتلایان به ترشی معده بسیار مفید است و درد دهان و گلو را می توان با جوشانده برگ آن درمان کرد.برگ کندس بند آورنده خون هم هست و برای آبسه مناسب است،دانه آن هم حاوی اسید هیدرو سیاتیک است.
بنابراین گزارش؛نام های آن در طب سنتی؛خفچه،عوسج، ملاویل، ،مرخ، ولک، بلک، ملاولیک واسامی محلی آن قوش یمیشی ، قره گیله، یمیشان،من برو، سیاه ولیک، کوت کوتی، سیاه کوت کوتی، کوچ است. بنابراین گزارش؛سیاه ولیک خوردنی است و سرخ ولیک خواص دارویی دارد.ولیک حاوی اکسالیک اسید است و ساقه های جوان آن حاوی گلو کوید و عامل تلخ کننده آن کراتگین است.
میوه آن حاوی سیتریک،کراتگوس اسید و روغن چرب و ضد گلوکز و فروکتوز است در هسته آن ماده آمیگرالین و امولین وجود دارد.ماده کراتگوس لاکتون که در هسته آن وجود دارد مفرح قلبی است.
وریشه خشک شده این میوه برای رفع نارحتی گوارشی و اسهال و مقوی معده است.همچنین دانشمندان ثابت کردند که از پوست درخت ولیک بعنوان تب بر استفاده می شود.
دم کرده گل ولیک و یا گرد گل خشک شده آن به مقدار 5 تا 8 گرم در روز برای رفع ضعف قلب و ورم آئورت و اختلالات عصبی بسیار مفید است. البته این میوه برای بانوان باردار کمتر توصیه می شود.
یادآور می شود؛قطره کراتاگوس که پائین آورنده فشار خون است و پودر اوئاکرات و انواع کپسول و قطره داروهای صنعتی است که از میوه ولیک تهیه شده است./س