به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 5شنبه 18 آبان 1391 خورشیدی برابر با 23 ذی الحجه 1433 هجری و 8 نوامبر 2012 میلادی
است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
رحلت محدث بزرگ آیتاللَّه حاج «شیخ عباس قمی» صاحب مفاتیح الجَنان (1359 ق)حاج شیخ عباس بن محمدرضا بن ابیالقاسم قمی، از افاضل علمای قرن چهاردهم هجری قمری پس از تحصیلات مقدماتی خویش در قم، در سال 1316 قمری عازم نجف اشرف گردید و از محضر حاج میرزا حسین نوری استفاده کرد و در تألیفات استادش مساعدت نمود. پس از فوت استاد، به قم عزیمت کرد و در همان جا به انجام وظایف دینی و تالیف کتابهای ارزنده پرداخت. از جمله آثار ایشان، کتاب مَفاتیحالجَنان است که مشتمل بر ادعیه و زیارات معصومین (ع) میباشد و در خانهی هر فرد شیعی در کنار قرآن و نهجالبلاغه قرار گرفته است.
از دیگر آثار شیخ عباس قمی میتوان به کتابهای الاَنوارُ البَهیَّة فی تَواریخُ الحُجَج الالهیَّة، الباقیاتُ الصّالِحات فی الاَدعِیَةِ وَ الصَّلواتِ المُستَحَبّات، سَفینَةُالبِحار و مَدینَةُ الْحِکَمْ و الاثارْ، غایَةُالْمَرام فی مَناقِبُ المُرْتَضَویه و مَنازِلُ الاخِرَه اشاره نمود. محدث قمی سرانجام پس از عمری تلاش و خدمت به اسلام در ذیالحجّهی سال 1359 ق در 65 سالگی بدرود حیات گفت و پس از تشییع، در صحن مطهر امام علی (ع) در جوار استادش مرحوم حاج میرزا حسین نوری به خاک سپرده شد.
قتل عام فلسطینیان در مسجدالاقصی توسط صهیونیستها (1990 م)بر اثر درگیری نمازگزاران فلسطینی با گروه یهودی متعصب امنای کوه هیکل در تاریخ 8/10/1990، سربازان اسرائیلی وارد ماجرا شدند و نمازگزاران را به گلوله بستند. در نتیجه این گلوله باران 21 نفرکشته، 150 نفر مجروح و 270 نفر بازداشت شدند. همچنین از حرکت آمبولانسها جلوگیری شد و برخی از پزشکان و پرستارها نیز در هنگام امدادرسانی مورد هدف قرار گرفتند. کشته شدگان و مجروحان تا 6 ساعت پس از پایان درگیری روی زمین بودند.
پیاده شدن نیروهای متفقین در شمال افریقا در جریان جنگ جهانی دوم (1942 م)همزمان با آغاز و گسترش جنگ جهانی دوم در اروپا، مناطق شمالی افریقا نیز صحنه نبردهای طولانی و پرتلفات بود. در نیمه سال 1940 م تجاوز ایتالیا و سپس نیروهای آلمانی در این منطقه شکل گرفت و به مدت 2 سال با پیروزی و شکست طرفین همراه گردید. در این زمان، مارشال رومل فرمانده نیروهای آلمانی معروف به روباه صحرا بدون هماهنگی با مرکز فرماندهی به گسترش دامنه عملیات دست زد و پیروزیهای وی باعث شد تا از سوی هیتلر به درجه «فیلد مارشال» ارتقاء پیدا کند. اما از سوی دیگر مواجه شدن آلمانها با کاهش نفرات و کمبود تجهیزات باعث شد تا نیروهای متفقین دست به حملات گستردهای بزنند که بزرگترین آن در اواخر اکتبر 1942 م در منطقه اَلعَلَمین رخ داد و پیروزی متفقین به فرماندهی ژنرال مونتگمری را در پی داشت.
در 8 نوامبر همین سال نیروهای متفقین به فرماندهی آیزنهاور در شمال افریقا پیاده شدند. این نیروهای 107 هزار نفری امریکایی و انگلیسی در کازابلانکا و الجزیره مستقر شدند. ابتدا دولتهای وابسته به حکومت ویشی فرانسه در این منطقه را ساقط نموده و در طی ماههای بعد به نیروهای متحدین ضربات سنگینی وارد ساختند. سرانجام در 12 ماه مه 1943 م نیروهای آلمانی و روز بعد نیروهای ایتالیایی تسلیم شده و دولتهای امریکا و انگلیس که برای بازپسگیری افریقا از اشغال متحدین به این منطقه آمده بودند، خود برای سالهای طولانی به غارت منابع و معادن این کشورها پرداختند.
درگذشت «مسعودی» مورخ و دانشمند بزرگ شیعه (345 ق)ابوالحسن علی بن حسین بن علی مشهور به مسعودی، مورخ و محدث شیعه و از عالمان و فرهیختگان امامی است. وی به بسیاری از سرزمینها مسافرت نمود و حقایق فراوان تاریخی و جغرافیایی را از اهل فن و بصیرت به دست آورد. مسعودی، جهانگردی را از سال 309 ق آغاز کرد و بسیاری از سرزمینهای اسلامی و غیر اسلامی را از نزدیک مشاهده نمود که این سفرها، قسمت عمدهای از زندگانی او را تشکیل میدهند. به همین سبب، دو کتاب تاریخی وی یعنی مُرُوجُ الذَّهَبْ و التَّنْبیه و الاَشراف، از اعتبار بالایی نزد محققین برخورداراند. به علاوه، وی وقایع تاریخی را حکایتگونه بیان کرده و به تحلیل آنها به ویژه از لحاظ اجتماعی پرداخته است.
زادروز آلن دلون، بازیگر شهیر فرانسوی (1935 م)آلن دلون در تاریخ هشتم نوامبر سال ۱۹۳۵ میلادی در دهکدهای بهنام «سو» در حوالی پاریس بهدنیا آمد. آلن دوران تحصیلی خود را در مدارس کاتولیک گذراند؛ و در سن ۱۷ سالگی خانه را ترک کرده و به ارتش پیوست. آلن در ۱۹۵۶ م از خدمت ترخیص شد و بهعنوان باربر و سپس بهعنوان پیشخدمت در کافه های مختلف پاریس به کار پرداخت. طی همین مدت با بسیاری از بازیگران که در کافههای محل کارش رفت و آمد داشتند، آشنا شد.
سال ۱۹۵۷ م تصمیم گرفتند با هم به جشنواره فیلم کن بروندوی در دهه ۱۹۷۰ م علاوه بر بازی در فیلمها، دومین کمپانی تولید فیلم خود را تأسیس کرد و به ثروتاندوزی پرداخت. آلن دلون در طول زندگی حرفهای خود با کارگردانهای شناختهشدهای همچون لوکینو ویسکونتی، ژان لوک گودار، ژان پیر ملویل، میکل آنجلو آنتونیونی و لویی مال کار کرده و افتخار دریافت جوایز معتبر سینمایی مانند جایزه سزار را داشته است. دلون از سال ۱۹۹۹ م در کشور سوئیس ساکن است.
روز ملی کیفیتچنین روزی از تقویم تاریخ هجری شمسی (هجدهم آبانماه)، بهعنوان روز ملی کیفیت نامگذاری شده است. در این روز، به برترین و سرآمدترین سازمانهای ایرانی حائز شرایط در بخشهای مختلف کشور شامل سازمانها، بنگاههای اقتصادی بزرگ، واحدهای عملیاتی، مؤسسات بخش عمومی، بنگاههای کوچک و متوسط مستقل و بنگاههای کوچک و متوسط وابسته که در زمینه ارتقاء کیفیت و سرآمدی کسب و کار، فعالیتهای چشمگیری انجام دادهاند، توسط رئیسجمهوری اسلامی ایران جوائزی اعطا میشود.
رحلت عالم بزرگوار آیتاللَّه «شیخ محمدحسین کلباسی اصفهانی» (1376 ش)عالم بزرگوار، آیتاللَّه شیخ محمدحسین کلباسی اصفهانی در سال 1284 ش در اصفهان به دنیا آمد. معظمٌ له پس از پشت سر گذاشتن مقدمات در اصفهان، در هفده سالگی راهی نجف شد و پس از فراگیری سطح، از درس خارج اساتیدی همچون آیات عظام: سید ابوالحسن اصفهانی، آقا ضیاءالدین عراقی، میرزا علی آقا شیرازی و شیخ محمد کاظم شیرازی و... استفادههایی شایان برد.
آیت اللَّه کلباسی پس از سالیانی، به اصفهان بازگشت و پس از مدتی بار دیگر ساکن نجف شد و در محضر آیات عظام سیدعبدالهادی شیرازی، شیخحسین حلی و سید جمالالدین گلپایگانی شاگردی نمود. این عالم بزرگ در حدود سال 1335 ش پس از اقامتی فراتر از سی سال در نجف، به حوزه علمیه قم آمد و به تدریس فقه و اصول پرداخت. آیت اللَّه کلباسی دارای تالیفات متعددی بود که برخی از آنها از این قرارند: فضایل اهل بیت، شرح باب حادی عَشَر و غرائب و قِصارُ الکَلِم. این عالم بزرگ سرانجام در هجدهم آبان 1376 ش در 92 سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد و در صحن مطهر حضرت معصومه مدفون شد.
شهادت مبارز انقلابی شیخ «نصرت اللَّه انصاری» در زیر شکنجه ساواک (1355 ش)حجت الاسلام شیخنصرتاللَّه انصاری در بوئینزهرا به دنیا آمد. وی همزمان با تحصیل علوم حوزوی به مبارزات سیاسی روی آورد و فعالیتهای ضد رژیم انجام میداد. وی همچنین به همراه گروهی از همفکرانش به تشکیل صندوق قرض الحسنه تعاون اسلامی در قم همت گماشت که اکنون یکی از مؤسسات و مراکز پولی بزرگ کشور است. حجتالاسلام انصاری سرانجام در سال 1354، به دست ساواک که به فعالیتهای مخفی او پی برده بود دستگیر شد و پس از تحمل شش ماه شکنجه وحشتناک به شهادت رسید و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
ترور پادشاه افغانستانهشتم نوامبر سال 1933 نادرشاه پادشاه افغانستان به قتل رسید و پسرش محمد ظاهر که طبق قانون اساسی تازه افغانستان «پدر ملت» لقب یافت بر جای او نشست و محمدظاهرشاه شد. نادر شاه که قرار بود بیطرفی افغانستان را محفوظ نگهدارد شهرت طرفداری از انگلستان را داشت و به دست عبدالخالق مخالف سیاسیاش کشته شد. نادرشاه با کمک دولت انگلستان روی کار آمده بود.
اعدام «سیدحسین امامی» عضو جمعیت فدائیان اسلام به جرم ترور «عبدالحسین هژیر» (1328 ش)پس از برگزاری انتخابات فرمایشی مجلس مؤسسان، شاه دستور برگزاری انتخابات دوره شانزدهم مجلس شورای ملی را صادر کرد. اما دربار در این انتخابات دست برد و از مخالفان کسی به مجلس راه نیافت. جمعیت فدائیان اسلام که بنا به درخواست آیتاللَّه کاشانی از ملّیون حمایت میکردند، این عمل را دسیسه عبدالحسین هژیر، وزیر دربار پهلوی میدانستند. بنابراین سیدحسین امامی، از اعضای فعال جمعیت فدائیان اسلام مامور اعدام انقلابی هژیر شد و امامی، هژیر را در 13 آبان ماه 1328 ترور نمود.
امامی در جریان ترور بازداشت شد و از آن پس شکنجه های شبانه روزی او آغاز گردید. بیپروایی امامی در اعتراف به قتل هژیر سبب شد که دادگاه، دو روز پس از ترور تشکیل جلسه دهد و حکم اعدام امامی را صادر کند. سرانجام رژیم از ترس اقدام فدائیان اسلام برای آزاد ساختن امامی، وی را در ساعت 2 بامداد روز 18 آبان، پنج روز پس از ترور هژیر، اعدام کرد و بدین ترتیب، فدائیان اسلام، اولین شهید خود را در راه آرمان بلند اسلامی خویش تقدیم نمود.
توافق ایران و عراق جهت مبادله اسرای بیمار و معلول (1367 ش)با گذشت کمتر از سه ماه از پایان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و آغاز مذاکرات صلح دو طرف، ایران و عراق برای اولین بار به نشانه پیشرفت مذاکرات صلحِ به بن بست رسیده خود، ظاهراً بر سر تبادل گروهی از اسرای جنگی به توافق رسیدند. وزیر امور خارجه عراق در این مذاکرات به پیشنهاد ایران مبنی بر آزادی اسرای معلول و مجروح پاسخ مثبت داد واعلام کرد که کشورش آماده است تمامی اسرای مریض و مجروح را آزاد و به کشورشان بازگرداند. در نهایت پس از اعلام اسامی اسرای مجروح و معلول دو طرف توسط کمیته بین الملل صلیب سرخ، مبادله این اسرا از روز اول آذر 1367 آغاز شد و ظرف سه هفته این کار صورت گرفت.
زادروز نویسنده «برباد رفته» پرفروشترین داستان در تاریخ بشر«مارگارت میچل» نویسنده داستان «برباد رفته» در باره جنگ داخلی آمریکا که یکی از بهترین آثار ادبی قرن 20 است هشتم نوامبر 1900 در شهر اتلانتا به دنیا آمد. وی در طول عمر نسبتا کوتاه خود همین یک داستان را نوشت که به صورت فیلم سینمایی هم درآمده است. داستان برباد رفته پرفروشترین داستان تاریخ بشر است که هنوز هر سال بیش از 250 هزار نسخه بفروش میرسد. این کتاب به 35 زبان ترجمه شده است.
تجمعات اعتراضآمیز مردم ایران علیه رژیم پهلوی (1357 ش)در این روز مردم نجف آباد، تظاهراتی گسترده بر ضد رژیم شاه برگزار کردند که مانند روز قبل، پاسخ اعتراضات خود را با گلوله های مأموران رژیم شاه دریافت نمودند. تظاهرات مردم کرمانشاه، اصفهان و بابل نیز چندین شهید و مجروح برجای گذاشت. همچنین دهها هزار نفر از مردم تهران بر مزار شهدای سیزدهم آبان 1357 در بهشت زهرا گردآمدند و با شهدای مظلوم دانشآموز و دانشجو پیمان بستند که راه سرخشان را تا پیروزی نهایی و استقرار نظام اسلامی در ایران، ادامه دهند.
18 آبان در هشت سال دفاع مقدساعزام هشتمین گروه از صنعتگران ارمنی به جبهه های نبرد. 65
حمله ارتش عراق به پایگاههای خودی در منطقه کاریزه، مقاومت رزمندگان، عقب نشینی عراقیها.
افزایش پناهندگان کرد عراقی به ایران در پی حمله ارتش عراق به شمال این کشور.
حمله نیروهای خودی به مقر حزب دمکرات در منطقه میاندوآب.
برخی از رویدادهای 8 نوامبر1793: موزه لوور Louvre در پاریس گشایش یافت.
1961: ابوالحسن ابتهاح مدیر عامل سازمان برنامه 17 آبان 1340 به اتهام اتلاف مال دولت از جمله حیف و میل 69 میلیون دلار و سوء استفادهها و سوء مدیریتهای دیگر در تهران بازداشت شد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید