ساقههای جوان به رنگ سبز تیره وپوشیده از کرکهای انبوه و خاکستری رنگ است. با افزایش عمر گیاه، ساقه چوبی ور نگ آن قهوهای میشود. برگها بلند ونیزهای شکل میباشند.
برگهای پایینی دارای دمبرگ بلند هستند در حالی که برگهای قسمت فوقانی ساقه، دمبرگ کوتاهی دارند. سطح فوقانی و تحتانی برگها پوشیده از کرکهای ظریف میباشد.گلها به رنگ بنفش متمایل به آبی، صورتی یا سفید و به صورت مجتمع در قسمت فوقانی ساقهها روی چرخههای مخصوصی مشاهده میشوند.
روی هرچرخه ۸-۵ گل وجود دارد میوه فندقه و به رنگ قهوهای روشن یا تیرهاست. قطر تاج گیاه حدود ۵۵ سانتی متر است. وزن هزار دانه ۶۱/۵۵ گرم و طول دوره جوانه زنی ۱۲ روز میباشد.این گیاه از راسته لبگلیها و تیره نعنائیان است.
نیازهای اکولوژیکی پرورش مریم گلی باید در زمینهای اصلاح شده، قابل نفوذ، حاصلخیز و نسبتا" مرطوب صورت گیرد. بهترین رشد آن در خاکهای رسی غنی و زهکش دار صورت میگیردو اراضی رو به آفتاب را ترجیح میدهد.
گیاهی است مدیترانهای که در طول رویش به گرما و هوای خشک نیازدارد. مقاومت آن بر گرما زیاد است. این گیاه در زمستان در دمای پایین تر از ۱۵- درجه سانتیگراد دچار سرمازدگی شده و طی ۶-۵ روز خشک میشود.
هوای گرم وخاکهایی با بافت متوسط که حاوی مقادیر مناسبی ترکیبات کلسیم باشند برای آن مناسب است. و در افزایش مواد موثره نقش زیادی دارد.خاکهای شنی و فقیر از عناصر غذایی، مناطق سرد و رطوبت فراوان از عوامل محدود کننده رشد این گیاه هستند. محدوده pH خاک برای کشت مریم گلی ۲/۸-۹/۴ است که pH مناسب آن ۴/۶ میباشد. این گیاه ۷-۵ سال عمر میکند و تا ۴ سال بازدهی اقتصادی دارد. بذور در درجه حرارت ۱۵-۱۲ سانتی گراد شروع به رویش میکنند.
ترکیبات شیمیائی: اسانس ( توژان حدود ۵۰درصد)، مواد تلخ و دی ترپن، فلاو نوئید، اسیدهای فنو لیک، تانن
مصارف محلی:
درمان تشنج، دردهای مفصلی و سر گیجه و میگرن، کاهش دهنده قند خون و لرزش اندامها، برای بی نظمی قاعدگی و دردهای قاعدگی و ترشحات زنانگی بسیار نافع است
خواص دارویی و موارد مصرف این گیاه دارای خواص ضد عفونی کننده، قابض، ضد نفخ، کاهش دهنده قند خون میباشد. پراکنش در آمریکا، روسیه و ایتالیا در سطوح بزرگ کشت میشود.
پایان
عدالت
250 هزار اصله نهال در جنوب کرمان تولیدشده است
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان گفت: در راستای انجام پروژههای بیابانزدایی مانند احداث بادشکن در اطراف مزارع 250 هزار اصله نهال در جنوب کرمان طی نیمه نخست سال جاری تولید شده است.
عزیزالله افشاریزاده افزود: همچنین برای مقابله با پدیده شوم هجوم ماسههای روان طوفان شن و ماسه در یکهزار و 200 هکتار از اراضی ملی در شهرستانهای رودبار و قلعهگنج پروژه مدیریت هرز آب اجرا شده است.
وی بابیان اینکه صدور سند مالکیت برای 55 هزار هکتار از اراضی به نام دولت جمهوری اسلامی یاداور شد: 327 هکتار زمین از اراضی ملی نیز به بنیاد مسکن در قالب طرح هادی روستایی اختصاص داده شده است.
افشاری زاده تصریح کرد: به مدیریتهای جهاد کشاورزی و امور اراضی جنوب کرمان در راستای طرح توسعه بخش کشاورزی و انجام طرحهای کشاورزی چندمنظوره، زراعت، پرواربندی گوساله و بره 280 هکتار زمین از اراضی ملی اختصاص داده شده است.
وی با اشاره به جلوگیری از تصرف بیش از یکهزار و 500 هکتار از اراضی ملی تصریح کرد:: 30 میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات ملی برای اجرای 11 پروژه آبخیزداری و آبخوانداری در حوزههای آبخیز سد و خارج سد نیز اختصاص داده شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان همچنین گفت: مجوز بهرهبرداری 195 هزار کیلوگرم از گیاهان دارویی و مرتعی مانند آویشن، بادام کوهی، شیرینبیان و ... صادر شده است./س